Filmboek

Fraai boek - Naslagwerk voor superhelden-filmfans

Wat kunnen we komende jaren verwachten van Marvel en DC Comics?

door Bram de Groot op 23.11.2010 om 10:48 in Filmboek


Tot ongeveer tien jaar geleden moesten we het doen met slechts een handjevol superheldenfilms. Pas de afgelopen jaren komen er jaarlijks vele verfilmingen voorbij van met name de twee labels DC Comics en Marvel Comics, sinds jaar en dag de koplopers in het genre stripalbums over de zogenaamde superheroes. Wat bij de meest recente en toekomstige reeks superheldenfilms opvalt, is dat er ook onbekendere helden de revue (gaan) passeren. Denk maar aan Green Lantern, Black Widow, Nick Fury, Jonah Hex en mogelijk ook Ant-Man, Luke Cage, Iron Fist en Green Arrow. Voor wie de draad al kwijt is of voor de (diehard) fans van het genre zijn er enkele boeken beschikbaar die de superhelden en hun tegenstanders op een geordend rijtje zetten. Twee daarvan zijn de uitgebreide Marvel Avengers Character Encyclopedia en het diepgaande DC Comics Chronicle.

Na het zien van de boeken is één ding meteen duidelijk: we zijn 500 jaar verder voordat ieder karakter zijn eigen film heeft. Desondanks zijn beide boeken méér dan fraai naslagwerk. De Marvel Avengers Character Encyclopedia zet ruim 200 (super)helden en villains die voorkomen in de vele strips rond The Avengers op een alfabetische volgorde. Naast de originele leden van dit superheldenteam, bestaande uit Ant-Man, Wasp, Thor, Iron Man en The Hulk, sloten vele andere helden zich aan bij het team, dat ook uiteengevallen is in allerlei andere afgeleide The Avengers-teams. Van elke held/villain wordt op een afzonderlijke pagina een compacte hoeveelheid aan informatie gegeven, zoals de echte naam, het "beroep", de (super)krachten, de vrienden en de grootste tegenstanders. Al met al is het niet heel diepgaand, maar zeker aardig om te bekijken als je meer wilt weten over een onbekend personage rond The Avengers.

Proef op de som: Als je het boek Marvel Avengers Character Encyclopedia op een willekeurige pagina van de ruim 200 pagina's openslaat, dan kan je bijvoorbeeld uitkomen op de twee karakters Hulkling - niet te verwarren met The Hulk - en Human Torch, die reeds te zien is in de twee The Fantastic Four films uit 2005 en 2007. Naast de basisgegevens zien we een inleiding, enkele kaders met wat leuke facts en een Power Rank. Dit laatste balkje geeft aan waarop de held of villain goed of juist minder scoort.De DC Comics Chronicle is een zeer uitgebreide uitgave die ingaat op de historie van DC Comics, dat ondertussen al 75 jaar bestaat. In het boek wordt de geschiedenis aan de hand van een flinke reeks comics van DC Comics uiteengezet. Het boek is zeer fraai vormgegeven en geeft naast de verwachte info ook informatie over de daadwerkelijke actualiteit in de besproken periode. Tevens wordt er ingegaan op de superheldenfilms die in het betreffende jaar verschenen. Er valt veel over te zeggen, maar dit is bovenal een unieke inzage in de geschiedenis van DC Comics en het vertelt tevens veel over de herkomst van de verschillende personages. Mocht je meer willen inzoomen op de verschillende karakters, dan is de The DC Comics Encyclopedia overigens een alternatieve titel. Deze is ook verkrijgbaar voor het Marvel universum.

Proef op de som: Als je het boek DC Comics Chronicle op een willekeurige pagina van de ruim 352 pagina's openslaat, dan kan je bijvoorbeeld uitkomen op de eerste pagina van het (zwakke DC Comics) jaar 1978. Na een krachtige inleiding over het jaar waarin Superman The Movie uitkwam, worden enkele strips uit de periode behandeld, zoals één van Teen Titans en een ander van Green Lantern vs. Green Arrow. Naast deze informatie is er onderaan de pagina's info te vinden van de werkelijke gebeurtenissen in 1978. Zo wordt er aangegeven dat Argentinië het Nederlands elftal met 3-1 versloeg op het WK Voetbal. Tussen deze pagina's door vind je overigens ook prachtige uitvergrotingen van tekeningen uit en covers van de DC Comics strips. Zie hieronder een voorbeeld.

Komende jaren kunnen we films verwachten als Green Lantern (2011), Thor (2011), Captain America (2011), X-Men: First Class (2011), The Avengers (2012), The Dark Knight Rises (2012), Superman: Man of Steel (2012), de Spider-Man Reboot (2012) en een Fantastic Four reboot (2013). Wat daarna gaat komen is nog onduidelijk, maar dat er nog veel aankomt is duidelijk.

Kijk op de website van de uitgever voor méér informatie over de twee overigens Engelstalige en zeer fraaie boeken Marvel Avengers Character Encyclopedia en DC Comics Chronicle.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Loconut

Avatar

Omdat ik een groot fan ben van Bram, zal ik hem nog een kleine suggestie doen:

Disclaimer: dit is geen actueel filmnieuws maar een filmgerelateerd artikel ter vermaak.

Het betreft hier de comic-personages.

Leuke post, still.

Dirtman

Avatar

Op bol staat de marvel avengers encyclopedie. voor €13,- wat ik dan weer jammer vind is dat de DC comics chronicle dan weer €43,- kost...wat een verschil!

Joeki

Avatar

Rich Art "Misschien ook goed om te melden waar de boeken verkrijgbaar zijn en voor welke prijs."


Ik heb nog niet gekeken voor de twee boeken in het artikel, maar die twee die ik vermeld heb zijn bij bol.com te krijgen voor 30 en 40 euri (volgens mij). Denk dat dat ook wel geld voor de artikel boeken.

Rich Art

Avatar

Misschien ook goed om te melden waar de boeken verkrijgbaar zijn en voor welke prijs.

B@chelor

Avatar

Vergeet The Wolverine niet!

Joeki

Avatar

Mochten er nog geintresseerde zijn voor marvel zijn ook 'Marvel chronicle' en 'Marvel encyclopedia' te krijgen. Het eerste boek lijkt veel op het DC boek en dat andere lijk meer op the avangers boek, alleen dan breder.

Ik hoop dat ik iemand kan helpen. en FT bedankt voor het idee:D:D:D

nieuwslaatste nieuws

meest populair