Featured

10 films waarbij heropnames geholpen hebben

Zoveel negatieve pers, maar ze zijn soms ook echt heel zinvol.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 19:32 in Featured
Heropnames. Ze zijn de afgelopen jaren steeds vaker in het nieuws en er lijkt een beeld te zijn ontstaan dat het slecht nieuws is als een film deels opnieuw opgenomen wordt. Maar vaker wel dan niet, heeft het een positieve impact op een film. Vandaag hebben we daarom tien voorbeelden waaruit blijkt dat dit juist niet het geval is.

Rogue One: A Star Wars Story (2016)
Regie: Gareth Edward | Cast: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn
Een van de meest recente voorbeelden van een film waarbij heropnames wel degelijk zin hadden, is Rogue One. Er hing voor Disney en Lucasfilm veel af van de prestaties van deze eerste live-action spin-off in de geschiedenis van de franchise, en dus is het niet heel gek dat men op een gegeven moment besloot het einde maar overboord te gooien. Dat eindigde ermee dat de helden van de film de gebeurtenissen overleefden. Dat is nu anders: in de uiteindelijke film gaan de hoofdpersonen allemaal dood. En er werd een prachtige laatste scène toegevoegd waarin Darth Vaders woede duidelijk zichtbaar is. Die veranderingen maakten van Rogue One een heel andere film, want nu draaide het ook echt ergens om. En die scène met de woedende Sith Lord was vooral geweldig om te zien.


Back to the Future (1985)
Regie: Robert Zemeckis | Cast: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson
Wist je dat Michael J. Fox oorspronkelijk helemaal niet de hoofdrol zou spelen in Back to the Future? Eric Stoltz was gecast in de rol van Marty McFly. Hij was toen een grote naam, een acteur die bekend stond als method actor. Maar precies daarin bleek het probleem te liggen: Stoltz was een goede drama-acteur, maar geen komisch acteur. En daarom wilden de makers, regisseur Robert Zemeckis en scenarist Bob Gale, liever Michael J. Fox hebben. Nadat al flink wat scènes opgenomen waren, werd Stoltz ineens vervangen door Fox, die complete stukken opnieuw moest opnemen. Het resultaat van die keuze mocht er uiteindelijk wel zijn, want er kwamen twee vervolgen uit en fans hopen nog altijd op een vierde verhaal van Doc Brown en McFly.


E.T. (1982)
Regie: Steven Spielberg | Cast: Drew Barrymore, Erika Eleniak, Peter Coyote
Steven Spielberg heeft de nodige ervaring met heropnames. Een van de films waarvan hij een significant deel opnieuw op moest nemen, is zijn succeshit E.T.. Toen Spielberg klaar was met de opnames, zette hij een proefversie van de film in elkaar, die mocht draaien voor een testpubliek. Dat is een gewone praktijk in Hollywood, om te zien welke delen van een film nog veranderd moeten worden bij heropnames, om maar zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Spielberg had oorspronkelijk een einde voor ogen, waarbij E.T. doodging in de regeringsfaciliteit. Dat einde kon niet rekenen op positieve reacties en daarom besloot hij het einde te veranderen naar wat we nu kennen. Met succes, want het is nog altijd een van de best ontvangen films van Spielberg.


Jaws (1975)
Regie: Steven Spielberg | Cast: Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Roy Scheider
In de jaren zeventig werkte Spielberg aan een van zijn meesterwerken: Jaws. Voor de film hadden Spielberg en zijn team een mechanische haai - Bruce - gebouwd. Die haai kwam in veel scènes voor, maar dat bleek niet echt te werken. Shots van de haai zagen er gewoon niet zo overtuigend uit en wat er ook gedaan werd, het wilde maar niet werken. En dus besloot Spielberg iets gedurfds te doen: de haai zo min mogelijk laten zien. En als hij in beeld gebracht werd, was dat minimaal en vaak in een flits. Dat bleek een gouden beslissing, want precies het ontbreken van het monster zorgde voor extra spanning. Het blijft dan ook een van de meest spannende films van Spielberg, en net als E.T. eentje waarvan heropnames goed effect hadden.


