Poll

POLL: Laat jij je beïnvloeden door negatieve recensies?

Een film wordt slecht ontvangen; ga jij dan nog naar de bioscoop?

door Bram de Groot om 23:04 in Poll
Een recensie over een film is slechts een mening van een persoon. Ze worden geschreven door uiteenlopende personen: mensen die het voor de fun doen, maar ook critici die er hun brood mee verdienen. Tel je de uiteenlopende recensies bij elkaar op, dan krijg je een gemiddeld ontvangst; iets waar een website als Rotten Tomatoes goed in is. De vraag in deze POLL: laat jij je wel eens beïnvloeden door een negatief ontvangst?

Slecht ontvangst...

Dit jaar werden er meerdere blockbusters erg zwak ontvangen. Denk niet alleen aan de DC-films Batman v Superman: Dawn of Justice en het recente Suicide Squad, maar ook aan andere grote titels als Warcraft, Alice Through The Looking Glass en Gods of Egypt. Met name de DC-films wijzen uit dat een zwak ontvangst niet direct hoeft te leiden tot een magere omzet aan de bioscoopkassa's. Dit liet bijvoorbeeld de Transformers-franchise ook al zien.

Goed ontvangen!

Het kan uiteraard ook andersom; goed ontvangen blockbusters/bioscoopfilms die het niet waarmaken aan de Box Office. Denk dan aan de klassiekers als The Wizard of Oz (1939) en Citizen Kane (1941) en recentere titels als Children of Men (2006), HUGO (2011), Crimson Peak (2015) en zelfs de IMDb Top 250-leider The Shawshank Redemption (1994). Voorgaande prima ontvangen films wisten het publiek (in eerste instantie) niet in grote getale warm te laten lopen.

Succes met stemmen

LET OP: Onderstaande vraag gaat er logischerwijs vanuit dat je een bioscoopbezoekje in gedachten had voor een uiteindelijk negatief ontvangen film! En laat je onderbouwing achter op de gebruikelijke plaats.27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

rainking

Avatar

Nee, voor geen meter. Er bestaat altijd de kans dat ik 't ook niks vind, maar ik wil 't toch altijd zelf zien en m'n eigen mening vormen. Er zijn genoeg films geweest die slechte cijfers kregen, maar ik leuk en/of goed vind en andersom.

Ereptile

Avatar

Laat ik me beïnvloeden? Een beetje. Ik ben altijd nieuwsgierig waar de recensenten (?) altijd tegenaan lopen tijdens een film. Maar ik vorm graag zelf mijn mening of een film goed is of niet. Wat ik leuk/goed kan vinden, kan een ander een verschillende mening over hebben Smiley face

Bilbo

Avatar

Ik lees wel altijd recensies door. Als een film overweldigend negatief wordt ontvangen, neem ik gewoon aan dat het een bioscoopbezoekje niet waard is. Zoveel negativiteit, dan moet er wel iets mis zijn met de film.

ISIM

Avatar

Als het een film is die ik graag wil zien dan laat ik me niet beïnvloeden. Maar als ik zelf al twijfel dan kan een negatieve of postieve recensie toch de doorslag geven om de film in de bioscoop te kijken of op dvd.

KevinGrin

Avatar

Als ik hem wil zien ga ik hem gewoon zien ondanks de reviews.

Transformers krijgen dus inderdaad niet beste reviews, de films zijn allemaal hetzelfde maar toch zie ik ze allemaal in de bioscoop (daarna ook niet meer). Ik weet wat ik kan verwachten, ik weet dat het eigenlijk best slechte films zijn maar kies er zelf voor omdat ik het een vermakelijke bioscoop film vind.

Ben ook vaak genoeg tegen gekomen dat ik een film met beste reviews helemaal niets vond.

