Algemeen

Discussie: 'Fans zijn superhelden-films niet beu, ze willen gewoon kwaliteit'

Superheldenfilms brengen nog steeds miljarden in een laatje - én daar profiteert iedereen van.

door Jeffrey Kouters om 23:29 in Algemeen
Bij iedere superheldenfilm die minder presteert (of zelfs compleet flopt) aan de box office hoor je steevast het geluid dat het publiek 'superheldenmoe' zou zijn. Maar is dat wel zo?

Ondanks het feit dat Dark Phoenix de hekkensluiter is van een ooit grote franchise, nemen tot nu toe maar weinig mensen de moeite om de film te gaan bekijken in de bioscoop. Er is simpelweg weinig interesse. Al maanden voor de release voorspelde men een flop - en na het verschijnen van de vernietigende recensies viel aan dat lot niet meer te ontkomen. Dit resultaat is samen te vatten in één woord: teleurstelling.


Fox had immers met de vorige film - Apocalypse, een tegenvaller na het alom bejubelde Days of Future Past - het vertrouwen van veel fans al beschadigd. Daarnaast stond de X-Men-reeks al bekend om zijn warrige tijdlijn en wisselende kwaliteit. Ook het feit dat Disney Fox overnam (waardoor de rechten van de X-Men nu in handen van Marvel zijn) temperde het enthousiasme, evenals het feit dat Dark Phoenix een nieuwe verfilming is van een gelijknamige populaire verhaallijn uit de comics, die men eerder al met The Last Stand had verprutst.

Duidelijke signalen
Het is vaak al lang voor de release duidelijk of een film succesvol gaat zijn of niet. Zodra er geruchten opduiken over gerommel achter de schermen, ruzies tussen filmmakers en studio's en regisseurs die zijn ontslagen wegens 'creatieve meningsverschillen' weet je vaak al genoeg. Fantastic Four (2015) is hier het klassieke voorbeeld van. Fox vond de visie van Josh Trank maar niets en besloot de regie volledig over te nemen. Beroemd is de tweet die Trank de wereld in slingerende om zijn ongenoegen te uiten over 'zijn' film.

Waarom lukt het Marvel wél?
Disney heeft met Marvel een succesvolle en stevige filmfranchise opgebouwd. De kwaliteit is over het algemeen redelijk consistent, evenals de ticketverkoop. Het succes van deze franchise lijkt grotendeels verklaard te kunnen worden door één man; Kevin Feige. Lang niet alle Marvel-films zijn gebaseerd op A-listers uit de comics. Waar het andere studio's, zoals Warner Bros., ontbreekt aan een duidelijke visie en meerjarenplan, heeft Marvel écht serieus werk gemaakt van een groot, gedeeld universum.


Daardoor heeft Marvel ook veel fans aan zich weten te binden. Zij kijken vast alweer uit naar het volgende avontuur. Daarnaast lijken filmmakers meer vertrouwen en vrijheid te genieten bij Marvel (al is het binnen de lijntjes van zijn succesformule). Ook handelt de studio slim door in te zetten op meer diversiteit. De populariteit van Captain Marvel en Black Panther bewijst dat er een nog steeds nieuwe doelgroepen aan te boren zijn.

Belangrijk voor hele industrie
Superheldenfilms vormen bovendien een belangrijke inkomstenbron voor bioscoopketens. Een bepaald percentage van ieder verkocht kaartje gaat immers naar hen. Kinderen zien helden vaak als hun idolen en dromen ervan om later net zo stoer en sterk als Captain America of Wonder Woman te worden. Superheldenfilms brengen daarnaast indirect ook geld in het laatje via bijvoorbeeld de verkoop van speelgoed en andere merchandise.

Gezien de miljardenopbrengst van recente titels als Endgame en Aquaman lijkt er van 'superheldenmoeheid' nog geen sprake. Kwaliteit en visie worden beloond. Dat is de gouden sleutel die nog niet elke filmstudio ontdekt heeft.

