FilmTotaal Filmoverzicht Augustus

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Iedere maand komen er erg veel films uit in de bioscoop (hier het volledige releaseschema). Voor de meesten zullen dat er te veel zijn om bij te houden. Om die reden hebben we een selectie gemaakt van de grootste, interessantste of opmerkelijkste julireleases.

3 augustus: The Smurfs
4 augustus: Green Lantern, Larry Crowne
11 augustus: A Separation, Gianni e le donne
18 augustus: Rise of the Planet of the Apes, Super 8, The Ward
25 augustus: Cowboys and Aliens, Melancholia, Final Destination 5, La prima cosa bella


3 augustus The Smurfs (Raja Gosnell)



Een smurf is klein, drie appels hoog, blauw van kleur, draagt een witte broek met uitfloepend staartje en een slappe witte puntmuts. Ze hebben hun eigen taalgebruik waarbij het woord ‘smurf’ voor zo ongeveer elk zelfstandig naamwoord of werkwoord kan dienen en worden achterna gezeten door de boze tovenaar Gargamel en zijn kat. Gargamel wil niets liever dan de smurfen verjagen uit hun dorpje, en dat lukt hem in deze film eindelijk. Hierdoor belanden de blauwe wezentjes per ongeluk in onze wereld, waar ze natuurlijk voor de nodige problemen zorgen. Raja Gosnell waagt zich met deze film voor de derde keer aan een Hanna-Barbara tekenfilmserie. Eerder zorgde hij namelijk nog voor de twee Scooby-Doo films. Net als bij die films wordt The Smurfs ook een mengeling tussen CGI en live-action.


4 augustus Green Lantern (Martin Campbell)



In Green Lantern wordt testpiloot Hal Jordan bij toeval lid van een intergalactisch superheldencorps, namelijk de Green Lanterns. Zij hebben de taak op zich genomen het universum te beschermen tegen de slechterik Parallax. Dit gebeurt in een met special-effects overladen film, die helaas niet zo goed uit de verf lijken te komen. Roger Ebert noemt de special effects in zijn recensie namelijk als een van de kritiekpunten. Daarnaast vindt hij dat de film er één in een dozijn is, dus dat hij niet veel nieuws te bieden heeft. In dat negatieve oordeel staat Ebert niet alleen; op RottenTomatoes scoort de film 25%, met 199 getelde recensies. De algemene kritiek is dat de film een enorm budget (van 200 miljoen dollar) en decennia aan opgebouwde mythologie verkwanselt. Men laat zich echter niet tegenhouden door deze kritieken: een vervolgfilm is al aangekondigd.


4 augustus Larry Crowne (Tom Hanks)



Tot nu toe had Tom Hanks voornamelijk ervaring met de regie van tv-series, maar nu waagt hij zich ook aan een bioscoopfilm. Daarbij speelt hij meteen zelf de hoofdrol en wordt hij bijgestaan door Julia Roberts. Twee supersterren in een film dus. Tom Hanks speelt de titelrol van Larry Crowne, een man die net zijn baan kwijt is. Nu hij ineens veel tijd overheeft, weet hij niet wat hij hiermee moet doen, dus besluit hij zijn diploma opnieuw te halen. Daar ontmoet hij lerares Mercedes Tainot (Roberts), waar hij al snel verliefd op wordt. Net als Green Lantern scoort deze film niet al te best op Rotten Tomatoes. Op basis van 175 recensies scoort de film een percentage van 35%, waarmee de status ‘rotten’ bereikt is. De meeste kritiek luidt dat, ondanks dat er twee supersterren in de film spelen, een goed verhaal ontbreekt, en dat de film daarom niet slaagt.


11 augustus A Separation (Asghar Farhadi)



A Separation, of Jodaeiye Nader az Simin, zoals de film eigenlijk heet, volgt Simin, een vrouw die samen met haar man Nader en dochter Termeh, Iran wil verlaten. Haar man wil zijn vader, die Alzheimer heeft, echter niet alleen achterlaten en vindt dus dat ze moeten blijven. Simin besluit hierop van haar man te scheiden, maar haar verzoek wordt afgewezen, waarop ze bij haar moeder intrekt. Ze laat haar dochter achter bij Nader en diens vader. Nader weet niet hoe hij hiermee om moet gaan, en huurt een jonge vrouw in om op zijn vader te passen. Waar hij zich niet bewust van is, is dat het meisje dat hij inhuurt zwanger is en zonder toestemming van haar man werkt. Zo raakt Nader verstrengeld in een web van leugens, manipulaties en confrontaties. Dat de film indruk heeft gemaakt blijkt wel uit de prijzen die hij won op het Internationale Filmfestival van Berlijn. Daar is Jodaeiye Nader az Simin de allereerste film in het zestigjarige bestaan van het festival die maar liefst drie Beren won


