Algemeen

Cowboys, aliens & smurfen aan de top (UPDATE)

Ook Transformers: Dark of the Moon richting het miljard.

door Bram de Groot op 01.08.2011 om 09:44 in Algemeen
UPDATE: voor de volledigheid, Cowboys & Aliens heeft volgens de vastgestelde omzetcijfers beter gedraaid dan The Smurfs. De sci-fi actiewestern scoorde $36,4 miljoen tegenover $35,6 miljoen van de smurfen.

Afgelopen weekend gingen er weer twee zomerblockbusters in première. Enerzijds een western/actiefilm met grote namen en anderzijds een live-action/animatiefilm over een groep blauwe wezentjes. Het gaat uiteraard over Jon Favreau's Cowboys & Aliens (RT = 44%, IMDb = ?) met namen als Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde en Sam Rockwell, en uiteraard The Smurfs (RT = 20%, IMDb = 4,6). Beide wisten circa $36,2 miljoen te scoren, wat op het eerste oog redelijk lijkt. Met name voor de film van Iron Man-regisseur Jon Favreau is het een magere oogst. Het productiebudget bedroeg namelijk $163 miljoen en daarbij behoort over het algemeen een veel sterkere opening. The Smurfs had een productie budget van zo'n $110 miljoen en heeft een groter publiek, dus hoogstwaarschijnlijk smurfen de blauwe vriendjes uiteindelijk verhoudingsgewijs nog genoeg.

Door de komst van bovenstaande titels daalden de Marvel superheldenfilm Captain America: The First Avenger en het laatste Potter avontuur Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 beide twee plaatsen. Met name Captain America moest met 61% flink inleveren, maar klom alsnog naar een mooie $116 in een ruime week na de première. De achtste Harry Potter film maakt echter meer indruk. Wereldwijd staat het al boven de grens van $1 miljard en in de States boekte het in het derde weekend alsnog meer dan $20 miljoen en staat in totaal al op bijna $320 miljoen. Hiermee is het de financieel succesvolste Potter film in de States en het einde lijkt nog lang niet in zicht.

Op de vijfde plaats treffen we een derde nieuwkomer met Crazy, Stupid, Love. (RT = 74%, IMDb = 7,7). De romkom, met o.a. Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore en Emma Stone, verkocht zo'n $19,3 miljoen aan bioscoopkaartjes. De PG-13 komedie wordt gevolgd door de twee Rated R komedies Friends with Benefits en Horrible Bosses, die doorgroeiden naar $38,2 miljoen en respectievelijk $96 miljoen.

De langste dagen in de Box Office Top 10 lijken voor Transformers: Dark of the Moon, Zookeeper en Cars 2 geteld, aangezien zij bivakkeren op de laatste drie plaatsen. Vooral voor de laatste Transformers-film van Michael Bay en de Pixar sequel is dat geen schande, aangezien ze wereldwijd op respectievelijk een klein miljard ($983 miljoen) en $400 miljoen staan.

Volgend weekend verwelkomt de Noord-Amerikaanse Box Office Top 10 hoogstwaarschijnlijk twee nieuwe films met de sci-fi actiefilm Rise of the Planet of the Apes en de komedie The Change-Up.

De Weekend Box Office USA van afgelopen weekend:
DW VW Film Opbrengst Totale opbrengst Budget* TrailerRelease NL
1NCowboys & Aliens$36,200,000$36,200,000$163trailer25-08-11
2 NThe Smurfs $36,200,000$36,200,000$110trailer03-08-11
31Captain America: The First Avenger$24,905,000$116,772,000$140trailerdraait
42Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2$21,925,000$318,460,000$250 (incl Part 1)trailerdraait
5 NCrazy, Stupid, Love. $19,300,000 $19,300,000$45trailer08-09-11
63Friends with Benefits$9,300,000$38,200,000$35trailer22-09-11
75Horrible Bosses$7,100,000$96,202,000$35trailerdraait
84Transformers: Dark of the Moon$5,970,000$337,892,000$195trailerdraait
9 6Zookeeper $4,200,000 $68,731,000$80trailerdraait
107Cars 2$2,301,000$182,070,000$200trailerdraait

* (On)officieel productiebudget in miljoenen. Gemiddeld vloeit 55% van de opbrengsten terug naar de filmstudio.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Harry Potter heeft denk avatar verslagen op het vlak van het snelst 1 miljard te verdienen...

SunChaser

Avatar

163 miljoen euro budget voor Cowboys vs Aliens? Voor een gemixt genre dat bewezen heeft niet te werken. Wild Wild West iemand?

