Featured

Het X-Men Cinematic Universe

Wat gaat de toekomst ons brengen?

door Jim Pedd op 23.10.2014 om 19:52 in FeaturedHet succes van het Marvel Cinematic Universe heeft ertoe geleid dat zo ongeveer elke grote filmstudio in Hollywood begonnen is met een eigen filmreeks waarin de films op de een of andere manier aan elkaar verbonden zijn. Naast Marvel zijn dat nu ook Fox, Universal, Warner Bros. en Sony, die dus allemaal werken aan een eigen Cinematic Universe. De komende tijd nemen we de plannen van al deze studio's onder de loep en vertellen we over wat je kunt verwachten.
We beginnen deze week met het X-Men Cinematic Universe. Dat bestaat sinds 2000, maar al sinds 1989 werd aan films in de franchise gewerkt. Toen gebeurde dat onder leiding van niemand minder dan regisseur James Cameron. Er werden meerdere scenario's geschreven, waaronder door Andrew Kevin Walker, John Logan, maar ook Joss Whedon.

Geen van hen wist voor een scenario te zorgen dat overtuigend genoeg was, waardoor het maar liefst tien jaar duurde voordat de eerste film in de franchise eindelijk uit kon komen. Het was David Hayter die de juiste invalshoek vond. Regisseur Bryan Singer was verantwoordelijk voor de eerste film, die als introductie gold in het conflict tussen de X-Men van Professor X (Patrick Stewart) en het Brotherhood of Mutants van Magneto (Ian McKellen). Die twee spelen echter niet de hoofdrollen, die waren voor Wolverine (Hugh Jackman) en Rogue (Anna Paquin). De film was bij critici en het publiek een succes, waarna direct groen licht gegeven werd voor een vervolg: X2.

Vervolgens kwam het in 2006 tot een uiterst slecht ontvangen vervolgfilm: X-Men: The Last Stand. Die werd zo matig ontvangen, dat er een spin-off gemaakt werd, waarin de oorsprong van de hoofdpersoon van de franchise verteld werd, Hugh Jackmans Wolverine. Ook die film was geen succes en dat leidde tot een succesvolle soft reboot van de franchise in de vorm van X-Men: First Class. Regisseur Matthew Vaughn zorgde voor een heropleving van de franchise, waarmee er nog twee films kwamen: The Wolverine (2013) en X-Men: Days of Future Past (2014).

Die laatste film vormt het hoogtepunt van de franchise tot nu toe. De ensembles van de First Class-film en oorspronkelijke trilogie werden samengevoegd. De film is geïnspireerd op een comic van Chris Claremont en John Byrne. Wolverine reist terug in de tijd naar 1973, om een moordaanslag te voorkomen, die, indien succesvol, zorgt voor de schepping van een nieuw wapensysteem (de Sentinels), dat het bestaan van de mutanten bedreigt en ook nog de rest van de mensheid. Met de film begon Fox pas echt met werken aan een Cinematic Universe rond de X-Men franchise.

X-Men: Apocalypse
Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Michael Dougherty, Dan Harris, e.a.

De toekomst daarvan is bijzonder groot, met vele mogelijkheden. Daar horen vier films bij, die allemaal al aangekondigd zijn. De eerste draagt de titel X-Men: Apocalypse en werd al geteased tijdens de aftiteling van Days of Future Past. Daarin zagen we de oermutant En Sabah Nur de piramides van Egypte in elkaar zetten. In deze film, die als afsluiter van de First Class-trilogie moet dienen, nemen de mutanten het op tegen hem. Het verhaal speelt zich af in 1983 en centraal staat verder de relatie tussen Mystique (Jennifer Lawrence) en Beast (Nicholas Hoult). Ook de oorspronkelijke mutanten zouden in een bepaalde vorm in de film voor moeten komen. Hoogstwaarschijnlijk worden de rollen hercast, maar helemaal zeker is dat nog niet. Tot slot nog een gerucht: Tom Hardy zou de rol van Apocalypse moeten spelen. De door Bryan Singer geregisseerde film komt in mei 2016 uit in de bioscoop.


