FilmTotaal Filmoverzicht Mei

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Bekijk de afbeelding

Salmon Fishing in the Yemen (3 mei)

Regisseur: Lasse HallströmCast:

Ewan McGregor | Emily Blunt | Amr Waked | Kristin Scott Thomas

Salmon Fishing in the Yemen werd al in augustus 2010 opgenomen, en ging een jaar later, in september 2011 in première op het Toronto International Film Festival. De film, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Paul Torday, volgt Alfred Jones (McGregor), een in visserij gespecialiseerde overheidswetenschapper. Hij krijgt de ogenschijnlijk onmogelijke taak om zalm te introduceren in de hooglanden van Jemen, en wordt daartoe aangemoedigd door de opdrachtgever, een sympathieke Sjeik en diens charmante woordvoerster Harriet Chetwode (Blunt). Door hun samenwerking wordt het een project dat niet alleen Jones' leven veranderd, maar ook de Britse politieke geschiedenis. Ondanks al die veranderingen zijn critici niet overweldigend positief over de film. Op RottenTomatoes scoort deze een percentage van 68% op basis van 126 recensies. Dat betekent dat er 86 positief en 40 negatief waren.


Bekijk de afbeelding

Play (3 mei)

Regisseur: Ruben ÖstlundCast:

Kevin Vaz | Yannick Diakité | Abdiaziz Hilowle | Sebastian Hegmar

Voor zijn nieuwste film baseerde regisseur Ruben Östlund zich op een waargebeurde zaak. Naar eigen zeggen las hij politiedossiers over een zaak in het centrum van het Zweedse Göteborg. Een groep jongens van twaalf tot veertien overviel tussen 2006 en 2008 ongeveer veertig kinderen. De groep speelde een doorwrocht rollenspel, dat vooral draaide om groepsretoriek en waar geen fysiek geweld aan te pas kwam. Doordat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, lijkt deze bijna geheel uit observatie te bestaan. In de ogen van onze recensent Kaj van Zoelen, die de film op het International Film Festival Rotterdom zag, is het resultaat nogal schematisch en geforceerd, zonder echt ergens inzicht in te bieden. Hij geeft de film 2,5 sterren.


Bekijk de afbeelding

Dark Shadows (10 mei)

Regisseur: Tim BurtonCast:

Johnny Depp | Michelle Pfeiffer | Eva Green | Christopher Lee

Dark Shadows is al sinds juli 2007 in ontwikkeling. Door de staking van de Amerikaanse scenaristen in 2008 werd het project echter vertraagd, en besloot Warner Brothers het scenario te laten herschrijven. Dat duurde tot mei 2011, toen de opnames van het project dat gebaseerd is op een soapserie uit de jaren '70, begonnen. Het verhaal begint in 1752 als Joshua en Naomi Collins samen met hun zoon Barnabas (Depp) naar Amerika verhuizen om een vloek te omzeilen. Twintig jaar later is Barnabas een rijke vrouwenversierder, die het hart van de heks Angelique Brouchard (Green) breekt. Zij verandert hem in een vampier en zorgt ervoor dat hij levend begraven wordt. Tweehonderd jaar later wordt hij per ongeluk bevrijdt. Niet wetend wat te doen besluit Barnabas terug te gaan naar het landhuis van zijn ouders, waar hij zijn disfunctionele afstammelingen aantreft. Elk van hen natuurlijk met hun eigen geheimen.


Bekijk de afbeelding

Marley (10 mei)

Regisseur: Kevin MacdonaldCast:

Bob Marley | Ziggy Marley | Jimmy Cliff | Cedella Marley

Marley is een documentaire over het leven en de muziek van reggaelegende Bob Marley. Oorspronkelijk zou Martin Scorsese de documentaire maken voor The Weinstein Company, maar in 2008 moest hij stoppen met het project wegens andere verplichtingen. Hij werd vrij snel vervangen door Jonathan Demme, die in augustus 2009 besloot te stoppen omdat hij en producent Steve Bing onverenigbare meningen hadden over hoe de film eruit zou moeten zien. Uiteindelijk werd Kevin Macdonald aangewezen als opvolger, en dat lijkt geen verkeerde keus te zijn geweest, gezien de ontvangst van de film. Op RottenTomatoes scoort deze een percentage van 93% op basis van 68 recensies. De consensus is als volgt: Kevin Macdonald's exhaustive, evenhanded portrait of Bob Marley offers electrifying concert footage and fascinating insights into reggae's greatest star.


