Norbit (2007)

Have You Ever Made A Really Big Mistake?

discussie

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

de janker

Avatar

X-s3ss!v3 "Leuk omdat Eddie 3 karakters speelt"
Eddie kan het!!!!!!!!!!!!!!

de janker

Avatar

@, uitgesproken als apenstaartje of at is een symbolische afkorting van at of at the cost of (uit het Engels). Oorspronkelijk werd het gebruikt voor rekeningen, bijvoorbeeld: "7 widgets @ £2 ea. = £14". Het staat dus eigenlijk voor het Latijnse ad of het Franse à.
Andere, minder gebruikelijke benamingen zijn: ad, amfora of amfoor, slinger-a of slingeraap, a-krol, alfa, adres en per adres.
Inhoud [verbergen]
1 Gebruik
1.1 Overig
2 Geschiedenis
3 @ in verschillende talen
4 Externe links
[bewerken]Gebruik

Tegenwoordig wordt het teken het meest gebruikt in e-mailadressen, bijvoorbeeld: jantje@eenprovider.com. In 1971 werkte een programmeur, Ray Tomlinson, aan het ARPANET project, dat later uitgroeide tot het huidige internet. Toen hij het idee kreeg om berichten aan andere gebruikers over het netwerk te zenden, had hij een symbool nodig om in adressen de naam van de persoon en de naam van de computer waarop ze waren aangesloten te scheiden. Hij keek naar zijn toetsenbord en koos het weinig gebruikte @-teken.
Thans is het teken voor sommigen synoniem met e-mail. Staat er ergens een @ op een website, dan moet je daar klikken om een e-mail te kunnen sturen. Sinds de opkomst van Twitter, waarbij gebruikersnamen voorafgegaan worden door @ (bijvoorbeeld @janpietersen), volstaat het geven van deze @-notatie zonder te vermelden dat het om een twitteraccount gaat.
In het Spaans, waar de meeste mannelijke woorden eindigen op een -o en de meeste vrouwelijke op een -a, wordt dit teken soms gebruikt om het geslacht van een woord (dat bijvoorbeeld een beroep aanduidt) in het midden te laten. Het vervangt in die gevallen het Nederlandse M/V. Voordeel hiervan is dat er geen discussie ontstaat over welke van de twee geslachten (al dan niet uit Politieke correctheid) voorop zou moeten staan, het teken verenigt immers beide letters.[1] Zo kan l@s niñ@s zowel 'de jongens' (los niños) als 'de meisjes' (las niñas) betekenen.
Vaak ziet men dat de letter a voor de grap door @ wordt vervangen. Iemand schrijft zijn naam dan bijvoorbeeld als: Joh@nnes. In de naam van de televisiezender Z@ppelin stelt @ de letter a voor.
[bewerken]Overig
Morse: · — — · — · , het at-teken in morse is een combinatie van de letter 'a' en de letter 'c'.
In DOS wordt @ ook gebruikt in batchbestanden. Een @ aan het begin van een regel betekent dat tijdens de uitvoer de regel zelf niet getoond wordt. Het commando «echo off» zorgt voor het niet tonen van de broncode tijdens de verdere uitvoering van het programma. Vandaar dat veel batch-programma's beginnen met «@echo off», wat ervoor zorgt dat zowel de eerste regel als de rest van de broncode niet getoond wordt. Dit leidt tot een nettere gebruikersinterface.
[bewerken]Geschiedenis

@ werd al gebruikt in de zestiende eeuw in Italië. Het is aangetroffen in economische documenten van Venetiaanse kooplieden. Het oudste bekende document waarin een @ is gebruikt dateert van 1536. Het wordt bewaard in het Instituut voor de Economische Geschiedenis in Prato, Italië.[2]
In de zestiende-eeuwse context werd het @ gebruikt als afkorting voor "amphora" (Grieks voor kruik). Het was in die tijd een maateenheid.
In de negentiende eeuw is het @-teken terug te vinden in de betekenis "tegen de prijs van". Vanuit die betekenis verscheen het op schrijfmachines en vandaar op de machine van Ray Tomlinson.
Feitelijk zijn er verschillende geschiedenissen van het @-teken. Deze hebben overigens niets met elkaar van doen. In Nederland is het in de 15e en 16e eeuw gebruikt om op verkorte wijze 'anno' te kunnen schrijven. "@1547" betekende dus 'uit het jaar 1547'. Het @-teken is onder de naam Arroba te vinden als aanduiding voor een inhouds- en gewichtsmaat in Spanje en Portugal. Van oudsher is het gebruikt om over bijvoorbeeld 10 @ wijn te spreken, oftewel 10 arrobas wijn, wat overeenkomt met zo'n 160 liter.
[bewerken]@ in verschillende talen

