FilmTotaal Filmoverzicht Juli

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Iedere maand komen er erg veel films uit in de bioscoop (hier het volledige releaseschema). Voor de meesten zullen dat er te veel zijn om bij te houden. Om die reden hebben we een selectie gemaakt van de grootste, interessantste of opmerkelijkste julireleases.

6 juli: Arrietty, Cars 2
7 juli: Bridesmaids, Pina
13 juli: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
21 juli: Attack the Block, The Beaver, The First Grader, Le Gamin Au Vélo, The Zookeeper
28 juli: Captain America: The First Avenger


6 juli Arrietty (Hiromasa Yonebayashi)



Met zijn 36 jaar is Hiromasa Yonebayashi de jongste regisseur bij de wereldberoemde animatiestudio Studio Ghibli. Dit is ook meteen zijn eerste film, maar daarbij is hij niet door de minste mensen begeleid. Het scenario van Arrietty werd namelijk geschreven door de grote meester zelf: Hayao Miyazaki. Hem kennen we onder andere van Spirited Away en Princess Mononoke. Ditmaal wendt hij zich weer tot een bovennatuurlijk verhaal, namelijk zogenaamde ‘leners’, kleine wezentjes ter grootte van een mensenduim die onder de vloer van een prachtig herenhuis leven. Arrietty is een veertienjarige ‘Lener’, en woont met haar ouders al jarenlang in het huis van twee oude dames. Samen ‘lenen’ ze kleine beetjes van zaken in het huis om van te overleven. Altijd maar kleine beetjes, om niet gezien te worden. Als op een dag het twaalfjarige jongetje Sho bij de oude dames komt inwonen, ziet hij Arrietty, waarmee een bijzondere vriendschap tussen het jongetje en het meisje begint. In Japan doet de film het goed: al 7,5 miljoen mensen zagen hem in de bioscopen. Dit is meteen een record voor Yonebayashi, want nog nooit gingen zoveel Japanners naar de bioscoop voor een film van een gloednieuwe regisseur. Ook qua beoordeling doet de film het niet slecht. Op IMDb heeft hij namelijk een 7,7 met 693 stemmen.


6 juli Cars 2 (John Lasseter, Brad Lewis)



Werk aan het vervolg op de Pixar-film Cars begon al in 2006, toen regisseur John Lasseter bezig was met de promotietour van de eerste film in Europa. Toen bedacht hij het verhaal, dat wederom Lightning McQueen en Mater volgt. In deze film reizen ze naar Japan en Europa voor hun eerste grote Grand Prix, maar zoals te verwachten valt lopen ze meteen tegen problemen aan. Niet alleen moet Mater de snelste auto ter wereld assisteren, maar daarnaast raakt hij betrokken bij een internationaal spionagecomplot, waardoor hij het moeilijk krijgt. Cars 2 is de eerste film voor Pixar om zeer slecht beoordeeld te worden door filmcritici. Op RottenTomatoes is het de eerste film die de status ‘rotten’ krijgt. Met een percentage van 33% gebaseerd op 141 recensies, valt de film bij critici dus vies tegen. Zo had Mary Pols in haar recensie voor TIME Magazine het volgende te zeggen: A Pixar movie is always lively, and this might be the studio's liveliest (and loudest) yet — but its leanest in terms of warmth and heart. The movie coasts on endless puns and visual gags.


7 juli Bridesmaids (Paul Feig)



Annie is getuige op de bruiloft van haar beste vriendin Lillian. Samen met een aantal andere bruidsmeisjes probeert ze te zorgen dat het iedereen naar zijn zin is bij de bruiloft, iets waarbij ze vanzelfsprekend tegen een flink aantal problemen aanloopt. De film doet het erg goed bij het publiek en de critici. Op IMDb heeft de film bijvoorbeeld een 7.7, gebaseerd op 10.745 stemmen, en op RottenTomatoes heeft de film een percentage van 90%, een percentage waarin 212 recensies meegenomen zijn. Roger Ebert concludeerde het volgende over de film: It definitively proves that women are the equal of men in vulgarity, sexual frankness, lust, vulnerability, overdrinking and insecurity.


7 juli Pina (Wim Wenders)



Pina is de nieuwe film van Wim Wenders, en is een weergave van de bijzondere danskunst van de grote Duitse choreografe en danseres Pina Bausch, die overleed in de zomer van 2009. Zij veranderde de taal van de dans met haar multimediale creaties waarbij de emoties van de kijker aangesproken werden. Pina is een hommage van Wenders aan deze vrouw, en is in 3D opgenomen. Het podium van de dansfilm is de stad Wuppertal en haar omgeving, de thuishaven van Bausch. Op een goed oordeel is het nog even wachten: tot nu toe zijn er op RottenTomatoes 15 recensies geteld, waarvan 87% positief was. Vooral de 3D effecten worden goed gebruikt in de film. Zo oordeelt Kevin Harley in zijn recensie voor TotalFilm als volgt. Wim Wenders makes the most of the capabilities of 3D with this dance wonder.


13 juli Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (David Yates)



Toen in 1997 het boek Harry Potter and the Philosopher’s Stone uitkwam had waarschijnlijk niemand kunnen raden dat de franchise zo groot zou worden als die nu is. Over een paar weken komt de laatste van de acht films gebaseerd op de boekenserie uit, waarmee een decennium aan Harry Potter films ten einde komt. In de epische laatste film escaleert het gevecht tussen de goede en slechte kanten van de tovenaarswereld in een grote oorlog. De prijs van verlies is nog nooit zo groot geweest en Harry Potter is de laatste die Heer Voldemort kan verslaan. Het is nog even wachten op de eerste beoordelingen van de film, maar één ding is zeker: de film wordt episch en zal in drie dimensies te zien zijn.


