FilmTotaal Filmoverzicht April

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Iedere maand komen er erg veel films uit in de bioscoop (hier het volledige releaseschema). Voor de meesten zullen dat er te veel zijn om bij te houden. Om die reden hebben we een selectie gemaakt van de grootste, interessantste of opmerkelijkste aprilreleases.

7 april: Hævnen / In A Better World, Rabbit Hole
14 april: Scream 4, Somewhere, Paul,
21 april: Happythankyoumoreplease, Red Riding Hood, World Invasion: Battle Los Angeles
28 april: Conviction, Monsters, Never Let Me Go, Thor


7 april Hævnen / In A Better World (Susanne Bier)
De film Hævnen, of zoals de Engelse titel luidt, In A Better World, was de Deense inzending voor de Oscar van de beste buitenlandse film, 2011. Zoals inmiddels bekend won de door Susanne Bier geregisseerde film uiteindelijk daadwerkelijk het beeldje. De film was ook op filmfestivals zeer populair: zo won hij in Rome de publieksprijs voor de beste film, in Sevilla de prijs voor de beste regisseur en scenario en in Tallinn werd hoofdrolspeler Mikael Persbrandt bekroond als beste mannelijke acteur. Vanaf zeven april draait de film in de Nederlandse bioscopen. De film vertelt het verhaal van Anton, een dokter die op en neer reist tussen een idyllisch dorpje in Denemarken en een Afrikaans vluchtelingenkamp. In deze twee compleet verschillende werelden worden hij en zijn familie geconfronteerd met conflicten die hen dwingen de moeilijke keuze te maken tussen wraak en vergeving. Zo worstelen Anton en zijn vrouw Marianne al jaren met het idee van elkaar te scheiden en wordt hun oudste zoon op school gepest. Hij krijgt hulp van een nieuw vriendje en komt zelf ook voor de moeilijke keus te staan.


7 april Rabbit Hole (John Cameron Mitchell)
Rabbit Hole was oorspronkelijk een Broadway musical, die in 2006 zijn première beleefde. Nicole Kidman, die een van de hoofdrollen in de film speelt, had de musical niet gezien, maar wel een positieve recensie erover gelezen. Toen ze dus hoorde dat de musical verfilmd zou worden belde ze de producer. Vervolgens kreeg ze de hoofdrol. Het verhaal volgt een echtpaar van wie het leven veranderd als hun zoontje onverwachts overlijdt. Compleet verscheurd door verdriet gaan ze op zoek naar degene die verantwoordelijk is voor de dood van hun zoontje: de jonge chauffeur Jason. Echter, de ontmoeting brengt geen verlossing, maar een vreemde relatie met de jongeman.


14 april Scream 4 (Wes Craven)
Scream 4 werd aangekondigd als een reboot van de originele trilogie. Het plan was om bij het maken van de film rekening te houden met een nieuwe trilogie, en daarmee heeft men rekening gehouden bij het casten van acteurs. Sowieso spelen David Arquette, Courtney Cox en Neve Campell, die de hoofdrollen in de eerste drie films op zich namen, wederom dezelfde rollen. Daarnaast werden nog een flink aantal mensen aan de cast toegevoegd: onder andere Lake Bell, Ashley Greene, Hayden Panettiere en Rory Culkin. Maar waar moet het om gaan in de nieuwe Scream-film? Wes Craven gaf de volgende hints: manga’s, Aziatische spookfilms, PG13 horrorfilms, martelporno en het werk van M. Night Shyamalan. Daar hoort natuurlijk ook een verhaal bij en dat zou ongeveer het volgende zijn: Sidney is nu auteur van een zelfhulpboek, en keert op een laatste stop van haar promotietour terug naar haar thuisstad: Woodsboro. Daar ontmoet ze mensen uit haar verleden, waaronder helaas ook Ghostface, die weer in blijkt te zijn voor nieuwe spelletjes.


14 april Somewhere (Sofia Coppola)
Somewhere is de nieuwste film van Sofia Coppola. De meesten van ons kennen haar waarschijnlijk van de film Lost in Translation, die vorig jaar nog op nummer acht eindigde in de FilmTotaal Top 100. Deze film zou wel eens de nieuwe Lost in Translation kunnen zijn: in het filmfestival van Venetië kon de jury de film in elk geval wel waarderen: hij won de Gouden Leeuw, de hoogste prijs in dat festival. Somewhere volgt Johnny Marco, een bad boy en acteur die leeft in het Hollywoodse hotel Chateau Marmont. Zijn dagen zijn een waas van drank, vrouwen en snelle auto’s, en daardoor heeft Johnny zijn grip op de wereld verloren. Maar dan staat zijn elfjarige dochter Cleo ineens op de stoep, waardoor hij gedwongen is zijn realiteitszin weer te herstellen.


