Alien (1979)

The Scariest Movie Ever Made. Experience it only on the big screen (USA 2003 re-release)

Reviews (10)

Glennekeeeee

Avatar

Ongetwijfeld zullen er véél mensen het oneens zijn met mijn mening maar Alien is volgens mij denk ik éen van de grootste tegenvallers die ik al gezien heb van films die tot het rijtje 'classics' behoren. Torenhoge verwachtingen worden nu vaak niet waargemaakt maar ik had dat toch zeker niet verwacht bij Alien.

Nochtans start de film sterk. Mysterieus, zonder dialoog, het schetst de omgeving perfect. Maar éens de personages tot leven komen begint het al een beetje. Eerst lijkt je naar Prometheus 40 jaar vroeger te kijken en niet veel later veranderd de film eigenlijk in een standaard horrorfilm die dankzij een ander soort setting wel een beetje uniek is maar door de gang van zaken neemt het 'standaard' gevoel toch de bovenhand. Het eerste zit al in de personages. Misschien was de combinatie van dergelijke personages in '79 iets totaal nieuw en daardoor geweldig maar anno 2015 zijn dit gewoon karikaturale personages die in elke blockbuster of horrorfilm verschijnen. Het verhaal bouwt wel goed op en dat vooral dankzij het 'Alien' personage dat zelf ook nog moet groeien en daardoor de tijd geeft om éen en ander op te zetten. Maar Scott zet wel héél weinig op en door die karikaturale personages weet je eigenlijk al hoe het afloopt. Je weet eigenlijk zelfs al wie wanneer zal sneuvelen. Dat het dan allemaal onderhoudend blijft is dan nog wel een pluspunt, al had je van deze film meer mogen verwachten. En de finale is naar mijn gevoel een ramp. Overacted, kitscherig en te vaak lachwekkend waardoor de impact van het titelpersonage al bij al nogal oppervlakkig is gebleven.

Alien mocht dan in '79 misschien baanbrekend en geweldig zijn en de dag van vandaag nog vele fans hebben. Voor mij is hij anno 2015 maar een simpel horrorfilm die dankzij zijn aparte setting er nog iets bovenuitsteekt maar de inhoud is eigenlijk véél te simpel en naar het einde belachelijk om in mijn filmboek als klassieker bestempeld te worden

5,5/10

Tarkus

Avatar

Deze film eens opnieuw bekeken, op blu-ray ditmaal.
Ik heb over de film niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar, maar wel dat deze blu-ray uitgave zeer de moeite loont.
De beelden zijn iets beter, maar het is vooral het geluid dat indrukwekkend is, een grote verbetering dus !!

Commentaar 2008:
De eerste 'Alien'-film die meteen de toon zet.
Op het eerste zicht lijkt het een saaie film, maar net omdat je de Alien zo weinig in deze prent ziet bouwt men een spanning op die je de complete film in de ban houdt.
Het is ook de film die Sigourney Weaver met één klap wereldberoemd maakte en vooral ook haar karakter 'Ripley'.
De special effects, de Alien, waren voor die tijd zo perfect dat er in de loop der jaren in de vervolgen op deze film weinig of niets aan het wezen is gewijzigd, en het dus even griezelig blijft.
Als je de andere filmen ook wenst te bekijken is deze eerste alvast onvermijdelijk om te zien.
En spijt zal een echte SF-horror liefhebber er alvast niet van hebben.

jaime91

Avatar

Zojuist The Directors Cut bekeken en ik moet zeggen ik ben onder de indruk.Een echte klassieker met old school schrik momenten die het daar vooral van moeten hebben en niet zozeer van de gore die je tegenwoordig in horror/thrillers ziet. Zit een onwijs goede spanningsopbouw in en onwijs veel goede gerespecteerde acteurs die vandaag de dag ontzettend bekend en groot zijn maar toen waarschijnlijk stukken minder. Wat ik ook een sterk punt vind is dat je de Alien eigenlijk maar zelde ziet. Heel slim gedaan want als ze dat hadden overdreven had de Alien misschien wat houterig en nep overgekomen. Het werkt daarbij ook nog eens ontzettend goed aan de spanning mee.

Mijn enige minpunt hieraan is dat ik het 1ste halfuur er echt even in moest komen dus wat dat betreft is ie wel wat traag ja maar goed het is een film uit 1979 en qua effecten en CGI zie je dat amper terug. Alleen heeeel misschien een klein beetje aan de Alien als ie zich op het eind totaal laat zien.

Maar goed ik heb genoten en daar gaat het per slot van rekening allemaal om. Een echte klassieker,top!

geertvdheide

Avatar

Niet altijd de 'beste' film wordt gekozen als Film van de Dag (valt vaak ook niet objectief te bepalen), het hangt ook af van de vraag of de film al eerder FvdD is geweest. Als er twee goede films te zien zijn, is het nu eenmaal kiezen, waarbij altijd wel een verbitterde fan de noodzaak ziet om moeilijk te gaan doen.

