FilmTotaal Filmoverzicht Juni

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Iedere maand komen er erg veel films uit in de bioscoop (hier het volledige releaseschema). Voor de meesten zullen dat er te veel zijn om bij te houden. Om die reden hebben we een selectie gemaakt van de grootste, interessantste of opmerkelijkste junireleases.

2 juni: Insidious, The Tree of Life, X-Men: First Class
9 juni: Source Code
15 juni: Kung Fu Panda 2
16 juni: Trust
23 juni: Bad Teacher
30 juni: Happythankyoumoreplease, Transformers: Dark of the Moon

2 juni Insidious (James Wan)



Insidious betekent zoiets als ‘verraderlijk’, en dat is precies waar James Wan’s nieuwste film om draait. De film draait om Josh en Renai, die al jaren gelukkig getrouwd zijn en drie kinderen hebben. Als ze verhuizen wordt hun gelukkige leventje echter verstoord: een van de kinderen raakt in een coma, en vervolgens gebeuren er vreemde dingen die niemand lijkt te kunnen verklaren. Langzaam worden de zaken steeds duisterder en beseffen ze dat ze hier te maken hebben met meer dan gewone zaken. Hun zoon is namelijk bezeten door een demon. Roger Ebert was niet zo positief over de film. Zo concludeert hij zijn recensie sarcastisch: The answers to such questions must necessarily remain theoretical at a metaphysical level, but at a practical level, the purpose of the presence is to generate startling bangs at frequent intervals, materialize unexpectedly, look horrifying and be a nuisance. Its purpose, in short, is to go BOO! Oftewel: alles wat er met het gezin gebeurt, gebeurt enkel en alleen voor het effect. Op RottenTomatoes is men relatief positief over James Wan’s nieuwste film, daar scoort de film namelijk 66%, op basis van 151 recensies.


2 juni The Tree of Life (Terrence Malick)



Terrence Malick begon ergens in de jaren ’70 al te werken aan een soortgelijk project als The Tree of Life. Dit project noemde hij ‘Q’ en dat zou de oorsprong van het leven op Aarde onder de loep nemen, hoewel hij op een gegeven moment besloot te stoppen met werken aan die film. Elementen van ‘Q’ zijn echter opgenomen in The Tree of Life, en die film kende ook een enigszins roerige geschiedenis. Daarbij komt vooral de release kijken: oorspronkelijk zou de film zijn première in Cannes in 2010 beleven, maar dit ging niet door omdat Malick het gevoel had dat de film nog niet af was. Nu is het wel zo ver en de eerste reacties op de nieuwe film zijn positief: 89% op RottenTomatoes, op basis van 27 recensies. Nog meer bevestiging kwam vanuit Cannes: daar won de film de Gouden Palm. The Tree of Life volgt een elfjarige jongen, Jack, hoe hij opgroeit en hoe hij uiteindelijk zijn onschuld verliest. Hierin spelen zijn ouders een grote rol: zijn vader die hem met harde hand opvoedt en zijn moeder die het op een liefdevolle manier probeert. Daarnaast is de film het verhaal van Jack op latere leeftijd, en hoe hij op zoek gaat naar vastigheid in het leven.


2 juni X-Men: First Class (Matthew Vaughn)



In eerste instantie was het de bedoeling dat er, in lijn met de Wolverine film die twee jaar geleden uitkwam, een film uit zou komen die zich focuste op het personage Magneto. Hiertoe werd in april 2006 Zak Penn ingehuurd om de film te schrijven en te regisseren, maar uiteindelijk werd besloten de focus te verschuiven van de beginjaren van Magneto naar de beginjaren van de X-Men. Penn bleek dit ook een interessantere aanpak te vinden, en besloot te stoppen met werken aan Magneto. Zo komt het dus dat, vanaf 2 juni, de nieuwste film in de franchise in de bioscopen zal draaien. De film volgt, zoals al gezegd, de beginjaren van de X-Men en laat zien hoe Charles Xavier en Erik Lensherr hun mutaties verkennen en ontdekken dat ze zelfs nodig zijn om de wereld te redden.


9 juni Source Code (Duncan Jones)



Source Code moet een erg goede en spannende actiefilm worden. Zo kreeg de film op RottenTomatoes een score van 91%, op basis van 216 recensies. De film volgt de soldaar Colter Stevens, die wakker wordt in het lichaam van een onbekende man. Al snel ontdekt hij dat hij deel is van een missie om de man te vinden die verantwoordelijk is voor een aanslag op een trein. Steeds opnieuw beleeft hij de laatste acht minuten van het leven van de onbekende man en probeert er gedurende die paar minuten achter te komen wie verantwoordelijk is voor de aanslag om hem uiteindelijk tegen te kunnen houden. Topcriticus Roger Ebert wederom aan het woord: But Jones has the right spirit, Gyllenhaal and Monaghan are adept at playing their variations on the eight minutes, and here's a movie where you forgive the preposterous because it takes you to the perplexing.