World War Z (2013)
Regie: Marc Forster | Cast: Brad Pitt, David Morse, James Badge Dale
Een ramp. Zo werd World War Z in eerste instantie omschreven. De zombiefilm was gebaseerd op een innovatief boek van Max Brooks, maar vooral de laatste akte was naar het schijnt verschrikkelijk. En dus werd de film flink uitgesteld en het einde compleet herschreven. Vanaf het moment dat hoofdpersoon Gerry (Pitt) in een vliegtuig Jerusalem verlaat, is alles nieuw. Het resultaat was een einde dat verrassend goed in elkaar zat en een film die ook echt amusant bleek. Terwijl velen hadden verwacht dat de film juist een complete flop zou zijn. Nu is er zelfs een vervolg aangekondigd, dat naar het schijnt geregisseerd zal worden door David Fincher. Die film moet in 2018 of 2019 in de bioscoop draaien.


Mad Max: Fury Road (2015)
Regie: George Miller | Cast: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
Als er drie weken aan extra opnames moeten plaatsvinden, is er meestal iets aan de hand met een film. Zoveel tijd werd er gestoken in het opnemen van extra scènes van Mad Max: Fury Road. Wat blijkt? Men besloot meer op te nemen, om de film nog spectaculairder te kunnen maken. Het resultaat was een van de beste actiefilms gemaakt in de afgelopen jaren. Van begin tot eind is het een geheel dat bijna perfect in elkaar zit en je geen moment loslaat. Fury Roadis ondertussen een cultklassieker geworden en ook nog door meerdere critici benoemd tot de beste film van 2015. Nu is het nog wachten op het moment dat regisseur George Miller zich wil wagen aan vervolg The Wasteland.


Star Wars: The Force Awakens (2015)
Regie: J.J. Abrams | Cast: Daisy Ridley, Harrison Ford, Adam Driver
Heropnames maken fans vaak nerveus, zoveel is wel duidelijk. Maar ook The Force Awakens laat zien dat er wat kleine dingen kunnen zijn die een film veel beter maken. J.J. Abrams liet een ruwe versie van zijn film zien aan Ava DuVernay, die vervolgens een boel suggesties had. Zo stelde ze voor dat Rey (Ridley) een episch moment verdiende bij haar gevecht met Kylo Ren (Driver). Dat kleine moment werd toegevoegd aan het eindgevecht in de film en maakte de boel meteen een stuk intenser. Overigens zijn er ook andere delen anders opgezet, mede door de verwonding van Harrison Ford na een maand van opnames. Daarop kreeg Abrams de tijd om nog goed na te denken over zijn film en veranderde hij onder meer de relatie van Rey en Finn.


Blade Runner (1982)
Regie: Ridley Scott | Cast: Harrison Ford, Rutger Hauer, Edward James Olmos
Blade Runner is een beetje een aparte film. Er bestaan zeven verschillende versies van die uitgebracht zijn voor verschillende media. Zo zijn er de oorspronkelijke bioscoopversie, is er een directors cut en zijn er meerdere uitgaven voor thuis, waaronder een Final Cut. Het einde zoals Ridley Scott dat voor ogen had, schijnt vrij vaag geweest te zijn. De regisseur moest daarom aan de slag en nieuwe scènes opnemen om duidelijker te maken wat hij ermee wilde. Dus werden er complete nieuwe scènes gemaakt, onder meer met een voice-over van acteur Harrison Ford. Later bleek Scott niet blij te zijn met die compromissen en maakte hij een nieuwe versie, de Final Cut. Uiteindelijk hielpen die reshoots natuurlijk wel: Blade Runner is een klassieker, mede door het einde, en krijgt later dit jaar een vervolg.


Rocky (1976)
Regie: John G. Avildsen | Cast: Sylvester Stallone, Carl Weathers, Talia Shire
Het oorspronkelijke einde van Stallone's Rocky was wat apart. Rocky Balboa verliest de wedstrijd en wordt vervolgens door het publiek letterlijk op handen gedragen. Maar niet alleen zag het geheel er nogal onrealistisch uit (er waren niet voldoende figuranten om Stallone goed te kunnen dragen), het zorgde ook dat het einde minder echt voelde. Daarom nam Stallone het einde opnieuw op, ditmaal zonder het crowdsurfen. Het maakte de film een stuk krachtiger en het einde daarmee ook beter. Kortom: ook voor Rocky waren de heropnames van groot nut. Geinig feit overigens: er was zo weinig geld voor het opnieuw opnemen van het eind, dat maar een hoekje van de set gebouwd werd. Daarnaast waren er vrienden en familie van Stallone op de set, dus geen betaalde figuranten meer.


