Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

Everything is about to change.

Reviews (17)

Tarkus

Avatar

En ook deze opnieuw bekeken, op Blu-ray.
Blijft een prachtige film, deze met de beste speciale effecten tot nu toe.
Dat de verhalen van Harry Potter niet geschikt zouden zijn voor volwassenen is ook niet waar, ik beleef er net zoveel plezier aan als aan elke andere film.
Meer dan het bekijken waard zelfs !!

Commentaar 2009:
Net als de eerste 3, is dit ook weer een mooie film.
Vooral visueel worden de Harry Potter-prenten steeds beter, maar ook het acteren wordt nog steeds beter naargelang de jonge acteurs ouder worden.
Ik heb van dit 4de deel net zoveel genoten als van de eerste 3, en ik vermoed dat dat met de volgende filmen niet anders gaat zijn.

Glennekeeeee

Avatar

Aangezien VIER (Vlaamse zender) alle HP-films in de zomer heeft uitgezonden heb ik deze allemaal opgenomen en vandaag heb ik het vierde deel ervan teruggezien.

Harry Potter En De Vuurbeker is misschien wel m'n persoonlijke favoriet. Al ontelbare keren herbekeken en steeds weet de film me weer kosteloos te vermaken. Misschien is het wel omdat het een redelijk atypische Harry Potter is die meer een soort van Blockbuster-format opzoekt en daarom net anders is dan de rest. Een andere reden kan zijn dat het misschien de enige film op de finale na is die de opbouw van Voldemort perfect weet te combineren met een verhaal dat daar ook los van staat. Daardoor staat de film perfect op zichzelf en voelt het niet als voorspel zoals bij enkele delen hierna wel het geval is.

De film start zoals de meeste films waarin vooral enkele nieuwe magische leukigheden tentoon worden gesteld. Het WK Zwerkbal bijvoorbeeld, al had dat misschien net nog iets uitgebreider gemogen en is het een raadsel waarom Harry Potter zelf niet in een Nationaal Team zit. Een doodgewone tent die plots en villa is vanbinnen, een schoen die ja naar overal kan sturen en ga zo maar door. Tussendoor word het eerste luikje geopend van Voldemorts wederoptreden. Alles bij elkaar is Voldemort misschien wel éen van de beste badguy's in de 21e eeuw. Uiteraard door de mooie opbouw (niet elke badguy krijgt verschillende films om het karakter uit te diepen en te versterken), maar anderzijds zeker ook door de neerzetting van Ralph Fiennes. Al is de nieuwkomer van deze film toch zeker Gleeson. vanaf zijn verschijning ben je meteen helemaal in zijn personage. Na de intro en de eerste onthullingen gaat de film een tandje lager. Deze film draait vooral om de vriendschapsrelaties tussen Ron, Harry en Hermelien die gepaard gaan met de puberteit. Het is misschien een stap terug qua volwassenheid van de personages maar anderzijds wel realistisch en verwarmend om die driehoek te zien. Toch is de voornaamste kracht van deze film voor mij het tornooi op zich. Waar de eerste opdracht een echt opwarmertje was is de 2e opdracht in het water en de finale opdracht zeker op hoog niveau. Dat we daarna een duel tussen Harry en Voldermort krijgen is dan de apotheose en is het ook leuk om te zien dat Harry hier nog tekort komt om de man aan te kunnen wat de slechterik toch een zekere extra dreiging meegeeft. Toch heeft Rowling of de man die het boek overnam hier een zekere fout gemaakt. Voldemort zegt tegen volgeling Malfidus dat dat de man geen enkele poging heeft gedaan Voldemort terug te halen terwijl vader Malfidus toch een zeker aandeel had in de tot leven gekomen Maarten Villijn in de geheime kamer.

En zowel de makers van de film als Pattinson zullen gevloekt hebben dat ze Rowling gevolgd hebben in het doden van z'n personage . Pattinson had zeker de kwaliteiten om meer te doen in deze reeks en dan had hij zich niet zo belachelijk moeten maken in die Twilight-reeks.


Harry Potter En De Vuurbeker is éen van de betere HP-films. Een perfecte balans tussen voorbereiding en een solide op zichzelf staand verhaal met een gezonde dosis actie, karakterontwikkeling en zeer sterke toevoegingen maken deze film een op en top blockbuster.