SunChaser

Avatar

En 200 m budget voor Cars? Waar gaat dat budget aan op dan.

benjamin

Avatar

Zou het al vaak zo close geweest zijn bovenaan de box office? Nu ja, liever Cowboys & Aliens bovenaan dan die Smurfen maar om eerlijk te zijn lijkt ook die eerste film niet zo'n topper.

patrick_h

Avatar

benjamin "Zou het al vaak zo close geweest zijn bovenaan de box office?"
Het zijn maar schattingen natuurlijk, als de daadwerkelijke opbrengsten bekend zijn kan het beeld heel anders zijn.

patrick_h

Avatar

Banned "Harry Potter heeft denk avatar verslagen op het vlak van het snelst 1 miljard te verdienen..."
nope.

geertvdheide

Avatar

SunChaser "163 miljoen euro budget voor Cowboys vs Aliens? Voor een gemixt genre dat bewezen heeft niet te werken. Wild Wild West iemand?"

Haha, dus door één zeer matige film is een heel sub-genre verdoemd? Nee, het concept had best wel potentie, en het IMDB-cijfer staat op dit moment op een 7 (RT: 43%), dus zo slecht zal de film ook niet zijn. Kan nog best vermakelijk zijn dus.

Verder wel benieuwd naar Crazy, Stupid, Love. Leuke cast en best goeie cijfers. De Smurfen-film doet precies wat iedereen al verwachtte: Kutfilm, maar de kleintjes gaan toch wel heen...

SunChaser

Avatar

geertvdheide "Haha, dus door één zeer matige film is een heel sub-genre verdoemd? "


Ghostrider was ook geen groot succes, Back to the future 3 was het minste deel, WWW een echte flop, Indiana Jones 4 was dan een succes maar werd wel afgebrand om het UFO plot

geertvdheide

Avatar

SunChaser "Ghostrider was ook geen groot succes, Back to the future 3 was het minste deel, WWW een echte flop, Indiana Jones 4 was dan een succes maar werd wel afgebrand om het UFO plot"

Ongeveer 80% van de romantische komedies zijn ook flut, maar je kunt dat niet doortrekken naar het hele genre. Het gaat erom wat je ermee doet qua plot en regie. En daar schijnt ook bij Cowboys & Aliens het probleem te zitten. Het is persoonlijk natuurlijk, maar ik denk dat het idee van aliens in andere historische periodes dan de huidige op zich best leuk kan werken. Het is alleen vrij makkelijk om het te verprutsen of verkeerd aan te pakken.

DirtyHarryCallahan

Avatar

Gister in sittard naar Captain America geweest (2D) en de zaal zat vol wou eerst om half vijf gaan maar dat was al om 3 uur uitverkocht...

ps heerlijk 2D kijken. harry snotter zat niet vol gister van horen zeggen in de pauze...

SunChaser

Avatar

Potter draait dan ook al weer 3 weken

KeesjeNL

Avatar

Banned "Harry Potter heeft denk avatar verslagen op het vlak van het snelst 1 miljard te verdienen..."


Ik vraag me al langer af waarom jij nou eigenlijk rondhangt op dit forum met je zeik-opmerkingen. Is Avatar werkelijk zó groot deel van je leven, of is Batman (andere (voormalige?)irritante forumbezoeker) familie van je?

Remco

Avatar

SunChaser "En 200 m budget voor Cars? Waar gaat dat budget aan op dan."


Tja wat denk je als je ziet hoeveel mensen er aan een animatie film meewerken. En hoeveel tijd het kost en dan moeten nog alle acteurs etc betaald worden en die vragen ook echt wel een leuk loontje.
Belachelijk dat Transformers 3 zoveel opbrengt trouwens.

Remco

Avatar

Pete_027 "Dit is wel een leuk stukje met Harrison Ford uit Cowboys and Aliens;

Harrison Ford & Chewbacca

:E"


Heb je transformers al gezien trouwens ? ben wel benieuwd wat jij als niet Bay fan van vond Smiley face

Pete_027

Avatar

Remco "Heb je transformers al gezien trouwens ? ben wel benieuwd wat jij als niet Bay fan van vond Smiley face"


Nee ik heb de film nog niet gezien. Ben wel van plan er een keer heen te gaan maar ben er nog niet aan toegekomen. Heb via een andere 'manier' wel al een aantal stukjes van de film gezien maar ben niet onder de indruk. Er zit nog van die kinderachtige humor in en die Rosie kan echt niet acteren:N

Chrischzz

Avatar

Remco "Tja wat denk je als je ziet hoeveel mensen er aan een animatie film meewerken. En hoeveel tijd het kost en dan moeten nog alle acteurs etc betaald worden en die vragen ook echt wel een leuk loontje.
Belachelijk dat Transformers 3 zoveel opbrengt trouwens."En waarom is dat dan belachelijk? Is HP dan echt zooooveeeel beter dat die wel 1 miljard verdient? Of een Pirates? Of een Avatar?