11 augustus Gianni e le donne (Gianni Di Gregorio)



Gianni e le donne volgt Gianni, een oudere getrouwde man die net met pensioen is. Hij vult zijn dagen met het uitlaten van zijn hond en die van de knappe buurvrouw, met boodschappen doen of met het betalen van de rekeningen onder streng toezicht van zijn vrouw. Zich bezighouden met de liefde behoort dus niet tot zijn takenpakket, totdat op een dag zijn vriend Alfonso hem de meest waanzinnige verhalen over zijn recente seksuele escapades vertelt. Gianni beseft zich niet dat al zijn leeftijdsgenoten met volle teugen genieten van hun tweede jeugd, en dus besluit Alfonso dat het tijd is om Gianni’s liefdesleven nieuw leven in te blazen. Volgens Jay Weissberg is het een erg geslaagde film. In zijn recensie voor Variety vertelt hij het volgende. There's a naturalness about human interactions and a believability in situations and dialogue. […] Di Gregorio's dialogue and performers are once again marked by a spontaneity and ease.


18 augustus Rise of the Planet of the Apes(Rupert Wyatt)



Rise of the Planet of the Apes laat zien hoe genetische experimenten op primaten in San Francisco mislopen. Het gevolg van de experimenten is een hyperintelligente aap genaamd Caesar, die besluit het op te nemen tegen zijn menselijke overheersers. Ondanks dat de film gezien kan worden als een prequel op de Planet of the Apes film van Tim Burton en de oorspronkelijke film uit 1968 met Charlton Heston in de hoofdrol, zouden we de film volgens de producers niet helemaal zo moeten zien. De film omvat namelijk een eigen mythologie, die schijnbaar toch verschilt van die van eerdere films. Zo moet ook meteen de basis gelegd zijn voor een (aantal) vervolgfilm(s). De film onderging overigens maar liefst vier naamsveranderingen. In eerste instantie zou de film Caesar heten, vervolgens werd het Caesar: Rise of the Apes, daarna Rise of the Apes en nu logischerwijs is het Rise of the Planet of the Apes.


18 augustus Super 8 (J.J. Abrams)



Super 8 werd aangekondigd zoals we gewend zijn bij regisseur J.J. Abrams. Toen de trailer plotseling verscheen waren daar verschillende hints naar het tot dan toe onbekende plot verstopt, die doorverwezen naar een grote marketingcampagne. Ondertussen is natuurlijk veel meer bekend van de film, en zijn er al flink wat beoordelingen binnen. Het plot volgt een stel kinderen in de jaren ’70 die met behulp van hun Super8 camera’s een zombiefilm maken. Als ze op een treinstation een scène filmen zijn ze getuige van een treincrash, waarbij een mysterieus wezen ontsnapt. De film draait in Amerika al in de bioscopen en wordt onder andere met Close Encounters of the Third Kind, van Steven Spielberg vergeleken. Daarnaast heeft de film op RottenTomatoes de score ‘fresh’. Van de 215 getelde recensies was namelijk 80% positief.


18 augustus The Ward (John Carpenter)



The Ward is de nieuwste horrorfilm van regisseur John Carpenter. In de film wordt de jonge Kristen opgenomen in een psychiatrische instelling. Ze wordt mishandeld, gedrogeerd en vol met pijnlijke wonden wakker. Ze heeft geen idee waar ze is en waarom. In de instelling ontmoet ze vier andere meisjes, met ieder hun eigen problemen, die geen antwoorden hebben voor Kristen. Samen komen ze erachter dat de instelling vol zit met duistere geheimen en als het nacht wordt, breekt de hel los. Op RottenTomatoes wordt de film niet heel positief beoordeeld: van de 62 recensies is slechts 31% positief, waarmee de film de status ‘rotten’ heeft. William Gross is in zijn recensie voor Film.com duidelijk in zijn oordeel: the Ward, an aggressively plain spook story that favors startling jump moments over sustained tension and winds up falling back on a particularly tired twist


25 augustus Cowboys and Aliens (Jon Favreau)