14 april Paul (Greg Mottola)
Paul volgt twee vrienden die dol zijn op stripboeken en vooral interesse hebben in sciencefiction verhalen. Samen gaan ze op reis naar hét UFO-centrum van Amerika: de beruchte militaire basis Area 51. Als ze midden in de woestijn zijn komen ze een voortvluchtig buitenaards wezen tegen, Paul genaamd. Samen met Paul gaan ze op een reis die zowel hun levens als die van iedereen die op hun pad komt zal veranderen. Bij het opnemen van de film gebruikte men dezelfde motion capture technieken die gebruikt werden bij de opnames van de Lord of the Rings trilogie. Op de San Diego Comic Con van 2010 gaf Seth Rogen, die de stem en rol van Paul speelt toe dat hij gesproken had met acteur Andy Serkis, die in Lord of the Rings in de rol van Gollum voorziet.


21 april Happythankyoumoreplease (Josh Radnor)
Happythankyoumoreplease volgt zes New Yorkers, die allemaal op de een of andere manier wel worstelen met liefde, vriendschap en de problemen die volwassenheid met zich meebrengt. Terwijl hij samen met zijn ouders door de New Yorkse metro loopt, raakt een klein jongetje zijn familie kwijt. Sam (Josh Radnor) vindt het kind en besluit het mee te nemen naar zijn appartement, waar de twee al snel dichter tot elkaar groeien. Sam’s leven draait rond zijn vriendin Annie (Malin Akerman), wiens negatieve zelfbeeld haar ervan weerhoudt zich aan iemand te binden. Daarnaast volgt de film Charlie (Pablo Schreiber) en Mary Catherine (Zoe Kazan), een paar dat mogelijk naar Los Angeles gaat verhuizen en die keus eigenlijk niet wil maken. Tot slot wordt ook een caberetzangeres, Mississippi (Kate Mara) gevolgd, een dame waar Sam een oogje op heeft. Kortom: een hoop ingewikkelde relaties die op de een of andere manier wel een beetje doen denken aan een film als Love Actually.


21 april Red Riding Hood (Catherine Hardwicke)
Red Riding Hood is een gothic horror remake van het bekende sprookje Roodkapje van de gebroeders Grimm. Aan het roer van de film staat Catherine Hardwicke, de vrouw die ons Twilight bracht en verder spelen onder andere Amanda Seyfried, Max Irons en Shiloh Fernandez hoofdrollen in de film. Valerie (Seyfried) is een mooie jonge vrouw die tussen twee mannen moet kiezen. Enerzijds is er Peter (Fernandez), de man op wie ze verliefd is, en anderzijds is er Henry (Irons), aan wie haar ouders haar willen uithuwelijken. Als Peter en Valerie van huis weg willen lopen wordt Valerie’s oudere zus vermoord. De verantwoordelijke hiervoor is een weerwolf: jarenlang in toom gehouden door de dorpelingen, maar nu blijkt dat onmogelijk. Weerwolvenjager Father Solomon (Gary Oldman) arriveert in het dorp en waarschuwt de dorpelingen dat de wolf ieder van hen zou kunnen zijn. Terwijl elke nieuwe maan een dode valt, lopen de spanningen hoog op in het dorpje…


21 april World Invasion: Battle Los Angeles (Jonathan Liebesman)
Battle Los Angeles werd op een ietwat karige, doch interessante wijze aan ons gepresenteerd. Een clip van maar liefst drie seconden moest ons warm maken voor de film, en gezien de grote hoeveelheid enthousiaste reacties is dat ook gelukt. Gelukkig kwam er pasgeleden ook een trailer uit, waarop net als op de drie seconden ook zeer positief werd gereageerd. Battle LA volgt een legereenheid die de stad Los Angeles moet beschermen tegen een buitenaardse invasie. Samen met zijn team vormt een sergeant (Aaron Eckhart) de laatste verdedigingslinie tegen de zeer gevaarlijke, onbekende strijdkrachten. Een leuk detail van Battle Los Angeles is wellicht het feit dat de film nauwelijks werd opgenomen in LA. Het opnemen van een film in die stad is namelijk erg duur, waardoor men besloot de film op te nemen in Louisiana, waar hele sets werden gebouwd om de straten van LA na te bootsen.


