A Todas Partes [Netflix]
Recensie

A Todas Partes [Netflix] (2023)

Een van elkaar vervreemde broer en zus hervinden elkaar in rap tempo en smoren hiermee elke vorm van drama in de kiem.

in Recensies
Leestijd: 2 min 50 sec
Regie: Pitybol Ybarra | Scenario: Adriana Pelusi | Cast: Ana Serradilla (Gabriela), Mauricio Ochmann (Fernando), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2023

De roadmovie is een dankbaar genre om kleurrijke ontmoetingen te verbeelden, relaties uit te diepen en uit elkaar gegroeide mensen nader tot elkaar te brengen. In het Mexicaanse A Todas Partes speelt dit laatste tussen broer en zus Fernando en Gabriela. Ze hebben elkaar vijftien jaar niet gezien en kijken elkaar pas weer in de ogen als hun vader overlijdt.

Eigenlijk hebben de twee elkaar niet veel meer te melden. Als Fernando, inmiddels bankier in Singapore, het presteert om zelfs op de begrafenis te laat te komen, weet Gabriela weer precies wat ze aan hem heeft. Helemaal niets. Noodgedwongen moet Fernando bij zijn zus overnachten. Maar van de onderlinge haat en nijd is weinig meer te bekennen als het duo een potje tafeltennis aanvangt. Of je moet intens drama zien in de ergernis die Gabriela voelt, als haar broer haar Gabo noemt.

Tijdens het spelletje gebeurt het dat Fernando onder de tafel een kaart ontdekt, die ze als achttienjarigen samen tekenden. Toen hun hele leven nog voor ze lag en hun hecht was, hadden Fernando en Gabriela het plan om door Mexico te crossen op een motorfiets. Met als einddoel in de zee bij Acapulco te plassen. Kennelijk staat geen enkele verplichting het tweetal in de weg om alsnog de reis te gaan maken. Ter ere van hun overleden pa. Hun ergernissen en onhebbelijkheden verdwijnen als sneeuw voor de zon, wat de vraagt oproept: hoe heeft het ooit zo verkeerd heeft kunnen lopen?

A Todas Partes sterft een vroege dood omdat alles al vrij vlot weer koek en ei is tussen broer en zus. Dan moet de tocht op de motorfiets nog beginnen. Waarom regisseur Pitybol Ybarra en scenarist Adriana Peluis hun kruit zo snel verschieten is niet alleen een immens raadsel, maar ook een enorme faux pas. Dit genre valt en staat namelijk met spanningen die door het verstrijken van de tijd en vooral door de tijd die samen wordt doorgebracht verdwijnen. Dat aspect moet je uitmelken tot de laatste druppel en cultiveren tot op het bot.

Veel hebben Fernando en Gabriela dan ook niet met elkaar te bespreken. Het aantal ruzietjes tussen de twee is op een hand te tellen. Verreweg het meest emotionele verhaalelement is de biecht van Fernando dat er nog een onbekend familielid ergens rondloopt. De verdere uitwerking van deze zijmissie om deze persoon op te sporen, dooft ook al als een nachtkaars en dient voornamelijk om het feelgood-gehalte nog wat op te krikken.

A Todas Partes is een aaneenrijging van veelal toevallige ontmoetingen, waarvan sommige zweverig en andere explosief. Tussen broer en zus wil het echter niet echt vlammen, een aspect dat toch een fundamenteel plotelement zou moeten zijn. Dat broer en zus elkaar op de begraafplaats in de aftrap nog letterlijk te lijf gaan valt moeilijk te rijmen met de gemoedelijkheden die erop volgen.

Deze Mexicaanse roadmovie kent zeker charmante momenten, maar deze zitten uiteindelijk niet in de interactie tussen de twee bloedverwanten die de kar, eh, de motorfiets, moeten trekken. Helemaal teleurstellend is de abrupte manier waarop het na bijna honderd minuten eindigt. Eigenlijk zijn we na afloop geen steek en geen enkel emotioneel inzicht verder. Dit maakt dit lichtkomische Mexicaanse drama tot een lichtverteerbaar tussendoortje, waarna je al snel weer honger hebt.

A Todas Partes is te zien bij Netflix.