Algemeen

Inglourious Basterds beste Tarantino tot op heden

Bioscooppubliek verwelkomt nieuwe Tarantino met open armen.

door Bram de Groot op 24.08.2009 om 10:28 in Algemeen
Quentin Tarantino mag tevreden zijn over het eerste weekend van zijn nieuwe film Inglourious Basterds (RT = 87% en IMDb = 8,7). Met een opbrengst van bijna $38 miljoen opent zijn WOII film het meest succesvol van al zijn films. Het vorige record stond op naam van Kill Bill Vol. 2, die in 2004 opende met ruim $25 miljoen. Wereldwijd staat de film met Brad Pitt al op zo'n $65 miljoen.

Met de geweldige opening stoot Basterds de sci-fi topper District 9 van de eerste plaats. Met een budget van $30 miljoen bewijst regisseur Neill Blomkamp dat er ook succesvolle films in het genre gemaakt kunnen worden zonder torenhoge budgetten, zoals G.I. Joe: The Rise of Cobra die we na dit weekend terugzien op een derde plaats. Deze film doet het overigens niet onverdienstelijk met een totale opbrengst van $120 miljoen. Het budget was echter wel zo'n $175 miljoen.

Op nummer 4 en 5 staan The Time Traveler's Wife en Julie & Julia. Met een beperkt budget en met een goede cast, blijven de films in trek bij het Amerikaanse bioscooppubliek.

Op plaats zes zien we de tweede van de drie nieuwkomers. Het betreft de kinderfilm Shorts van Tarantino's grote vriend Robert Rodriguez. De film opent met $6,6 miljoen. In vergelijking met de andere kinderfilms van Rodriguez is dat niet bepaald goed. De Spy Kids trilogie opende met minimaal $16 miljoen en ook The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D opende nog met $12 miljoen.

Op 7 zien we G-Force terug en op 8 staat Harry Potter and the Half-Blood Prince die volgende week mogelijk de $300 miljoen grens weet te passeren in de States. Wereldwijd staat de teller op een kleine $900 miljoen. Niet slecht voor de zesde Potter. De hekkensluiter Post Grad vestigt zich net achter The Ugly Truth. Beide "luchtige" komedies zien we volgende week hoogstwaarschijnlijk niet meer terug.

Aankomend vrijdag gaan er weer een aantal films in premiere in de Verenigde Staten. The Final Destination (trailer), de vierde en laatste in de reeks, gaat draaien in 3-D. Ook de sequel van de reboot van Halloween, a.k.a. Halloween II (trailer), is te zien. De laaste film die vanaf volgende week draait is Taking Woodstock (trailer).

De Weekend Boxoffice USA van afgelopen weekend:
DW VW Film Opbrengst Totale opbrengst Budget* TrailerRelease NL
1 NInglourious Basterds $37,602,000$37,602,000$70trailer27-08-09
21District 9$18,900,000$73,491,000$30trailer07-10-09
32G.I. Joe: The Rise of Cobra$12,500,000$120,531,000$175trailerdraait
4 3The Time Traveler's Wife $10,025,000 $37,448,000$39traileronb.
5 4Julie & Julia$9,000,000 $59,288,000$40 trailer22-10-09
6NShorts$6,600,000$6,600,000onb.traileronb.
75G-Force$4,205,000 $107,315,000onb.trailerdraait
87Harry Potter and the Half-Blood Prince$3,515,000$290,275,000$250trailerdraait
9 8The Ugly Truth$2,850,000$82,887,000$38trailer22-10-09
10 NPost Grad $2,800,000 $2,800,000$15 traileronb.

* (On)officieel productiebudget in miljoenen. Gemiddeld gaat 55% naar de filmstudio.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jochemb

Avatar

Ik wil inglorious basterds en district 9 zo graag zien

timbo75

Avatar

In Pathe Tuschinkski draait deze film al en heb hem zaterdag gezien. Ik vond hem niet zo denderend. Brad Pitt speelt een meesterlijke rol maar er wordt verder wel heel veel gekletst. De dialogen zijn erg langdradig en er zit geen vaart in. De humor maakt wel wat goed. Valt dus wat mij betreft erg tegen en zeker een van de minste films van Tarantino.

Dr.DarkXL

Avatar

Als je naar een tarantino film gaat weet je dat het 85% dialoog en 15% keiharde actie is. Alleen Kill Bill vol.1 was omgekeerd.

AGsleepy

Avatar

Sequel van de reboot van Halloween, a.k.a. Halloween II
Maarja, gelukkig niet zoveel als tijdje geleden, toen iedere bedrijf op een reboot/sequel/prequel rampage ging.

spacey

Avatar

Dr.DarkXL "Als je naar een tarantino film gaat weet je dat het 85% dialoog en 15% keiharde actie is. Alleen Kill Bill vol.1 was omgekeerd."


