10 films waarbij heropnames geholpen hebben

Zoveel negatieve pers, maar ze zijn soms ook echt heel zinvol.

Heropnames. Ze zijn de afgelopen jaren steeds vaker in het nieuws en er lijkt een beeld te zijn ontstaan dat het slecht nieuws is als een film deels opnieuw opgenomen wordt. Maar vaker wel dan niet, heeft het een positieve impact op een film. Vandaag hebben we daarom tien voorbeelden waaruit blijkt dat dit juist niet het geval is.

Rogue One: A Star Wars Story (2016)
Bekijk de afbeelding Regie: Gareth Edward | Cast: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn
Een van de meest recente voorbeelden van een film waarbij heropnames wel degelijk zin hadden, is Rogue One. Er hing voor Disney en Lucasfilm veel af van de prestaties van deze eerste live-action spin-off in de geschiedenis van de franchise, en dus is het niet heel gek dat men op een gegeven moment besloot het einde maar overboord te gooien. Dat eindigde ermee dat de helden van de film de gebeurtenissen overleefden. Dat is nu anders: in de uiteindelijke film gaan de hoofdpersonen allemaal dood. En er werd een prachtige laatste scène toegevoegd waarin Darth Vaders woede duidelijk zichtbaar is. Die veranderingen maakten van Rogue One een heel andere film, want nu draaide het ook echt ergens om. En die scène met de woedende Sith Lord was vooral geweldig om te zien.


Back to the Future (1985)
Bekijk de afbeelding Regie: Robert Zemeckis | Cast: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson
Wist je dat Michael J. Fox oorspronkelijk helemaal niet de hoofdrol zou spelen in Back to the Future? Eric Stoltz was gecast in de rol van Marty McFly. Hij was toen een grote naam, een acteur die bekend stond als method actor. Maar precies daarin bleek het probleem te liggen: Stoltz was een goede drama-acteur, maar geen komisch acteur. En daarom wilden de makers, regisseur Robert Zemeckis en scenarist Bob Gale, liever Michael J. Fox hebben. Nadat al flink wat scènes opgenomen waren, werd Stoltz ineens vervangen door Fox, die complete stukken opnieuw moest opnemen. Het resultaat van die keuze mocht er uiteindelijk wel zijn, want er kwamen twee vervolgen uit en fans hopen nog altijd op een vierde verhaal van Doc Brown en McFly.


E.T. (1982)
Bekijk de afbeeldingRegie: Steven Spielberg | Cast: Drew Barrymore, Erika Eleniak, Peter Coyote
Steven Spielberg heeft de nodige ervaring met heropnames. Een van de films waarvan hij een significant deel opnieuw op moest nemen, is zijn succeshit E.T.. Toen Spielberg klaar was met de opnames, zette hij een proefversie van de film in elkaar, die mocht draaien voor een testpubliek. Dat is een gewone praktijk in Hollywood, om te zien welke delen van een film nog veranderd moeten worden bij heropnames, om maar zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Spielberg had oorspronkelijk een einde voor ogen, waarbij E.T. doodging in de regeringsfaciliteit. Dat einde kon niet rekenen op positieve reacties en daarom besloot hij het einde te veranderen naar wat we nu kennen. Met succes, want het is nog altijd een van de best ontvangen films van Spielberg.


Jaws (1975)
Bekijk de afbeelding Regie: Steven Spielberg | Cast: Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Roy Scheider
In de jaren zeventig werkte Spielberg aan een van zijn meesterwerken: Jaws. Voor de film hadden Spielberg en zijn team een mechanische haai - Bruce - gebouwd. Die haai kwam in veel scènes voor, maar dat bleek niet echt te werken. Shots van de haai zagen er gewoon niet zo overtuigend uit en wat er ook gedaan werd, het wilde maar niet werken. En dus besloot Spielberg iets gedurfds te doen: de haai zo min mogelijk laten zien. En als hij in beeld gebracht werd, was dat minimaal en vaak in een flits. Dat bleek een gouden beslissing, want precies het ontbreken van het monster zorgde voor extra spanning. Het blijft dan ook een van de meest spannende films van Spielberg, en net als E.T. eentje waarvan heropnames goed effect hadden.


World War Z (2013)
Bekijk de afbeelding Regie: Marc Forster | Cast: Brad Pitt, David Morse, James Badge Dale
Een ramp. Zo werd World War Z in eerste instantie omschreven. De zombiefilm was gebaseerd op een innovatief boek van Max Brooks, maar vooral de laatste akte was naar het schijnt verschrikkelijk. En dus werd de film flink uitgesteld en het einde compleet herschreven. Vanaf het moment dat hoofdpersoon Gerry (Pitt) in een vliegtuig Jerusalem verlaat, is alles nieuw. Het resultaat was een einde dat verrassend goed in elkaar zat en een film die ook echt amusant bleek. Terwijl velen hadden verwacht dat de film juist een complete flop zou zijn. Nu is er zelfs een vervolg aangekondigd, dat naar het schijnt geregisseerd zal worden door David Fincher. Die film moet in 2018 of 2019 in de bioscoop draaien.


