[LIVEBLOG] 'Argo' grote winnaar van de BAFTA's

Grootste teleurstelling is ongetwijfeld voor Lincoln.

FilmTotaal volgt vanavond de uitreiking van de 66ste British Academy Film Awards op de voet. In dit liveblog zullen de hoogtepunten van de show uiteengezet worden. Niet alleen kun je lezen aan wie presentator Stephen Fry de prijzen mag uitreiken, maar ook over de hoogtepunten uit de show, die vanaf 22:00 Nederlandse tijd begint in het Royal Opera House te Londen.

00:12: Rest mij enkel nog jullie te bedanken voor jullie aandacht en... tot de Oscars!

00:11: Hieronder de lijst met alle prijzen op een rijtje.
Beste film: 'Argo'
Beste Britse film: 'Skyfall'
Beste niet-Engelstalige film: 'Amour'
Beste animatiefilm: 'Brave'
Beste regisseur: Ben Affleck
Beste acteur: Daniel Day-Lewis
Beste actrice: Emanuelle Riva
Beste mannelijke bijrol: Christoph Waltz
Beste vrouwelijke bijrol: Anne Hathaway
Beste Britse debuut: 'The Impostor'
Beste oorspronkelijke scenario: 'Django Unchained'
Beste aangepaste scenario: 'Silver Linings Playbook'
Beste opkomend talent: Juno Temple
Beste make-up en haar: 'Les Misérables'
Beste cinematografie: 'Life of Pi'
Beste muziek: 'Skyfall'
Beste kostuums: 'Anna Karenina'
Beste productieontwerp: Les Misérables
Beste editing: 'Argo'
Beste geluid: 'Les Misérables'
Beste special effects: 'Life of Pi'

Beste documentaire: 'Searching for Sugar Man'
Beste korte animatiefilm: 'The Making of Longbird'
Beste korte film: 'Swimmer'

Fellowship in 2013: Sir Alan Parker
Grootste bijdrage aan Britse filmindustrie: Tessa Ross

00:05: En daarmee is de avond voorbij. Ben Afflecks Argo heeft wederom de belangrijkste prijzen op een filmfestival gewonnen. Het waren ditmaal die voor de Beste Film, Beste Regisseur en Beste Editing. Maar daarmee won de film niet de meeste beeldjes, die gingen naar Les Misérables. Die film won vier beeldjes: Beste Make-up & Haar, Beste Productie Design, Beste Geluid en Beste Vrouwelijke Bijrol (Anne Hathaway). De derde plek wordt gedeeld door drie films: Skyfall, Life of Pi, Django Unchained en Amour.

23:53: Alan Parker wordt nog apart geëerd met een fellowship van de British Academy. De films waaraan Sir Alan Parker heeft meegewerkt hebben samen in totaal 19 BAFTA's gewonnen, vertelt Kevin Spacey, die het woord mag voeren.

23:47: En de Beste Film is Argo. Ben Affleck mag wederom het podium beklimmen om de belangrijkste prijs van de avond in ontvangst te nemen. Een hele prestatie voor Affleck, die award na award wint de afgelopen tijd. Deze mocht natuurlijk niet ontbreken.

23:46: De zoektocht naar een acteur die geschikt was voor het uitreiken van de award was moeilijk volgens Fry. Zo moest het een A-List acteur zijn, die geweldig speelt en dan op dat moment ook nog in Londen verkeert. Aan Samuel L. Jackson, die eerder op de avond mocht plassen naast Bart Layton, de eer om de award voor de beste film uit te reiken. Zijn vlucht naar Londen voelde als een remake van Snakes on a Plane: met half Hollywood in hetzelfde vliegtuig had het zomaar gekund.

23:45: In tegenstelling tot sommige acteurs en actrices blijft Lewis rustig en houdt hij een grappig dankwoord. Kort maar krachtig en dan is het nu tijd voor de prijs voor de beste film. Genomineerd voor de beste film zijn Argo, Life of Pi, Lincoln, Les Misérables en Zero Dark Thirty.

