The Shawshank Redemption (1994)

Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.

Reviews (14)

MovieMazzter

Avatar

Deze film na een fiks aantal jaren weer eens bekeken en ik kan niet anders zeggen dat dit een absoluut meesterwerk is. Werkelijk alles klopt aan deze film, het script, het acteerwerk van de hele cast (uiteraard Robbins en Freeman in de sterrollen, maar de rest van de cast ook top), de passende muziek, het tempo in de film, de diepgang van de karakters en zo kan ik wel doorgaan. Niet voor niets staat deze film in de top 10 of zelfs hoger in de meeste lijsten van beste films aller tijden en dat is volkomen terecht. Ik heb de film nu waarschijnlijk zo'n 5 keer gezien en wederom kom ik tot de conclusie dat het een meesterwerk is. 10/10

Tot slot nog een opmerking aan de redactie van deze site : ik zie in de stemtabel dat er zo'n 9 keer kort achterelkaar een 1 is gegeven aan deze film. Ik vind het jammer dat er mensen zijn die deze site vervuilen en stel voor om deze accounts te onderzoeken en wellicht te sluiten en de gegeven ratings middels deze accounts niet meer mee te laten tellen. Dit soort ratings kan echt niemand serieus nemen. Alvast dank.

Frietgezicht

Avatar

Gister weer gekeken en elke keer denk ik 'deze film moet wel overgewaardeerd zijn' maar opnieuw blijkt toch weer wat een prachtige film het is. Karakters die echt tot hun recht komen in een realistische gevangenis-sfeer met prachtige dialogen.

Normaal als iets zich in een gevangenis afspeelt verwacht ik toch wat rivaliteit tussen bendes en steekpartijen ofzo maar deze film tapt uit een totaal ander vaatje en boeit elke seconde van het begin tot het einde.
Voor mij is vooral Freeman de man van deze film.
Hoewel hij nog steeds zat in films te zien is mis ik een rol zoals deze of in Seven waarin die echt indruk maakt lately,hoop dat die er nog een keer gaat komen.

9

Roeltje

Avatar

Meesterlijk geweldige film! Deze moet iedereen zien! Het maakt niet uit of mensen het over- of ondergewaardeerd vinden, je moet gewoon kijken en zelf oordelen. Daar zijn films immers voor, vooral dit meesterwerkje.

De scenes waar ik de bibberitus van kreeg:

Als Brooks wordt vrijgelaten en niet weet wat hij moet doen en welke kant hij op moet in het leven. Maar vooral dat moment wanneer hij zichzelf om het leven bracht

Of wanneer Andy een halve kilometer door het riool moet zwoegen om vrij te komen Geweldig!

Ik zou dit iedereen aanraden!

Moviespecialist

Avatar

Als er een film bestaat waarvan je terecht kunt zeggen dit is een van de beste films ooit gemaakt dan is het wel The Shawshank Redemption.
Het verhaal is geweldig bedacht en de film is zowel ontroerend als spannend. Het laat je niet met rust tot je de film hebt weggestopt.
De film won maar liefst 7 Oscars waarvan Morgan Freeman en Tim Robbins er een van ontvingen.
The Shawshank Redemption is een film die iedereen minimaal een keer in zijn leven heeft moeten zien en die je nooit meer zal vergeten.

9.0/10

Tarkus

Avatar

Inmiddels was het alweer 5 jaar geleden dat ik deze film nog eens had bekeken, maar nog steeds maakt deze prent een grote indruk op me.
Het is een fantastische film, die vooral gaat over vriendschap.
Ik hoef eigenlijk niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar, alleen dat U deze film moet kijken, u zal er geen spijt van krijgen, en wellicht, net zoals ik, er meerdere keren opnieuw naar kijken, want wees maar zeker, het zal nu geen 5 jaar meer duren eer ik hem opnieuw zie.
TOPPER !!!