9/10

Glennekeeeee

Avatar

Vandaag nog eens herbekeken en ik blijf erbij, samen met het laatste deel de beste uit de reeks. een leuk simpel verhaal dat goed uitgediept word met dank aan de karakters. ook komen veel van de castleden zoals malfidus, sneep etc maar sporadisch voorbij en hebben ze niet weer hetzelfde doel als in de vorige films. De nieuwe personages zijn redelijk tot sterk ingebracht met een heerlijke rol voor Gleeson.

schitterende actie en een film die geen seconde verveelt. De vuurbeker is een sterk stuk uit de hele hp-reeks

Olrik

Avatar

Op het laatste deel na is The Goblet of Fire mijn favoriete Harry Potter film!
Het derde deel was al veel grimmiger en duisterder, maar in dit vervolg komt de dood er ook nog bij spelen en hebben de hoofdrolspelers duidelijk te kampen met de puberteit wat moet worden gemixt met allerlei anderen problemen die veel gevaarlijker zullen zijn als hun vorige avonturen.
Het verhaal van de film spreekt me erg aan en ik heb deze film altijd al liever opnieuw willen kijken dan de andere delen.
De film oogt heel mooi en de nieuwe personages zijn erg goed uitgewerkt en krijgen voldoende tijd om in de film te kunnen zijn, maar ook de al bekende personages komen nog uitgebreid voor.

7,5 / 10

JamesBond

Avatar

Geweldige film!

Naar aanleiding van mijn trip naar Londen besloot ik een Harry Potter film nogmaals te gaan kijken. Ik koos voor één van de films die ik het minst gezien had: The Goblet Of Fire. Ik vond het eigenlijk één van de mindere (ze zijn allemaal geweldig, dus ik kan geen enkele film als slecht bestempelen), maar mijn mening over deze film is compleet veranderd.

De Harry Potter films worden steeds duisterder en volwassener. Het is in deze film erg te merken dat de karakters een verandering ondergaan. Ze worden geïnteresseerd in meisjes, ze krijgen langer haar, ze worden emotioneler. De puberteit speelt in deze film een hele belangrijke rol.

Harry en Ron krijgen in deze film hun eerste grote ruzie waardoor ze elkaar een tijdje ontwijken. Nadat Harry de eerste opdracht met succes voltooide kwam het weer goed tussen de twee. Dat is ook gelijk een punt waar ik verder mee ga, waar de film uiteindelijk om draait. Het toverschool toernooi. Drie leerlingen (in dit geval vier) vertegenwoordigen hun school in een toernooi. De leerlingen moeten drie moeilijke en gevaarlijke opdrachten doorstaan.

De eerste opdracht is een draak verslaan, en het gouden ei te pakken krijgen. In het boek was dit een vrij korte opdracht, je kon hem bijna saai noemen! Maar in de film is deze opdracht veel beter uitgewerkt. Harry komt terecht in een achtervolging met de Hongaarse Hoornstaart die hem van het stadion waar de opdracht plaatsvindt naar Zweinstein leidt. De actie in deze opdracht is heel erg gaaf, vanaf het moment dat Harry het stadion binnenkomt tot aan het moment dat Harry terug het stadion invliegt zit je met spanning te kijken.

Het gouden ei blijkt een aanwijzing die naar de tweede opdracht leidt. Het zwarte meer. Harry moet een uur lang onderwater blijven en zijn vriend Ron terugwinnen na deze is ontvoerd. Het is hele spannende en mooie opdracht, misschien niet mijn persoonlijke favoriet maar toch ben ik zeer onder de indruk van hoe deze opdracht is uitgewerkt.

De derde opdracht is een gevaarlijk doolhof waar de trofee verstopt ligt. Het doolhof ziet er erg mooi en angstaanjagend uit. Als Harry en Carlo (de andere leerling die Zweinstein vertegenwoordigd) de trofee vinden worden ze naar een kerkhof vervoerd wanneer de trofee een viavia blijkt te zijn. Hier treffen ze Wormstaart en Voldemort (die amper een mens is). Carlo wordt hier vermoord door Wormstaart op bevel van Voldemort. Voldemort herrijst en gaat een duel aan met Harry. Dit duel ziet er bijzonder gaaf uit, het moment waar de stokken van Voldemort en Harry verbonden raken ziet er bijzonder mooi uit. Wanneer er een aantal geesten verschijnen verbreekt Harry de verbinding en vlucht met het lichaam van Carlo en de trofee naar Zweinstein.