Wat vind jij?


25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

flep

Avatar

Naast de genoemde mogelijkheden is er naar mijn idee ook nog een andere belangrijke reden van het floppen van films, en dat is de invloed van media en zogenoemde critici. Er zitten enkele films tussen die ik erg goed vind, terwijl die vaak al vooraf aan de release door critici de grond in werden getrapt, bijvoorbeeld Batman VS superman en man of steel. Ook game verfilming warcraft, prince of Persia en nog vele films die niet direct aan superhelden zijn gekoppeld.

Daarnaast zijn er films welke ik slecht of niet bovengemiddeld vindt welke door critici de hemel in worden geprezen. Zoals black panter en wonderwoman. Beide allebei niet erg bijzondere films, maar vanwege sexuele en raciciale overwegingen opgehemeld.

Maac

Avatar

^Critici zijn er niet voor aangesteld om voor jou te bepalen welke films jij moet gaan kijken en welke jij goed of slecht moet vinden. Als je het vaak oneens bent met critici moet je ze deze status ook niet geven. Bovendien is de invloed die critici hebben op bioscoopcijfers zo goed als afwezig.

flep

Avatar

Welk bewijs heb je er voor dat invloed van critici of andere negatieve media uitlatingen geen invloed hebben op bioscoop bezoek?

Hier op film totaal zie ik vaak reacties onder een recensie wanneer deze niet positief is, dat mensen bioscoop bezoek dan overslaan.

Helaas is al vaak gebleken dat media aandacht (onbewust) invloed heeft op aankopen en waardering van spullen. Waarom denk je dat reclames werken?

Nog even over bovengenoemde titel. Naast kwaliteit wil ik graag ook creativiteit.

omniesbonsai

Avatar

Misleidend beeld voor kinderen die meekrijgen dat ze later ook zo moeten zijn
Als man,of vrouw

Rutherford

Avatar

Ik denk dat MCU de juiste balans heeft tussen wat de fans willen en wat de critici willen. Een beetje humor, wat leuke verwijzingen, een maatschappelijk sausje en vaak een held met gebreken. Niet alles is even goed uitgewerkt maar alles is wel net voldoende overzichtelijk en duidelijk uitgewerkt om de stempel ‘voldoende’ mee te krijgen. Bij X-Men is de tijdlijn even rommelig als mijn zoon zijn kamer (geloof me, rommelig met de grote R). Het vroegere DC ontbrak het aan humor en een beetje luchtigheid maar vooral aan een geduldige opbouw om echt aan te slaan. De Martha twist bv was erg debiel. Ieder zijn smaak natuurlijk.

ThysRomani

Avatar

De invloed van media en critici blijft discutabel en gevaarlijk voor een film. Soms valt er over smaak niet te twisten, soms ook wel. Je kunt er als kijker bijna niet meer objectief in, op de stoel, in de zaal.

Disney's Marvel is een daverend succes, maar het blijft een franchise. 1 franchise. Dat betekent nog een legioen aan mogelijkheden voor andere franchises. Ik wil veel verschillende stijlen zien. We gaan superheldenfilms met horrorelementen te zien krijgen, superheldenfilms met een Noir tint, superhelden films met humor, noem het maar eens op. En dat is prima. De (sub)doelgroepen verschillen. Kwaliteit hoef je alleen nog te zoeken in het verhaal en in de casting en daar ontbreekt het nog weleens aan, maar al met al wordt het beter sinds Justice League. De rest zit altijd wel goed. Overmatig CGI gebruik is zeer belangrijk in Marvel, maar hoeft minder belangrijk te zijn in een Batman film. Daar gaat het wat mij betreft meer om practical effects (ook een hele kunst).

Dus wat mij betreft gaan we nog even door. Superhelden zijn een inmiddels volwassen genre en de best presterende franchise ooit (Marvel). Het is een unicum in de moderne filmwereld en - ik denk - here to stay.

