The Shining (1980)

He came as the caretaker, but this hotel had its own guardians - who'd been there a long time

Reviews (14)

Mr. Hulot

Avatar

Alles wat over deze film te zeggen valt, staat hier al, behalve over één ding: de muziek.

Tieners op de middelbare school zien een gehate leraar het klaslokaal binnenkomen, trekken een verschrikt gezicht naar elkaar en doen: "HIII-HIII-HIII". Ze weten niet dat ze de violen nadoen uit Krzysztof Penderecki's Polymorphia, misschien kennen ze zelfs the Shining niet - maar het geluid van ritmisch hoog krijsende violen is een icoon van "horror" geworden.

"Modern-klassiek", "contemporaine muziek" voor de liefhebber, "piep-knormuziek" in de volksmond, kan zich niet verheugen in een grote schare fans. Maar door de achterdeur van horror- en suspensefilms is hij toch het collectief geheugen binnengeslopen. Helaas horen we in de meeste horrorfilms een slap aftreksel, gemaakt met goedkope synthesizers, maar in deze film hebben we te maken met HET ORIGINEEL mensen, en dat is te horen! Zonder de geniale klanken van Penderecki was deze film maar half zo eng geweest. Hij schreef de muziek bijna 20 jaar voor de film gemaakt werd.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in deze muziek: je moet het vroege werk van Penderecki hebben (vroege jaren 60) want daarna is hij braaf tonaal geworden.
Krijgt men onverhoopt (vooral voor de buren) de smaak te pakken, dan hier nog wat andere namen uit de zelfde hoek:
György Ligeti Witold Lutosławski Henryk Górecki Alfred Schnittke en Sofia Goebaidoelina
Enjoy Smiley face)

Petyr Baelish

Avatar

The Shining is al jaren lang mijn favoriete horrorfilm. Na elke kijkbeurt wordt mijn liefde voor de film telkens weer groter en ik weet altijd weer nieuwe dingen erin te ontdekken. Als men spreekt over 'de beste horrorfilm aller tijden' dan komen titels als Rosemary's Baby of The Exorcist al snel om de hoek kijken. Fantastische films in hun eigen recht, maar ik heb nog nooit een horrorfilm gezien die mij zo versteld liet staan als The Shining. Menig mens wilt de film zo nu en dan nog bekritiseren omdat het erg afwijkt van het gelijknamige boek van Stephen King. De verschillen zijn groot en het is welbekend dat King en Kubrick geen grote vrienden waren, maar dat neemt niet weg dat de film alsnog ongelofelijk goed is. Vanaf het eerste moment weet je al dat dit niet je typische horrorfilm is. De onheilspellende helikoptershots, waarbij we de auto van Jack Torrance door de Rocky Mountains volgen, weten mij elke keer weer de stuipen op het lijf te jagen. Er gebeurt niks tijdens deze eerste paar minuten, maar je weet door de muziek en de sfeer dat er toch iets niet pluis is. Dat vermoeden wordt bevestigd wanneer Jack steeds geïrriteerder en krankzinniger begint te worden. Nicholson is werkelijk fantastisch als de doorgedraaide Jack Torrance. Is zijn rol over de top? Ja, maar op de best mogelijke manier. De legendarische scène waarin hij met een bijl de badkamerdeur bewerkt, is zowel iconisch als angstaanjagend. Kubrick stond bekend als een enorme perfectionist en dat maakte zijn films nog velen malen beter. Hij wist elk genre zijn eigen draai te geven en dat komt misschien nog wel het beste uit de verf in deze film. The Shining is alles wat je van een perfecte horrorfilm verwacht: duister, claustrofobisch, onheilspellend en ontzettend memorabel.

10 / 10

Terminatrix

Avatar

Dit noem ik nu een echte horror, niet dat cliché gore en schrikmomenten onzin wat je meestal ziet. Elke shot is eng door de sfeer van de film en dan ook nog die muziek erbij. Elke acteur doet het super. Super film! Niet een klassieker voor niets natuurlijk. Maar er zullen altijd mensen zijn die dit soort films niet snappen, en bij die mensen kan je meestal al raden welke films ze wél goed vinden, dat zegt al genoeg. Anyway, briljante film.