23:42: Het wordt steeds interessanter. Nu is het tijd voor de award voor de beste acteur, die uitgereikt wordt door Sarah Jessica Parker. Parker mag het masker uitreiken aan Daniel Day-Lewis, die daarmee alleen nog maar een Oscar hoeft te winnen om als eerste acteur ooit twee keer de vijf belangrijkste filmprijzen wint voor één rol. Eerder won hij de Golden Globe, SAG Award en Critics Choice Award. De vijf prijzen won hij enkele jaren geleden voor zijn rol in There Will Be Blood.

23:37: Jeremy Renner komt nu het podium opgelopen om de prijs voor de beste actrice uit te reiken. Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook), Marion Cotillard (De Rouille et d'os), Helen Mirren (Hitchcock), Emmanuelle Riva (Amour) en Jessica Chastain (Zero Dark Thirty). De prijs gaat naar Riva, die voor haar acteerwerk in Amour de prijs kreeg. De actrice was niet aanwezig bij de ceremonie dus kon geen speech houden, maar Renner zou ervoor zorgen dat ze hem natuurlijk zo snel mogelijk krijgt.

23:34: Dan is het aan Ian McKellen om het dodenmasker voor de beste regisseur uit te reiken. Genomineerd: Ang Lee (Life of Pi), Ben Affleck (Argo), Michael Haneke (Amour), Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) en ten slotte ook Quentin Tarantino (Django Unchained). Stijlvol als McKellen is, kondigt hij aan dat de prijs gaat naar Affleck, die daarmee wederom een belangrijke prijs krijgt voor zijn film. Na de Directors Guild, Screen Actors Guild en de Producers Guild Awards, mag hij nu dus ook de BAFTA in zijn prijzenkast zetten.

23:28: Tijd voor een laatste filmpje: Les Misérables. Stephen Fry is blij eindelijk eens een film met een Franse titel te kunnen begrijpen.

23:26: Stephen Fry kondigt aan dat de prijs voor de beste documentaire zo uitgereikt zal worden. Martin Freeman mag aankondigen dat de prijs gaat naar de documentaire Searching for Sugar Man, een documentaire over Rodriguez, een rockicoon uit de jaren '70. Beluister hier het nummer waar de film zijn titel aan ontleent.

23:21: Een compilatie van de belangrijkste mensen uit de filmindustrie die het afgelopen jaar overleden zijn.

23:20: Ze leest van een blaadje haar dankwoord voor. Niet heel interessant dus. Zonde dat Suraj Sharma, wiens rol in Life of Pi zijn eerste was, hem niet won. Temple speelde immers ook in films als Atonement.

23:18: Volgende prijs wordt uitgereikt door John C. Reilly en Sarah Silverman, die samen te horen zijn in Wreck-It Ralph. Ze reiken de Rising Star Award uit. Genomineerd: Juno Temple, Elizabeth Olsen, Suraj Sharma, Alicia Vikander en Andrea Riseborough. Juno Temple, die dit jaar flink wat rollen in de wacht wist te slepen, krijgt de prijs.

23:16: De prijs gaat naar Michael Haneke's Amour. De film die eerder ook al de Gouden Palm in Cannes won. Helaas is Haneke zelf niet aanwezig.

23:14: En weer een prijs, die ditmaal uitgereikt wordt door Gemma Arterton en Tim Roth. Ditmaal de Beste Buitenlandse Film. Genomineerd: Jagten, Amour, De rouille et d'os, Headhunters en Intouchables.

23:10: Het vierde filmpje is van Lincoln. Dat dus nog altijd geen prijs heeft.

23:08: Opvallend is dat Lincoln nog altijd geen prijs heeft gekregen, ondanks het feit dat de film de meeste nominaties in de wacht sleepte.

23:05: Het is iets minder interessant voor ons Nederlanders, maar goed, de prijs wordt uitgereikt aan Tessa Ross van Film4. Zij zorgde er bijvoorbeeld voor dat Boyle Slumdog Millionaire kon maken. In plaats van een lang dankwoord zegt Ross dat de films waaraan zij een bijdrage leverde vooral gemaakt zijn door veel, heel veel mensen en dat er maar weinig aan haar te danken valt. De prijs is meer voor het team dat bij Film4 samen met haar werkt. En voor alle schrijvers, regisseurs, acteurs en de volledige cast en crew van de producties.