BaronBrood

Avatar

Ligt aan de film, een Star Wars-film zal ik ongeacht recensies kijken, maar Jason Bourne heb ik geskipt omdat de magere zesjes die werden gegeven voor mij toch niet genoeg zijn om naar de bios te gaan bij een filmserie die ik wel goed, maar niet geweldig vind.

benjamin

Avatar

Net zoals anderen al opmerken, hangt het er wat van af hoe concreet de plannen waren om de film te gaan zien. Als het een film is die ik echt wil gaan zien, zal ik hoe dan ook wel gaan kijken (kan zelfs zijn dat ik dan al tickets gekocht heb voor de recensies verschenen zijn), maar als ik gewoon eraan denk te gaan kijken en nog wat twijfel, kunnen recensies wel helpen.

adofmirosch

Avatar

Heb genoeg leuke films in de bios gezien die afgekraakt werden door critici.
Dus laat me niet snel meer beïnvloeden door recensies.

Maar soms toch nog wel eigelijk, gods of Egypt overgeslagen & de nieuwe bourne film door de mindere recensies.

Het licht er eigelijk ook aan welke film het is.

Moviemagic

Avatar

Na het lezen van de recensies stel ik hooguit mijn verwachtingspatroon bij. Dit gaat meestal vanzelf maar dan nog. Soms wil ik ook gewoon zelf zien of een film echt zo slecht is als mensen aangeven. Dus in zekere zin hebben de recensies invloed maar niet op mijn bioscoopbezoek.

D3ft0n3

Avatar

Let op! De antwoorden van de poll kloppen niet.


Een film wordt zwak/slecht ontvangen; ga jij dan nog naar de bioscoop?

- Ja. Zwak/slecht ontvangen films skip ik wel eens in de bioscoop. 40% (88)
- Nee. Ik oordeel altijd zelf. 60% (130)


Antwoord 1 staat nu eigenlijk: Ja dan ga ik nog naar de bios. Zwak ontvangen films skip ik.

Dit is tegenstrijdig en moet waarschijnlijk 'nee' zijn.
Het tweede antwoord dan logischerwijs: 'Ja dan ga ik alsnog naar de bios, ik oordeel altijd zelf.'

Bram

Avatar

D3ft0n3 "Let op! De antwoorden van de poll kloppen niet."


He verhipt... je hebt gelijk. Helaas niet meer aan te passen. Ja/Nee moet zeg maar omgedraaid worden...

johnwayne

Avatar

Er zijn van die films, die ik ongeacht de recensies, wil zien. Zo heb ik dit jaar, ondanks de kritieken, BvS, Tarzan en Suicide Squad bekeken en kom er met een andere mening uit dan de meeste recensenten, waarvan ik ook vaak het gevoel heb dat ze elkaar na-blaten en soms er zelfs het gevoel bij krijg dat ze de film beoordeelt hebben zonder hem of niet helemaal te hebben gezien. Zo zijn er ook soms films die door de critici bejubeld worden, maar die ik persoonlijk waardeloos vind. De nieuwe Ghostbusters kreeg van tevoren veel kritiek op basis van de trailer en van de zgn fans. De critici waren positief. ik ben ook gaan kijken, maar die film vond ik een bittere tegenvaller (oké hij was beter dan deel 2).

Steve-O

Avatar

Heb nooit echt begrepen waarom mensen recensies voor zich laten spreken. Het is nog steeds de mening van een iemand waarvan je dan maar verwacht dat die persoon echt verstand van film heeft..

Dus nee, ik laat me niet beïnvloeden door recensies. Is leuk als het goede recensies zijn als het iets is wat ik wil zien maar dat heeft in het verleden ook niet altijd betekent dat ik de film ook goed vond. En zo is het ook met middelmatige of slechte recensies. Beste is nog steeds om de film met eigen ogen te zien dan af te gaan op iemands' recensie.

Decepticon

Avatar

Gelukkig begrijp ik de antwoorden wel een heb gekozen voor de 2e.

Ik laat mee ook nooit beïnvloeden door recensies en bepaal altijd zelf of ik een film wel of niet in de bios wil zien.