Er zit een grote hoeveelheid nieuwe personages in. Cho Chang, Carlo Kannewasser, Viktor Kruml, Fleur Delacour en nog meer. Omdat de film ongeveer twee en een half uur duurt krijgt elk personage genoeg tijd om geïntroduceerd te worden. De rest van de personages die we kennen worden nog steeds super neergezet! Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint zijn perfect in de rollen van Harry, Ron en Hermelien en ook de andere rollen zijn super neergezet!

Eén van mijn favoriete scènes uit de film is het kerstbal. Dit ziet er prachtig en betoverend uit! Iedereen in galakostuums en dansend heeft een mooi effect.

Al is het een redelijk donkere film, er zit genoeg humor in! Ik denk dat in deze film zelfs meer humor zat dan in de voorgaande. Dat vind ik ook altijd een pluspunt aan de Harry Potter films, de films worden steeds donkerder maar toch weten ze er genoeg humor in te plaatsen.

De muziek in elke Harry Potter film is natuurlijk geweldig, en dat is bij deze niet anders! Patrick Doyle heeft geweldig werk geleverd voor deze film. De muziek in de films voegt altijd sfeer toe waardoor de films altijd nog net iets betovender zijn.

Ze doen er goed aan deze films twee en een half uur per stuk te maken. De boeken zijn natuurlijk redelijk dik dus je kan nooit het hele boek in de film verwerken. Ik heb het boek gelezen dus ik merk wel dat sommige dingetjes zijn weggelaten of zijn ingekort. Voor de rest stoort dat de film niet.

In elk geval zijn de Harry Potter films allemaal geweldig! Dit deel uit de serie was nooit mijn favoriet, maar toch vond ik de film heel sterk. Nadat ik de film nogmaals bekeken heb heb ik toch een andere mening over de film gekregen. De film is nog steeds niet mijn favoriete deel uit de serie, maar toch vind ik de film beter dan dat ik hem eerst vond.

9/10

filmd0p

Avatar

Zojuist de TV premiere bekeken. Erg toffe film. Op een paar punten een beetje voorspelbaar maar dat maakt niet uit. Dit is inderdaad mogelijk de beste film uit de serie tot nu toe, en dat wil wel wat zeggen omdat ik elke film erg goed en leuk vond.

Opvallend (en misschien juist leuk) dat de irritante Draco Malfidus maar 2x kort in de film aan bod kwam.


Edit: Laatst ook het eerste deel van Narnia gezien, en in mijn ogen zijn ze ontzettend verschillend dus ik snap de vergelijking tussen de 2 niet echt. Narnia is veel meer fantasie dan magie. En hoewel Narnia ook zeker een goede film is, vind ik Harry Potter toch een stuk leuker. Smiley face

Gotan

Avatar

Wat een film... Te gehaast wellicht, maar een pluspunt die men daar aan toe kan voegen is het tempo dat constant aangehouden wordt waardoor de rode draad (Harry Potter in het toernooi) niet vergeten wordt. Hopelijk kunnen we de trieste pogingen van Chris Columbus van de eerste twee films vergeten; films waarbij je een bioscoopkaartje koopt voor een lekker dutje van twee uur. Heerlijk voortgebouwdd op Prisoner of Azkaban, en hier blijkt ook de goede keuze van een andere regisseur. Hoewel deel 3 naar mijn mening een goede tot uitstekende verfilming was van het derde boek, onbrak het natuurlijk toch aan de nodige actie, waarbij je in deze film continue op spectaculaire wijze op getrakteerd wordt.

Mike Newell heeft een totaal nieuwe inslag gegeven door een zo spectaculaire film te maken. Nadeel is wel dat het eind, een o zo belangrijke climax hierdoor een beetje in het niets raakt. Een donkere film, in de richting van PoA. had hier zonder meer meer recht aan gedaan. De spanning en de climax worden niet bepaald goed opgebouwd, in de zin van de verhaallijn.

