Het X-Men Cinematic Universe

Wat gaat de toekomst ons brengen?



Het succes van het Marvel Cinematic Universe heeft ertoe geleid dat zo ongeveer elke grote filmstudio in Hollywood begonnen is met een eigen filmreeks waarin de films op de een of andere manier aan elkaar verbonden zijn. Naast Marvel zijn dat nu ook Fox, Universal, Warner Bros. en Sony, die dus allemaal werken aan een eigen Cinematic Universe. De komende tijd nemen we de plannen van al deze studio's onder de loep en vertellen we over wat je kunt verwachten.
We beginnen deze week met het X-Men Cinematic Universe. Dat bestaat sinds 2000, maar al sinds 1989 werd aan films in de franchise gewerkt. Toen gebeurde dat onder leiding van niemand minder dan regisseur James Cameron. Er werden meerdere scenario's geschreven, waaronder door Andrew Kevin Walker, John Logan, maar ook Joss Whedon.

Geen van hen wist voor een scenario te zorgen dat overtuigend genoeg was, waardoor het maar liefst tien jaar duurde voordat de eerste film in de franchise eindelijk uit kon komen. Het was David Hayter die de juiste invalshoek vond. Regisseur Bryan Singer was verantwoordelijk voor de eerste film, die als introductie gold in het conflict tussen de X-Men van Professor X (Patrick Stewart) en het Brotherhood of Mutants van Magneto (Ian McKellen). Die twee spelen echter niet de hoofdrollen, die waren voor Wolverine (Hugh Jackman) en Rogue (Anna Paquin). De film was bij critici en het publiek een succes, waarna direct groen licht gegeven werd voor een vervolg: X2.

Vervolgens kwam het in 2006 tot een uiterst slecht ontvangen vervolgfilm: X-Men: The Last Stand. Die werd zo matig ontvangen, dat er een spin-off gemaakt werd, waarin de oorsprong van de hoofdpersoon van de franchise verteld werd, Hugh Jackmans Wolverine. Ook die film was geen succes en dat leidde tot een succesvolle soft reboot van de franchise in de vorm van X-Men: First Class. Regisseur Matthew Vaughn zorgde voor een heropleving van de franchise, waarmee er nog twee films kwamen: The Wolverine (2013) en X-Men: Days of Future Past (2014).

Die laatste film vormt het hoogtepunt van de franchise tot nu toe. De ensembles van de First Class-film en oorspronkelijke trilogie werden samengevoegd. De film is geïnspireerd op een comic van Chris Claremont en John Byrne. Wolverine reist terug in de tijd naar 1973, om een moordaanslag te voorkomen, die, indien succesvol, zorgt voor de schepping van een nieuw wapensysteem (de Sentinels), dat het bestaan van de mutanten bedreigt en ook nog de rest van de mensheid. Met de film begon Fox pas echt met werken aan een Cinematic Universe rond de X-Men franchise.

X-Men: Apocalypse
Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Michael Dougherty, Dan Harris, e.a.





De toekomst daarvan is bijzonder groot, met vele mogelijkheden. Daar horen vier films bij, die allemaal al aangekondigd zijn. De eerste draagt de titel X-Men: Apocalypse en werd al geteased tijdens de aftiteling van Days of Future Past. Daarin zagen we de oermutant En Sabah Nur de piramides van Egypte in elkaar zetten. In deze film, die als afsluiter van de First Class-trilogie moet dienen, nemen de mutanten het op tegen hem. Het verhaal speelt zich af in 1983 en centraal staat verder de relatie tussen Mystique (Jennifer Lawrence) en Beast (Nicholas Hoult). Ook de oorspronkelijke mutanten zouden in een bepaalde vorm in de film voor moeten komen. Hoogstwaarschijnlijk worden de rollen hercast, maar helemaal zeker is dat nog niet. Tot slot nog een gerucht: Tom Hardy zou de rol van Apocalypse moeten spelen. De door Bryan Singer geregisseerde film komt in mei 2016 uit in de bioscoop.


