Featured

FEATURED: Nederlandse bioscoopfilms

De aankomende Nederlandse bioscoopfilms op een rijtje.

door Jim Pedd op 27.09.2010 om 07:59 in Featured
Vorig jaar nog publiceerden we twee featureds waarin we een overzicht gaven van de aankomende Nederlandse bioscoopfilms. Omdat dit alweer meer dan een jaar geleden is, wordt het wel eens tijd om een nieuw overzicht te geven.

September: Tirza
Oktober: Sinterklaas en het Pakjes Mysterie, Schemer, Lang & Gelukkig, Briefgeheim
November: Sint, De Eetclub
December: Het Geheim. Mega Mindy en het Zwarte Kristal
Januari: Sonny BoyDe film waarmee we aftrappen is Tirza. Het is de verfilming van Arnon Grunbergen’s gelijknamige boek, en vormt de Nederlandse Oscaruitzending. De film volgt Jörgen's (Gijs Scholten van Aschat). Zijn wereld valt uit elkaar. Tegenover ongewild vroeg pensioen en continue ruzies met zijn ex-vrouw is het enige deel stabiele van zijn leven Tirza (Sylvia Hoeks), zijn dochter. Ook zij verdwijnt echter uit zijn leven, als ze op vakantie gaat naar Namibië, samen met haar vriendje Choukri (Nasrdin Dchar). Jörgen besluit naar haar op zoek te gaan, en loopt de kindprostituee Kaisa (Keitumetse Matlabo) tegen het lijf. Samen reizen ze door de woestijn, op een zoektocht die Tirza's gruwelijke lot moet onthullen. Tirza draait vanaf 30 september in de Nederlandse bioscopen.

Tot de vaste prik hoort ieder jaar weer een Sinterklaas-film. Dit jaar is het Sinterklaas en het Pakjes Mysterie. Dit jaar wederom een probleem met de pakjes. De goedheiligman, net als vorig jaar gespeeld door Wim Rijken, heeft een plan bedacht om de jaarlijkse pakjestransportproblemen aan te pakken door een opslagplaats in Nederland te huren. Als hij in de Pakjes-Boeing 's zomers naar Nederland gaat om de stand van zaken te controleren gaat er echter vanalles mis. Het vliegtuig moet een noodlanding maken op de snelweg en zelfs de intocht dreigt door dit ongeluk in gevaar te komen. Of we dit jaar wel onze pakjes krijgen zien we vanaf 13 oktober in de bioscopen.Als het aan Dick Maas ligt, hoeven we die pakjes echter niet eens meer, als we zijn nieuwste film hebben gezien. Op 11 november komt namelijk eindelijk de film Sint uit, die hij al sinds 2007 wilde maken. De moordlustige uit de dood herrezen bisschop Niklas (Huub Stapel) heeft het namelijk op ons voorzien. Bij zijn pogingen het feest voor zoveel mogelijk mensen te vernietigen wordt Niklas tegengewerkt door Frank (Egbert-Jan Weeber), zijn vriendin Lisa (Caro Lenssen) en politierechercheur Goert (Bert Luppes).

Een maand voordat Sint uitkomt, komt de film Schemer uit, die deels is gebaseerd op de moord op Maja Bradaric. In de film staan zes middelbare scholieren centraal, die allemaal hun eigen problemen hebben. Onderlinge jaloezie, verliefdheden, gebrekkige communicatie en onbegrip leiden ertoe dat de groep zich langzaam keert tegen een van hen: het meisje Jessie (Gaite Jansen). De film heeft een lange voorgeschiedenis. In 2007 al begon Anjet Daanje met het schrijven van het scenario, maar de eerste aanvraag voor financiering werd door het Filmfonds afgewezen. Dit leidde ertoe dat er nog een volledig jaar werd gewerkt aan het scenario, en pas in 2009 begon men met het casten. De film, die op 25 september in première gaat op het Nederlands Film Festival draait vanaf 14 oktober in de bioscopen.

Op 14 oktober komt ook de film Lang & Gelukkig uit, een film waarin drie sprookjes met elkaar verbonden worden. Assepoester (Hannah van Lunteren), de wat oudere Roodkapje (Sylvia Poorta) en Prins Roderick (Hans Leendertse) kampen allemaal met problemen. Op het kasteel besluit de koningin (Sylvia Poorta) dat Prins Roderick moet gaan trouwen. Er wordt een bal georganiseerd om een vrouw voor hem te vinden, en Assepoester is een van de genodigden. Zij mag echter niet gaan van haar gemene stiefmoeder Irma Zonderboezem (Arjan Ederveen), maar de goede fee (Hans Leendertse) biedt hulp. Roodkapje heeft ondertussen ook last van liefdesperikelen. Ze is verliefd geworden op de boze wolf (Alex Klaasen), die graag voor haar wil veranderen, maar vervolgens niet komt opdagen op het bal. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk en de originele cast speelt ook in deze film de hoofdrollen.

