12 Films die je niet mag missen in oktober

Met o.a. Spectre, The Martian, Youth, Sicario, The Walk en nog veel meer goeds!

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zeven in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

The Martian (1 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Drew Goddard
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Sci-Fi






Gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Weir, brengt regisseur Ridley Scott met The Martian een verhaal van hoop naar de bioscopen. Tijdens de derde bemande missie op Mars, wordt de crew overvallen door een onverwachte zandstorm. Men moet de missie vroegtijdig stopzetten en de planeet verlaten. Tijdens de evacuatie raakt een deel van een satellietschotel botanist Mark Watney (Damon), die daardoor om het leven lijkt te komen. Omdat het allemaal zo chaotisch gaat, moet de crew zijn lichaam achterlaten. Maar Watney is helemaal niet dood en nu gestrand op een planeet waar niets geschikt is voor mensen om op te overleven. Op een afstand van miljoenen kilometers werkt ondertussen een team van NASA-medewerkers koortsachtig aan plannen om de Marsman terug te halen. Het visueel imponerende The Martian wordt door critici goed ontvangen en scoort 93%. Critici vinden het een grappige, levendige film, die het beste naar voren haalt in regisseur Ridley Scott en hoofdrolspeler Matt Damon.

Bekijk de trailer


J. Kessels (1 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jan Eilander
Genre(s):
...
Western






Gebaseerd op het gelijknamige boek van P.F. Thomése, is J. Kessels een bizarre roadmovie. We zien hoe de literaire pulpschrijver Frans (Van Huêt) met zijn favoriete personage J. Kessels (Lammers) op een roadtrip gaat. In opdracht van een onbekende irritante beller rijden ze in Kessels' oude Amerikaanse roestbak 'Kamikaze' van Tilburg naar de Hamburgse Reeperbahn, op zoek naar een vreemdgaande frikadellenhandelaar. En dan ligt er plots een lijk in de achterbak van de auto. Makkelijk gevonden, maar hoe kom je daar nou vanaf? De film diende als opener van het Nederlands Film Festival dit jaar en wordt daar redelijk ontvangen. Zo schrijft recensent Ab Zagt voor het AD dat de film een gemiste kans is. En recensent Nico van den Berg schrijft op HP/de Tijd dat de film na een goed eerste uur inzakt. "Het verhaal raakt stuurloos" en daarna boet de film in aan energie.

Bekijk de trailer


Pan (7 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jason Fuchs
Genre(s):
...
Avontuur | Familie | Fantasie






Er zijn de afgelopen jaren redelijk veel films gemaakt, gebaseerd op het verhaal van Peter Pan van schrijver J.M. Barrie. Zo heeft Disney een complete franchise opgebouwd rond het feetje Tinker Bell en zijn er een aantal live-action films verschenen, waaronder Steven Spielbergs Hook. Nu is er een oorsprongsverhaal gemaakt rond Peter Pan (Miller). Het weeskindje wordt meegenomen naar het magische Neverland. Daar vindt hij niet alleen plezier in de wereld, maar ook gevaren en vecht hij er samen met zijn nieuwe vrienden voor om die af te slaan. De reacties op de film van regisseur Joe Wright zijn tot dusverre gemengd. Todd McCarthy schrijft voor THR dat iedereen het te hard probeert in een erg flauwe en weinig imponerende film. Clem Bastow vindt voor Junkee dat er wel nog wat magie in de film zit.

Bekijk de trailer


Life (8 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Luke Davies
Genre(s):
...
Biografie | Drama






De nieuwe film van regisseur Anton Corbijn komt eindelijk uit in de Nederlandse bioscopen. In Life volgen we de jonge en ambitieuze fotograaf Dennis Stock (PattinsoN). Hij ontvangt op een dag de opdracht om het opkomend talent James Dean (DeHaan) te fotograferen voor LIFE Magazine. Tijdens de opdracht reizen ze van Los Angeles naar Indiana en ontstaat er een bijzondere vriendschap. Het wordt een trip om nooit te vergeten. Concensus kunnen we nog niet vinden op RottenTomatoes, maar er lijkt wel al een lijn te vinden te zijn bij critici. Zo stelt Guy Lodge in zijn recensie voor Variety dat de film precies laat zien wat de contradicties waren in de persona die rond James Dean ontstonden: een verlegen nonconformist, die uiteindelijk gestileerd raakte. Hoe sterk de film ook is, Dave Calhoun schrijft in Time Out dat de film toch een beetje voelt als een "voetnoot van een voetnoot in onze culturele geschiedenis."

