Doemscenario dreigt: voorlopig géén nieuwe films in de bioscoop

Doemscenario dreigt: voorlopig géén nieuwe films in de bioscoop

Hollywood staat voor ingrijpende veranderingen. Een doemscenario dreigt.

Op dit moment is Tenet van Christopher Nolan de eerste grote zomerfilm van 2020. Maar gaat die film ook echt verschijnen? Er hangt namelijk een doemscenario in de lucht nu de coronacrisis in de States weer oplaait.

In de Verenigde Staten zou het coronavirus weer om zich heen grijpen, ook in de staat Californië waar Hollywood is gevestigd. En net als in andere landen zijn Noord-Amerikaanse bioscoopketens huiverig om de deuren wagenwijd open te zetten, iets dat sowieso lastig is door de vele veiligheidsvoorschriften zoals social distancing, oftewel de 1,5-meterregel.

Nu al heel veel films opgeschoven

De afgelopen weken zagen we heel wat films de maand juli ontvluchten. Gisteren verplaatste Disney nog de sprookjesfilm Mulan met een maand. De thriller Unhinged met Russell Crowe lijkt zich de grootste release van de maand (31 juli) te mogen noemen.

De maand augustus biedt naast Tenet en Mulan nog een aantal grotere films met de rampenfilm Greenland en de Marvel-film The New Mutants. Pas in september beginnen er weer meerdere grote films per weekend te verschijnen, met in november en december de grootste blockbusters.



Mogelijk doemscenario in aantocht

De afgelopen maanden zijn heel wat films naar 2021 verplaatst, ook uit maanden na de zomer. Gisteren gebeurde dat nog met de actiethriller Tom Clancy's Without Remorse met Michael B. Jordan. Daarnaast verschijnen er amper nieuwe trailers, zeker niet voor de films die nog eerste trailer hebben gekregen.

Mede doordat de corona-uitbraak verre van onder controle lijkt in de States, is het geen ondenkbare situatie dat de vakantiemaand augustus ook leeg blijft en dat de kleinere bioscoopfilms zoals Bill & Ted Face the Music en Antebellum naar streaming of Premium Video on Demand gaan, of ook worden uitgesteld.



Pas weer in november blockbusters?

De maanden september en oktober zijn van oudsher niet favoriet bij de studio's. Mocht de coronacrisis aanhouden dan zou het zomaar kunnen dat Warner Bros. Tenet en Wonder Woman 1984 verplaatst naar november - oude plekje reeds naar 2021 verplaatste Godzilla vs. Kong - en december - plaatsje Dune.

Disney zou Mulan het plekje kunnen geven van de animatiefilm Soul en die film op Disney+ kunnen zetten, of als kerstfilm naar december kunnen verplaatsen en de strijd aangaan met The Croods 2.



Meer films naar 2021

De overige vaak iets kleinere films als A Quiet Place Part II, The King's Man en Death on the Nile die in september en oktober moeten verschijnen, zouden zomaar een plekje kunnen krijgen in het voorjaar van 2021. Het is namelijk maar de vraag of de geplande films - zoals Tomb Raider 2 - op tijd zijn afgerond, aangezien er nog heel veel producties on hold staan.

Het doemscenario zou een doodsteek zijn voor vele bioscopen en ketens wereldwijd. Dit zal voor overheden en het publiek echter niet opwegen tegen de wereldwijde gezondheidsrisico's. Wat denk jij? Hoe realistisch is dit scenario?



NieuwsFilm

meest populair