Ik snap dat gezeik echt niet meer hier..

Onderbouw het eens op een normale manier, zonder alleen maar te zuur pruimen.. Waarom zou een film die entertaint, desondanks het "magere" verhaal, die visueel behoorlijk sterk is het niet verdienen om een behoorlijke lading geld op te brengen?

akketa

Avatar

Remco "Tja wat denk je als je ziet hoeveel mensen er aan een animatie film meewerken. En hoeveel tijd het kost en dan moeten nog alle acteurs etc betaald worden en die vragen ook echt wel een leuk loontje.
Belachelijk dat Transformers 3 zoveel opbrengt trouwens."


En heb je dat niet bij een "gewone" film: crew en acteurs? O+


Chris heeft gelijk. Wat een gezeur steeds dat Harry Avatar van de troon moet stoten. Boeien!
Het zijn allebei coole films.
Avatar krijg je alleen van die plek als je een nieuwe hype kan creëeren. Zoals Avatar zelf was met zijn vernieuwende 3D.
Of de moeten 2x zo duur worden.

SunChaser

Avatar

Avatar 3x in de bios gezien, in 3D, met HP is 1x 2D genoeg. Avatar is gefilmd in 3D en dat zag er zo mooi uit, dat achteraf 3D hoeft niet voor mij.

SunChaser

Avatar

En Cars 2 die 200 miljoen ex promotiekosten kost, ze hebben niet eens grote namen zoals Shrek waar ze al 60 miljoen kwijtzijn aan de drie hoofdrolspelers. Plus dat ze voor Cars 2 de templates hebben van Cars 1.

Remco

Avatar

Chrischzz "En waarom is dat dan belachelijk? Is HP dan echt zooooveeeel beter dat die wel 1 miljard verdient? Of een Pirates? Of een Avatar?

Ik snap dat gezeik echt niet meer hier..

Onderbouw het eens op een normale manier, zonder alleen maar te zuur pruimen.. Waarom zou een film die entertaint, desondanks het "magere" verhaal, die visueel behoorlijk sterk is het niet verdienen om een behoorlijke lading geld op te brengen?"


Omdat in tegenstelling tot waar Avatar of Pirates tenminste nog een verhaal hebben is Transformers een domme humorloze dramatisch slecht geschreven film. Het script is zo slecht dat zelfs een 11 jarige nog een beter verhaal zou kunnen schrijven. Shia is 1 van de meest irritante karakter ooit die ik in een aktie film heb gezien. Iemand waar je je totaal niet mee kan identificeren. Dan duiken er allerlei personages op die totaal niks toevoegen en die je verder ook niet meer in de film terug ziet komen. Het is een 2.5 uur durende film waar alleen het laaste uur de moeite waard is vanwege de aktie en zelfs daarop is nog wel het 1 en op ander aan te merken. Het is alles wat er aan Bay's regie mis is, vermenigvuldigt maal tien.
Harry Potter heeft een sterk verhaal, je voelt mee met de karakters, je hebt idee dat de film ook echt geregisseerd en geschreven is door iemand en je hebt niet het idee dat je al hersencellen moet achterlaten als je de zaal binnen wandelt. Plus ze proberen niet een slechte komedie samen te voegen met een aktie film. Bay heeft wel bewezen dat die combinatie niet op gaat.

benjamin

Avatar

Chrischzz "En waarom is dat dan belachelijk? Is HP dan echt zooooveeeel beter dat die wel 1 miljard verdient? Of een Pirates? Of een Avatar?

Ik snap dat gezeik echt niet meer hier..

Onderbouw het eens op een normale manier, zonder alleen maar te zuur pruimen.. Waarom zou een film die entertaint, desondanks het "magere" verhaal, die visueel behoorlijk sterk is het niet verdienen om een behoorlijke lading geld op te brengen?"


Wel, omdat er gewoon genoeg films zijn die entertainen maar met een beter uitgewerkt verhaal, minder flauwe humor of geen slecht uitgewerkte personages (ik heb zelfs al TF-fans zien slechte commentaar geven op de ouders van het hoofdpersonage). Waarom zou Transformers dan een miljard moeten halen en al die andere films niet?

nieuwslaatste nieuws

meest populair