Featured

Alles over 'Doctor Strange'

De volgende Marvel-films draait vanaf donderdag in de bioscoop!

door Jim Pedd om 20:25 in Featured
Komende donderdag komt Marvel met zijn veertiende film, Doctor Strange. We leren in deze nieuwste film de superheld Doctor Strange kennen, gespeeld door Benedict Cumberbatch en gaan - gezien eerdere statements van zowel cast als crew - veel leren over magie en andere dimensies. Vanaf 27 oktober is dat te zien in de bioscoop. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Doctor Strange

Regie: Scott Derrickson | Cast: Benedict Cumberbatch (Dr. Stephen Strange), Mads Mikkelsen (Kaecilius), Tilda Swinton (The Ancient One), Chiwetel Ejifor (Baron Karl Mordo), Rachel McAdams (Christine Palmer) e.a. | Scenario: Scott Derrickson, C. Robert Cargill e.a. | Speelduur: 130 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Fantasy | Kijkwijzer: 12

In Marvel's Doctor Strange volgen we het verhaal van de wereldberoemde en arrogante neurochirurg Dr. Stephen Strange (Cumberbatch). Zijn leven verandert compleet na een verschrikkelijk auto-ongeluk. Zijn handen raken hierbij dermate gewond, waardoor zijn carrière als chirurg voorbij is. Noodgedwongen gaat hij op zoek naar hoop en genezing in de mysterieuze plaats Kamar-Taj. Hij komt erachter dat dit niet alleen een plek voor genezing is, maar ook het strijdtoneel tegen onzichtbare duistere krachten die vastbesloten zijn om onze realiteit op de Aarde te vernietigen. Strange leert nieuwe magische krachten te gebruiken om de Aarde te beschermen tegen dit kwaad uit andere dimensies. Hij staat voor de keuze om terug te keren naar zijn gelukkige bestaan vol aanzien, of om alles achter zich te laten en de wereld te verdedigen als machtigste magiër die er bestaat.

Magie in de Marvel-films

Toen Thor in première ging was Marvel-studiohoofd Kevin Feige nog vrij stellig over de rol van magie in het filmuniversum. Daar was geen plek voor, vertelde hij toen en om die reden werd er niet echt ingegaan op bijvoorbeeld de koppeling van hamer Mjölnir en Thor. Maar daar komt een einde aan met Doctor Strange, want gezien de krachten van die held, kan men met deze film niet om magie heen.

Kevin Feige stelt dat "er een paar zinnen in Thor zijn waarin gezegd wordt dat magie en wetenschap op een bepaald punt belanden waarin er weinig verschil is." Volgens Feige is Doctor Strange een voortzetting van die invalshoek en moet er een soort realistische variant op magie vertoond worden. Tegelijk neemt de film van Scott Derrickson ons mee op eenzelfde reis als Strange, die "van een man van de wetenschap verandert in een man van geloof en verkeert in beide werelden."

In elk geval zullen volgens de speculatie de alternatieve dimensies en magie van Dr. Strange nodig zijn om superschurk Thanos (Josh Brolin) te kunnen verslaan in het Infinity War-tweeluik van regisseurs Joe en Anthony Russo. Van Cumberbatch weten we in elk geval dat 'ie ook daarin zijn opwachting maakt - belangrijk ook, want waar de Avengers de planeet beschermen tegen fysieke bedreigingen, doet Strange dat voor interdimensionale krachten.

Eerste reacties

Doctor Strange wordt tot dusverre redelijk goed ontvangen. Volgens critici doet de film nog het meest denken aan Iron Man uit 2008, toen Tony Stark geïntroduceerd werd en het Marvel filmuniversum een vlucht nam. Het spel van Benedict Cumberbatch als de arrogante, maar grappige Stephen Strange, wordt geprezen (en wederom valt hier een vergelijking op met Stark). Verder stellen critici dat de actie erg inventief is, vooral door het gebruik van de andere dimensies waarin de film zich afspeelt en de magische krachten waar Strange over beschikt. Toch is het niet een en al plezier: Doctor Strange zou zich aan dezelfde voorspelbaarheid schuldig maken als andere Marvel-films.

Box office prestaties

Als het aankomt op een Marvel-film, weet je gewoonlijk één ding zeker: het wordt een succes aan de box office. De films die Doctor Strange voorgingen behoren tot de succesvolste films in de geschiedenis en dus gaan we er vanuit dat ook deze film goud opbrengt aan de box office. Eerdere oorsprongsverhalen van minder bekende personages deden het in elk geval prima.

Ant-Man opende in juli 2015 en haalde in zijn openingsweekend 57,2 miljoen dollar op in de VS en eindigde uiteindelijk op 180,2 miljoen dollar. De rest van de wereld was voor die film nog eens goed voor 339 miljoen dollar, waarmee de film in totaal boven de half miljard uitkwam. Ook oorsprongsverhaal Guardians of the Galaxy bracht veel op, ondanks de onbekende personages: 94,3 miljoen dollar in het openingsweekend en in totaal 333,1 miljoen dollar in de VS alleen al. Kortom: dit soort films doen het gewoon ontzettend goed, zelfs al draait het om weinig bekende personages.

De verwachting is dat Doctor Strange (dankzij de sterrenkracht van hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch) opent tussen de 55 en 75 miljoen dollar. In de daarop volgende weken zou de film op 255 miljoen dollar uitkomen in de VS en in de rest van de wereld nog eens op zo'n 400 tot 500 miljoen.

Trivia

Toen Benedict Cumberbatch de hoofdrol aangeboden kreeg, sloeg hij die af omdat hij andere verplichtingen had. Omdat Marvel hem zo graag in de rol wilde hebben, werd de release van de film een half jaar uitgesteld. | Cumberbatch bracht een tussenjaar door in een boeddhistisch klooster in Darjeeling, India en kon die ervaring goed gebruiken bij deze film. | In de comics is de Ancient One een oude man, maar nu wordt de rol gespeeld door een vrouw. Dat is omdat regisseur Scott Derrickson The Ancient One meer een titel vond dan een persoon.6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Robbepost

Avatar

De afbeelding bij dit bericht is wel heel Strange......

Master Of Films

Avatar

Dr. Strange is pulling a Kubo string. ;)

Jim

Avatar

Mind-bending!

Scamander

Avatar

Ik stoor me ontzettend aan het Amerikaanse accent van Cumberbatch. Ik bedoel, hij doet het goed en het komt nog redelijk geloofwaardig over, maar die stem past gewoon niet bij hem. De Britse Benedict is de beste Benedict.

Roeltje

Avatar

Ik heb er erg zin in! Heb zelf nooit iets over hem gelezen dus ik wordt graag verrast. Ook heb ik heel erg veel zin in de score van Michael Giacchino: de beste componist van het moment.

Frietgezicht

Avatar

Ik denk dat deze film met een paar paddo's achter te kiezen echt een fantastische ervaring is.

NieuwsFilm

meest populair