Deadpool
Regie:
...
Cast:
...
Mogelijk Ryan Reynolds
Scenario:
...
Rhett Reese, Paul Wernick
Deadpool was al in X-Men Origins: Wolverine te zien en werd in die film gespeeld door Ryan Reynolds. Het personage werd in de film gegrepen door slechterik William Stryker en veranderd in een bizar wezen, Weapon XI. Die film werd niet goed ontvangen en dus wordt het personage voor deze film hoogstwaarschijnlijk opnieuw gecast. De film zou mogelijk in februari 2016 in première gaan en is al jaren in ontwikkeling. Eind juli lekten nog testbeelden van de film uit, die in 2012 gemaakt werden. Recent liet Simon Kinberg, die het Cinematic Universe overziet, nog weten dat de film deel uitmaakt van het Cinematic Universe. Of Deadpool wederom gespeeld wordt door Reynolds is nog de vraag.


X-Force
Regie:
...
Scenario:
...
Jeff WadlowIn juli 2013 werd bekend gemaakt dat Jeff Wadlow de X-Force-film zou schrijven en regisseren. De film volgt een alternatief team van mutanten, die er brutere methodes op nahoudt dan de X-Men van Professor X. Zowel Cable als Deadpool zullen in de film voorkomen. Helemaal zeker wanneer de film uit zal komen is het nog niet. Er werd gesproken van en release in 2016, maar het succes van Days of Future past en de geplande Apocalypse-film maken dat deze waarschijnlijk uitgesteld is.


Wolverine 3
Regie:
...
Cast:
...
Mogelijk Hugh Jackman
Scenario:
...
David James Kelly
In oktober 2013 werd, na het succes van The Wolverine besloten tot het maken van een derde solofilm over het personage van Hugh Jackman. Wederom al de film gebaseerd worden op een comic, maar het is niet bekend op welke comic dit is. Het zal ook nog een lange tijd duren voordat we weten welke dat zal zijn, want de film staat gepland voor maart 2017. Het scenario wordt op dit moment geschreven door regisseur James Mangold en David James Kelly. Daarna is de rol van Hugh Jackman als Wolverine mogelijk voorbij. In mei vertelde hij dat de film waarschijnlijk zijn laatste wordt als Logan, maar iets later vertelde hij dat zolang de verhalen sterk blijven, hij toch door wil gaan.


Gambit

Cast:
...
Scenario:
...
Simon KinbergNadat aangekondigd werd dat Channing Tatum de rol van Gambit mag spelen in toekomstige X-Men-films, begon uiteraard direct de speculatie over in welke films dat zal zijn. Hij krijgt hoogstwaarschijnlijk een eigen film, maar zal eerst in X-Men: Apocalypse te zien zijn. Daarover schiep Tatum zelf nog verwarring, want hij vertelde dat zijn personage een solofilm krijgt volgend jaar, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Er is immers nog niets bekend gemaakt over andere castleden en regisseurs. Aan ambitie tot slot geen gebrek. Tatum vertelde in een interview onlangs dat het de intentie is om met de film het superheldengenre om te gooien. Iets waar Gambit zich voor zou lenen omdat hij geen gewone held is.


Fantastic Four crossover
Een andere mogelijkheid is volgens Simon Kinberg een crossover tussen de Fantastic Four en X-Men. Of die er ooit daadwerkelijk komt is moeilijk te voorspellen. Je zou denken van wel, indien de Fantastic Four-film succesvol is. Maar een crossover is complexe materie. Kinberg: "Geen van de X-Men films erkent het bestaan van een soort superheldenteam - de Fantastic Four." Ook zou het ingewikkeld zijn om de twee aan elkaar te rijmen. De Fantastic Four krijgen hun krachten door een ongeluk, de mutanten krijgen ze van geboorte. Dan zijn de Fantastic Four helemaal niet meer zo Fantastic als hun naam suggereert. Toch is het en mogelijkheid: "Ik zou als fan van de comics en deze filmfranchises zeggen dat ik graag een crossover zou willen zien." En als het in de comics kan, dan kan dat in de films toch ook gewoon?

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

M0vieFreak

Avatar

Ik kijk uit naar elke X-Men film! Ze zijn zeer goed. :Y

Er word nu ook gedacht aan een Quicksilver stand-alone film. Maar daar heeft Fox nog niks over bevestigd.