Olrik

Avatar

The Shining is en blijft mijn favoriete horrorfilm allertijden!!!!
Stanley Kubrick heeft een boel geweldige films op zijn naam staan, maar The Shining is wat mij betreft samen met Eyes Wide Shut zijn beste film.
De locaties om het Overlook hotel zijn prachtig in beeld te weten brengen en in het Overlook zelf krijg je meteen een kill en beangstigend gevoel als je de acteurs er rond ziet lopen.
Jack Nicholson speelt meer dan perfect als de krankzinnig geworden Jack Torrance en van de film zelf krijg je een beklemmend en opgesloten gevoel.
Stanley Kubrick heeft met The Shining laten zien dat hij een uitstekende horrorfilm kan maken en wat mij betreft de beste horrorfilm die er is!

9,0 / 10

AdamFayed

Avatar

Verschrikkelijk saaie film, niet eng en daar naast werd er ook nog heel slecht geacteerd. Ik begrijp niet hoe zo'n film een goede rating kan hebben. De enige reden waarom ik hem heb gezien is omdat iedereen het erover had.

Ik zou je deze film zeker niet aanraden, als je wat beters te doen hebt dan zou ik dat maar gewoon doen. Alleen als je echt helemaal niks te doen hebt dan zou je deze film wel een kans kunnen geven. Misschien is het toch wel iets voor jou, aangezien veel mensen deze film "goed" vinden. Voor mij was dit dus niet het geval.

Cijfer: 3

chuz

Avatar

Overigens vind ik wel dat je in deze film goed kunt zien waar toendertijd Jack,s sterke en zwake punten zaten, als acteur. Later bij b.v. about smith is dat goed gekomen maar vroeger kon je duidelijk zien dat Jack voornamelijk goed was in zichzelf blijven voor de kamera en minder in rollen die verder van zijn eigen persoonlijkheid af lagen. Bv de slappeling in het eerste deel van deze film. Ik vind hem als slapjanus, zoals hij dat bv ook moet zijn, een groot deel van de film wolf, niet overtuigend overkomen. Neemt niet weg dat hij enorm goed op zijn plaats is in het grootste deel van deze geweldige film.

X-s3ss!v3

Avatar

Van de eerste tot de laatste minuut een ''dark sfeer''!
Ik was er lang geleden erg bang van en keek vaak weg bij deze meesterlijke film.
Jammer, het was echt de moeite waard om naar te kijken denk ik nu haha.
Jongere jaren hè.....dacht nog dat het echt was.
Al met al zitten er ook echt heel gave scènes in.
b.v. aan de bar zitten praten met mensen die er in weze niet zijn, geweldig!
En ook ik moet het zeggen, die Wendy is echt een lomp, irritant, jammer(end), pad-ogend wijf. :X

Steve-O

Avatar

Dit was wel een aparte film. Misschien komt het gewoon omdat 'ie uit 1980 is, de manier waarop gefilmd word en de lange scènes etc. Maar dat maakt de film er zéker niet minder op. Integendeel, dit is een hele goeie film. En je kan het zeker een klassieker noemen! Jack Nicholson heeft natuurlijk geweldig werk afgeleverd. Over de rest valt niet te klagen.
Naast dé scène uit de film is er nog 1:E Namelijk dat al dat bloed de kamer in stroomt!!!
Smiley face

Crveni Luk

Avatar

Voormalig alcoholist Jack Torrance (Jack Nicholson) krijgt een baan als opzichter in een hotel in de Rocky Mountains, dat gedurende de wintermaanden gesloten is. Jack, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en hun zoontje Danny zullen voor een lange tijd de enige bewoners zijn in het grote complex. Wanneer een sneeuwstorm de familie afsluit van de buitenwereld ontdekt de kleine Danny, die helderziend is en telepathische krachten bezit, dat er geesten in het hotel rondspoken. Deze kwaadwillende geesten zorgen ervoor dat Jack langzaam gek wordt en verandert in een gevaarlijke psychopaat.

