American Beauty

American Beauty (1999)

... look closer

Reviews (14)

Peterzzp

Avatar

Stereotype wordt de film genoemd, be my guest. Ik zie vooral de schoonheid en de pijn van de leegte van het bestaan. Of het nu over het leven in de VS gaat of hier, je ziet dit overal terug.

Maskers die de werkelijkheid verbloemen omdat je maar carriere moet maken en je daarom laat neuken door The King of Real Estate.

Alleen de zoon van de marinier Frank F. is open, eerlijk en ziet het mooie/schone in kleine dingen zoals een plastic zakje fladderend in de wind. Zoals Forrest Gump het veertje zag. Let op de details.

American Beauty houdt ons - of je nu boekhouder bent of advocaat of in de IT werkt- een spiegel voor en de cast speelt goede rollen.

Goede soundtrack, interessante neergezette personages en de droge verfijnde humor, I like it.

Kevin Spacey werd destijds nog aanbeden en met de kennis die we nu hebben komt de film als je die anno 2018 bekijkt wellicht ook nog in een ander daglicht. En was het masker in de film zijn masker in werkelijkheid.

Tarkus

Avatar

Toch mijn mening over deze film eens herzien.
Het is nu de derde maal dat ik hem zie (heb hem kunnen aankopen voor een habbekrats), en vind hem dus veel beter dan ik aanvankelijk zei.
Goede vertolkingen en een goed, eerder dramatisch dan komisch, verhaal.
En, waar ik weinig aandacht aan had geschonken de vorige keren, een puike soundtrack met muziek van Bob Dylan, The Guess Who, The Who en The Beatles.
Dus een hogere score dan de vorige keer en verdiend ook !!

Commentaar 2014:
Een film die bij velen in de smaak valt, voor mij is het een redelijk goed prent.
Maar het is mijn genre niet en daarom misschien dat ik niet zo enthousiast ben als vele anderen.
Voor een keer was het wel leuk, en Kevin Spacey is zeer goed in zijn rol, maar dat is hij altijd wel.

Bluesky

Avatar

"De Amerikaan" bestaat niet, net zo min als "de Europeaan" bestaat of "de Nederlander". Een Texaan met iemand uit 1 van de Dakota's vergelijken ? West / Oost? Kom op zeg. (voor wie weer eens een mening heeft over 'de naieve betweterige amerikaan': ben je er wel eens geweest? Wel eens een tijdje gewoond?)

Lekkere film met prachtig acteerwerk. Als hij herkenbaar is dan moet je maar eens na gaan denken over je eigen leven :9

lulligvoorje

Avatar

En nog afgezien daarvan, hetzelfde komen we ook tegen in Nederland. Ik ken mensen die heel erg lijken op de karakters die in American Beauty voorbijkomen, en dat zijn gewoon hollanders in Nederland. Vergeet ook niet dat de blanke Amerikaan voor het overgrote deel van Nederlandse komaf is, dat merk je nogsteeds. Als er 1 land in Europa is dat cultureel-maatschappelijk gezien lijkt op de US of A, dan is het Nederland wel.

Er is trouwens niks naïefs aan 'de amerikaan'.

Ann McDunn

Avatar

American Beauty twee keer gezien en dat is genoeg. Bolo omschrijft het prima. De film vind ik op zich prima, maar zie het wel als een film en niet als de realiteit. Het acteerwerk, de muziek en de opnamen zijn prachtig, het verhaal op zich is ook goed, maar om het als maatschappijkritiek te zien vind ik het ook te karakterologisch. En zoals sommigen die de masturbatiescène als het "dat moet je zien" aangeven, daar ga ik dus geen film voor kijken. Leuk erbij, maar meer ook niet.

Kenji

Avatar

Ben nooit zo ondersteboven geweest van deze film: het beeld dat Mendes schetst van een neurotische en conformistische samenleving is mij te karikaturaal, de paradoxen te makkelijk.

De reactionaire, homofobe ex-marinier (die allesbehalve een macho blijkt te zijn, oeoeh!); de doelgerichte carrièrevrouw (die eigenlijk van neuroses aan elkaar hangt!); de verwaande, oppervlakkige cheerleader (die eigenlijk heel onzeker is!) en de benepen kantoorpik als baas van de hoofdpersoon: het ligt allemaal wel erg voor de hand.
En de korrelige videobeelden van de bevrijde geest (die wél de schoonheid in een dwarrelende plastic zak ziet) zijn eigenlijk 'echter' dan het gepolijste suburbia dat Mendes ons toont - wow, that's really deep man!