In sommige gevallen stel ik wel, zoals anderen, ook mijn verwachtingen bij na een slechte recensie, maar skip ik de film niet, zoal Suïcide Squad. Die moet ik nog zien, ik wacht ff tot mijn maat van vakantie terug is. Maar wilde altijd gewoon zien en dat gaat ook gewoon gebeuren.

Een film als God of Egypt hoefde ik niet in de bios te zien, maar ondanks de slechte ontvangst, wilde ik hem nog wel zien en kijk zo'n altijd thuis nog wel.

dawgrule

Avatar

Mijn enthousiasme wordt er wel door beinvloed...

Maar andersom word ik er wel door beïnvloed, als de recensies juist goed zijn, dan wil ik er wel graag naartoe.

Frietgezicht

Avatar

Kan wel zeggen dat ik zelf oordeel maar als Suicide Squad overal 5 sterren kreeg had ik er waarschijnlijk donderdag al heen gegaan.
Nu twijfel ik toch een beetje of ik ga. Oordelen zal ik altijd zelf doen ja maar met matige recensies eerder thuis.

Met matige films ook wat lastiger om mensen mee te krijgen naar de bios. Bij Civil War ben ik 2x met verschillende mensen gegaan zelfs en met deze heb ik niemand gehoord die graag wilt gaan.

Dinomite

Avatar

Ja en nee, soms word ook mijn enthousiasme aangewakkerd of gedoofd door reviews. Maar ik heb eigenlijk vooraf al mijn keuze gemaakt of ik ga of niet.

maar critici kijken soms heel anders naar films dan ik. Ik hou ontzettend van actiefilms van bijvoorbeeld Seagal of van damme. De critici moeten vaak niks (meer) hebben van dit soort films. (De veronica gids gaf vroeger elke seagal film standaard 2 sterren.) maar ik vind ze geweldig want waar de critici vaak uitgekauwde tropes bui zijn vind ik dat juist een van de leuke dingen aan zon film.

Dus het is voor mij niet vaak het cijfer wat ze geven maar de inhoud van reviews waar ik het meeste uitkan peilen of iets wat voor mij is.

nietselam

Avatar

Iedereen zegt wel een beetje hetzelfde, ik heb meestal al lang van tevoren besloten welke films ik wel of niet in de bios ga kijken, ongeacht de recensies, voornamelijk bij films waar ik twijfel beslis ik nog wel eens of ik wel of niet ga gebaseerd op meerdere recensies van een film.
Ghostbusters kreeg over het algemeen prima recensies maar toch hoef ik deze niet te zien in de bios. Hadden ze er een officieel vervolg van gemaakt met een paar oude bekenden had ik vooraan in de rij gestaan ongeacht de recensies die daarbij zouden komen.

Spider-fan

Avatar

In principe lees ik ze niet (van tevoren) van de films die ik op zeker wil zien, ik kijk hoogop naar het aantal sterren.
Ik zou zeggen dat het me niet beïnvloedt, maar dat doet het altijd, denk ik. Als je overal weinig sterren ziet en negatieve reacties, ga je toch met een ander gevoel kijken - ik verlaag dan meestal mijn verwachtingen. Maar ik skip een film nooit door negatieve recensies, want het blijven hoe dan ook meningen - zelfs als veel die mening delen.

Het probleem met recensies vind ik dat ze vaak overdrijven, ofwel een film wordt als meesterwerk afgeschilderd of het wordt de grond in geboord. De waarheid ligt vaak in het midden: bijna elke film heeft sterke en zwakke punten.
Als gevolg vallen films die een meesterwerk worden genoemd vaak wat tegen en films die afgekraakt worden vaak erg mee.

benjamin

Avatar

Spider-fan "Het probleem met recensies vind ik dat ze vaak overdrijven, ofwel een film wordt als meesterwerk afgeschilderd of het wordt de grond in geboord."
Ik weet niet welke recensies jij allemaal leest, maar het gebeurt toch zelden dat ik recensies tegen kom die de minimale of maximale score toekennen aan een film.