Over het algemeen kan ik zeggen dat de film vele goede punten bevat. Ten eerste: prachtig acteerwerk. Micheal Gambon weet de essentie van het karakter Perkamentus aardig te acteren en Daniel Radcliffe is uitgegroeid tot een goede acteur. Emma Watson wordt iets te verkeerd geregisseerd, te veel overacteren. De combinatie van het script en Rupert Grint werkt perfect, hij weet de grappen perfect te brengen. Enkele andere rollen... Brendan Gleeson speelt een indrukwekkende 'Moody', Maggie Smith een grappige McGonnagall en Alan Rickman, hoewel hij dit keer niet zo vaak op het doek verschijnt als eerst, heeft toch nog de nodige impact.

De luchtigheid van de film is geweldig. Kleine zaken zoals de tot standaard oneliner verheven 'Bloody Hell' blijft een echt bioscoopmomentje, waarna o.a. the Yule Ball (het dansfeest) een heerlijke tussenpoos van de spanning en actie biedt.

Een prachtige score van Patrick Doyle (nee nee, geen John Williams deze keer) ondersteunt de film geweldig. Ook dit vond ik een pluspunt, een adnere componist. Hoewel John Williams het zonder meer uitstekend gedaan zou hebben, is het toch mooi een keer voor de verandering te gaan.

Het scheen ook dat Mike Newell niet helemaal wist Voldemort te regisseren. Niet slecht, maar toch... mmh, iets te menselijk misschien? Ralph Fienness speelt hem indrukwekkend, maar een te uitbundige Voldemort (maarja, wat wil je, als je 13 jaar lang lichaamloos hebt rond lopen zweven). Zijn acteerwerk is hoe dan ook prachtig, en op sommige momenten een testament aan het boek:
'Come back here, Potter! I want to kill you! I want to see the light leave your eyes!'

De visual effects zijn tevens meer dan noemenswaardig. Ze vormen een klasse apart; een perfecte bespiegeling van de fantasie van J.K. Rowling. De subtiele kenmerken en de indrukwekkende momenten zijn altijd realistisch (zoals de draak-scene) en altijd indrukwekkend (zoals de Dooddoeners-scene en het oprijzen van Voldemort). 'Priori Incantatem' vormt samen met een prachtige score en geweldig acteerwerk een heerlijke 30 seconden.

Dat lijkt me wel genoeg, aangezien de meesten hem toch al gezien hebben. Degenen die dat niet hebben gedaan, koop een kaartje, en ga nu, om de beste HP film tot nu toe te bekijken!

Sirhot4life

Avatar

Sorry, ik kan er niets aan doen, maar als boeklezer heb ik niet van de film kunnen genieten, omdat ik me steeds aan het ergeren was aan de dingen die zijn weggelaten.

Ik snap heus wel dat niet alles in de film verwerkt kan worden, maar het geheel maakte gewoon een afgeraffelde indruk op mij. De gedeeltes waar ik me op verheugde, zijn niet goed in de film overgekomen, bijvoorbeeld de hereniging van Voldemort en zijn volgelingen. In het boek waren er meer dan de vijf man in de film en de evaluatie van Voldemort over hun trouw heb ik echt gemist.
Ook toen de nep-Mad-Eye werd ontmaskerd, was Dumbledore in het boek zo furieus, dat Harry ervan schrok. Dat vond ik een indrukwekkend gedeelte. In de film zien we hier niets van terug. Tenslotte vond ik het einde niet dreigend genoeg terugkomen in de film. Hun levens zullen ingrijpend veranderen door de terugkomst van Voldemort en de strijd tussen Dumbledore en de Ministerie mocht ook wel duidelijker naar voren komen.

De mensen die echt van de Harry Potter-legende willen genieten, moeten gewoon de boeken lezen en de film als toetje bekijken. Je krijgt zoveel achtergrondinfo in de boeken, wat het echt leuk maakt........

Umbra Orphanus

Avatar

Oké, het zag er allemaal best mooi uit. Toch heel wat minpunten gevonden. Wat ik alleen echt niet snapte uit de film is waarom de verhaallijn van Barty Croutch Senior opeens afgekapt wordt... Hoe is dan het verband met zijn zoon terug te vinden?
En Rita Skeeters' rol is voor de niet-boekenkenners volgens mij ook niet helemaal duidelijk...