1875. New Mexico. Een vreemdeling genaamd Jake Lonergan, die zijn geheugen kwijt is, komt aan in het woestijndorpje Absolution. Al snel ontdekt hij dat hij er niet welkom is. Mensen handelen alleen als Kolonel Dolarhyde hen dat opdraagt, en het is juist Dolarhyde die niet gesteld is op de vreemdeling. Als aliens Absolution aanvallen blijkt echter dat de inwoners op niemand anders kunnen vertrouwen dan Lonergan, die zelf ook begint te ontdekken dat hij de sleutel vormt tegen de buitenaardse bedreiging. Oorspronkelijk zou de hoofdrol van Lonergan gespeeld worden door Robert Downey Jr., maar hij kon uiteindelijk toch niet meespelen omdat hij druk was met andere films. Daarom besloot men Daniel Craig aan te nemen voor de rol, die vervolgens Eva Green aanraadde voor de rol van zijn vrouwelijke tegenspeelster. Green besloot echter niet mee te doen, waarop Olivia Wilde gecast werd.


25 augustus Melancholia (Lars von Trier)



Justine en Michael vieren hun bruiloft in het huis van Justine’s zus Claire. Ondertussen beweegt de planeet Melancholia zich richting aarde en worden de twee zussen geconfronteerd met het snel naderende einde van de wereld. Terwijl Justine in een diepe depressie vervalt, verzet Claire zich tot het einde. Regisseur Lars von Trier, die toch al bekend stond als een man die graag spot met de internationale pers, wist de film flink in de spotlights te brengen. Tijdens de persconferentie op Cannes vertelde hij namelijk dat hij Hitler wel een beetje begrijpt en zelfs sympathie voor hem heeft. De festivaldirectie besloot hierop de regisseur te vragen het festival te verlaten en verklaarde hem persona non grata. De film zelf is iets minder controversieel. Recensent Todd McCarthy schreef in zijn recensie voor The Hollywood Reporter het volgende. Lars von Trier manages to turn the end of the world into a bit of a bore inMelancholia. […] This contemplation of the planet’s demise predictably provides not an ounce of comfort or redemption, nor does it offer characters or ideas with which to meaningfully engage, just ample opportunity to wallow in some rapturous images, glorious music and a foul mood.


25 augustus Final Destination 5 (Steven Quale)



Er is niet heel veel bekend van Final Destination 5. Wel weten we zeker dat er een boel mensen op gruwelijke wijze zullen sterven. Net als in iedere film gebeurt er in de eerste scène een grote ramp. Ditmaal is dat een instortende brug, waarbij er zoals gewoonlijk iemand is die het voorgevoel heeft dat er iets gruwelijks gaat gebeuren. Daarom vlucht hij samen met wat mensen van de brug af en gebeurt er inderdaad een ramp. De dood, die het niet zo leuk vindt dat zijn plannetje is mislukt, zit hen vervolgens achterna om hun zieltjes alsnog te halen. Final Destination 5 zal de tweede film in de franchise zijn die in drie dimensies te zien is, en de derde uit de franchise waarin een man de hoofdrol speelt. Daarnaast moet deze film volgens de producers minstens net zo duister zijn als de eerste in de franchise. Misschien heeft men daarom acteur Tony Todd teruggehaald. Hij speelde in de eerste twee films en verzorgde een voiceover in de derde. In de vierde was hij niet aanwezig, maar nu mag hij zijn rol van begrafenisondernemer dus weer spelen.


25 augustus La prima cosa bella (Paolo Virzì)



La prima cosa bella, of zoals de Engelse titel luidt, The First Beautiful Thing, volgt de depressieve leraar Bruno en zijn jongere zusje Valeria. Zij zijn naar Italië teruggekomen om op hun moeders sterfbed voor haar te kunnen zorgen. Daar aangekomen herinneren ze zich hoe het leven was toen ze nog bij hun moeder woonden, vol met onzekerheden en tragische maar ook vrolijke gebeurtenissen. La prima cosa bella is de nieuwste film van regisseur Paolo Virzì, en was de Italiaanse inzending voor de 83ste Oscars. Die prijs ging uiteindelijk naar de Deense inzending, In a Better World. Recensent Ty Burr was in zijn recensie voor The Boston Globe kort en bondig in zijn eindoordeel van deze film. “The First Beautiful Thing’’ is shameless, and, damn it, I cried anyway.



NieuwsFilm

meest populair