Zowel Alien als Star Wars zijn klassiekers, dus waar maken mensen zich druk om?

Ontopic: Wie Alien nog niet in zijn dvd-collectie heeft, moet vanavond gewoon gaan kijken!

edddy

Avatar

't is allemaal wel aardig uitgewerkt in deze film, decors, muziek, goed sfeertje, al met al en best spannend.
maar toch...ik mis 't verhaal, ik mis karakters (geen karakteropbouw, niemand wekt enig gevoel van sympathie of herkenning), de dialogen zijn erg zwak...wat deze punten betreft heb ik geen enkel sterk moment gezien.
qua sfeer en spanning geef ik 'm een acht, maar alles bijmekaar kan ik 'm niet meer dan een 6je geven

[rating 3]

Queenfan

Avatar

Een van m'n favo sci.fi. films ooit T+)
Aliens is ook erg goed; lekkere actie en probeert deel 1 niet na te doen.
En Alien3 S.C. vond ik ook erg goed zeg, i.t.t. de normale cut. Ik kan tussen deze 3 echt niet kiezen welke ik nu de allerbeste vind. Zonde dat Fincher zo werd tegengewerkt.

Alien: Res. is echt ontzettend slecht. De eerste keer dacht ik van 'waarom al die kritiek?'..totdat ik het einde zag :N A:R is misschien nog wel slechter dan A.vs.P. ..wat opzich wel genoeg zegt Smiley face

Maargoed; omdat deze film de serie startte noem ik deze dan ook maar de beste. 5/5

emperor

Avatar

..deep space..de bemanning van een vrachtschip,wordt tijdens de hyperslaap op de lange terugreis naar aarde gewekt,door een noodsignaal,komende van een onbekende bron,op een verlaten planeet...men besluit op onderzoek uit te gaan,omdat dat in de clausule staat van het bedrijf...wat men aantreft in de ijzige stormen en barre omstandigheden die heersen op de planeet,doet iedereen versteld staan..en het wordt nog veel vreemder wanneer 1 van de bemmaningsleden vreemd begint te doen,tijdens de maaltijd...dit is pas het begin van alles.
Je zult gekluisterd aan de buis zitten.

'in space,no one can hear you scream'

sublieme tagline..ik denk de beste ooit.
Sfeervol en ambient muziekje,prachtige decors,subliem acteerwerk.
Prachtige film,van begin tot eind ik kan niks anders zeggen.
Hiervan krijg ik dat typerende onderbuik gevoel..je kent het mischien wel.
De enige film die hieraan kan tippen is wat mij betreft 'The Thing'..
Perfecte dag,en perfecte tijd voor deze film.

[rating 5]
:W

Dr_Frickin_Evil

Avatar

Alien heb ik vroeger toen ik een jaar of 8-9 was een keer (grotendeels vanachter een krant) gezien. Toendertijd maakte die een grote indruk op me. Nu heb ik hem een maand of 3-4 geleden in de bioscoop gezien (opnieuw uitgebrachte versie), en ik vond het echt een enorme teleurstelling. Saai en eigenlijk totaal niet spannend. De hoge scores van deze film kan ik dan ook niet echt begrijpen.

Hmm, als ik de andere reacties lees lijk ik toch alleen te staan in deze mening. Nevertheless, niet wat ik ervan verwachtte.

hermit elephant

Avatar

Voor de liefhebbers:
In het Forum staat een topic over de Beste Sci-Fi aller tijden. Wie zich geroepen voelt..

En weer on topic; Alien is voor mij zonder twijfel de beste uit de quadrilogie. Juist omdat je het monster amper te zien krijgt, maar voortdurend haar aanwezigheid voelt, is 'ie net effe wat spannender dan de andere delen.

En ook over Alien heeft de onvolprezen Terry Pratchett zijn licht laten schijnen:

On Earth, No-one Can Hear You Say "Um".

"I saw a film where there was an alien crawling around inside a spaceship's air ducts and it could come out wherever it liked," said Johnny reproachfully.
"Doubtless it had a map," said the Captain.

"Stuck? You're an *alien*," said Johnny. "Aliens don't get stuck in air ducts. It's practically a well-known fact."

"If we find a cat I'm going to kick it!"
-- (Terry Pratchett, Only You Can Save Mankind)

RiFF

Avatar

DE film voor mij! Ik heb deze film voor het eerst gezien toen ik 11 was, en ik heb er echt de nodige tijd voor moeten nemen om het te verwerken :D

Deze film MOET je zien! Echt DE topper in het Sci-Fi genre... wat kan ik er nog meer over zeggen? Als je hem de eerste keer ziet weet je dat er elke seconde iets gruwelijks kan gebeuren... dat vergeet je nooit meer!! ZIEN!! Een van de weinige films die van mij rating 5 krijgt.

[rating 5]