The Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption (1994)

Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.

Reviews (10)

Roeltje

Avatar

Meesterlijk geweldige film! Deze moet iedereen zien! Het maakt niet uit of mensen het over- of ondergewaardeerd vinden, je moet gewoon kijken en zelf oordelen. Daar zijn films immers voor, vooral dit meesterwerkje.

De scenes waar ik de bibberitus van kreeg:

Als Brooks wordt vrijgelaten en niet weet wat hij moet doen en welke kant hij op moet in het leven. Maar vooral dat moment wanneer hij zichzelf om het leven bracht

Of wanneer Andy een halve kilometer door het riool moet zwoegen om vrij te komen Geweldig!

Ik zou dit iedereen aanraden!

Moviespecialist

Avatar

Als er een film bestaat waarvan je terecht kunt zeggen dit is een van de beste films ooit gemaakt dan is het wel The Shawshank Redemption.
Het verhaal is geweldig bedacht en de film is zowel ontroerend als spannend. Het laat je niet met rust tot je de film hebt weggestopt.
De film won maar liefst 7 Oscars waarvan Morgan Freeman en Tim Robbins er een van ontvingen.
The Shawshank Redemption is een film die iedereen minimaal een keer in zijn leven heeft moeten zien en die je nooit meer zal vergeten.

9.0/10

Tarkus

Avatar

Inmiddels was het alweer 5 jaar geleden dat ik deze film nog eens had bekeken, maar nog steeds maakt deze prent een grote indruk op me.
Het is een fantastische film, die vooral gaat over vriendschap.
Ik hoef eigenlijk niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar, alleen dat U deze film moet kijken, u zal er geen spijt van krijgen, en wellicht, net zoals ik, er meerdere keren opnieuw naar kijken, want wees maar zeker, het zal nu geen 5 jaar meer duren eer ik hem opnieuw zie.
TOPPER !!!

Commentaar 2008:
Voor deze film heb ik maar één woord: SUBLIEM!!!
Ik had de film in het verleden al eens gezien, maar uiteindelijk heb ik hem terug in mijn collectie opgenomen en weer bekeken.
En het is werkelijk een van de beste filmen die ik ooit heb gezien.
Het samenspel tussen Morgan Freeman en Tim Robbins, maar ook de gehele cast is prachtig.
Het scenario is zo goed, zo meeslepend en bij momenten ontroerend dat ik niet kan begrijpen dat je door deze film niet zou worden begeesterd.
Dat dit een verhaal is van Stephen King is ook al zo ongelooflijk, de meester van de horror die een prachtig verhaal schrijft over een onschuldige man die 20 jaar in de gevangenis doorbrengt en daar al die tijd, zonder medeweten van zijn medegevangenen en uiteraard bewakers, langzaam maar zeker werkt aan zijn toekomst. Een toekomst die hij wil delen met een vriend... Ik ga niet verder uitwijden over het verhaal, jullie moeten dit fantastische verhaal maar zelf ontdekken, deze film is zo mooi dat ik jullie aanraad om die zeker te bekijken.
De film won 7 Oscars, en dat is dan ook zeer terecht.

jaime91

Avatar

Heb deze gisteren voor de 3de keer gezien en weeer had ik een brok in m'n keel. Bij deze film geld net als voor the green mile die moet je als echte filmliefhebber gewoon gezien hebben! De film krijgt natuurlijk een dikke 10 dat lijkt me duidelijk alleen vind ik 1 ding wel doodzonde en dat is dat Frank Darabont zo weinig films maakt. De films die hij gemaakt heeft zijn tot nu toe allemaal top (shawshank,The Green Mile,The mist) maar waarom hoor je zo weinig van deze man? Hij is gewoon echt 1 van mijn favoriete regiseurs en mag wel wat meer films doen wat mij betreft!

Joeri67

Avatar

Niet zo'n diepzinnige film.
Ook niet zoveel wat je ervan kan leren.

Wel hele slimme clou. Zeker de eerste keer.

Mooi gefilmd. Time setting is erg goed, mooie diepe kleuren, zwoele camera voering die je makkelijk naar het zuiden van Amerika verplaatst. Al snel voel je met de hoofd karakters mee.