Ach, er zaten echt wel hele mooi dingen in, maar helaas; voor diegene die de boeken aanhangen is het toch wel een onvoldoende denk ik.

Dark_Freedom

Avatar

Ik heb gisteren de film gezien en ik moet zegen dat ik erg teleugesteld bent. De film is te gehaast ik vond het beter als ze de film in twee stukjes hadden gedeelt net als met Kill Bill. Persoonlijk vond ik Voldemort ook teleurstellend, hij gedroeg zich minder eng en ik vond de duel tussen Voldemort en Harry Potter ook teleurstellend. In de boek is het zo dat wanneer de twee spreuken botsen dat ze dan beide goud worden maar hier hadden ze de gewone kleuren. En als laast vond ik het ook jammer dat ze de gedeelde waar Droebel weigert te geloven dat Voldemort terug is hebben weggelaten.

Dark_Freedom

Avatar

Ik ga pas morgen naar de film maar ik heb de trailer al gezien en ze weten me te verbazen .Ik geef je een voorbeeld: waarom hebben ze de dooddoeners eigelijk het gezich van spoken gegeven terwijl het ze eigelijk masker hebben.. Ik vind het niet erg dat ze dingen anders doen maar de kleine details horen eigelijk goed te zijn. Ik vraag me een ding af, ik las hier dat ze de huiselfen weggelaten zijn maar hoe heeft Potter dan de tweede opdracht gedaan want daar kreeg hij hulp van Dobbie.

BunnyHunter

Avatar

Ik kan me er inderdaad ook niet in vinden dat ze de huiselven helemaal uit het verhaal hebben gelaten. En dat het accefietje op het wk zwerkbal heel anders verloopt als in het boek. Er is gewoon gekeken om het op een zo snel mogelijke manier te doen allemaal.

Eindscene is goed.. maar die was in het boek nog 10 keer beter.

Geen bewegend trappenhuis meer?
Wat ik ook jammer vind is dat de hele geschiedenis van Hagrid word weg gelaten.. dit is toch wel belangrijk voor de volgende film ...

er is erg slecht gekeken naar aansluitingen van het de vorige delen en het volgende deel..

Jammer... een matige film. en dat terwijl boek 4 de beste vond van de 5 die ik gelezen heb...

Jusjuh

Avatar

Ah, eerste sinds de film. Voor iedereen die de boeken NIET heeft gelezen, is dit overduidelijk de beste en leukste Harry Potter tot nu toe (en waarschijnlijk zal dat zo blijven). Voor iedereen die de boeken WEL heeft gelezen, is dit verschrikkelijk. Okee, de komende spoiler is te groot voor een SPOILER, dus:
SPOILERS SPOILERS SPOILERS:

Waar the fucking hell is het WK ZWERKBAL heen?? Weg. Je denkt, neuh, maar net als het ZOU beginnen is het weg. Yes.

Algemeen bekend was al dat de Dursleys weg zijn, maar dat zeg ik ook nog maar even.

DOBBY IS WEG? :-S Net als WINKY. HOE KAN DAT, denk je. Jah, ze is gewoon weg. Barty krenck heeft hara plaats vanaf het begin overgenomen.

Zoals ik al eerder voorspelde, is Kruml niet de introverte jongen geworden, maar eerder Mr Arrogant Himself geworden.

De leerlingen van Beaubattons zijn Cheerleaders. Y-E-A-H!

'Doolhof met hindernissen' rot op met je hindernissen, er is gewoon helemaal NIKS in het doolhof. :?

Perkamentus blijkt I Am Sam meets Jack Sparrow, en heeft totaal NIET de uitstraling die zou moeten. Arrogante, geestelijk gehandicapte, zatlap dat het is :|

Waar is Bazuyn??

Totaal: Gooi het boek maar weg, hebben de makers gedacht, en we houden gewoon de 'grote lijn' van het boek over. DANKJEWEL MIKE NEWELL.

Maaarrrr, niet alles is slecht. Nee hoor, Ron is óntzettend grappig, net als Vilder. De muziek ik prachtig, en Emma Watson speelt geweldig goed. De special effects zijn prachtig, en nog nooit was een draak zó geloofwaardig als hier.

