Revanche voor Paul Verhoeven bij Golden Globes

Revanche voor Paul Verhoeven bij Golden Globes

Maar La La Land is de grote winnaar!

De Golden Globes zijn uitgereikt. Een van de belangrijkste graadmeters voor de Oscars had een aantal voorspelbare, maar ook een aantal verrassende winnaars. Nederlands regisseur Paul Verhoeven won afgelopen nacht twee prijzen voor zijn Elle. Niet alleen ging hij er vandoor met de prijs in de categorie beste buitenlandse film, ook kreeg hoofdrolspeelster Isabelle Huppert - de grote verrassing - de prijs voor de beste actrice.

Het moet als revanche gevoeld hebben voor Verhoeven, die na afloop van de prijsuitreiking tegenover de pers al zuchtte vaak afgeserveerd te zijn en nu eindelijk erkenning te krijgen. Hij werd eerder bij de Globes genomineerd met Soldaat van Oranje en scoorde met Turks Fruit een Oscar-nominatie. Een grote internationale filmprijs won Verhoeven nooit eerder, dus moet het winnen van twee prijzen als een grote beloning voelen.

Maar natuurlijk was niet Verhoeven de grote winnaar van de avond. Dat is La La Land, dat in elke categorie waarin het genomineerd werd won. Zodoende mocht regisseur Damien Chazelle een flink aantal keren het podium bestijgen, een geheel terechte prestatie voor een film die bovenaan menig toplijst prijkt. De film won niet alleen de grote prijzen, maar ook in 'kleine' categorieën. Uiteindelijk was La La Land goed voor zeven prijzen, de meeste ooit in de geschiedenis van de Globes (die nu 74 jaar bestaan).

Opening


De uitreiking opende met een geinige video waarin presentator Jimmy Fallon verwees naar allerlei genomineerden, waaronder films en series als La La Land, Game of Thrones en Stranger Things.


BESTE FILM (DRAMA): Moonlight

In de categorie beste dramafilm won Moonlight de prijs. Het drama over het opgroeien van een donkere homoseksuele jongen in een achterstandswijk was al een van de favorieten voor de prijs. Het was tegelijk wel de enige prijs die de film won; in alle andere categorieën legde hij het af tegen La La Land.


BESTE FILM (MUSICAL): La La Land

Prijkte al bovenaan een heleboel toplijstjes en nu is Damien Chazelle's tweede film, de ode aan musicalfilms van vroeger, La La Land, ook meteen bekroond met een belangrijke filmprijs.


BESTE ACTEUR (DRAMA): Casey Affleck

Acteur Casey Affleck speelde een sterke rol in het gevoelige drama Manchester by the Sea. Daarmee versloeg hij acteurs als Andrew Garfield en Joel Edgerton.


BESTE ACTRICE (DRAMA): Isabelle Huppert

Isabelle Huppert was een enigszins verrassende winnaar deze avond. Ondanks haar sterke spel in Paul Verhoevens Elle werd gedacht dat ze de prijs niet zou kunnen winnen en dat deze naar Amy Adams voor Arrival zou gaan. Dat bleek niet zo en Huppert ging er met deze belangrijke erkenning vandoor.


BESTE ACTEUR (MUSICAL): Ryan Gosling

We schreven het al: La La Land won in elke categorie waarin het genomineerd werd een prijs. Zo dus ook Ryan Gosling, die voor de film piano leerde spelen en jazz speelde. Hij won terecht de prijs voor de rol van Sebastian.


BESTE ACTRICE (MUSICAL): Emma Stone

De tegenspeelster van acteur Ryan Gosling in La La Land is natuurlijk Emma Stone, die over een prachtige zangstem bleek te beschikken. Zij kreeg haar beeldje voor de rol van Mia, een aspirerend actrice.


BESTE REGISSEUR: Damien Chazelle

Met Whiplash maakte Damien Chazelle al grote indruk en destijds was het de vraag of hij vast kon houden aan de kwaliteit die hij geleverd had. Dat bleek met de ode aan Hollywoodmusicals La La Land meer dan het geval!


BESTE SCENARIO: La La Land

Het begon bijna saai te worden, maar ook in deze categorie ging La La Land er vandoor met de prijs. Hij schreef zelf het script en kreeg voor de muziek hulp van Justin Hurwitz.


BESTE ACTEUR IN EEN BIJROL: Aaron Taylor-Johnson

Verwacht werd dat acteur Maheshala Ali voor Moonlight deze prijs zou winnen, maar in plaats daarvan won Aaron Taylor-Johnson voor zijn rol in Nocturnal Animals. Het is meteen de enige prijs voor de film die draait om een schrijver.


BESTE ACTRICE IN EEN BIJROL: Viola Davis

Voor haar rol in Fences won actrice Viola Davis de prijs voor de beste bijrol. Ze speelt in de film van regisseur Denzel Washington over rassenproblemen in de Verenigde Staten van de jaren vijftig de rol van Rose Maxson.


BESTE ANIMATIEFILM: Zootopia

Disney was met Moana en Zootopia genomineerd in deze categorie en maakte dus de meeste kans op een prijs. Uiteindelijk was het Zootopia dat de prijs won, een drama dat draait om het leven van dieren in een wereld zonder mensen. Het was ook meteen een van de best verdienende films van het jaar.


BESTE BUITENLANDSE FILM: Elle

Verhoeven was stomverbaasd met zijn prijs en wist een aantal keren even niet wat hij moest zeggen bij de acceptatie van de Globe. "Ik ben verbaasd, omdat de film je niet echt uitnodigt om te sympathiseren met het personage. Bedankt Hollywood, voor je open-minded instelling."


BESTE MUZIEK: La La Land

Natuurlijk won Justin Hurwitz voor zijn muziek in musical La La Land de prijs voor de beste originele muziek. Hij componeerde een prachtige soundtrack en wint dus zeer terecht.


BESTE NUMMER: La La Land

Het lied City of Stars, het thema van Damien Chazelle's La La Land won in deze categorie de prijs. Daarmee versloeg hij vrijwel alleen animatiefilms, die allen natuurlijk een eigen nummer hebben.



OVERZICHT

Beste film (drama): Moonlight
Beste film (musical): La La Land
Beste acteur (drama): Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Beste actrice (drama): Isabelle Huppert (Elle)
Beste acteur (musical): Ryan Gosling (La La Land)
Beste actrice (musical): Emma Stone (La La Land)
Beste regisseur: Damien Chazelle (La La Land)
Beste scenario: La La Land (Damien Chazelle)
Beste mannelijke bijrol: Aaron Taylor-Johnson (Nocturnal Animals)
Beste vrouwelijke bijrol: Viola Davis (Fences)
Beste animatiefilm: Zootopia
Beste buitenlandse film: Elle (Paul Verhoeven)
Beste muziek: La La Land (Justin Hurwitz)
Beste nummer: La La Land - City of Stars

NieuwsFilm

meest populair