Commentaar 2008:
Voor deze film heb ik maar één woord: SUBLIEM!!!
Ik had de film in het verleden al eens gezien, maar uiteindelijk heb ik hem terug in mijn collectie opgenomen en weer bekeken.
En het is werkelijk een van de beste filmen die ik ooit heb gezien.
Het samenspel tussen Morgan Freeman en Tim Robbins, maar ook de gehele cast is prachtig.
Het scenario is zo goed, zo meeslepend en bij momenten ontroerend dat ik niet kan begrijpen dat je door deze film niet zou worden begeesterd.
Dat dit een verhaal is van Stephen King is ook al zo ongelooflijk, de meester van de horror die een prachtig verhaal schrijft over een onschuldige man die 20 jaar in de gevangenis doorbrengt en daar al die tijd, zonder medeweten van zijn medegevangenen en uiteraard bewakers, langzaam maar zeker werkt aan zijn toekomst. Een toekomst die hij wil delen met een vriend... Ik ga niet verder uitwijden over het verhaal, jullie moeten dit fantastische verhaal maar zelf ontdekken, deze film is zo mooi dat ik jullie aanraad om die zeker te bekijken.
De film won 7 Oscars, en dat is dan ook zeer terecht.

jaime91

Avatar

Heb deze gisteren voor de 3de keer gezien en weeer had ik een brok in m'n keel. Bij deze film geld net als voor the green mile die moet je als echte filmliefhebber gewoon gezien hebben! De film krijgt natuurlijk een dikke 10 dat lijkt me duidelijk alleen vind ik 1 ding wel doodzonde en dat is dat Frank Darabont zo weinig films maakt. De films die hij gemaakt heeft zijn tot nu toe allemaal top (shawshank,The Green Mile,The mist) maar waarom hoor je zo weinig van deze man? Hij is gewoon echt 1 van mijn favoriete regiseurs en mag wel wat meer films doen wat mij betreft!

Joeri67

Avatar

Niet zo'n diepzinnige film.
Ook niet zoveel wat je ervan kan leren.

Wel hele slimme clou. Zeker de eerste keer.

Mooi gefilmd. Time setting is erg goed, mooie diepe kleuren, zwoele camera voering die je makkelijk naar het zuiden van Amerika verplaatst. Al snel voel je met de hoofd karakters mee.


Ik begrijp ook niet zo goed waarom deze op nummer 1 staat, waarschijnlijk omdat deze film eigenlijk niemand tegen kan staan.
Hij heeft een feel good einde, er zit (bijna) geen geweld in, geen politiek, geen moraal, hij gaat over liefde, vriendschap en verraad, toch ook mooie onderwerpen voor een film.
Maar de tweede keer dat je hem kijkt toch ook wel langdradig, weinig innovatief, redelijk recht toe recht aan en op en top Amerikaans.

Van mij hoeven echt niet alle films van het type Memento te zijn, maar die vond ik toch echt beter dan deze.

roobin_22

Avatar

Dit is ook voor mij een van de mooiste films. Ik vind het onzin om te zeggen dat hij overrated is. Het blijkt dat voor veel mensen dit een mooie film is. Als mensen gaan stemmen op een film, haken veel mensen af omdat hij te gewelddadig is, te saai, te simpel, te romantisch, te nep of wat dan ook. Omdat deze film zo'n beetje door al deze criteria heen komt en ook nog een goed staaltje acteerwerk, plot en setting heeft wordt hij gewaardeerd. (met uitzonderingen daar gelaten, welke in dit geval in de minderheid zijn) Ieder zijn genre of niet?

Mr. Scotch

Avatar

Een van de meest overrated films ooit.
Wat een oversentimenteel, met clichés volgepropte zeikfilm zeg.
:r
het ligt er allemaal zoooo dik bovenop, elke scene waarin iets gebeurt wordt weer aangedikt met een partij strings op de achtergrond om de emotie nog te versterken. Morgan Freeman kijkt elke keer met zijn oude wijze ogen betekenisvol langs de camera.
Echt werkelijk alles is voor mij verkeerd aan deze film.
Kan er echt niet bij dat mensen die echt ongeveer allemaal zo geweldig vinden.

