POLL: De films van Ridley Scott

Wordt het Alien, Blade Runner, Gladiator, Black Hawk Down of toch zijn meest recente film Prometheus? Stem zelf!

Van filmmaker Ridley Scotts nieuwste film The Counselor verscheen onlangs de opmerkelijke eerste trailer. De veelzijdige regisseur levert al sinds 1977 de ene naar de andere kaskraker af en zijn films wonnen al vele filmprijzen. Al met al een prima kandidaat voor de volgende POLL.

Scott startte zijn carrière in 1956 met de korte film Boy and Bicycle en wist zich via reclamevideo's en bijdrages aan een flinke reeks BBC tv-series en in de kijker te spelen bij de filmstudio's. Zijn eerste film The Duellist (1977) kon geen vuist maken bij het publiek, maar was wel een flinke duw in de rug voor Scott. Voor het historische drama werd hij namelijk op het Filmfestival van Cannes geëerd met de Gouden Palm voor beste speelfilmdebuut. Zijn echte doorbraak wist Scott te forceren met de sci-fi / horrorklassieker Alien (1979), die aan de wereldwijde bioscoopkassa meer dan $100 miljoen noteerde en een Oscar won voor "Best Effects, Visual Effects". Na Alien verscheen de uiteindelijk zeer geliefde sci-fi film Blade Runner, een verfilming van een verhaal van Philip K. Dick. In tegenstelling tot de huidige status wist het in 1982 de zalen niet te vullen. Een vergelijkbaar verhaal geldt zo'n beetje voor de fantasyfilm Legend (1985), die faalde aan de bioscoopkassa maar wel een Oscranominatie kreeg voor "Best Makeup" en nu meer fans heeft dan direct na de release.

Na de wat magere actiefilms Someone to Watch Over Me (1987) en Black Rain (1989) wist de regisseur in 1991 weer te scoren met de goed ontvangen misdaadfilm Thelma & Louise, die zes Oscarnominaties kreeg en de Oscar won voor "Best Writing, Screenplay". Scott wist de nominatie voor "Best Director" niet te verzilveren. Een jaar later sloeg hij de plank volledig mis met de flop 1492: Conquest of Paradise en het deed de filmmaker doen besluiten een korte break te nemen van het regisseren. In 1996 keerde hij terug met het matige avonturendrama White Squall, die hij snel deed vergeten met het financieel succesvolle drama G.I. Jane met Demi Moore en Viggo Mortensen.

In 2000 wist Scott met Gladiator het succes te boeken waar hij naar op zoek was. Met de historische R rated actiefilm wist hij de bioscoopzalen flink te vullen en van de twaalf Oscarnominaties werden er vijf verzilverd, waaronder voor "Best Picture" en "Best Actor in a Leading Role" (Russell Crowe). Het beeldje voor "Best Director" ging wederom aan zijn neus voorbij. Vervolgens koos Scott voor Hannibal (2001), de financieel succesvolle maar mager ontvangen sequel op de klassieker The Silence of the Lambs uit 1991. Voor het goed ontvangen Black Hawk Down liep hij wederom de Oscar voor "Beste Director" mis. De stevige oorlogsfilm werd wel voor twee Oscars genomineerd in de technische categorieën. Met het daarop goed ontvangen Matchstick Men (2003) en het matig ontvangen Kingdom of Heaven (2005) scoorde Scott redelijke commerciële successen. In 2006 verscheen de romkom A Good Year met opnieuw Russell Crowe. Het genre paste hem duidelijk niet, aangezien de titel flopte en werd gekraakt door de critici.

In 2008 was er nieuw succes. De misdaadfilm American Gangster deed het goed bij de critici en het publiek en het wist twee Oscarnominaties in de wacht te slepen. Na de wat minder succesvolle actiethriller Body of Lies (2008) met Leonardo DiCaprio en Russell Crowe waagde Scott zich in 2010 aan een nieuwe Robin Hood film. Met de simpele titel Robin Hood, een budget van $200 miljoen en wederom met Crowe in de hoofdrol moest het ogenschijnlijk uitgroeien tot net zo'n succes als Gladiator. Uiteindelijk wist het niet te overtuigen en liep het ook Oscarnominaties mis. Met zijn meest recente film Prometheus keerde hij terug naar zijn sci-fi roots. Het werd redelijk goed ontvangen en het wist financieel prima cijfers te noteren. Desondanks werden de verwachtingen niet helemaal ingelost en lijkt de geplande sequel in de ijskast te staan. Scott werkt op dit moment aan de thriller The Counselor, die in november in de bioscoop moet verschijnen. Daarna gaat de 75-jarige filmmaker aan de slag met tv-film The Vatican en de geplande sequel op Blade Runner.

Van zijn twintig films kregen er negen in totaal 32 Oscars-nominaties. Hier werden er negen van verzilverd, waaronder voor Beste Film en Beste Mannelijke hoofdrol voor Gladiator. Op Rotten Tomatoes krijgt Alien het hoogste percentage met 97%. De film A Good Year werd het matigst ontvangen en staat op 25%. Drie van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250: Alien: #40, Gladiator: #61, Blade Runner: #123. Financieel gezien is Gladiator Scotts succesvolste film, aangezien het wereldwijd $457,6 miljoen noteerde. Van zijn grote films noteerden A Good Year en Matchstick Men wereldwijd het magerst, met respectievelijk $42,1 miljoen en $65,4 miljoen. In totaal noteerden zijn films een omzet van zo'n $2,7 miljard.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
survey services
Uitslagen eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Clint Eastwood | Stanley Kubrick | Guy Ritchie | Oliver Stone | Joel en Ethan Coen | Michael Bay | Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Alle uitslagen FilmTotaal POLLS



NieuwsFilm

meest populair