21 juli Attack the Block (Joe Cornish)



Attack the Block moet een bijzondere film worden. Op een normale nacht in de ‘projects’ van Londen vallen tieners Moses, Pest, Dennis, Jerome en Biggz een zuster lastig. Plotseling komt er een brandend object uit de lucht vallen. Als ze op onderzoek uitgaan, blijkt dat het brandend object een ruimteschip was met een buitenaards wezen erin. Al snel blijkt dat dit niet het enige ruimteschip was, en worden de projects aangevallen door buitenaardse wezens en zijn de jongens de enigen die de dreiging tegemoet zien. De film wordt goed ontvangen: op RottenTomatoes heeft de film een percentage van 89%. IGNgaf de film vier sterren: The result is a film that cleverly combines genres to create an utterly unique and wholly entertaining cinematic experience. It also announces the arrival of a heavyweight talent in the shape of Joe Cornish, and his sharp script and assured direction make Attack the Block a blast from start-to-finish.


21 juli The Beaver (Jodie Foster)



The Beaver volgt het leven van de depressieve Walter. Zijn vrouw gooit hem uit huis, waarop hij een handpop in de vorm van een bever neemt. In plaats van gewoon te communiceren, doet hij dit via de bever om zo opnieuw acceptatie te vinden. Zijn vrouw is sceptisch, maar om hun jongste zoon tegemoet te komen doet ze haar best om de nieuwe Walter te accepteren. Ondanks het grappige uitgangspunt en de eerdere opmerkingen dat het scenario tot de best gewaardeerde in Hollywood behoort, blijken de algemene beoordelingen tegen te vallen. Op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 64%, op basis van 151 recensies. Roger Ebert merkt in zijn recensie het volgende op: "The Beaver" is almost successful, despite the premise of its screenplay, which I was simply unable to accept.


21 juli The First Grader (Justin Chadwick)



The First Grader is het waargebeurde verhaal van Keniaan Maruge. Jarenlang vocht hij in de Mau Mau revolutie tegen de Britse kolonisators, waardoor hij nooit de kans kreeg om te leren lezen en schrijven. Daarom besluit hij uiteindelijk om op een basisschool in de bushbush eindelijk die vaardigheden te leren, met als gevolg dat hij samen met zesjarige kinderen in een schoolklas zit. Ondanks dat het een veelbelovend en potentieel inspiratievol uitgangspunt is, lijkt het erop dat de film er niet echt in slaagt de boodschap over te brengen. Op RottenTomatoes heeft hij de status ‘rotten’, met een percentage van 55% op basis van 64 recensies. In zijn recensie voor de Washington Post oordeelt Michael O'Sullivan als volgt. Tthe movie hews more closely to the conventions of melodrama than to anything resembling the contours of real life.


21 juli Le Gamin Au Vélo (Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne)



Le Gamin Au Vélo was dit jaar een van de kanshebbers om de Gouden Palm te winnen op het filmfestival van Cannes. Helaas mocht dit niet het geval zijn, die prijs ging naar The Tree of Life, die vorige maand in première ging. In plaats daarvan won de film de Grand Prix, de tweede prijs op het festival. De Waalse film volgt Cyril, een twaalfjarige jongen die maar één ding wil, namelijk zijn vader terugvinden die hem in een kindertehuis heeft gestopt. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij Samantha. Zij runt een kapperszaak en is bereid om hem in het weekend in huis te nemen. Cyril beseft nog niet dat Samantha echt om hem geeft, maar heeft tegelijkertijd haar liefde nodig om zijn woede ten opzichte van zijn vader te sussen.


21 juli The Zookeeper (Frank Coraci)



The Zookeeper volgt Griffin Keyes, een dierenverzorger in de Franklin Park Zoo. De dieren van de dierentuin zijn gek op hem, en hij ook op hen. Griffin voelt zich namelijk gemakkelijker bij een leeuw dan bij een vrouw, maar hij besluit dat het toch eens tijd is om aan de vrouw te komen. Daarom heeft hij de intentie een ander baantje te krijgen om zo indruk te maken op de vrouwen. De dieren zijn hier niet zo blij mee en besluiten hun grootste geheim te onthullen: ze kunnen praten! Om te zorgen dat Griffin blijft, besluiten ze hem te leren hoe hij iemand het hof moet maken – op de dierenmanier. De film is niet oncontroversieel gebleken. Er werd namelijk een campagne begonnen om de film te boycotten. Een van de olifanten die gebruikt wordt in de film was in 2005 namelijk te zien in een filmpje dat uitgebracht werd door dierenbescherming Animal Defenders International (ADI). Hierin was te zien hoe het dier mishandeld werd door de trainers. Aangezien hetzelfde dier in deze film te zien is, besloot men dus op te roepen tot een boycot voor het gebruiken van mishandelde dieren.


28 juli Captain America: The First Avenger (Joe Johnston)



Captain America is het verhaal van Steve Rogers, een jonge Amerikaan die besluit deel te nemen aan een experimenteel legerprogramma dat hem verandert in supersoldaat Captain America. In zijn nieuwe rol vecht hij mee in de Tweede Wereldoorlog, en dan met name tegen de organisatie Hydra en haar leider Red Skull. Oorspronkelijk zou Captain America een standalone film worden, maar nadat Joss Whedon werd ingehuurd om The Avengers te regisseren, besloot hij de film te verbinden aan een aantal andere Marvelfilms, zoals Thor en Iron Man. Het was zelfs de bedoeling om James Logan Howlett (Wolverine) en Erik Lensherr (Magneto) een cameo te geven in de film, om zo de X-Men ook te verbinden met het Marvel filmuniversum, maar deze cameo’s gingen uiteindelijk niet door vanwege een probleem met de rechten.



NieuwsFilm

meest populair