23:02: De volgende prijs op de lijst is voor de grootste bijdrage aan de Britse cinema. Danny Boyle komt het podium op om het beeldje (of zoals Connolly het noemde: het dodenmasker) uit te reiken.

23:00: Genomineerd zijn: Silver Linings Playbook, Beasts of the Southern Wild, Life of Pi, Lincoln en Argo. De prijs gaat naar Silver Linings Playbook.

22:57: De award voor het beste adapted screenplay wordt uitgereikt door Simon Pegg en Jennifer Garner.

22:55: Tijd voor nog een filmpje over een film die genomineerd is als beste: Zero Dark Thirty.

22:51: Ondanks een applaus van het publiek gaat de prijs niet naar Judi Dench, maar naar Anne Hathaway, die haar haren speciaal voor haar rol in Les Misérables af liet knippen. Ze is erg geëmotioneerd en komt niet goed uit haar woorden.

22:50: Direct na de acceptatiespeech is het al tijd voor nog een prijs. Deze wordt uitgereikt door George Clooney, die de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol uitreikt. Clooney (met baard) bedankt Fry dat hij ervoor gezorgd heeft dat bekende acteurs nu ook een baard mogen dragen.

22:45: Na een filmpje over Life of Pi (net als Argo genomineerd voor de Beste Film) is het tijd voor de uitreiking van de prijs voor de beste special effects. Dat wordt gedaan door Chris Tucker. Genomineerd: The Dark Knight Rises, The Avengers, The Hobbit: An Unexpected Journey, Prometheus en Life of Pi. Het kan ook bijna niet anders of Life of Pi wint. En daarmee winnen wij Nederlanders ook een beetje, want de special effects werden gemaakt door een Nederlands bedrijf.

22:36: De Britten laten er geen gras over groeien en gaan meteen door naar de volgende film. Billy Connolly mag de prijs voor het beste debuut uitreiken. En is blij om een vreemdeling een doodmasker op een stok uit te mogen reiken. En de prijs gaat naar Bart Layton voor de documentaire The Imposter. Net als Connolly heeft hij ook een flinke dosus humor: "Wow, thanks so much. First a pee next to Samuel L. Jackson and now this.

22:34: En de prijs gaat naar... Christoph Waltz, voor zijn rol in Django Unchained. Dat is al meteen twee prijzen voor Tarantino's western. Waltz bedankt iedereen en is blij met het vertrouwen dat Tarantino in hem blijft hebben.

22:31: Tijd voor de beste mannelijke bijrol. Jennifer Lawrence mag deze prijs uitreiken. Genomineerd: Alan Arkin, Christoph Waltz, Javier Bardem, Philip Seymour Hoffman en Tommy Lee Jones.

22:29: Fry vertelt dat hij ons wel zou kunnen vertellen welke film de beste is geworden, maar die prijs kan hij niet al uitreiken. Waarom? Dan zou de show wel heel zinloos zijn en daarom worden er maar verschillende compilaties uit de films die genomineerd zijn als beste getoond.

22:27: Tarantino wil vooral zijn acteurs bedanken om zijn zinnen uit te kunnen spreken. En hij is natuurlijk blij met de prijs. En dat de Weinsteins de film wel wilden laten maken, ondanks zijn 'hot potato' scenario.

22:25: Sally Field mag de volgende prijs uitreiken, en zou dat eigenlijk samen met Eddie Redmayne doen, maar hij zit over te geven op dit moment. De award is die van Best Original Screenplay. De prijs gaat naar Quentin Tarantino's Django Unchained.

22:18: En de prijs gaat naar: Skyfall!

22:17 Deze prijs wordt uitgereikt door Ben Affleck en Bradley Cooper. Gaat over de beste Britse film. Genomineerd: Skyfall, Anna Karenina, Les Misérables, The Best Exotic Marigold Hotel en Seven Psychopats.

22:16: Na het liedje weet Stephen Fry het publiek te vertellen dat het niet de bedoeling is ellenlange speeches te houden, mensen om je heen te knuffelen en ook niet mensen te gaan tongzoenen. En dan is het al tijd voor de eerste prijs!