Nou, toch maar weer ff kijken vanavond zodat ik mijn mening volgende keer nog wat beter kan onderbouwen Smiley face

CAGE

Avatar

Als ik me goed herriner was Morgan Freeman genomineerd voor een Oscar in de film Driving Miss Daisy. Tja en als dat zo was dan was dat het dichtsbijst dat ie ooit kwam bij winnen van een prestigiueze prijs als de Oscar normaal gesproken is. Ik vind het ook best jammer dat ie op zo een leeftijd nog niet zoveel gewonnen heeft maar ja hij heeft in genoeg mooie films gespeeld denk ik toch. Zelfs Deep Impact was een vermakkelijke rampenfilm omdat meneer Freeman er een juiste tintje aangaf. Deze film heb ik raar genoeg nog nooit gezien en ga hem daarom ook straks zeker bekijken. En ik dacht dat deze film geen verfilming van een gelijknamig boek was, wat trouwens LOTR natuurlijk wel is wat iedereen wel weet en das wel vrij origineel te noemen. 8-)

Jew127

Avatar

Begrijp me niet verkeerd: ik vind IMDb over het algemeen ook een goede graadmeter voor de beoordeling van films en ook ik vind Shawshank een erg mooie film met zeer sterk acteerwerk

Maar BFI en AFI brengen ook beide een zeer respectabele top 100 uit en als ik het goed heb staat Shawshank er bij beide niet eens in.

Als je alle gerenommeerde top 100's zou bundelen en daarvan weer het gemiddelde nemen dan zou je pas echt een goed beeld krijgen en zal Shawshank een beduidend lagere positie innemen dan de derde positie bij IMDb.

Ik zet hem met een dikke 8 op positie 50.

Jew127

Avatar

Zwaar overgewaardeerd ga ik niet zeggen omdat deze film, mede dankzij z’n hoge klassering op IMDb, genoeg tegengas krijgt. En IMDb is nou eenmaal één van de vele lijstjes dus laten we het vooral niet gaan zien als de Bijbel der films.

En ook ik sluit mij volledig aan bij Aziez dat de film de eerste keer op z’n mooist is.

Ik vind absoluut niet dat een klassering op de derde plaats een juiste is. Naar mijn mening hoort deze film niet bij de eerste 50 thuis. De reden dat een film als deze hoger geklasseerd staat dan bijvoorbeeld Citizen Kane en Casablanca heeft volgens mij meer als oorzaak dat er simpelweg meer internetters/stemmers bevinden onder de kijkers van de huidige films dan onder de films van het pre-internet tijdperk.

Mijn tv staat vanavond op RTL5 i.p.v. NET5 want “Shawshenk” heb ik na een keer of 3 wel weer gezien. Misschien over een jaar of 10 nog eens…

Soapy

Avatar

LOTR overgewaardeerd....O+ SUREEEE......:B

Je kunt het misschien niet je smaak vinden en dat geld voor iedereen weer anders, maar overgewaardeerd is echt TOTAAL niet van toepassing op LOTR..

LOTR is gewoon weg een klassiek episch verhaal, wat misschien niet helemaal de boeken evenaard, maar er ook geen te kort aan doet!

On-Topic:

Shawshank is een mooie en gevoelige film, vind het fijn om naar zulke films te kijken, maar staat niet in mijn top 10 helaas Smiley face

ash_

Avatar

Het blijft apart om te zien dat sommige mensen het bijna als een persoonlijke aanval lijken te voelen als iemand deze film niet goed vindt. Niet iedereen hoeft de film toch goed te vinden?

Dat gezegd hebbende kan ik wel zeggen dat dit een van mijn favoriete films is. Een prachtig verhaal over vriendschap en hoop dat zeker niet vol zit met vals sentiment zoals JeXus beweerde (er is misschien 1 scene die je eventueel van vals sentiment kunt beschuldigen, al vind ik dat persoonlijk onterecht (alhoewel ik wel een sentimenteel mannetje kan zijn ;)): het leven buiten de gevangenis en de zelfmoord van Brooks). Een film die mij iedere keer weer kippenvel bezorgd kan niet slecht zijn.

[rating 5]