To Russia with Love [Netflix]
Recensie

To Russia with Love [Netflix] (2022)

Budget- en plotarm liefdesverhaaltje over de Filipijnse Dennis die valt voor de Russische Oksana.

in Recensies
Leestijd: 2 min 43 sec
Regie: Veronica Velasco | Scenario: Biboy Calleja | Cast: Gerald Anderson (Dennis), Elena Kozlova (Oksana), Scott Alexander Young (Fyodor), Kakai Bautista (Georgina), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2022

Er geldt een ongeschreven regel bij opbloeiende relaties: minstens de eerste zes maanden moet alles leuk en gemoedelijk zijn. In de fase erna leer je elkaar beter kennen, inclusief elkaars mindere kanten. Als de nieuwigheid ervan af is hebben nieuwe stelletjes hun eerste ruzies en beginnen partner zich aan elkaar te storen. Om dit een beetje te stimuleren kan je na zes maanden de samen-naar-Parijs-test of de IKEA-kast-in-elkaar-zet-test doen. Ruzie gegarandeerd.

Zo werkt het doorgaans ook in romantische films, ware het niet dat in het Filipijnse liefdesdrama To Russia with Love maar liefst vijftig minuten wordt uitgetrokken voor er ook maar een beetje drama - van het lichtvoetige oninteressante soort - zijn intrede doet. In de tijd ervoor hebben we moeten zitten kijken hoe de knappe vrijgezelle Filipijnse Dennis en de Russische backpacker Oksana als een blok voor elkaar vallen en al die tijd om elkaar heen draaien als wespen om een waterijsje in een snikhete zomer.

De twee ontmoeten elkaar bij een kanoles en belanden dan ook samen in hetzelfde schuitje. Dat ze elkaar wel zien zitten is al van meet af aan wel duidelijk, maar we moeten eerst nog door een heel scala aan hints ploeteren. Dennis neemt Oksana mee naar zijn familie, waar ze meteen lekker ligt. Pas als de Russische terug moet naar haar thuisland en Dennis haar achterna reist spreken de twee van een relatie. Dan dient zich iets van een plot aan. Oksana komt uit een rijke familie en haar vader Fjodor ziet haar nieuwe vriend totaal niet zitten. Origineel!

To Russia with Love lijdt aan een ernstig geval van plotarmoede. Er gebeurt bijzonder weinig. Als Fjodor en Dennis oog in oog komen te staan ontpopt zich een reeks kluchtige aanvaringen en misverstanden. Dennis kookt te pittig eten en bezorgt zijn aanstaande schoonvader haast een toeval. Dennis breekt kostbare spullen van Fjodor. De Rus zuipt de Filipijn onder de tafel en nodigt hem uit op de judomat. Dat soort werk.

De voertaal van dit broddelwerk is hoofdzakelijk Engels. De Russische Oksana spreekt met een accent in grammaticaal net iets te perfect Engels met haar Filipijnse vlam die er ook een behoorlijk Filipijnse tongval op nahoudt. Maar het slechte Engels is geen excuus voor de nog slechtere dialogen. De conversaties gaan ook nog eens gepaard met abominabel slecht geluid en belabberd acteerwerk, met name van de vrouwelijke hoofdrolspeelster Elena Kozlova. Bijzonder detail is dat Dennis wordt gespeeld door Gerald Anderson, een populaire Filipijnse acteur die half-Amerikaans is en ook deels in de Verenigde Staten is opgegroeid.

[b]To Russia with Love werd gefilmd op digitale video. Dit liefdesdrama klinkt daardoor voor geen meter en ziet ook nog eens uiterst goedkoop uit. Zo'n beetje alles wat mis kan gaan in een speelfilm passeert de revue. Daar komt bij dat Fjodor een fout soort model-Rus met alle bijbehorende clichés moet voorstellen. In de afsluitende scène wordt ook nog eens een plotwending aangekondigd zonder dat hier iets mee wordt uitgehaald. Chapeau voor hen die deze ellende tot het einde hebben kunnen uitzitten. Dan heb je wel een wodkaatje verdiend.

To Russia with Love is te zien bij Netflix.