28 april Conviction (Tony Goldwyn)
Conviction is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Betty Anne Waters (Hilary Swank), een werkende moeder die haar leven op z’n kop zet door aan een rechtenstudie te beginnen. Dit doet zij om haar broer (Sam Rockwell) te vertegenwoordigen, die valselijk beschuldigd wordt van moord, maar door het systeem geen mogelijkheden meer heeft om in beroep te gaan. In Amerika draait de film al, en daar is men overwegend positief over de film. Op RottenTomatoes heeft de film een rating van 69%, gebaseerd op 158 recensies, waarvan 109 positief en 49 negatief. Op IMDb heeft de film als gemiddelde punt een 7.2, met iets meer dan 5.000 stemmen.


28 april Monsters (Gareth Edwards)
Zes jaar voordat Monsters begint ontdekt de NASA mogelijk buitenaards leven in ons zonnestelsel. Een sonde wordt gelanceerd om monsters te verzamelen, maar bij het in de dampkring komen, explodeert de sonde boven Midden-Amerika. Niet veel later begint nieuw leven zich te vormen en wordt half Mexico een quarantainezone, waar de nieuwe levensvormen een grote bedreiging op het menselijk leven vormen. Het verhaal begint als een Amerikaanse journalist instemt met het verzoek van een toeriste. Ze wil graag een reis maken door de quarantainezone in Mexico, en doorreizen naar de veiligheid van de Amerikaanse grens. Ook deze film is al in Amerika uit: op basis van 133 recensies (95 positief, 38 negatief) kwam men tot een percentage van 71%. Roger Ebert, de befaamde recensent van de Chicago Sun Times vertelde ”Monsters” holds our attention ever more deeply as we realise it’s not a casual exploitation picture. […] Edwards is briljant at evoking the awe and beauty he has been building toward, and at last we fully realize the film’s ambitious arc.


28 april Never Let Me Go (Mark Romanek)
Never Let Me Go is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Japans-Britse auteur Kazuo Ishiguro. De TIME-magazine redactie vond het boek zo goed dat het in hun top 100 Beste Engelstalige Boeken is geplaatst. Het verhaal volgt een drietal kinderen dat opgroeit op een Engelse kostschool, waar zij geen contact met de buitenwereld hebben. Nadat zij de school eindelijk mogen verlaten, moeten ze zich voorbereiden op een dreigende realiteit, waarvoor ze bedoeld zijn. De hoofdrollen worden vervuld door Keira Knightley, Carrey Mulligan en de nieuwe Spider-Man: Andrew Garfield. De film, die al in Amerika uitkwam, heeft een percentage van 68% gehaald op RottenTomatoes. Van de 139 recensies waren er 94 positief.


28 april Thor (Kenneth Branagh)
Al zo vroeg als 2008 hoorden we dat Thor er zou komen. De film zou samen met The First Avenger: Captain America in 2011 opbouwen naar de film The Avengers, waarin Iron Man, Thor, Captain America en Nick Fury een team vormen om de wereld te redden. Deze film gaat echter nog niet zó ver. Het is het ontstaansverhaal van superheld Thor (Chris Hemsworth). Hij wakkert met zijn roekeloze acties een eeuwenoude oorlog aan en als straf wordt hij door zijn vader, Odin (Anthony Hopkins), van thuisplaneet Asgard verbannen naar de Aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven en belangrijke lessen leren. Al snel wordt hij verliefd op de jonge wetenschapper Jane (Natalie Portman). Terwijl hun relatie groeit, en Thor leert wat het vergt een echte held te zijn, stuurt zijn aartsvijand van Asgard duistere krachten naar de Aarde. Overigens is de Amerikaanse Raad van Conservatieve Burgers van plan de film te boycotten: de rol van Noorse god Heimdall wordt namelijk gespeeld door Idris Elba. Zij vinden dat, aangezien hij niet blank is, hij niet in de film zou mogen spelen, en dan al helemaal niet de rol van een god.



NieuwsFilm

meest populair