Bekijk de afbeelding

The Dictator (16 mei)

Regisseur: Larry CharlesCast:

Sacha Baron Cohen | Anna Faris | John C. Reilly | Megan Fox

Sacha Baron Cohen speelt in deze film Generaal Aladeen, de dictator van de fictieve Republiek Wadiya. Volgens de officiële synopsis waagt hij zijn leven om zich ervan te verzekeren dat democratie nooit zal komen tot het land dat hij met zoveel plezier onderdrukt. Baron Cohen kwam al in opspraak rond deze film toen hij op 26 februari te horen kreeg dat hij niet welkom was bij de uitreiking van de 84ste Academy Awards. Hij wilde in het kostuum van The Dictator willen verschijnen. Voor de organisatie van de Oscars was het natuurlijk onacceptabel om de uitreiking te gebruiken om reclame voor een film te maken. Later werd besloten dat hij toch mocht komen, mits hij in gewone kleren zou komen opdagen. Cohen besloot toch als Aladeen te komen, en groette de pers met de woorden "Hello, death to the West!" Apart feit is dat de film zich losjes baseert op het boek "Zabibah and the King", dat geschreven werd door de voormalige dictator van Irak, Saddam Hussein.


Bekijk de afbeelding

Oslo, August 31st (17 mei)

Regisseur: Joachim TrierCast:

Anders Danielsen Lie | Hans Olav Brenner | Ingrid Olava | Anders Borchgrevink

Oslo, August 31st is losjes gebaseerd op het Franse boek "Le feu follet", dat in 1931 door Pierre Drieu La Rochelle geschreven werd. De film volgt vierentwintig uur in het leven van een man die op zoek is naar een reden om verder te leven. Na het verlaten van een drugsontwenningskliniek gaat Anders (Danielsen Lie) voor het eerst in een jaar terug naar Oslo. Daar moet hij zijn verleden en mogelijke toekomst onder ogen komen als hij oude vrienden, geliefden en familie weer ziet. De film werd in Noorwegen goed ontvangen. Deze werd gekozen tot een van de drie mogelijke inzendingen voor de 84ste Academy Awards. Helaas voor regisseur Joachim Trier werd niet zijn film, maar Happy Happy gekozen tot officiële inzending.


Bekijk de afbeelding

Men in Black 3 (23 mei)

Regisseur: Barry SonnenfeldCast:

Will Smith | Tommy Lee Jones | Josh Brolin | Alice Eve

In Men in Black 3 zijn Agent J. (Smith) en Agent K. (Lee Jones) terug. J. heeft na vijftien jaar Men in Black veel gezien, maar niets, zelfs geen buitenaardse wezens, verbaast hem zoveel als zijn ironische, terughoudende partner. Als K. al veertig jaar dood blijkt te zijn, reist J. terug in de tijd om de dingen recht te zetten, en ontmoet daarbij een jongere versie van K. (Brolin). Volgens regisseur Barry Sonnenfeld sluit deze film de trilogie af, en worden er vragen beantwoord die we ons nooit hebben gesteld bij het zien van de eerste twee films (die we ons uiteraard toch hadden moeten stellen). Daarmee is ook de ruimte open voor een reboot, vertelde hij, hoewel het ook zo kan zijn dat we te zijner tijd gewoon een Men in Black 4 krijgen.