Deadpool
Regie:
...
Cast:
...
Mogelijk Ryan Reynolds
Scenario:
...
Rhett Reese, Paul Wernick




Deadpool was al in X-Men Origins: Wolverine te zien en werd in die film gespeeld door Ryan Reynolds. Het personage werd in de film gegrepen door slechterik William Stryker en veranderd in een bizar wezen, Weapon XI. Die film werd niet goed ontvangen en dus wordt het personage voor deze film hoogstwaarschijnlijk opnieuw gecast. De film zou mogelijk in februari 2016 in première gaan en is al jaren in ontwikkeling. Eind juli lekten nog testbeelden van de film uit, die in 2012 gemaakt werden. Recent liet Simon Kinberg, die het Cinematic Universe overziet, nog weten dat de film deel uitmaakt van het Cinematic Universe. Of Deadpool wederom gespeeld wordt door Reynolds is nog de vraag.


X-Force
Regie:
...
Scenario:
...
Jeff Wadlow



In juli 2013 werd bekend gemaakt dat Jeff Wadlow de X-Force-film zou schrijven en regisseren. De film volgt een alternatief team van mutanten, die er brutere methodes op nahoudt dan de X-Men van Professor X. Zowel Cable als Deadpool zullen in de film voorkomen. Helemaal zeker wanneer de film uit zal komen is het nog niet. Er werd gesproken van en release in 2016, maar het succes van Days of Future past en de geplande Apocalypse-film maken dat deze waarschijnlijk uitgesteld is.


Wolverine 3
Regie:
...
Cast:
...
Mogelijk Hugh Jackman
Scenario:
...
David James Kelly




In oktober 2013 werd, na het succes van The Wolverine besloten tot het maken van een derde solofilm over het personage van Hugh Jackman. Wederom al de film gebaseerd worden op een comic, maar het is niet bekend op welke comic dit is. Het zal ook nog een lange tijd duren voordat we weten welke dat zal zijn, want de film staat gepland voor maart 2017. Het scenario wordt op dit moment geschreven door regisseur James Mangold en David James Kelly. Daarna is de rol van Hugh Jackman als Wolverine mogelijk voorbij. In mei vertelde hij dat de film waarschijnlijk zijn laatste wordt als Logan, maar iets later vertelde hij dat zolang de verhalen sterk blijven, hij toch door wil gaan.


Gambit

Cast:
...
Scenario:
...
Simon Kinberg



Nadat aangekondigd werd dat Channing Tatum de rol van Gambit mag spelen in toekomstige X-Men-films, begon uiteraard direct de speculatie over in welke films dat zal zijn. Hij krijgt hoogstwaarschijnlijk een eigen film, maar zal eerst in X-Men: Apocalypse te zien zijn. Daarover schiep Tatum zelf nog verwarring, want hij vertelde dat zijn personage een solofilm krijgt volgend jaar, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Er is immers nog niets bekend gemaakt over andere castleden en regisseurs. Aan ambitie tot slot geen gebrek. Tatum vertelde in een interview onlangs dat het de intentie is om met de film het superheldengenre om te gooien. Iets waar Gambit zich voor zou lenen omdat hij geen gewone held is.


Fantastic Four crossover
Een andere mogelijkheid is volgens Simon Kinberg een crossover tussen de Fantastic Four en X-Men. Of die er ooit daadwerkelijk komt is moeilijk te voorspellen. Je zou denken van wel, indien de Fantastic Four-film succesvol is. Maar een crossover is complexe materie. Kinberg: "Geen van de X-Men films erkent het bestaan van een soort superheldenteam - de Fantastic Four." Ook zou het ingewikkeld zijn om de twee aan elkaar te rijmen. De Fantastic Four krijgen hun krachten door een ongeluk, de mutanten krijgen ze van geboorte. Dan zijn de Fantastic Four helemaal niet meer zo Fantastic als hun naam suggereert. Toch is het en mogelijkheid: "Ik zou als fan van de comics en deze filmfranchises zeggen dat ik graag een crossover zou willen zien." En als het in de comics kan, dan kan dat in de films toch ook gewoon?

NieuwsFilm

meest populair