22:10: de show wordt geopend door Stephen Fry. Hij heeft een flinke baard en is blij te zien dat hij niet de enige is met een baard. De zeer relaxt ogende Fry vertelt dat we heel veel slimme woordgrappen kunnen verwachten. Na een beschouwing van filmjaar 2012 (waarbij de belangrijkste films aan bod komen), is het tijd voor Paloma Faith om een liedje te zingen. Het is, als ik me niet vergis, dit nummer:


22:02: Na een korte voorbeschouwing van de gebeurtenissen op de rode loper (waarbij we de grootste sterrenv oorbij zien komen), is het tijd voor de uitreiking.

22:00: en het feest begint!

21:58: en de uitzending begint zo meteen. In het Royal Opera House zijn ze overigens nog druk bezig met het uitreiken van de prijzen. Zo moeten de prijzen voor de beste acteur, beste actrice en beste film nog altijd uitgereikt worden.

21:52: Waarom de BAFTA's niet live uitgezonden worden? Een goede vraag, zonder antwoord. Mogelijk is het zo dat de BBC bang is dat er iets gebeurt waar ze geen controle over hebben. Met twee uur vertraging hebben ze genoeg tijd om dergelijke zaken eruit te snijden. (Overigens worden de Oscars ook altijd met vertraging uitgezonden, hoewel met slechts een zeer korte vertraging.)

21:25: Tijd om de poll te sluiten. Er is niet zo heel veel gestemd (107 keer), en de uiteindelijke uitslag is gelijkspel geworden voor Argo en Lincoln. Beide films kregen 26 stemmen. De nummer drie op de lijst is Les Misérables geworden, met 18 stemmen.

De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
customer survey

21:08: Net als andere jaren wordt de ceremonie niet live op televisie uitgezonden. De uitzending vindt twee uur nadat de show begonnen is plaats. Toch doen we er dan pas verslag van (om het spannend te houden!).

20:55: Met behulp van de BAFTA's valt goed te voorspellen wie de Oscars gaan winnen. Sinds 2008 won de film die de prijs voor de beste film bij de BAFTA's kreeg, dezelfde prijs bij de Oscars. De afgelopen jaren waren dat: Slumdog Millionaire (2008), The Hurt Locker (2009), The King's Speech (2010) en The Artist (2011).

20:46: ook leuk om te weten... De prijs bestaat sinds 1948 maar de maskers, die acteurs en actrices (en regisseurs en producenten etc.) uitgereikt krijgen pas sinds 1955.

20:15: Er is - hoe kan het ook anders - een heuse trailer voor de uitreiking van vanavond. Mocht je die nog niet gezien hebben, kun je deze hieronder bekijken. Stemmen op de film waarvan je denkt dat deze de meeste prijzen binnen zal slepen, kan ook nog altijd! Scroll omlaag om dat te doen.


20:01: In de categorie leuke feitjes: tot nu toe is het slechts tien acteurs gelukt om zowel een Oscar, BAFTA, Golden Globe, SAG Award en Critics' Choice Award te winnen voor dezelfde rol. Daniel-Day Lewis is daar één van (voor zijn rol in de film There Will Be Blood). Vanavond is hij weer genomineerd als beste acteur, voor zijn rol als de Amerikaanse President Abraham Lincoln. Mocht Lewis winnen, dan hoeft hij enkel nog de Oscar te winnen, en dan heeft hij als eerste acteur ooit tweemaal de vijf prijzen gewonnen.

19:44: Als er vragen zijn, lezen we die graag in de reacties!

19:31: Mocht je interesse hebben in de binnenkomst van de vele filmsterren, dan verwijzen we je door naar de website van Empire Online. Daar wordt verslag gedaan van de binnenkomst van de vele acteurs en actrices die zich naar het Royal Opera House begeven.

19:23: Genomineerd zijn onder anderen Ben Affleck, die met zijn Argo tot nu toe vrijwel alle belangrijke prijzen won, Helen Mirren, Daniel Day-Lewis, Anne Hathaway, Hugh Jackman, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Amy Adams, Javier Bardem en Judi Dench. Films die meedoen voor de prijzen zijn naast Argo onder anderen Les Misérables, Life of Pi, Lincoln, Zero Dark Thirty, Skyfall en Django Unchained. Voor de volledige lijst met nominaties verwijzen we jullie door naar dit nieuwsbericht.

NieuwsFilm

meest populair