Bekijk de trailer


Sicario (8 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Taylor Sheridan
Genre(s):
...
Actie | Drama | Misdaad






In Sicario wordt de idealistische FBI-agente Kate (Blunt) uitgekozen door elite taskforce ambtenaar Matt Graves (Brolin). Ze moet helpen bij de escalerende oorlog tegen drugs. In het wetteloze grensgebied dat zich uitstrekt tussen de Verenigde Straten en Mexico, gaat het team op een geheime missie onder leiding van Alejandro (Del Toro), een raadselachtige conslutant met een twijfelachtig verleden. Om te kunnen overleven, wordt Kate gedwongen om alles te betwijfelen waar ze tot dan toe in geloofd had. De film is erg goed ontvangen door critici. RottenTomatoes bekeek op moment van schrijven 95 recensies en 86 daarvan waren er positief, met een score van 91% als resultaat. "Uitzonderlijk goed werk van Emily Blunt en Benicio del Toro. Sicario is een strakke thriller met meer aan zijn hoofd dan alleen de gebruikelijke spektakelstukken." Er is overigens ook al een vervolg aangekondigd.

Bekijk de trailer


The Walk (8 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Robert Zemeckis | Christopher Browne
Genre(s):
...
Avontuur | Biografie Drama






Op 7 augustus 1974 ondernam een Franse avonturier, Philippe Petit, een bijzonder gedurfde stunt. De constructie van de twee World Trace Center torens was toen bijna afgerond. De bouw had zijn hoogste punt bereikt, maar de torens waren nog grotendeels leeg. Dat bood een kans voor Petit, die op die dag over een touw dat tussen de twee torens gespannen was, de oversteek maakte. Uiteindelijk bevond hij zich ongeveer drie kwartier op het koord, waarbij hij danste, liep en erop ging liggen. Kantoorwerkers, constructiepersoneel en politiemensen juichten hem toe. Het verhaal achter de illegale actie en de uitvoer ervan is verfilmd door regisseur Robert Zemeckis, met Joseph Gordon-Levitt in de hoofdrol als Philippe. The Walk is overigens gebaseerd op het boek dat Philippe Petit zelf schreef over zijn stunt, To Reach the Clouds. Er zijn nog geen recensies van de film, maar de beelden suggereren in elk geval dat het een behoorlijk spectaculair geheel wordt.

Bekijk de trailer


Crimson Peak (15 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Guillermo del Toro | Matthew Robbins
Genre(s):
...
Drama | Fantasie | Horror






Na actiefilm Pacific Rim keert regisseur Guillermo del Toro terug naar zijn wortels in de fantasywereld. Hij maakte de film Crimson Peak, dat zich afspeelt in Cumbria, in een oud landhuis op het Engelse platteland. Daar wordt de jonge schrijfster Edith Cushing (Wasikowska) verliefd op Sir Thomas Sharpe (Hiddleston). De twee trouwen en alles lijkt in eerste instantie goed te gaan, maar haar echtgenoot blijkt iets te verbergen. In zijn grote huis verkeren geesten, iets wat hij samen met zijn zus Lady Lucille Sharpe (Chastain) probeert te verbergen. Er zijn nog geen recensies van Crimson Peak vrijgegeven, maar horrorschrijver Stephen King mocht hem onlangs al zien. Hij vertelde dat hij de film "prachtig en fucking angstaanjagend" vindt. Het is nog even afwachten om te zien of King gelijk heeft!

Bekijk de trailer


Black Mass (15 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Mark Mallouk | Jez Butterworth e.a.
Genre(s):
...
Biografie | Drama | Misdaad






Na een aantal minder goed ontvangen films lijkt acteur Johnny Depp helemaal terug in vorm te zijn met deze biopic over de beruchte Ierse gangster Whitey Bulger. Hij werd in 1970 door FBI-agent John Connolly (Edgerton) overtuigd om mee te werken met de FBI om samen de Italiaanse maffia uit te kunnen schakelen. De film laat zien hoe Whitey dankzij de samenwerking vervolging kon ontlopen en steeds meer kracht verwierf in Boston. Uiteindelijk groeide hij uit tot een van de meest beruchte criminelen in de geschiedenis van de Amerikaanse stad. RottenTomatoes bekeek 170 recensies en daarvan was volgens de site 75 procent positief. De film zou meeslepend zijn en "een van de meest meeslepende rollen" voor Johnny Depp in jaren hebben. Het is kortom een film die meer dan de moeite waard is.