Mav Damian

Avatar

Het is leuk om iets anders te zien bij superheldenfilms. Het vertellen van een verhaal (Unbreakable, The Dark Knight, Watchmen, Captain America Civil War, Avengers Infinity War, enzo...). Ook setting en een nieuwe wereld tonen is ook leuk om te zien( Guardians of the Galaxy, Wonder Woman, Black Phanter, Doctor Strange, Aquaman enzo...). Een andere toon brengen in een film(Kick Ass, Deadpool, Thor Ragnarok, Logan enzo...).
Het zijn zo'n elementen dat je niet snel beu word van een superheldenfilm.
De visuele beeld van een regisseur maakt het ook alleen maar interessanter( Sam Raimi, Christopher Nolan, Russo broers, Taika Waititi, enzo...).

Sunspot

Avatar

Zeker niet zat, is er om te blijven. Gelukkig komen er ook andere studio's, meer R-rated.

Iets duisterder.

Denk dat mensen meer moe zijn omdat alles van Marvel/Disney lijkt te komen, het eigenlijk altijd hetzelfde is.

Daarom, DC/Warner moet meer hun eigen ding doen, hoop dat VAillant goed wordt.

Of films als Logan, hoeft niet per se van een comic te zijn ook.
Glass bijvoorbeeld, dat hele wereldje, meer grounded.

Het moet gewoon interessant zijn, spannend, leuk.

Xmen apocalypse was goed genoeg, eigenlijk alle superheldenfilms zowat, die ik heb gezien.

Behalve klote films als FF4 (2015), was gewoon schandalig slecht, veel te saai, de setting, alles!

Spider-fan

Avatar

Hier ook maar even zeggen. want ik heb geen idee of FT ooit reacties leest en welke:

MOGEN ER GEEN SPOILERS MEER IN DE KOPPEN STAAN, ZOALS DIE OVER ENDGAME?

Niet iedereen kijkt de films direct als ze in de bioscoop zijn.

Duck-Twacy

Avatar

Superhelden komen mn strot uit. Opzouten met die pulp

SeanDeNiro

Avatar

Superheldenfilms zijn leuk voor kinderen en liefhebbers maar het is niets anders dan creatieve armoede.

voldemort8690

Avatar

zolang het een kwaliteitsvolle film is ga ik blijven kijken

Maac

Avatar

flep "Welk bewijs heb je er voor dat invloed van critici of andere negatieve media uitlatingen geen invloed hebben op bioscoop bezoek?"
Kijk naar de recensies van critici van de films die de afgelopen jaren financieel enorm succesvol zijn geweest. Als critici leidend zijn kunnen films als Transformers of Happy Death Day of Jurassic World niet zo winstgevend zijn.

flep "Hier op film totaal zie ik vaak reacties onder een recensie wanneer deze niet positief is, dat mensen bioscoop bezoek dan overslaan."
Maar in hoeveel gevallen waren deze Filmtotalers al van plan om de film niet in de bioscoop te gaan kijken? Ga eens naar de recensie van de nieuwe Godzilla. Het tegenovergestelde van het fenomeen dat jij beschrijft kan je daar vinden.
Buiten dat reken ik de recensenten hier op Filmtotaal niet onder filmcritici, no offence.

flep "Helaas is al vaak gebleken dat media aandacht (onbewust) invloed heeft op aankopen en waardering van spullen. Waarom denk je dat reclames werken?"
Reclames werken omdat ze zich bewust richten op een doelgroep die aansluit bij een product dat er verkocht wordt. Dat is bij professionele filmcritici helemaal het doel niet.

Guido96

Avatar

Ik ben wel inderdaad erg superhelden moe. Tot nu toe de enige film die ik dit jaar in de bios zou willen kijken is de nieuwe Tarantino. Alhoewel ik ook zeer uitkijk nog naar de nieuwe John Wick, is het alweer een sequel en dus weer voorspelbaarheid binnen de wereld van commerciële cinema

Sunspot

Avatar

@Rutherford

Dat snapik niet, dat van 'Martha', iedereen begrijpt toch wel dat dat het moment was dat hij twijfelde of Superman Batman's moeder bedoelde, of dat hij een eigen moeder had die toevallig zo heette.