Spider-fan

Avatar

benjamin "Ik weet niet welke recensies jij allemaal leest, maar het gebeurt toch zelden dat ik recensies tegen kom die de minimale of maximale score toekennen aan een film."


Volgens mij hebben we deze discussie al eens gehad. Smiley face

Ik bedoel wellicht de uiterste gevallen, films als Fantastic Four bijvoorbeeld, dat een absoluut prul zou moeten zijn als je op de recensies afgaat en die dan enorm meevalt. Sommige recensie laten de zaken veel erger voor komen dan ze zijn.

Muufley

Avatar

De vraagstelling is nogal slecht. "Laat jij je beïnvloeden door negatieve recensies?" Het woord beinvloeden heeft een negatieve conotatie. Men had beter gevraagd: "Hou jij rekening met negatieve recensies".

horizon

Avatar

Hmmm,

eerders andersom. Als ik een bepaalde film graag in de bioscoop wil zien ga ik die toch wel kijken ondanks slechte kritieken.
Maar is er een film die mij in eerste instantie wel 'ok' leek maar niet bijzonder en de film krijgt vervolgens lovende recensies & goede waarderingen dan zou ik dan misschien wel geneigd zijn er een bioscoop bezoek tegenaan te gooien. Maar dat ligt ook aan het genre.

Dus die laatste mis ik eigenlijk in de poll.

Goov25

Avatar

Ik zit er een beetje tussenin.. Als ik een film heel graag wil zien ga ik toch wel, wat de recensies ook zeggen (zoals London Has Fallen en Suicide Squad). Dan oordeel ik dus zelf. Maar films die ik niet perse hoefde te zien maar wel positief over was, kunnen door tegenvallende recensies geskipt worden. Zoals Triple 9, Batman v Superman en Warcraft. Omdat ik nou eenmaal geen overvloed in tijd en geld heb :D

Dus ja, ik mis ook een 3e optie ;)

FilmMaster

Avatar

Ik oordeel zelf gewoon, heb zat films gezien die slecht beoordeeld zijn maar die ik juist goed vind.

McGraig

Avatar

Het ligt er aan: een van mijn favoriete films van de laatste jaren is Only God forgives en zelfs uit de meest negatieve recensies kon je opmaken dat het meer een voorkeur qua stijl was. Als er daadwerkelijk een rode draad in de recensies zit blijf ik thuis. Bijvoorbeeld Suicide Squad. Ik wilde er eigenlijk persé heen maar als je in vrijwel alle recensies leest wat de rode draad van zwakte is hoef ik hem niet te zien. Bij blockbusters kloppen die kritieken vaak wel. Dit weekend nog Independence Day Resurgence en The Legend of Tarzan gekeken. Blij met de recensies die me behoedden voor een bioscoop bezoek

sonnycorleone

Avatar

Frietgezicht "Kan wel zeggen dat ik zelf oordeel maar als Suicide Squad overal 5 sterren kreeg had ik er waarschijnlijk donderdag al heen gegaan.
Nu twijfel ik toch een beetje of ik ga. Oordelen zal ik altijd zelf doen ja maar met matige recensies eerder thuis.

Met matige films ook wat lastiger om mensen mee te krijgen naar de bios. Bij Civil War ben ik 2x met verschillende mensen gegaan zelfs en met deze heb ik niemand gehoord die graag wilt gaan."
Altijd in recensies tussen de regels proberen te lezen, en er uit pikken wat voor jou belangrijk is in je beslissing of je wel of niet gaat! Ben dit jaar pas 1 keer naar de bios geweest, tijdens premiere naar Jason Bourne gegaan en werd daar niet vrolijk van. Duidelijk iets meer geduld moeten hebben!

NieuwsFilm

meest populair