Algemeen

Massa filmtitels vinden prematuur de weg naar het internet

Belovende grootheden zoals 'The Revenant' en 'The Hateful Eight' zijn in goede kwaliteit te downloaden.

door Rik Timmer om 09:47 in Algemeen
Enkele maanden nadat een film haar plezier in de bioscoop heeft verspreid, mogen liefhebbers het avontuur opnieuw gadeslaan door middel van een aankoop in de winkel of het gebruik van een legale streamingdienst. Het is rondom deze tijd dat welbekende onwettige blu-ray rips hun weg naar het internet vinden, waaronder op torrent websites. Het is één van de vele klachten die filmstudio's bezitten, maar het kan altijd nog erger. Wanneer bijvoorbeeld een kwaadwillige recensent zijn of haar kopie van een film uitlekt die nog in het filmtheater moet verschijnen.

Dit heeft laatst helaas plaatsgevonden in grote mate, dat meldt TorrentFreak.com. Naar verluidt worden er, op het moment van lezen, wel honderdduizenden 'screener' kopieën gedownload van grootschalige prenten als The Revenant, Steve Jobs, Legend, In the Heart of the Sea, Joy, Creed, Straight Outta Compton, Room, The Peanuts Movie en Carol. Zoals jullie zien is het een mengeling van films die pas geleden uit zijn gekomen of binnenkort.

Vele van de bovengenoemde films zijn vermoedelijk naar beoordelaars gestuurd om een recensie te schrijven. Deze handelingen worden eveneens uitgevoerd rondom periodes dat ambitieuze projecten in aanmerking komen voor Oscars en andere gewichtige prijzen. De groep die verantwoordelijk is voor de omvangrijke actie noemt zichzelf Hive-CM8. Zij zouden op de kop af 40 films in hun bezit hebben, welke allemaal de kwaliteit bezitten van een dvd-rip, zonder watermerken en tijdsvermeldingen. "We zullen ze één voor één uitbrengen, beginnende met de meest populaire titels van het jaar," aldus een opmerking van hen.

Vorig jaar werd in een gelijksoortig proces The Expendables 3 uitgelekt, drie weken voordat de film in de bioscoop uitkwam. De actiefilm met Sylvester Stallone werd meer dan 2 miljoen keer gedownload. Volgens Lionsgate zou dat de voornaamste reden zijn geweest dat de knok- en schietfilm het niet naar behoren deed aan de kassa, in weerwil van matige kritieken.

Ondanks dat vele filmstudio's, cast en crewleden de klos zijn geworden door deze akelige verrichting, is er één individu die het geluk absoluut niet aan zijn kant heeft staan: Quentin Tarantino. Zijn The Hateful Eight valt ook onder de slachtoffers die ruimschoots illegaal opgehaald wordt. Leden van FilmTotaal zullen Tarantino's afgrijzen erkennen, omdat vorig jaar het scenario van zijn western per abuis royaal te lezen was via het internet. De filmmaker besloot daaropvolgend de film af te blazen en het verhaal uit te brengen in boekvorm. Nadien wilde hij zijn fans alsnog verblijden met een live-action traktatie, welke nu gratis terug te vinden is. De ware supporters onder jullie zullen daarentegen best wel tot 7 januari kunnen wachten. Dan zien we in de cinema hoe acht verachtelijke stervelingen samen een koud nachtje doorbrengen in een herberg.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

DeMuizenkoning

Avatar

Toch wel erg zeg, dat dit zo makkelijk gebeurt. Voor bepaalde titels is het gelukkig niet zo heel erg vanwege het feit dat deze al een tijdje uit zijn en dit daarom maar weinig invloed zal hebben, maar films als o.a. "The Revenant" (al zo'n 300,000 keer gedownload), "Room", "The Hateful Eight" (zo'n 220.000 keer, van wat ik heb begrepen op hollywoodreporter.com) is dit een regelrechte ramp. Ik vraag me sowieso af of op de dag van vandaag studio's hun films niet beter dan dit zouden kunnen beschermen. Aan de andere kant zullen deze films waarschijnlijk nog des te meer gedownload worden vanwege het feit dat elke grote (film)site het er nu over heeft...

adofmirosch

Avatar

Creed voor mij!, kan niet wachten tot januari vind het belachelijk dat de Nederlandse release zo lang op zich laat wachten.

Rooster

Avatar

Haha, het taalgebruik in dit artikel is werkelijk hilarisch. Het lijkt wel uit de jaren 50 te komen.

Homer

Avatar

adofmirosch "Creed voor mij!, kan niet wachten tot januari vind het belachelijk dat de Nederlandse release zo lang op zich laat wachten."


En jij noemt jezelf een filmliefhebber? Films stelen die nog niet eens uit zijn ...