Klopt, maar ik vond Inglourious Basterds nergens het niveau van bijvoorbeeld Pulp fiction halen. 2 films waarin inderdaad erg veel wordt gesproken, maar de dialogen in IB waren van een veel minder hoog niveau. Ook ik was teleurgesteld in Tarantino's laatste film, maar ging er ook met verkeerde verwachtingen naar toe. Ik verwachtte namelijk geen misdaad/komedie maar een oorlogsfilm. Mijn eigen fout dus, en in het gevolg bekijk ik wel eerst een trailer van een film voordat ik weer naar de bioscoop ga.

tukkerstein

Avatar

Waarom is dit dan de beste Tarantino tot op heden?

Mellie

Avatar

tukkerstein "Waarom is dit dan de beste Tarantino tot op heden?"


Filmtotaal "Met een opbrengst van bijna $38 miljoen opent zijn WOII film het meest succesvol van al zijn films. Het vorige record stond op naam van Kill Bill Vol. 2, die in 2004 opende met ruim $25 miljoen."


It's all about the money!

Het is dus de-eerste-week-best-verdienende Tarantino tot op heden?
Of dit vooral een prestatie van de marketingafdeling is of van Tarantino zelf is dus nog maar de vraag!

Darthmar

Avatar

Persoonlijk vind Tarantino een over het paard getilde regiseur.
Pulp Fiction was aardig maar meer ook niet. Kill Bill was flauw.
Als hij een film aangekondigt lopen de mensen altijd vooruit om het alvast een topfilm of zelfs klassieker is terwijl het gewoon middelmatige films zijn.

Matros15

Avatar

Darthmar "Persoonlijk vind Tarantino een over het paard getilde regiseur.
Pulp Fiction was aardig maar meer ook niet. Kill Bill was flauw.
Als hij een film aangekondigt lopen de mensen altijd vooruit om het alvast een topfilm of zelfs klassieker is terwijl het gewoon middelmatige films zijn."Yeh right! Pulp fiction is een meesterwerk.

UniMatriX

Avatar

Pulp fiction is een alom hoog gewaardeerde film.
Natuurlijk zijn er mensen met andere smaken qua films, maar zeggen dat pulp fiction matig of zelfs slecht is mag als een onwaarheid worden aangenomen.

Darthmar

Avatar

UniMatriX "pulp fiction is een alom hoog gewaardeerde film.
Natuurlijk zijn er mensen met andere smaken qua films, maar zeggen dat pulp fiction matig of zelfs slecht is mag als een onwaarheid worden aangenomen."


Maar mijn smaak vindt Pulp Fiction matig.

Spijker

Avatar

Zoals Unimatrix zegt: smaken verschillen. Maar dan zou je nooit meer iets als goed of slecht kunnen bestempelen. Is een film die door bijna alle recensisten wordt neergesabeld maar waar het bioscooppubliek overwegend positief over is (Transformers 2?) nu goed of slecht? Moeilijk te beoordelen...

Maar persoonlijk ik denk dat er wel een aantal criteria bestaan waaraan je kunt toetsen of een film nu goed is of juist slecht. iedereen weet gewoon dat dat b.v. een film als Seven gewoon beter is dan Police Academy 29. Een film is gewoon te beoordelen op allerlei facetten zoals bijvoorvbeeld het camerawerk, de dialogen, montage en ga zo maar door.

Als je dit in gedachten houdt bij een film als Pulp Fiction, plus het feit dat zowel publiek (8.9 op IMDb) als pers laaiend enthousiast waren over deze film, denk ik dat je mag aannemen dat Pulp Fiction gewoon een meesterwerkje is. Dat jou smaak in deze afwijkt van de rest is mogelijk. Echter de feiten blijven, en ik denk daarom dat smaken inderdaad kunnen verschillen maar dat je wel degelijk een film als goed of slecht (of ergens daar tussenin) kunt bestempelen.

Steve Harwin

Avatar

Smaken verschillen, maar kwaliteit is ook meetbaar.
Bijvoorbeeld:
Het is niet mijn smaak, maar Frans Bauer zingt wel echt goed. McDonalds eten is erg populair, maar het is wel echt troep. Dus of iets goed of slecht is: dat is meetbaar en of jij het mooi, fijn of leuk vindt of niet, dat is subjectief.

ExCaL^

Avatar

Nou ik heb me anders prima vermaakt bij de voorpremiere van IB in Tuschinski! Het is misschien allemaal wel langdradig .. Maar in ieder geval niet saai! En er wordt door iedereen echt goed geacteerd vooral door Brad Pitt en 'The Jewhunter'

Orgineel, leuke humor en hard! Precies wat je(ik) verwacht van een QT film

Wessel

Avatar

De Nederlandse pers is ook behoorlijk positief. Van de kranten zijn alleen Filmkrant, NRC en Trouw dat niet.

Gemiddeld rapportcijfer hier in Nederland is een 8,4. Smiley face

http://www.popcornmeter.nl/film/216/2/Inglourious_Basterds.html

NieuwsFilm

meest populair