Rise of the Planet of the Apes (2011)
Regie: Rupert Wyatt | Cast: James Franco, Andy Serkis, John Lithgow
Komende maand gaat War for the Planet of the Apes in première. Bijna zag de film die de nieuwe trilogie lanceerde er heel anders uit. Oorspronkelijk zou het personage van James Franco namelijk doodgaan. Hij zou zijn leven geven om Caesar (Serkis) te redden. Het einde werd ook zo opgenomen, maar dat voelde voor Rupert Wyatt uiteindelijk toch niet goed. Het was krachtiger om te laten zien hoe Franco's personage aan Caesar vraagt mee naar huis te komen, waarop de aap kon zeggen al thuis te zijn. Het einde werd op het allerlaatste moment opnieuw opgenomen. Op 4 juli namen Franco en Serkis het namelijk op, terwijl de film op 5 augustus in première zou gaan.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Voor Rogue One: A Star Wars Story had ik graag het oorspronkelijke einde willen in de vorm van deleted scenes. We hebben enkele behind the scenes materiaal.

in de uiteindelijke film gaan de hoofdpersonen allemaal dood. En er werd een prachtige laatste scène toegevoegd waarin Darth Vaders woede duidelijk zichtbaar is.
Ik geef toe dat dit zeker positieve punten zijn van Rogue One. Maar of dit nou beter was, weet ik niet. Er is geen vergelijkingsmateriaal! Hopelijk laat Disney het oorspronkelijk einde ooit zien.

Gelukkig staat I Am Legend niet in deze lijst. De heropnames hebben het einde helemaal verknald. :(

Robbepost

Avatar

^ ik heb genoten van het einde. De scene met Vader vind ik echt heel gaaf en dat alle personages doodgaan geeft meer lading aan de missie en je ziet het niet vaak.
Ik hoor ook dat mensen het helemaal niks vinden. Dat kan en dat mag, maar ik vind het geweldig!

Timothy

Avatar

"Rocky Balboa wint de wedstrijd"

Heeft de schrijver van dit stukje de film überhaupt gezien?

Daarnaast is Rogue One niet de "eerste live-action spin-off in de geschiedenis van de franchise", maar ik begrijp dat men de Ewok films graag zou vergeten :-D

Steve-O

Avatar

Rogue One was echt drie keer niks. We zullen helaas nooit weten of die reshoots nou echt geholpen hebben. Volgens Mendelsohn hebben ze zo'n beetje elk mogelijke uitkomst gefilmd om dan maar wat in elkaar te zetten.

Master Of Films

Avatar

Het is bekend dat Rogue One zich aansluit op A New Hope. Beide hebben gelukkig ook de visuele stijl. Wat dat betreft doet Gareth Edwards regie eer aan A New Hope.

Alleen spreekt die zeer coole eind scene met Vader, hoe geweldig deze ook is, enorm tegen met A New Hope. Oké het woordje enorm is wat overdreven. Ik bedoel dat Vader meer terughoudend is met zijn vechtstijl tegenover de ouwe Obi.

Je ziet duidelijk dat Vader meer speelt met Luke in Empire. Luke is nog onervaren en neemt hem niet eens serieus. In Return zie nog een verbetere Vader en Luke gevecht. Dat had uiteraard met Luke te maken. Vader moest hem wel serieus nemen.

Niet alleen zijn vechtsijl. Het houterige optreden van Prowse (wat werkt in A New Hope) komt niet overeen met Vader's optreden in Rogue One. Kortom. Vader is totaal anders in A New Hope dan in Rogue One. Terwijl deze films niet maanden/jaren na elkaar afspelen zoals bij Empire en Return.

ThomasOMalley

Avatar

"Dat eindigde ermee dat de helden van de film de gebeurtenissen overleefden."
Dit heeft uiteindelijk geen verschil gemaakt. Levend of niet, als er geen character development is maakt het niet veel uit.

De 20 seconden waar ik echt van genoten heb tijdens Rogue One blijkt een toevoeging achteraf, dus wat mij betreft een goede.
Als ze nu een film maken waarin ze die 20 seconden naar een goede 2 uur kunnen brengen, ben ik graag van de partij.

Sunspot

Avatar

Schiet eens op met het vervolg op Word War Z

Master Of Films

Avatar

ThomasOMalley "Dit heeft uiteindelijk geen verschil gemaakt. Levend of niet, als er geen character development is maakt het niet veel uit."
Een zorgelijke punt. Indeed. Maar even ter kleine info.

Character development is eruit gehaald tov meer actie vermoed ik. Als voorbeeld. De making of lieten meer beelden zien van een jongere versie van Saw Gerrera. Mogelijkheid was dat we hierdoor ook meer Jyn Erso's jeugd te weten waren gekomen na de dood van haar vader.