Bekijk de afbeelding

On the Road (24 mei)

Regisseur: Walter SallesCast:

Garrett Hedlund | Sam Riley | Kristen Stewart | Kirsten Dunst

Dit project kent een lange geschiedenis. Al in 1957 schreef Jack Kerouac, die een boek schreef over zijn reis door Amerika in de jaren '40, een brief aan acteur Marlon Brando, met de suggestie dat hij de hoofdrol in een verfilming van zijn boek zou kunnen spelen. Jaren later, in 1979, kocht Francis Ford Coppola de rechten op de film, maar ook toen kwam er niets terecht van een verfilming. Pas in 2009 slaagde de zoveelste poging het boek te verfilmen. De film volgt Sal Paradise (Riley), een jongen uit New York die schrijver wil worden. Hij ontmoet Dean Moriarty (Hedlund), een wilde en charismatische ex-gevangene. De twee kunnen het meteen goed met elkaar vinden en Sam besluit Dean te vergezellen op een reis die hun beide levens zal veranderen. On the Road is een van de kanshebbers voor de Palme d'Or, die later dit jaar tijdens het Filmfestival van Cannes uitgereikt zal worden.


Bekijk de afbeelding

Prometheus (31 mei)

Regisseur: Ridley ScottCast:

Noomi Rapace | Charlize Theron | Michael Fassbender | Idris Elba

Oorspronkelijk was Prometheus bedoeld als een prequel op Ridley Scott's Alien, maar nadat er al een aantal mensen gecast waren, werd besloten het een op zichzelf staand verhaal te maken. In de film wordt er in Azteekse en Mesopotamische tempels een sterrenkaart ontdekt, die de bemanning van het ruimteschip Prometheus naar een verre planeet leidt. Daar ontdekken ze een oude beschaving die de oorsprong van de mensheid uit kan leggen, maar tegelijkertijd treffen ze een bedreiging die het einde van de mens kan betekenen. Ondanks het feit dat de film niet meer te boek staat als een prequel, speelt deze zich wel af in hetzelfde universum als Alien. Zo is het bedrijf dat de Prometheus bezit hetzelfde bedrijf dat eigenaar is van de Nostronomo. Daarnaast zullen de Space Jockeys terug te vinden zijn. Overigens vertelde Scott in een interview dat een vervolg niet heel onwaarschijnlijk is.


Bekijk de afbeelding

Our Idiot Brother (31 mei)

Regisseur: Jesse PeretzCast:

Paul Rudd | Elizabeth Banks | Zooey Deschanel | Emily Mortimer

De zussen Liz (Mortimer), Miranda (Banks) en Natalie (Deschanel) zien hun broer Ned (Rudd) als de grootste idioot die er is. Hij woont samen met zijn vriendin op een boerderij en weigert afhankelijk te zijn van de rest van de mensheid. Als zijn vriendin hem besluit te dumpen en van de boerderij te schoppen, heeft Ned geen plaats meer om naartoe te gaan. Zijn zussen besluiten daarom hem omstebeurt een plek in hun huis te geven, maar zijn aanwezigheid zorgt ervoor dat hun levens verstoord raken. Samen komen ze erachter dat Ned niet zo gek is als hij op het eerste gezicht lijkt. Op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 68%, op basis van 131 recensies. Volgens de website luidt de consensus: It's decidedly uneven, but like Paul Rudd's performance in the title role, Our Idiot Brother is too charming to resist.


Bekijk de afbeelding

Moonrise Kingdom (31 mei)

Regisseur: Wes AndersonCast:

Bill Murray | Frances McDormand | Bruce Willis | Edward Norton

In de zesde samenwerking tussen regisseur Wes Anderson en acteur Bill Murray besluiten twee verliefde jongeren er vandoor te gaan, terwijl ze op zomerkamp in een eiland vlak voor de kust van New England zijn. De sheriff (Willis), de scoutleider (Norton) van het zomerkamp en de bezorgde ouders van het meisje (McDormand en Murray) gaan op zoek naar het koppel. Dat, terwijl er een zware storm op komst is. Een race tegen de tijd begint om het koppel te vinden. Net als On the Road, dat eerder deze maand uit zal komen, is Midnight Kingdom op het Filmfestival van Cannes te zien. De eerste niet-animatiefilm van Anderson sinds The Fantastic Mr. Fox dient zelfs als openingsfilm van het prestigieuze filmfestival.

NieuwsFilm

meest populair