Briefgeheim draait ook vanaf 14 oktober in de bioscopen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw en is het verhaal van Eva (Hanna Obbeek), die van huis wegloopt omdat haar ouders altijd ruzie maken. Op haar schuilplaats ontdekt ze het duistere geheim van buurman Brandsema. Hij blijkt het hoofd van een criminele organisatie en bereidt een moord voor. Samen met de kinderen uit de buurt besluit Eva het plan aan het licht te brengen, maar dat blijkt zo gemakkelijk niet. Begin jaren tachtig waagde omroep Veronica zich al aan een verfilming van het boek, door middel van een serie.Vorig jaar kwam Terug naar de kust uit, een film gebaseerd op het boek van Saskia Noort. Meer dan 100.000 mensen zagen de film in de bioscoop en dus besloot men nog een boek van Noort te verfilmen, namelijk De Eetclub. De film draait om het leven van Karen (Bracha van Doesburgh) en Michel (Mark van Eeuwen), die met hun dochtertje naar een luxe villawijk verhuizen. Daar sluit Karen vriendschap met een aantal vrouwen van de eetclub en hun echtgenoten. Als een van de dames zelfmoord pleegt, komen de onderlinge relaties echter onder druk te staan en Karen komt erachter dat de Eetclub er een is met veel geheimen. De Eetclub draait vanaf 25 november in de bioscoop.

Het Geheim gaat over het achtjarige jongetje Ben Stikker, die alles wil weten van goochelen. Vooral de grote verdwijntruc fascineert hem, maar als hij hem uitprobeert op vriendinnetje Sylvie, gaat er vanalles weg. Ze verdwijnt wel, maar komt niet terug. Hierdoor sleept Ben zichzelf en zijn familie mee in een groot avontuur, waarin illusie en realiteit dicht bij elkaar liggen. Onder andere Theo Maassen, Chantal Janzen en Daan Schuurmans spelen een rol in de film. Om zo correct mogelijke goocheltrucs uit te voeren werd Hans Klok aangesteld als adviseur. Wat voor gevolg dat heeft gehad valt vanaf 2 december te zien.

Het vervolg op Mega Mindy draait vanaf 15 december in de bioscoop. In Mega Mindy en het Zwarte Kristal gaat Mega Mindy (Free Souffriau) de strijd aan met boef Axel, die op zoek is naar het zwarte kristal. Dat is een meteoriet waarmee van alles een "slechte kopie" gemaakt kan worden. Als Mega Mindy per ongeluk het kristal aanraakt, en er een gemene kopie van haar ontstaat, beginnen de problemen pas echt.Tot slot is er Sonny Boy. John Baak werkte mee op de set van deze film en deed daarover verslag in zijn vijfdelige blog. De film volgt de negentienjarige student Waldemar (Sergio Hasselbank)en de Hollandse Rika (Ricky Koole), een getrouwd moeder van veertig met vier kinderen. In de jaren '20 ontmoeten zij elkaar en worden verliefd. Al snel wordt Rika zwanger, met de nodige schandalen als gevolg. Ondanks alle kritiek blijven ze bij elkaar, maar dat wordt moeilijk gemaakt als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De film van Maria Peters is vanaf 26 januari te zien.

Tirza: 30 september
Sinterklaas en het Pakjes Mysterie: 13 oktober
Schemer: 14 oktober
Lang & Gelukkig: 14 oktober
Briefgeheim: 14 oktober
Sint: 11 november
De Eetclub: 25 november
Het Geheim: 2 december
Mega Mindy en het Zwarte Kristal: 15 december
Sonny Boy: 26 januari

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

debart

Avatar

Nederlandse versie komt er ook aan.
teaser:

http://www.zie.nl/profile/Independent_Films/ingezonden/Loft-Teaser-trailer/m1azsxjf9squ

Sjaak_Polak

Avatar

Armani "Je vergeet Loft, een van de grootste releases van het jaar."

Das een Vlaamse film, niet Nederlands...

Silenzio

Avatar

benjamin "Gewoon een beetje zagen om te kunnen zagen, maar volgens mij is Mega Mindy nog altijd Belgisch."

Dacht ik ook ja.

benjamin

Avatar

Gewoon een beetje zagen om te kunnen zagen, maar volgens mij is Mega Mindy nog altijd Belgisch.

Edwins1984

Avatar

Wat een extreem grote afbeelding, is er geen script dat ze automatisch-resized en je dit soort dingen niet langer krijgt? Smiley face

BARTDEMAN

Avatar

Als je eenplaatje post zouik hem eerst wat verkleinen.

over nederlandse produkties gesproken!
elke zondag avond op ned3. PENOZA
over de nederlandse onderwereld.
uitzending gemist : http://www.itelevision.nl/penoza-gemist/

doe me een lol en probeer het voor 1 aflevering.
Krijg je geen spijt van!

CaptainCab

Avatar

Mega Mindy en het Zwarte Kristal met daaronder:
afbeelding

Is dat dan die slechte, zwarte versie van Mega Mindy?

Armani

Avatar

Je vergeet Loft, een van de grootste releases van het jaar.

Steenvoorden

Avatar

Sint & Schemer zitten wel in de lijst met films die ik wil zien in de bios.

NieuwsFilm

meest populair