Over Galen gesproken. De relatie tussen Galen & Krennic wordt beter behandeld in Catalyst. Waarin blijkt dat Jyn Krennic al veel eerder heeft ontmoet. Maar alas dat werd erin gepropt voor de afdeling boeken. Dan kom ik dan meteen op het boek Rogue One: A Star Wars Story terecht, ook deze boek is uitgebreider dan de film zelf. Men heeft (meer) character development voor de boeken bewaard dan voor de uiteindelijke film. Merchandise is namelijk een onderdeel van Star Wars. ;)

Thiver

Avatar

Wat? Meer uitdieping in het boek dan in de film? Ongekend! Jammer voor je dat het niet geldig is in je verdediging van de film. :P

Roeltje

Avatar

Als reshoots bedoeld zijn om een bepaalde visie te versterken en aan te scherpen, is het goed.Als reshoots bedoeld zijn om een bepaalde visie te veranderen (eventueel door invloed van media en handelingen van concurrentie) doen reshoots weinig goed.Ik denk dat dit het ongeveer samenvat.

Master Of Films

Avatar

Thiver "Jammer voor je dat het niet geldig is in je verdediging van de film. :P"
Wie zegt dat ik het verdig :P Ik gaf alleen extra informatie ;)
Dus jammer voor jou en hou het maar lekker op je recensies op Filmtotaal vind je niet :P

Ed Crane

Avatar

Blade Runner past dan beter in het rijtje van films waarbij heropnames juist niét geholpen hebben, toch? Die theatrical cut wordt toch doorgaans als de inferieure versie gezien.

Darthmar

Avatar

Rogue One heeft reshoots ondergaan om juist de fanboys tegemoet te komen. Vooral de Vader scene waardoor veel mensen de film ineens goed vonden. Ook de Krennic - Vader scene is later toegevoegd begreep ik omdat men meer Vader wilde. Voor mij was Rogue One een teleurstelling.

23VDV23

Avatar

Rogue One vind ik een aardige film. TFA deed me meer, vooral door het introduceren van een paar nieuwe personages in lijn van de gedachte waarmee ook de oude trilogie is geschreven, maar dan bestemd voor een 'modern publiek'. Kylo Ren bijvoorbeeld. En het weerzien met een aantal van de oude personages, van wie ik vond dat ze een manier hadden gevonden om ze uit te ontwikkelen naar 30 jaar oudere versies die dramatisch interessant waren. Het fascineerde me zoals de eerste aflevering van een goede TV-serie met fascineert: ik wil meer zien. Pas aan het eind weet ik hoe goed het daadwerkelijk was. Rogue One was een vermakelijke oorlogsfilm binnen het SW-universum, waarbij de personages dan misschien net wat minder interessant zijn dan bij zo'n 'echte' episode, maar goed: ik kan me ook niet alle namen van de personages uit Saving Private Ryan, Seven Samurai of The Longest Day herinneren als ik eerlijk ben. Wat de reshoots daar dan ook hebben gedaan (naar verluid die prachtige scène met Vader aan het eind), voor mij werkte het wel. Dat Vader zich tegen een paar rebels wat meer laat gaan dan tegen een Obi-Wan vind ik ook wel heel begrijpelijk. Ik bedoel, dat is te vergelijken met wanneer Ajax tegen Willem II speelt of tegen Bayern München: als je bij die tweede roekeloos op de aanval gaat sta je na een kwartier met 4-0 achter.

SeanDeNiro

Avatar

Fury Roadis ondertussen een cultklassieker geworden|||17 dagen en 2 maanden over tijd.

Dinomite

Avatar

Rogue One, had ik niets liever dan het originele einde gezien. Die vader fan service had van mij ook niet gehoeven. Het schijnt dat als ze de plannen hadden gestolen ze het terug naar het schip moesten zien te redden terwijl ze bestookt werden door alles wat the empire te bieden had. Dat had mij veel vetter geleken dan de pure fan service die het nu is. Dat ze verder in de huidige versie allemaal dood gaan maak verder geen reet uit en is eerder een goedkope poging om volwassen te lijken. Als ze vader nou beter geïntegreerd hadden vanaf het begin had het Misscien ook niet zo opzichtig geweest.
Dus nee geen reshoots voor mij.

Frietgezicht

Avatar

Jammer dat de 'dood van Franco' in Rise scene nooit is uitgekomen. Wil wel zien hoe dat eruit zag.

Scamander

Avatar

"fans hopen nog altijd op een vierde verhaal van Doc Brown en McFly."Nee. Waag het niet, Hollywood.

nieuwslaatste nieuws

meest populair