Boeklezers [rating 1.5]
Niet-boeklezers [rating 3.5]

En niet gaan beginnen over MIERENNEUKEN en AZIJNPISSEN, aangezien de films gemaakt zijn voor liefhebbers van de boeken ;).

Oja, als je de boeken niet gelezen hebt, is alles heel goed te begrijpen.

SunChaser

Avatar

Ze wilden toch eerst deze in 2 delen uitbrengen? Hadden ze moeten doen, gewoon uitmelken die serie.

En JKR komt straks vast wel met Harry Potter - the College Years, The Harry Potter Chronicals en Son of Harry Potter

En een spin-off genaamd The Ron & Hermione Family Saga en een driedelige prequal over hoe Lord Voldemort zo slecht werd met als hoogtepunt het doden van zijn ouders.

En uiteraard wordt de hele serie over 5 jaar met extended versions gereleased en wordt over 30 jaar de hele serie geremaked in een 3D Hologram-versie.

Jusjuh

Avatar

Sorry hiervoor, maar ik vind dat Nike Newell de boeken ZWAAR heeft VERKRACHT. Cruciale personages worden weggelaten of vervormd, en echt overweldigend ziet het er niet uit. Om even gedetaileerd te worden, nadat harry's naam in de boeken uit de gof komt, spreekt dumbledore zijn nama rustig uit, en gelooft hem daarna op zijn woord. Op deze filmpjes ontploft perkamentus bijna, en smijt hem daarna tegen een kast aan. Ik vind sowieso de casting van Michael Gambon verschrikkelijk. Hij ademt niet het leiderschap, de rust, en eist geen aandacht zoals perkamentus zou krijgen. Hier had ik liever Ian McKellen gehad. Maarja. Ook de casting van Madeye vind ik verschrikkelijk! Ook deze doet zijn personage geen eer aan. Viktor Kruml zou een introverte jongen zijn, met hangende schouders en platvoeten. Daar zie je ookal niks van terug, bij deze arrogante kwal. Over Fleur Delacour durf ik nog niks te zeggen, aangezien ik haar nog niet lang genoeg gezien heb om iets te kunnen zeggen over haar charme (haar uiterlijk is maar matig). Wel heel goed is Cho Chang. Nou, zo opgeteld ben ik bang dat het een teleurstelling word. Ik denk dat we het moeten hebben van het WK Zwerkbal, en de slotscéne. Veel plezier dus. Al ben ik bang van niet...
Oja, ik zat even te surfen op een andere film site, en toen kreeg ik deze beelden:

http://movies.aol.com/movie_exclusive_harry_potter_goblet_clip

Dit ziet er wel prachtig uit, alleen volgt het weer absoluut het verhaal niet. Het lijkt alsof alleen de grote lijnen genomen zijn, en daar de rest omheen gemetseld is... Erg zwak. Ik las dat dingen zijn weggelaten uit tijdnood. Nou, ik heb liever een film van drie uur dan eentje van twee uur, waarbij de helft mist... Het word een juweeltje voor de niet-fans, maar tenenkrommend voor de echte fans :-S

Arthaum

Avatar

Serieus ik wacht op film 6. Volgens mij kan je daar een knaller van een film uithalen. Ik vind van alle harry potter boeken deel 6 het beste. Deze film beloofd ook veel, maar volgens mij is er te veel in geknipt. Ik hoorde dat het eigenlijk in 2 films moest, maat de regiseur heeft besloten het in 1tje te doen. Dat zou wel jammer zijn. Maar echt, ik verheug me nu al op film 6. Het zal wel grimmg en donker worden, maar enorm goed. Niet meer voor de kleinere kinderen, meer voor leeftijd 14+. We zullen zien

sephiroth1986

Avatar

Wat nou, ze is nog bezig om BOEKEN te schrijven over harry potter. Als ik me niet vergis komt er nu nog maar 1 boek uit over deze knul.....laat je dus een beetje beter informeren hierover:P

En wat heeft dit nou met onze domheid te maken....kzou eerst eens zelf alles op een rijtje zetten voordat je in het wilde weg iedereen dom gaat noemen.

Over de film:

De trailer zag er wederom goed uit. Ben erg benieuwd wat november ons gaat brengen.