PRIME

Avatar

Homer "En jij noemt jezelf een filmliefhebber? Films stelen die nog niet eens uit zijn ..."


Technisch gezien is hij ZO'N grote liefhebber dat hij niet kan wachten.

Ach, ik download toch nooit recente films.

Chris23

Avatar

Bedankt voor de tip Filmtotaal :E
Gelijk ff downen nu Brein nog geen schikkingen doet.

Planethugo

Avatar

Rond deze tijd van het jaar lekken altijd weer veel films uit. Niet door recensenten maar door de studio's zelf die hun films opsturen naar de leden van de academy die niet voor elke film naar de bios gaan. Volgens mij lekt het op deze manier uit.

Als het jaar in jaar uit gebeurt... tja dan moeten ze misschien eens naar zichzelf kijken

MenacE

Avatar

Downloaden hou je toch niet tegen... Maar screeners versturen voordat ze in de bios zijn, moet misschien anders gedaan worden. Het watermerk wordt er gewoon afgeknipt en kan zo online gezet worden. Misschien moeten ze het watermerk gewoon in het midden van het scherm plakken?

berepoot123

Avatar

Och, ik zie het gewoon als een kerstkado. T+)

Bilbo

Avatar

Kiezen tussen een screener in matige kwaliteit en de film zelf in HD op het grote scherm zien is een vrij makkelijke keuze, zeker als je lokale bioscoop dinsdagkortingen heeft...

Homer

Avatar

PRIME "Technisch gezien is hij ZO'N grote liefhebber dat hij niet kan wachten.

Ach, ik download toch nooit recente films."


Het hangt af van de definitie die je aan filmliefhebber geeft ...
Hij heeft in ieder geval geen respect voor de mensen die de film maken

geertvdheide

Avatar

MenacE "Downloaden hou je toch niet tegen... Maar screeners versturen voordat ze in de bios zijn, moet misschien anders gedaan worden. Het watermerk wordt er gewoon afgeknipt en kan zo online gezet worden. Misschien moeten ze het watermerk gewoon in het midden van het scherm plakken?"

Ze kunnen screener-kopieën niet te veel aanpassen, want de recensent waarvoor het bedoeld is moet de film wel redelijk optimaal kunnen bekijken om tot een goed oordeel te komen. Met een watermerk midden in het scherm gaat dat niet.

Een betere oplossing: alle films wereldwijd tegelijk uitbrengen. Dan hebben we in elk geval de optie om naar de bios te gaan en is zo'n gelekte screener al minder verleidelijk. Gelukkig is dit proces al ingezet en zijn er best wat films die al wereldwijd gelijktijdig uitkomen, maar dit moet verder verbeterd worden.

Daarnaast laten dit soort lekken wel zien dat de behoefte groot is om films thuis te kijken. Ik pleit er daarom voor om films tegelijk met de bios ook streaming aan te bieden, zodat iedereen zelf mag kiezen waar hij een film kijkt. Dat zou piraterij volgens mij ook flink terug kunnen dringen.

ridjieddo

Avatar

Bedankt Filmtotaal! Nu weet ik gelijk wat ik kan gaan kijken vanavond T+)

Straka

Avatar

Homer "Hij heeft in ieder geval geen respect voor de mensen die de film maken"
Ik krijg regelmatig het idee dat de mensen die de film maken geen respect voor mij als kijker hadden.

movieboy

Avatar

Toppers van films dient men te ervaren in de bioscoop... anders is het gewoon meh..

Rob

Avatar

Homer "Het hangt af van de definitie die je aan filmliefhebber geeft ...
Hij heeft in ieder geval geen respect voor de mensen die de film maken"


Die conclusie die je maakt is te prematuur.

Downloaden staat niet gelijk aan verlies van inkomsten omdat het de downloader niet automatisch vrijwaart van deelnemen als reguliere consument van het entertainmentproduct.

Er is slechts een karig aantal onderzoeken gedaan naar dit fenomeen, bij muziek kwam men in ieder geval tot de volgende conclusie:

De grootste downloaders van muziek zijn ook de grootste uitgevers van muziek en muziekgerelateerde zaken.
De echte fan download het album zo snel als het kan, koopt tegelijkertijd de vinyle LP, gaat naar meerdere concerten en koopt daar nog een t-shirtje, of een koffiemok of iets in die trant.

thehungergames

Avatar

De meeste titels die zijn uitgelekt wil ik overigens wel gewoon in de bioscoop zien. Die screeners zijn niet de optimale kwaliteit en bij bijvoorbeeld The Revenant wil ik dat toch wel.

Thiver

Avatar

Rooster "Haha, het taalgebruik in dit artikel is werkelijk hilarisch. Het lijkt wel uit de jaren 50 te komen."

:+

xarkov

Avatar

De meeste mensen die deze screeners downloaden zullen sowieso al niet naar de bios gaan voor die films.