Mad Max: Fury Road (2015)
Bekijk de afbeelding Regie: George Miller | Cast: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
Als er drie weken aan extra opnames moeten plaatsvinden, is er meestal iets aan de hand met een film. Zoveel tijd werd er gestoken in het opnemen van extra scènes van Mad Max: Fury Road. Wat blijkt? Men besloot meer op te nemen, om de film nog spectaculairder te kunnen maken. Het resultaat was een van de beste actiefilms gemaakt in de afgelopen jaren. Van begin tot eind is het een geheel dat bijna perfect in elkaar zit en je geen moment loslaat. Fury Roadis ondertussen een cultklassieker geworden en ook nog door meerdere critici benoemd tot de beste film van 2015. Nu is het nog wachten op het moment dat regisseur George Miller zich wil wagen aan vervolg The Wasteland.


Star Wars: The Force Awakens (2015)
Bekijk de afbeelding Regie: J.J. Abrams | Cast: Daisy Ridley, Harrison Ford, Adam Driver
Heropnames maken fans vaak nerveus, zoveel is wel duidelijk. Maar ook The Force Awakens laat zien dat er wat kleine dingen kunnen zijn die een film veel beter maken. J.J. Abrams liet een ruwe versie van zijn film zien aan Ava DuVernay, die vervolgens een boel suggesties had. Zo stelde ze voor dat Rey (Ridley) een episch moment verdiende bij haar gevecht met Kylo Ren (Driver). Dat kleine moment werd toegevoegd aan het eindgevecht in de film en maakte de boel meteen een stuk intenser. Overigens zijn er ook andere delen anders opgezet, mede door de verwonding van Harrison Ford na een maand van opnames. Daarop kreeg Abrams de tijd om nog goed na te denken over zijn film en veranderde hij onder meer de relatie van Rey en Finn.


Blade Runner (1982)
Bekijk de afbeelding Regie: Ridley Scott | Cast: Harrison Ford, Rutger Hauer, Edward James Olmos
Blade Runner is een beetje een aparte film. Er bestaan zeven verschillende versies van die uitgebracht zijn voor verschillende media. Zo zijn er de oorspronkelijke bioscoopversie, is er een directors cut en zijn er meerdere uitgaven voor thuis, waaronder een Final Cut. Het einde zoals Ridley Scott dat voor ogen had, schijnt vrij vaag geweest te zijn. De regisseur moest daarom aan de slag en nieuwe scènes opnemen om duidelijker te maken wat hij ermee wilde. Dus werden er complete nieuwe scènes gemaakt, onder meer met een voice-over van acteur Harrison Ford. Later bleek Scott niet blij te zijn met die compromissen en maakte hij een nieuwe versie, de Final Cut. Uiteindelijk hielpen die reshoots natuurlijk wel: Blade Runner is een klassieker, mede door het einde, en krijgt later dit jaar een vervolg.


Rocky (1976)
Bekijk de afbeelding Regie: John G. Avildsen | Cast: Sylvester Stallone, Carl Weathers, Talia Shire
Het oorspronkelijke einde van Stallone's Rocky was wat apart. Rocky Balboa verliest de wedstrijd en wordt vervolgens door het publiek letterlijk op handen gedragen. Maar niet alleen zag het geheel er nogal onrealistisch uit (er waren niet voldoende figuranten om Stallone goed te kunnen dragen), het zorgde ook dat het einde minder echt voelde. Daarom nam Stallone het einde opnieuw op, ditmaal zonder het crowdsurfen. Het maakte de film een stuk krachtiger en het einde daarmee ook beter. Kortom: ook voor Rocky waren de heropnames van groot nut. Geinig feit overigens: er was zo weinig geld voor het opnieuw opnemen van het eind, dat maar een hoekje van de set gebouwd werd. Daarnaast waren er vrienden en familie van Stallone op de set, dus geen betaalde figuranten meer.


Rise of the Planet of the Apes (2011)
Bekijk de afbeelding Regie: Rupert Wyatt | Cast: James Franco, Andy Serkis, John Lithgow
Komende maand gaat War for the Planet of the Apes in première. Bijna zag de film die de nieuwe trilogie lanceerde er heel anders uit. Oorspronkelijk zou het personage van James Franco namelijk doodgaan. Hij zou zijn leven geven om Caesar (Serkis) te redden. Het einde werd ook zo opgenomen, maar dat voelde voor Rupert Wyatt uiteindelijk toch niet goed. Het was krachtiger om te laten zien hoe Franco's personage aan Caesar vraagt mee naar huis te komen, waarop de aap kon zeggen al thuis te zijn. Het einde werd op het allerlaatste moment opnieuw opgenomen. Op 4 juli namen Franco en Serkis het namelijk op, terwijl de film op 5 augustus in première zou gaan.

NieuwsFilm

meest populair