Afrikaans: aapstert
Baskisch: a bildua ("gewalst-a" of "gewikkeld-a")
Bosnisch: ludo a ("gekke a")
Deens: grishale ("varkensstaart") of snabel-a ("slurf-a")
Duits: Klammeraffe ("slingeraap": scheldwoord voor 'kantoormannetje', 'pennenlikker'), at
Engels: commercial at, asperand, amphora, at symbol, at sign, maar meestal alleen at
Esperanto : ĉe, heliko (slak)
Fins: kissanhäntä ("kattenstaart") of miukumauku ("miauw" zoals het geluid van een kat)
Frans: arobase (en soms arobas, arrobas of arrobase)
Hebreeuws: shtrudel (Jiddisch leenwoord, dat weer is afgeleid van het Oostenrijkse strudel, vanwege een in Israël populaire vorm van kaneelgebak)
Hongaars: kukac ("wormen")
Italiaans: chiocciola ("slakkenhuisje")
Mandarijns Chinees: xiao laoshu (小老鼠) ("muisje"), of laoshu hao (老鼠號) ("muis-teken")
Nieuwgrieks: papáki (παπάκι) ("eendje")
Noors: alfakrøll en krøllalfa
Perzisch: at (uitgesproken als in het Engels)
Pools: małpa ("aapje")
Russisch: sobaka (собака) ("hond")
Sloveens: afna ("aapje")
in Spanje en Portugal wordt dit symbool gebruikt voor de "arroba", een gewicht van 25 pond (11,34 kg); het symbool zelf heet ook arroba
Tsjechisch: zavináč ("rolmops")
Turks: kuyruklu a ("a met staart"); et işareti ("at- (uitgesproken als in het Engels) teken")
Zweeds: snabel-a ("slurf-a") of kanelbulle
[bewerken]Externe links

The @ book, creatieve tekeningen met het @-symbool (pdf-boek)
Uitvinder van apenstaartje wint wetenschapsprijs, NU.nl, 17 juni 2009
(en) Internet Star @ Least 473 Years Old, The New York Times, 4 mei 2009
Bronnen, noten en/of referenties
Hans van Keken, Het Apenstaartje, Scryption Boekenfonds (Tilburg, 2004).
↑ Het gebruik van @ in de Spaanse taal om sexistisch taalgebruik te voorkomen volgens de Real Academia Española
↑ merchant@florence wrote it first 500 years ago. The Guardian. Geraadpleegd op 16 juli 2012.
Zie de categorie At sign van Wikimedia Commons voor meer mediabestanden.

X-s3ss!v3

Avatar

Leuk omdat Eddie 3 karakters speelt

twinmama

Avatar

Ook ik vond het een hele leuke film om naar te kijken

wendy94

Avatar

Ik snap die negatieve reacties niet echt.:?

Ik heb hem ook gezien, en ik vond het juist wél een leuke film!
Oke ik geef toe: in de trailer zaten alle grappige stukjes.
Maar alsnog vind ik het absoluut geen slechte film!

Lord Voldemort

Avatar

De vader van Norbit is wel geniaal. :E
Hij maakt de film leuk samen met het "How YOU Doing?!" van dat lelijke dikke monster.

Oboema

Avatar

ViP "IMDb-cijfer 2.8 ..???"


Het is inmiddels een 3.6, maja...het klopt. Dit is puin.
Echt. Geloof me. }:

GREAT gevechtsfilm fan

Avatar

Man ik d8 eerste wtf is da voor film maar uiteindelijk toch wel nog een goede komedie vindt ik

7/10

Nickzy9

Avatar

Viel me enorm tegen, had er redlijke hoge verwachtingen van maar ik vond hem totaal niet leuk en grappig..

Cijfer: 5/10

Dazzlestan

Avatar

Vreselijk slechte film met een redelijke goede cast

Eddy Murphy :-S ga maar een beverly hills cop 4 maken, want dit is troep

Knox

Avatar

Ik kan af en toe best lachen om dergelijke films. Maar Norbit is wel zo godvergeten slecht, hield het geen kwartier uit. Wat een ruk film. Zo af en toe is er weer een film die ik niet aan kan zien. Laatste keer was White Chicks van de Wayans brothers. Nu dus Norbit.

[rating 0]

geertvdheide

Avatar

DarkPhalanx "Ik verbaas me echt over de slechte reacties over deze film, m,n vriendin en ik zijn er vorige week heen geweest en wij vonden hem echt leuk. Soms vraag ik me af of we wel dezelfde film hebben gezien. Ik stond gisteren in de rij voor een andere film bij de bios en hoorde een man tegen zijn vrouw achter ons in de rij zeggen. Norbit schijnt heel slecht te zijn dus we gaan naar 300 :S. Ik zou zeggen trek je eigen oordeel want volgens mij hebben we een hoop bevooroordeelde mensen rondlopen."


Mwoa, zoals hierboven al gezegd: een film die zo bedroevend slecht beoordeeld wordt door elke recensent, en op websites als imdb en rotten tomatos zo laag scoort, dat noem ik toch niet bevooroordeeld hoor. Als jij de film leuk vond ben ik blij voor je, maar ik sla 'em over.

WoUtoMatiC

Avatar

Fat-jokes en dubbelrollen. :O
Nou nou...

Mr. Cinema

Avatar

Hahahaha hij is te grappig man :P'' white girls falling out of the sky, my prayers have been heard! ''


'' you gotta step back.. i asked for a Caddilac ''


HAHAHAHA

ViP

Avatar

IMDb-cijfer 2.8 ..???

Cee van Lleef

Avatar

Jimmink "...ja, maar wat ik nodig heb is een reactie van iemand die de film ook daadwerkelijk heeft gezien. Ik kan namelijk niets met een reactie die voortborduurt op het imago van eerdere Murphy-film. En hoewel het ernaaruit ziet dat deze film net zo'n Americanistisch wangedrocht is als eerdere films van Eddy Murphy, vind ik toch dat deze film onbevlekt ontvangen moet worden

Gisteren stond het waarderingscijfer op een 1. Ik kan niet geloven dat dat cijfer is gegeven door mensen die de film hebben gezien. Het internationale cijfer is sinds gisteren gestegen van een 3 naar >5. Dit zijn denk ik wel mensen die de film hebben gezien."


Nou, 9% op rotten tomatoes en een 2,9 op imdb lijkten me redenen genoeg om deze film over te slaan. Hij staat alvast genoteerd op plaats 98 van de worst of the worst op rotten tomatoes. Met zijn 2.9 ontloopt hij op 0.3 punten de bottom 100 van imdb. Zelfs als hij op tv komt zal ik hem niet gaan kijken denk ik. Aan de andere kant zal hij wellicht wel passen in de programmering van een foute-film-avond.

tukkerstein

Avatar

Aub geen grappen over de tagline, dat zou wel een inkoppertje zijn.

strivenge

Avatar

Gister in de bios gezien. Ik vond het geen topper ofzo, de leukste momenten zie je eigenlijk al in de trailer. Het is op zich wel een leuke film, maar geen film waar je de slappe lach van gaat krijgen. Ik geef hem een zesje.

Keyser Söze

Avatar

Ik denk dat bij deze film de term "go f*ck yourself" wel redelijk van toepassing is. :E weer een mooie additie voor de bottom 100.
Ik snap niet dat Eddie Murphy nog steeds dit soort films aan de lopende band maakt terwijl hij zoveel beter kan zoals in o.a. Dreamgirls.