Ik begrijp ook niet zo goed waarom deze op nummer 1 staat, waarschijnlijk omdat deze film eigenlijk niemand tegen kan staan.
Hij heeft een feel good einde, er zit (bijna) geen geweld in, geen politiek, geen moraal, hij gaat over liefde, vriendschap en verraad, toch ook mooie onderwerpen voor een film.
Maar de tweede keer dat je hem kijkt toch ook wel langdradig, weinig innovatief, redelijk recht toe recht aan en op en top Amerikaans.

Van mij hoeven echt niet alle films van het type Memento te zijn, maar die vond ik toch echt beter dan deze.

roobin_22

Avatar

Dit is ook voor mij een van de mooiste films. Ik vind het onzin om te zeggen dat hij overrated is. Het blijkt dat voor veel mensen dit een mooie film is. Als mensen gaan stemmen op een film, haken veel mensen af omdat hij te gewelddadig is, te saai, te simpel, te romantisch, te nep of wat dan ook. Omdat deze film zo'n beetje door al deze criteria heen komt en ook nog een goed staaltje acteerwerk, plot en setting heeft wordt hij gewaardeerd. (met uitzonderingen daar gelaten, welke in dit geval in de minderheid zijn) Ieder zijn genre of niet?

Mr. Scotch

Avatar

Een van de meest overrated films ooit.
Wat een oversentimenteel, met clichés volgepropte zeikfilm zeg.
:r
het ligt er allemaal zoooo dik bovenop, elke scene waarin iets gebeurt wordt weer aangedikt met een partij strings op de achtergrond om de emotie nog te versterken. Morgan Freeman kijkt elke keer met zijn oude wijze ogen betekenisvol langs de camera.
Echt werkelijk alles is voor mij verkeerd aan deze film.
Kan er echt niet bij dat mensen die echt ongeveer allemaal zo geweldig vinden.

Nou, toch maar weer ff kijken vanavond zodat ik mijn mening volgende keer nog wat beter kan onderbouwen Smiley face

CAGE

Avatar

Als ik me goed herriner was Morgan Freeman genomineerd voor een Oscar in de film Driving Miss Daisy. Tja en als dat zo was dan was dat het dichtsbijst dat ie ooit kwam bij winnen van een prestigiueze prijs als de Oscar normaal gesproken is. Ik vind het ook best jammer dat ie op zo een leeftijd nog niet zoveel gewonnen heeft maar ja hij heeft in genoeg mooie films gespeeld denk ik toch. Zelfs Deep Impact was een vermakkelijke rampenfilm omdat meneer Freeman er een juiste tintje aangaf. Deze film heb ik raar genoeg nog nooit gezien en ga hem daarom ook straks zeker bekijken. En ik dacht dat deze film geen verfilming van een gelijknamig boek was, wat trouwens LOTR natuurlijk wel is wat iedereen wel weet en das wel vrij origineel te noemen. 8-)

Soapy

Avatar

LOTR overgewaardeerd....O+ SUREEEE......:B

Je kunt het misschien niet je smaak vinden en dat geld voor iedereen weer anders, maar overgewaardeerd is echt TOTAAL niet van toepassing op LOTR..

LOTR is gewoon weg een klassiek episch verhaal, wat misschien niet helemaal de boeken evenaard, maar er ook geen te kort aan doet!

On-Topic:

Shawshank is een mooie en gevoelige film, vind het fijn om naar zulke films te kijken, maar staat niet in mijn top 10 helaas Smiley face

ash_

Avatar

Het blijft apart om te zien dat sommige mensen het bijna als een persoonlijke aanval lijken te voelen als iemand deze film niet goed vindt. Niet iedereen hoeft de film toch goed te vinden?

Dat gezegd hebbende kan ik wel zeggen dat dit een van mijn favoriete films is. Een prachtig verhaal over vriendschap en hoop dat zeker niet vol zit met vals sentiment zoals JeXus beweerde (er is misschien 1 scene die je eventueel van vals sentiment kunt beschuldigen, al vind ik dat persoonlijk onterecht (alhoewel ik wel een sentimenteel mannetje kan zijn ;)): het leven buiten de gevangenis en de zelfmoord van Brooks). Een film die mij iedere keer weer kippenvel bezorgd kan niet slecht zijn.

[rating 5]