Bekijk de trailer


The Last Witch Hunter (22 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Cory Goodman | Matt Sazama
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Fantasie






Als acteur Vin Diesel niet druk bezig is met racefilms, heeft hij tijd om een fantasyfilm te maken. Zodoende brengt oktober ons de film The Last Witch Hunter, waarin heksen onder ons blijken te leven. Deze wezens hebben het snode plan om de Zwarte Dood op de wereld los te laten. Gelukkig is er nog één heksenjager op de planeet, die de boel moet zien te redden. Diesel speelt de rol van Kaulder, een dappere krijger die onsterfelijk werd toen hij de koningin van de heksen doodde. Zij vervloekte hem en stond recent op uit de dood om de mensheid nog eens te komen pesten. Aan Kaulder de taak om een ongemakkelijke samenwerking aan te gaan met een jonge bloedmooie heks om haar voor eens en voor altijd uit te schakelen.

Bekijk de trailer


How to Change the World (22 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jerry Rothwell
Genre(s):
...
Avontuur | Biografie | Documentaire






Begin jaren zeventig ondernam een groep jonge activisten uit Vancouver een gedurfde poging om Nixons nucleaire testprogramma een halt toe te roepen. Gewapend met filmcamera's vertrokken ze richting Alaska, waar ze de tests misschien niet tegen konden houden, maar wel beelden maken om thuis te vertonen en zo ophef te creëren. Het succes van de actie zorgde voor voldoende motivatie bij de groep om ook andere grote problemen aan te pakken, waaronder de walvisjacht. Die groep kennen we tegenwoordig als de Greenpeace. Jim Schembri schrijft in zijn positieve recensie over de film voor 3AW: "bijzonder goede documentaire over de oorsprong, evolutie en interne ruzies van Greenpeace." En ook andere recensenten zijn erg te spreken over deze documentaire, die het kijken waard is.

Bekijk de trailer


Spectre (29 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
John Logan | Neal Purvis e.a.
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Thriller






Een oorsprongsmythe rond het iconische personage James Bond hadden we nog niet, maar deze tweede Bond-film van regisseur Sam Mendes moet daar verandering in brengen. Een mysterieuze boodschap uit het verleden stuurt James Bond (Craig) op een missie die hem in contact met de sinistere organisatie SPECTRE brengt. Daarbij vindt hij een groot tegenstander in Franz Oberhauser (Waltz), die connecties met zijn verleden blijkt te hebben. Maar ook op het thuisfront, in Engeland, moet een strijd geleverd worden. Daar strijdt M. (Fiennes) voor het voortbestaan van de MI6, een niet bepaald gemakkelijke opdracht. Mogelijk wordt Spectre de laatste film voor Daniel Craig, die voor een vierde maal te zien is als James Bond. Gespeculeerd over een mogelijke opvolger wordt er allang, waarbij namen als Tom Hardy en Damien Lewis veel vallen.

Bekijk de trailer


Youth (29 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Paolo Sorrentino
Genre(s):
...
Drama






Oktober wordt afgesloten met de nieuwe film van regisseur Paolo Sorrentino, die met La Grande Bellezza in 2013 hoge ogen gooide en zelfs een Oscar voor de beste buitenlandse film ontving. De opvolger van die film is Youth, waarin Fred (Caine) en Mick (Keitel) centraal staan. De twee oude vrienden vertoeven in een luxe resort in de Alpen, waar ze terugkijken op hun veelbewogen levens. In tegenstelling tot Mick, die nog steeds werkt aan zijn laatste filmscript, is Fred ondertussen gepensioneerd en heeft geen enkel verlangen nog terug te gaan naar zijn muziek. Maar iemand met een hoog aanzien heeft er alles voor onze om de grootmeester nog eenmaal zijn composities te zien dirigeren. De productie was al te zien tijdens het Filmfestival van Cannes eerder dit jaar en werd daar goed ontvangen door critici. De emotionele film is een bevestiging van de veelzijdigheid van Michael Caine als acteur en een bijzonder mooie film om naar te kijken.

Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair