The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

The Feel Bad Movie of Christmas

Reviews (13)

Glennekeeeee

Avatar

Amerikaanse remakes van mooie Europese producties zijn tegenwoordig dagelijkse kost. Bij de meeste bied het niet veel nieuws en verbeteren gebeurd nog veel minder. Integendeel, vaak word het te amerikaans gepolijst en boet het alleen maar aan kwaliteit in. Soms is het dan ook beter het origineel niet te kennen en dan lijkt de remake toch enigszins vermakelijk( bvb Loft).

Ook het origineel van deze boekverfilming heb ik niet gezien maar aan de cijfers is vooral te zien dat deze film niet zo veel moet onderdoen voor deze film en dat kan ik ook wel begrijpen. Als je de foutjes uit deze film eruit laat dan krijg je een meesterfilm want op zichzelf staand is deze remake een zeer vermakelijke thriller.
De man achter het roer is David Fincher. De laatste tijd veranderd die man al z'n scenario's in gouden films die zowel commercieel als minder commerciële doelgroepen kan vermaken. Die balans zit de laatste tijd bij hem zo goed (zoals Gone Girl) dat je nooit het gevoel krijgt dat je eigenlijk naar iets simpels zit te zien achter een mooie visuele laag.

Nu, de kracht van deze film is het scenario. Een film van meer dan 2u30 neerzetten zonder een moment van inzakken en steeds onderhouden en de spanning hoog houden is bijzonder. Het rare is dat de film daar zelfs niet veel voor moet doen, geen bombastische actiescènes, geen grote twists,... Nee, kleine dingen... Zoals de 2 hoofdrolspelers laten samenkomen, of een ambulance door de straten van het dorpje te laten rijden op weg naar het landgoed. Dat het scenario zo sterk is komt alleen maar ten goede voor de cast. Zowel Mara die als Lisbeth de show steelt als introverte, asociale en van de pot gerukte onderzoekster en Craig, die je na enkele minuten al doet vergeten dat die man Bond speelt. Het toont ook de veelzijdigheid van die man en dat geeft vertrouwen voor het post-bond tijdperk waarin hij volgens mij niet zo zal verdwalen als voorganger Brosnan. Ook de rest van de cast doet zijn ding en dat is ook te danken aan de dialogen. Want alles uitgezet is deze film niets meer dan een simpele thriller maar door de dialogen en achtergronden van de personages heb je constant het gevoel dat je naar iets meer zit te zien. De finale is dan ook een mooie mix van cliché en atypische thrillerfinales die eigenlijk de gehele film samenvat.

Toch bevat de film enkele domme fouten en daarvoor moet ik spoilers gebruiken.De film is toch nét iets te voorspelbaar en wat daar vooral aan toedraagt is dat het grote deel van de verdachten redelijk onbekend is, op 2 mensen na. Het is dan ook niet verwonderlijk dat net die 2 personages een sleutelrol spelen in de film en dat zijn toch zaken die je normaal in een matige tv-reeks te zien krijgt. Op zich zou dit allemaal geen ramp zijn maar het is het contrast met de ambitie van deze film en dan verwacht je toch iets meer. Het boet zeker niet in aan de visuele nagenoeg perfecte stijl, het opzich solide en sterk onderhoudende scenario en een uitstekende cast.

TGWTDT is éen van die remakes die op zichzelf staand zeker hoge toppen scheert. Een sterke cast en een strak scenario zorgen ervoor dat enkele makkelijk te vermeden fouten verdoezeld worden, al had het zonder die fouten écht een waanzinnige film geweest.

Het is dan ook jammer ondanks de prima opbrengst, dat we hoogstwaarschijnlijk de volgende 2 delen niet in een Amerikaanse versie zullen zien. Met al deze mensen aan boord had dat een toptrilogie kunnen opleveren.

8/10

Olrik

Avatar

Erg orginele film en weer eens een erg goede film van David Fincher!
Alle acteurs in de film spelen op hun best met Rooney Mara als uitschieter, waar ze voor haar rol als Lisbeth Salander terecht een Oscarnominatie voor kreeg.
Alles klopt gewoon aan deze film het cameramerk, de locaties, de montage en natuurlijk het zeer aparte verhaal dat ik beter vind verfilmd in deze film dan in de originele Zweedse films.
Tevens zit er behoorlijk wat suspense verwerkt in deze film en heeft een typische Fincher sfeer!

8,0 / 10

Screambird

Avatar

Ik vind deze (overbodige) remake niet zo sterk als de Zweedse versie.

Allereerst vind ik de originele film authentieker. Het blijft vreemd dat Zweedse mensen met Zweedse namen, in een geheel Zweedse omgeving Engels praten. Dat klopt gewoon niet. Net zoals je soms in een oorlogsfilm de Duitsers Engels hoort praten...

Daarnaast vind ik het verhaal in deze film minder duidelijk uitgewerkt dan in de Zweedse. Het lijkt alsof er nu minder tijd in is gestopt om de verschillende verhaalonderdelen aan de kijker te vertellen.

De rol van Lisbeth vond ik in de Zweedse film veel sterker gespeeld: met name koeler en medogenlozer dan de rol van Rooney Mara.

Tot slot vind ik deze remake over het geheel minder spannend en onderhoudend. Maar al met al een goede 7/10.

Falconetti

Avatar

Klasse film! Ik heb de pest aan Hollywood remakes, maar vanwege de vele positieve reacties toch maar gekeken. Zelfde verhaal als origineel maar met een geheel eigen stijl. Zelfs als je het origineel goed kent, is deze versie toch weer heel spannend. Op een gegeven moment had ik niet meer het gevoel dat ik naar een remake keek. Ik moest wel wennen aan de nieuwe Lisbeth Salander en dat bleef de hele film duren. Ik miste de dreiging en de gewelddadige uitstraling van de Zweedse Lisbeth.

Tarkus

Avatar

Steengoede Amerikaanse remake van de Scandinavische film "Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten".
Ik was eerlijk gezegd wel een beetje bang of deze film wel goed zou zijn, gezien de Scandinavische film al zo'n meesterlijke film is, maar deze prent mag gerust als evenwaardig beschouwd worden.
Daniel Craig is perfect in zijn rol en Rooney Mara ook, hoewel ze me in het begin van de film niet dadelijk wist te overtuigen als Lisbeth, toch niet zoals haar voorgangster Noomi Rapace dat deed in de originele film, maar naarmate de film vordert weet ze meer en meer te overtuigen en doet ze het zeker zo goed als Rapace.
In deze film zit wat meer vaart dan in het origineel, maar is zeer goed te volgen, en zeker als je het verhaal kent uit de eerste film (of het boek, wat in mijn geval niet zo is).
Een remake dus die zeker kan tippen aan het origineel en een aanrader !!
De film heeft een prachtig openingsnummer namelijk een zeer mooie versie van de Led Zeppelin song 'Immigrant Song', de moeite waard om alleen dat eens te herbekijken en beluisteren.

Poezebeestje

Avatar

Goede film! Maar! Ik vind de Zweedse films beter dan deze. Waarom? Omdat ik Lisbeth Salander in de Zweedse variant (Noomi Rapace) beter vond dan de Amerikaanse dame (Rooney Mara). Noomi Rapace kwam veel krachtiger en harder over. Precies wat de film nodig heeft. Ik vond Rooney Mara het ook goed doen hoor, begrijp mij niet verkeerd, maar zij kwam naar mijn idee wat te soft over. En wat is dat met dat geslis? Dat moet een soort van Zweeds accent voorstellen. Nou, ze hadden haar beter gewoon Engels kunnen later spreken. Aan dat gekke accent heb ik mij echt geërgerd.

Ik vond echter Daniel Craig in deze film iets beter overkomen als Blomkvist dan de Zweedse Blomkvist. Misschien zou een combinatie van de Zweedse Lisbeth en de Amerikaanse Blokvist perfect zijn ;).

B0ris

Avatar

Ik heb deze een paar weken geleden bezocht in Den Bosch. Zeer goede film, en wat mij betreft beter dan de zweedse (maar dat mag ook wel aangezien het een film van fincher is).

Toen de film begon had ik hoge verwachtingen.
helaas kwam het verhaal langzaam opgang en kwam ik voor de pauze niet echt lekker in de film. De tweede helft van de film was aanzienlijk beter. Veel dingen vielen als puzelstukjes in elkaar. Je begon dingen te begrijpen die je voor de pauze niet snapten.

Het camerawerk was goed, maar niet heel bijzonder. Ze brengen sommige scene's wel vrij heftig in beeld. De soundtrack vond ik heel goed gekoze en was voor mij echt van meerwaarde. Verder vond ik de 2 hoofdpersonen uitstekend acteren. Ik ben normaal niet z'on fan van daniel craig maar hier vond ik hem hartstikke goed.

Pas toen de film afgelopen was drong alles goed tot me door, dit is er wel eentje die je bijblijft.

Cijfer: 8.

girl87

Avatar

Ik zie hier allemaal positieve reacties staan. Er liepen 8 mensen uit de bioscoop van de 30. Ik en mijn vriend hadden er ook meer van verwacht. Na een uur geklets gebeurde er eindelijk wat spannends, daarna werd het weer saai. Saai verhaal misschien is de film bedoelt voor mensen boven een bepaald niveau, of het is de leeftijd 30+ :E
Als je van spannende en boeiende films houdt, zou ik niet naar deze film gaan :Y:O

Spawn999

Avatar

Aardige remake, maar het origineel blijf ik beter vinden. Het is naar mijn mening te gelikt en mist de grauwe sfeer. En waarom dat belabberde accent? Wat ik wel beter vond is de rol van Daniel Graig, die hier het beter doet dan de nogal saaie Zweedse acteur. Rooney Mara doet haar best, maar komt bij mij meer over als een angstig haasje, in vergelijking met Noomi Rapace. Misschien omdat ik het verhaal al eens gezien heb, wordt de film ook minder spannend op een of ander manier.

Zeker niet Finchers beste...

7.0

Arteron

Avatar

De film dinsdag gezien en hij houdt me nog steeds bezig! Echt een geweldige, verrassende film! Ik heb de boeken (nog) niet gelezen en wist dus ook niet echt wat ik ervan kon verwachten. De Intro was erg spectaculair waarna het eerste halfuur een beetje verwarrend was. Maar naarmate de film verder gaat wordt alles steeds meer duidelijk en hoe! Geweldige scenes, fantastisch hoe sommige zo wreed zijn verfilmt. Het verhaal is ook goed met goede spanningsmomenten! Alleen het einde vond ik een beetje verwarrend. Ik ben benieuwd naar deel twee!!

IvarW

Avatar

Ik ken de orginele film en de boeken niet dus verwacht geen vergelijkingen.
Wat een saaie film zeg! Het acteerwerk is goed maar gewoon niet genoeg. De film begint met een irritant liedje en in het eerste uur gebeurt absoluut niks en val je makkelijk in slaap. De harde scene's zijn volgens mij alleen maar gemaakt voor shock value en niets meer. Erg saai en slaapwekkend, wat jammer is want hoorde veel goeds over deze film.

3/10

Secret1994goesFilm

Avatar

Film gisteren gezien (:
Vond het een zeer goede film, en ze hebben vooral genoeg tijd genomen om er verschillende dingen in te steken Zoals ze op het einde nog die zaak oplossen die tegen hem liep,voor die schadevergoeding
Ook vond ik de acteurs geweldig, misschien ook omdat ik grote fan ben van Daniel Craig. Maar ook het meisje met de drakentattoo was goed gespeeld.
Een film vol spanning,vraag,drama en beetje humor.
Zeer geslaagde film.

Steve-O

Avatar

Net gezien. Sulbieme verfilming van het boek. Waar de Zweedse versie de woorden van het boek verfilmde pakte David Fincher uit met de geest ervan. Craig speelt overtuigend als Blomkvist. Rooney Mara vind ik persoonlijk beter dan Noomi Rapace als Lisbeth Salander. Alleen haar uiterlijk sluit al meer aan op mijn persoonlijke visie van Lisbeth uit het boek. Feilloos gespeelt!
Fincher heeft zich ook zeker niet ingehouden. Lezers van het boek weten waar ik op doel.
Camerawerk was erg goed, de film had een mooie stijl en de muziek sloot daar perfect op aan.
Ik kijk vol smacht uit naar The Girl who Played with Fire, hopelijk keert Fincher terug!