Batman zou Superman ook niet op dat moment killen, wilde weten waarom hij dat zei, maar Superman kreeg niet de kans om het uit te spreken, deed Lois.

Wat mij meer ergerde, was dat Superman niet even ECHT probeerde uit te leggen, hij is zo snel, kon makkelijk even vertellen dat het gevecht niet nodig was.

Maar toch gaat Superman full on, in plaats van een dialoog te starten, was niet alsof Superman dat niet zou kunnen met zijn krachten.

maar goed, het hele plot was eigenlijk onzin, met Lex Luthor, hoe hij die 2 opzet tegen elkaar, heel dat plan was eigenlijk belachelijk haha.

DC had inderdaad meer moeten opbouwen, ging veel te snel allemaal, te rommelig, wat het DCEU ook is nu, zwakke leiders erachter, studio, gewoon zwak en zwaar vervelend voor de mensen die gewoon een goed DCEU willen zien :(

Boer

Avatar

Tja, ik ben de 'klassieke' superheldenfilm wel moe, maar inmiddels is het genre naar zulke rare hoeken gegroeid dat het soms onherkenbaar is. Is GotG bijvoorbeeld een superheldenfilm? Nee.

pete928s

Avatar

marvel word ook een moeilijk verhaal , als ze de weg van captain marvel voortzetten zullen ze hun eerste flop over niet al te lange tijd incasseren .
de linkse politieke woke weg word steeds dominanter en dat kan niet goed blijven gaan .

Sunspot

Avatar

^

Denk ook dat het met Captain Marvel niet gaat werken, snap niet waar Kevin Feige ermee begonnen is, zeker een blowjob gekregen haha.

Maar sowieso, Irona man en Cap weg, rest is niks, maar daarom hebben ze ook Fox overgenomen, koste wat kost!

Die gasten weten allang dat ze niet op de huidige manier kunnen doorgaan.

Groot deel is Marvel moe, na Endgame, en dat met Cap Marvel gaat niet werken denk.

Goku32

Avatar

Ook Marvel heeft poep uit gebracht hoor, maar we zijn het niet beu. Er moet gewoon beter nagedacht worden voordat je een film uit brengt

Innocent

Avatar

Ben nog lang niet superhelden moe hoor, ga maar lekker nog 20 jaar door, daarna kijken wel of het zit

centr1no

Avatar

boer " Tja, ik ben de 'klassieke' superheldenfilm wel moe, maar inmiddels is het genre naar zulke rare hoeken gegroeid dat het soms onherkenbaar is. Is GotG bijvoorbeeld een superheldenfilm? Nee."
Eén van de redenen waarom de karakters van Stan Lee en Jack Kirby zo goed aansloegen bij de comic lezers was dat het 'normale' mensen waren met menselijke problemen in plaats van de tot dan toe gangbare superkrachtige aliens, mythologische figuren en androids/cyborgs waar niemand zich mee kon identificeren.
Voor mij is dat altijd één van de redenen geweest waarom ik de karakters van DC niet zo veel aan vind.

Orko

Avatar

Het is toch vaak wijn in oude zakken. Jammer, want films als Watchmen vind ik wel tof, maar doen het blijkbaar minder goed bij groot publiek.

Goku32

Avatar

Innocent klopt ze halen bakken met geld binnen Elke x weer. Je bent gek als je zou stoppen met het maken van superhelden films

Goov25

Avatar

Precies wat Mav Damian zegt! Doe eens wat anders, doe eens gek. Persoonlijk ben ik wel wat Marvel-moe geworden, die wereld en personages kennen we nu wel. Doe mij maar eens een ander kopje thee.

EKA

Avatar

Niet alleen kwaliteit...het aantal per jaar mag ook wel wat worden teruggeschroefd :(

NieuwsFilm

meest populair