Na een gesprek met de dode! en vorige beheerder van het hotel die zijn vrouw en twee dochtertjes vermoord heeft, slaan bij Jack de stoppen door en heeft nog maar één doel voor ogen: zijn vrouw en zoontje vermoorden :E geweldig toch :E

Deze film is een echt meesterwerk van Stanley Kubrick. En ik ga 'm dan ook kijken.

ash_

Avatar

Zwaar overschatte Kubrick, een van zijn minste. Het grootste probleem van de film is dat hij maar niet echt eng wil worden. De twee belangrijkste redenen daarvoor zijn dat ten eerste dat Jack te snel gek wordt en ten tweede dat Jack Nicholson van zichzelf al zo'n diabolische kop heeft dat hij zelfs in het begin, als hij nog 'normaal' is, gek lijkt.

Dat neemt niet weg dat de film zeker ook zijn sterke kanten heeft, zo zijn er een paar geweldige scenes, is het decor erg goed gekozen en is de vormgeving van de shots, zoals altijd bij Kubrick, briljant. Maar toch: er had veel meer ingezeten. Voor Kubrick teleurstellend.

[rating 3]

jacq

Avatar

Geweldige film. Tjaaa tuurlijk het is niet getrouw aan het boek, moet dat? Dat is altijd maar de vraag. Ik vind dit echt een meesterwerk. Jack speelt hier goed in en al vanaf het begin krijg je toch een onbehaaglijk gevoel. Prachtige plaatjes en wat een mooi hotel. Van die plaatjes zou ik bijna zelf "cabin fever" krijgen.

Mr. Halloran fantastisch figuur, waar je ook al kippenvel van krijgt, alleen al de manier waarop hij Danny verteld om vooral uit die ene kamer weg te blijven. Dan die scene dat hij in Florida lekker op zijn bed ligt met als openingsshot, de mooie zwarte dame aan de muur. Prachtig.

De spanning wordt wel degelijk zeer goed opgebouwd. Ook de waanzin van Jack, al gaat dat inderdaad wat snel maar ja wat wil je in 2 uur. Maar hoe hij het speelt is weergaloos. Het "in eerste instantie moeilijk te snappen"... ontmoetingen met Mr. Grady...zijn vrouw.....het absurde. Dit is duidelijk mijn favoriete Kubrick.

Shelley Duvall heeft de ondankbare taak de hele film of te fronsen of half te huilen.
Dit blijft toch een van mijn favorieten van Kubrick.

Geniaal, kan er niets aan doen.

Moviemagic

Avatar

Als je naar het verhaal kijkt en het uitdiepen van de karakters dan haalt deze "orginele" verhaal het niet bij zijn remake (miniserie). Ook het boek diept meer uit dan in deze film. Dit heeft tot gevolg dat als je het verhaal al kent dat er een soort hak-op-de-tak-verhaal weergegeven wordt naar mijn mening. Je vliegt van één ding naar het andere. Toch heeft dit deel de sfeer pakkender weer gegeven dan de miniserie op bepaalde momenten. Sommige scene's zijn fantastisch en zo spannend op camera vastgelegd die de nieuwe miniserie nooit gehaald heeft.

hettar

Avatar

Beetje dubbele gevoelens bij deze film.. hoewel de sfeer erg goed is (bijna zo goed als in het boek :P) en een aantal superbeelden heeft, is het op sommige punten toch ook weer een stuk minder (Jack komt al vanaf het begin psychopatisch over, dus zijn 'in de ban raken' krijg je helemaal niet mee, het jongetje lijkt continu wel aan een soort zware geestelijke handicap te lijden en de gereduceerde rol van die Hallorann slaat nergens op). De serie vond ik toch wel een stuk beter qua verhaal, alleen is de regisseur daarvan natuurlijk geen Kubrick..
Nou ja, toch maar [rating 4]

Fuzzynuts

Avatar

Absolute topfilm en een van de weinige King verfilmingen die te pruimen zijn. Maar het script wijkt dan ook sterk af van het boek. King vond de film niks en heeft later het script geschreven voor een veel sulliger verfilming uit 1997. Waarmee voor mij bewezen dat de man niet weet wat kwaliteit is.

De film heb ik eenmaal bigscreen mogen aanschouwen. De scene waarin het bloed door de liftkoker naar buiten komt en in de hal stroomt staat op zeldzame hoogte qua dramatisch effect.

Voor wie de film niet kent: Huur de DVD. Geen hinderlijke ondertitels en, belangrijker, geen reclame. Bij deze film moet je er lekker inkomen en niet om het kwartier naar een nieuw modelletje maandverband hoeven koekeloeren.
[rating 5]