Scheerzeep

Avatar

Ik hou van het 'X-men Cinematic Universe'. Ik hoop dat andere personages, zoals 'Mystique' ook een eigen film krijgen! Maar eerst maar even de aankomende film afwachten...

Chrischzz

Avatar

Ik zie het nut niet om ieder X-Men karakter een aparte film te geven.
Tuurlijk kan je verhaal technisch gezien van de meesten wel 6 films maken..

Ik ben dan ook bang voor een soort overkill

Steve-O

Avatar

Ik denk niet dat de Fantastic Four crossover er zal gaan komen. Misschien als het om maar één andere superheld ging in plaats van meteen vier. Het ziet er in ieder geval niet naar uit dat ze de nieuwe Fantastic Four film benaderen alsof die ook in het X-Men universum kan passen wat trouwens pas net strakgetrokken is.

Blij toe dat X-Men First Class en Days of Future Past goede films waren. Beide erg geslaagd. Ik kijk uit naar Apocalypse. Zolang de films goed zijn kunnen ze hier nog wel even mee doorgaan.

benjamin

Avatar

Chrischzz "Ik zie het nut niet om ieder X-Men karakter een aparte film te geven.
"


Ik ook niet, maar ze willen nu eenmaal allemaal hun universum (want als Marvel dat mag, mogen wij dat ook) en dan hoort dat erbij zekers.

Frietgezicht

Avatar

Scheerzeep "Ik hou van het 'X-men Cinematic Universe'. Ik hoop dat andere personages, zoals 'Mystique' ook een eigen film krijgen! Maar eerst maar even de aankomende film afwachten..."


Mystique krijgt toch zat aandacht in de films. Als Wolverine al moeite heeft een sterke film af te leveren dan zal dat voor Mystique niet anders zijn,no thanks.

Robbepost

Avatar

Alle X-men films zijn vermakelijk en ik vind X2, FC, DOFP de beste. De Wolverine films vind ik een heel stuk minder......
Het leuke is juist als er meerder mutants in voorkomen. De solofilms vind ik meer iets voor superhelden dan mutants.

YOLO

Avatar

Frietgezicht "Mystique krijgt toch zat aandacht in de films. Als Wolverine al moeite heeft een sterke film af te leveren dan zal dat voor Mystique niet anders zijn,no thanks."
Mee eens. Mystique krijgt nog veel meer aandacht in Apocalypse. Een solofilm met Mystique is compleet overbodig.

rainking

Avatar

Ik zou 't wel gaaf vinden als ze na Apocalypse richting House Of M en Messiah Complex / Messiah War zouden werken.

Roeltje

Avatar

Natuurlijk zijn alle X-Men films op zijn minst vermakelijk te noemen! Smiley face
En aangezien First Class en Days of Future Past heel goed waren, kijk ik erg uit naar Apocalypse.
Alhoewel ik niet zoveel naar Gambit uitkijk.
En weer een Wolverine is wel leuk maar het mag nu wel ophouden.

Mijn punt is: Marvel Studios weet een lange verhaallijn te behouden (met samenhang) door het systeem dat ze bedacht hebben. Maar de structuur na Apocalypse is een beetje vaag vind ik. Want houd het na Gambit, Wolverine 3 en X-Force op? Of willen ze nóg een trilogie starten?

Begrijp me niet verkeerd: ik vind de films steeds beter worden, en dat is mooi, maar iets moet een keer ophouden en iets zegt mij ook dat X-Men een keer aan zijn einde is. Over 30 jaar een reboot? :P

SunChaser

Avatar

Niet alleen de FF krijgen hun krachten dankzij n ongeluk. Ook Hulk, Spidey, Daredevil. En die hebben in de comics ook cross-overs met x men

bigmichiel

Avatar

Huh, Reynolds als Deadpool was toch door hem zelf al bevestigd? Of heb ik ergens iets verkeerds gelezen :S

Chrischzz

Avatar

Na Apocalypse kunnen ze ook wel door gaan met een opbouw naar Onslaught.. Ook leuk..

marcjeb

Avatar

Een Gambit film. Nice.

Baron Von Marlon

Avatar

Die solo-films mogen ze houden.
Channing Tatum als Gambit :s
Wolverine weer PG-13
Deadpool ook PG-13

Nee, R-rated is niet per definitie beter, maar hoort wel bij de personages.

nieuwslaatste nieuws

meest populair