Hou toch op. In Amerika mag het omdraaien van dik aangezette stereotypen gelden als messcherpe maatschappijkritiek, maar het blijft kinderspel. Wat deze film de moeite van het kijken waard maakt is het acteerwerk, dat over de hele linie uitstekend is. [rating 3.5]

Filmfreak Leo

Avatar

Beste mensen, zou het kunnen dat in de eerste versie van deze film een scène zit in welke pa-lief zich stiekem aftrekt terwijl hij dat vriendinnetje van zijn dochter begluurt in het zwembad in de tuin? Ik meen dat ik dat echt gezien heb en niet gedroomd! Alleen de laatste twee keer dat ik American beautty op tv zag, kwam ik deze gave scène niet tegen.

En voor de mannen onder ons, ik meen me ook te herinneren dat dat vriendinnetje in deze scène topless was, alleen dat weet ik echt niet zeker en in Hollywood ligt die kans wat laag, ze hebben daar liever geweld dan bloot. dvdeetje huren dus??

Darko

Avatar

De eerste keer dat ik deze film zag was ik waarschijnlijk nog te jong ( 11 ). Nu 6 jaar later stond me nog wel iets bij van de film en ik waagde ik me er op nieuw aan. Toen ik hem daarom laatst op dvd keek was ik enorm verbaasd over hoe goed deze film wel niet was. Ik heb gelachen om Spacey, briljant gewoon. De stijl, de sfeer, de humor en de ontroering, alles zit erin! Toen ook nog 1 van mijn favoriete liedjes American Woman van Lenny Krevitz voorbij kwam was het genoeg voor mij. Zeker 1 van de beste films ooit. En hij staat bij mij op # 2.

*****/*****

Iridian

Avatar

Ik heb respect voor eenieder zijn mening over deze film, en over het algemeen ben ik het vaak eens met de meningen die in dit forum worden geuit. Maar naar mijn mening was dit geen beste film. Hij was langdradig, saai, had weinig inhoud en als deze film een politiek statement probeert te maken is dat ook mislukt. Wat dat betreft valt deze film bijvoorbeeld in het niet bij bijvoorbeeld: 'One flew over the cuckoo's nest' van vorige week. Het enige wat 'American beauty' mogelijk wel was is origineel. Op grond daarvan is hij toch wel de moeite van het kijken waard en heb ik hem toch nog een 7 gegeven.

BlauweBanaan

Avatar

Erg mooie film ! Er zit een goed contrast in verwerkt; het ene moment humor, en het andere drama. Dit is zeker een pluspunt voor de afwisseling. Ook mooi is dat Lester allerlei wilde dromen heeft, maar die in de werkelijkheid toch niet helemaal uitvoert.

Vind het wel jammer dat bijv. in het begin wordt verteld dat Lester het niet overleeft. Dat hadden ze voor zich moeten houden, zodat de kijker dat zelf kon ervaren. Vond ik wel beetje jammer.

Maar dit is een film die je zeker gezien moet hebben. Heel verschillend van de andere Amerikaanse "flut" films.

thecritic

Avatar

Een beetje laat maar toch wilde ik dit achterlaten hier Smiley face

I guess I could be pretty pissed off about what happened to me... but it's hard to stay mad, when there's so much beauty in the world. Sometimes I feel like I'm seeing it all at once, and it's too much, my heart fills up like a balloon that's about to burst......and then I remember to relax, and stop trying to hold on to it, and then it flows through me like rain and I can't feel anything but gratitude for every single moment of my stupid little life...
You have no idea what I'm talking about, I'm sure. But don't worry...
You will someday.


Gewoon great!

BeeZZ

Avatar

Ik vind met deze film....zoals ik eiegnlijk wel met alle films vind....dat je niet te veel moet letten op wat andere mensen en de media over de film zeggen...maar gewoon kijken en dan oordelen..
ik heb altijd het idee dat als je eerst alle media verhalen hoord die goed of slecht zijn dat het dan heel erg je mening beinvloed

btw...ik vind het wel een mooi filmpje...hou wel van die zwarte humor

Fuzzynuts

Avatar

Dit is een van mijn all time favorites. Spacey is ontzettend sterk en wordt perfect ondersteund door de rest van de cast. Het verhaal wordt heerlijk traag verteld. Gedurende de film word je steeds depressiever en depressiever. Heerlijk als een film dat met je kan doen. De prachtige eenzaamheid van alle personages wordt gaandeweg de film steeds duidelijker. En het eind, tja. Ik voelde me zo verbonden met Spacey dat ik met een wrang, triest gevoel de bioscoop uitliep.
Prachtig, prachtig, prachtig.
[rating 5]

Dr. Strangelove

Avatar

Mijn allereerste DVD ! En dat terwijl ik nauwelijks wist wat een DVD was laat staan dat ik 'm af kon spelen.
Nee, ik moest wachten op de video voordat ik 'm kon kijken !
Ik had 'm dan ook gewonnen via een prijsvraagje in de Carp* ! Poetische uiting op Schoonheid !

Maar de film is ook zéér goed. Absolute glansrol voor Kevin, andere rollen ook heel goed(Benning is hilarisch), interessant verhaal, meerdere verhaallijnen, veel humor, veel pijn. Klasse ! No discussion about it ! :W