15 juni Kung Fu Panda 2 (Jennifer Yuh)



Niet alleen reageerde de internationale filmpers enorm positief op Kung Fu Panda, maar daarnaast wist men met de film zo’n 632 miljoen dollar binnen te slepen in de box office. Genoeg reden dus voor Paramount om een vervolg te maken, dat in de vorm van The Kaboom of Doom uit zal komen. Po’s droom is uitgekomen nu hij als Drakenkrijger de Vredesvallei beschermt, samen met zijn vrienden en de andere Kung Fu meesters die bekend staan als de Furious Five: Tijger, Kraan, Mantis, Adder en Monkey. Die droom komt echter in het geding als er een nieuwe vijand opstaat met een wapen waarmee kung fu verslaan kan worden. Het is aan Po en de Furious Five om China, de vallei en kung fu te redden. Maar, wil hij de nieuwe vijand verslaan, dan moet Po in zijn verleden kijken en een manier vinden om zonder kung fu de nieuwe dreiging te weerstaan.


16 juni Trust (David Schwimmer)



Trust is alweer de derde film die geregisseerd wordt door David Schwimmer. Hem kennen we vooral van hitserie Friends, waarin hij de rol van Ross Geller speelde. Naast enkele films, regisseerde hij ook een aantal afleveringen van Friends, Little Britain USA en nu lijkt hij zich eindelijk te richten op serieuze films. Trust draait om de familie Cameron, die als voorbeeld dient van een gelukkig Amerikaans gezin. Alles loopt voorspoedig tot de veertienjarige Annie haar eerste vriendje, Charlie, leert kennen via het internet. Na maanden van onschuldig communiceren via het web besluit Annie in een weekend dat ze alleen thuis is, af te spreken met Charlie, maar dan blijkt dat Charlie niet is wie hij stelde te zijn. Geschokt door wat hun dochter aangedaan is, gaan Annie’s ouders de strijd aan om hun dochter in het reine te laten komen met wat er gebeurd is in haar tot dan toe onschuldige leventje, een strijd die het hele gezin dreigt te verscheuren.


23 juni Bad Teacher (Jake Kasdan)



Bad Teacher is een project waaraan al enkele jaren gewerkt wordt. Halverwege 2008 werd het scenario dat door Lee Eisenberg en Gene Stupnitsky geschreven werd, verkocht aan Columbia Pictures en in mei 2009 werd Jake Kasdan aangesteld als regisseur. Hij zorgde er in december voor dat Cameron Diaz een van de hoofdrollen zou vertolken en in maart 2010 werd Justin Timberlake aangesteld om haar mannelijke tegenspeler te zijn. Elizabeth (Diaz) werkt op een middelbare school en als ze gedumpt wordt door haar vriend, krijgt ze een oogje op de leukste leraar van de school (Timberlake). Er is echter één probleem: haar collega heeft al een relatie met de felbegeerde man.


30 juni Happythankyoumoreplease (Josh Radnor)



De reacties op Happythankyoumoreplease zijn gemengd. Zo heeft de film op RottenTomatoes slechts eens core van 39%, gebaseerd op 46 recensies, maar won deze tegelijkertijd op het Sundance festival de publieksprijs voor de favoriete dramafilm. Sam Wexler is een schrijver met een bijzonder slechte dag. Op het metrostation komt hij een klein jongetje tegen, dat zijn ouders niet meer kan vinden. Ter plekke besluit hij het jongetje mee te nemen naar zijn appartement en zo begint een dankbare en toch ingewikkelde vriendschap. Sam’s leven draait daarnaast nog om Annie, wiens zelfbeeld haar ervan weerhoudt een relatie aan te gaan, Charlie en Mary-Catherine, een paar wiens mogelijke verhuizing naar Los Angeles hun relatie ernstig op de proef stelt en Mississippi, een cabaretzangeres die de aandacht van Sam weet te trekken.


30 juni Transformers: Dark of the Moon (Michael Bay)



Vlak na de aankondiging van wat alweer de derde film in de Transformers franchise wordt, besloot Michael Bay bekend te maken dat de film een stuk anders zou worden dan de eerdere twee films. Daarvan werd vooral Revenge of the Fallen, de tweede film, niet al te positief onthaald door critici. Op RottenTomatoes scoorde de film op basis van 234 recensies slechts 20%. Daarom besloot Bay en zijn schrijversteam waarschijnlijk dieper in te gaan op de personages. Waar deel twee een groots opgezette film was, zou deel drie, zo luidde de aankondiging, een stuk kleinschaliger zijn. Daarnaast moest Dark of the Moon een stuk – hoe kan het ook anders – duisterder worden en emotioneler. Of dat echt zo is, kunnen we over ongeveer een maand zien, maar als we de eerste recensie die recentelijk op AICN verscheen moeten geloven, blijkt dat wel gelukt te zijn. In Dark of the Moon vinden de Autobots uit dat er een ruimteschip van Cybertron op de maan verborgne is. Een race tegen de Decepticons begint om het ruimteschip te bereiken en haar geheimen te leren en zo het lot van de Transformers te bepalen.



NieuwsFilm

meest populair