Oboema

Avatar

Waarom sturen studio's überhaupt een screener naar een recensent? 1 reden: publiciteit.
Oh ironie.

McMurphy

Avatar

FT doet voorkomen alsof dit een unicum is, maar feit is dat dit al jarenlang gebeurd aan het eind van het jaar of begin van het nieuwe jaar.

Moet zeggen dat het wel erg verleidelijk wordt bij sommige titels omdat de Nederlandse release datum schandalig ver in de toekomst ligt. Als Oscar liefhebber wil ik graag ieder jaar alle (voorname) kandidaten gezien hebben. In het geval van bijvoorbeeld een Brooklyn en Room is dat bij voorbaat al uitgesloten...

Decepticon

Avatar

geertvdheide "Een betere oplossing: alle films wereldwijd tegelijk uitbrengen. Dan hebben we in elk geval de optie om naar de bios te gaan en is zo'n gelekte screener al minder verleidelijk. Gelukkig is dit proces al ingezet en zijn er best wat films die al wereldwijd gelijktijdig uitkomen, maar dit moet verder verbeterd worden."
Dit dus exactly! Het is een grote ergernis dat nog steeds veel films veel later in de rest van de wereld uitkomen, dan in Amerika. Soms hebben we in Europa een film eerder, maar dat is dan hooguit 1 maand. Wij moeten bijv. 3 maanden wachten op Creed, slaat nergens op!
Zo moeten we idd ook films missen die aan de oscars mee doen.

geertvdheide "Daarnaast laten dit soort lekken wel zien dat de behoefte groot is om films thuis te kijken. Ik pleit er daarom voor om films tegelijk met de bios ook streaming aan te bieden, zodat iedereen zelf mag kiezen waar hij een film kijkt. Dat zou piraterij volgens mij ook flink terug kunnen dringen."
Dat laat het volgens mij niet zien. Het gros van de downloaders gaat volgens mij uberhaupt niet gauw naar de bios voor een film. Wat Xarkov ook al zegt.
Als er tegelijk met de biosrelease ook legaal streams worden aangeboden, zullen de bioscopen denk ik (veel) minder verdienen, want er zullen veel mensen zijn die dan denken, oh dan kijken we hem thuis wel, dat is veel goedkoper. Je betaalt maar één keer een 'kaartje' waar iedereen thuis van kan genieten. Je hebt geen toelages voor 3D e.d.
Het zou piraterij imo ook flink terug dringen, dat wel. De home-release moet ook een stuk dichterbij, dan de 4-6 maanden die nu gehanteerd wordt, maar tegelijk brengt denk ik teveel schade aan de bioscopen.

Vahnstad

Avatar

Verleidelijk, maar heb nu nog genoeg aan heel wat 2015 titels. Ik ga in januari wel kijken wat ik ga downloaden. Wel is het zo dat ik al vaste afspraken heb in de cinéma. The Revenant ga ik dan bvb. hoe dan ook kijken in de cinéma.

Hancock

Avatar

W8 wel. Kijk films alleen in de bios of film1 of HBO. Heb ook Netflix maar is meer voor series.
Ik ben echt een filmliefhebber maar hoef niet te downloaden.
Fuck it!

adofmirosch

Avatar

Homer "En jij noemt jezelf een filmliefhebber? Films stelen die nog niet eens uit zijn ..."Het is een aanrader!

Baron Von Marlon

Avatar

Zoals de meeste screeners is de kwaliteit niet al te denderend.
Beter wachten op een degelijke uitgave.

Kan ook moeilijk begrijpen wie in dit tijdperk nog nieuwe films wil kijken met zo'n resolutie, framerate,...
Bij oudere films maakt het mij zo niet uit, maar een nieuwe film wil je toch zien in topkwaliteit? Vooral als je er echt naar uitkijkt.
Dan wil je toch de optimale ervaring?

YOLO

Avatar

Baron Von Marlon "
Kan ook moeilijk begrijpen wie in dit tijdperk nog nieuwe films wil kijken met zo'n resolutie, framerate,..."
Tja als je bedenkt dat de er mensen zijn die films op hun smartphone/tablet kijkenm dan maakt de kwaliteit van zo'n screener ook niet veel uit.

canton75

Avatar

Ik kwam ze ook tegen ja

starbass

Avatar

Dat is toch al jaren zo, kan me ook nog wel wat versies herinneren waarbij het beeld opeens op zwartwit gaat, of er constant text boven in beeld voorbij scrolt.

nou ga ik gemiddeld 2 keer per jaar naar de bioscoop, maar dat komt vooral doordat de dichts bijzijnde 30 minuten rijden is en tijd wat dunner gezaaid is als je kinderen hebt. En we hebben thuis een beamer hangen Smiley face

NieuwsFilm

meest populair