FilmTotaal Filmoverzicht September

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

1 september: Flypaper
8 september: The Devil's Double, Conan the Barbarian, Crazy, Stupid, Love
15 september: Apollo 18, Midnight in Paris
22 september: Tropa de Elite 2, Shark Night 3D
29 september: Fright Night, Jane Eyre, The Stoning of Soraya M., The Debt


1 september Flypaper (Rob Minkoff)



Rond sluitingstijd loopt Tripp Kennedy een bank binnen. Net op dat moment wordt de bank door twee verschillende bendes overvallen. Er ontstaat een vuurgevecht en Tripp werpt zich op de aantrekkelijke bankbediende Kaitlin om haar te beschermen. De bendes, de een duidelijk professioneel, de ander een stel malloten, proberen elkaar te slim af te zijn, waardoor er een patstelling ontstaat. Aan het einde van de dag sluit het beveiligingssysteem het hele gebouw af, waardoor iedereen ingesloten raakt. In de nacht die volgt ontstaat er een hilarisch kat-en-muisspel tussen de bendes. Ondertussen proberen Tripp en Kaitlin de bank en zichzelf te redden, maar ze zijn bovenal druk bezig te voorkomen dat ze verliefd worden. De schrijvers van Flypaper zorgden eerder voor de personages van The Hangover, en de regisseur van de film, Rob Minkhoff, was coregisseur bij The Lion King. Op dit moment scoort de film een percentage van 21% op RottenTomatoes, op basis van slechts 14 recensies.


8 september The Devil's Double (Lee Tamahori)



Baghdad, de stad waar rijke en beruchte mensen samenkomen. Alles kan hier gekocht worden, maar tegen een prijs. Dit is de wereld van Uday Hussein, de beruchte zoon van Saddam Hussein. Tegelijk is Baghdad de stad waar luitenant Latif Yahia woont. Hij lijkt enorm op Uday, en wordt daarom ook naar het paleis van Saddam opgeroepen. Daar krijgt hij een keus: of hij wordt Uday’s dubbelganger, of zijn familie wordt ter dood veroordeeld. Als hij ervoor kiest om Uday’s dubbelganger te zijn, wordt hij daarbij een van de beruchtste inwoners van Irak. The Devil’s Double is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Latif Yahia. Vanaf zijn drieëntwintigste was hij noodgedwongen diens dubbelganger en overleefde hij maar liefst elf moordaanslagen. Pas in 1991 vluchtte hij, waarna hij in Oostenrijk een boek over zijn ervaringen schreef. Op dat boek is deze film gebaseerd, iets wat helaas niet geweldig uitpakt. Op RottenTomatoes scoort de film namelijk een percentage van 56%, gebaseerd op 85 recensies, waarmee de film de status ‘rotten’ krijgt.


8 september Conan the Barbarian (Marcus Nispel)



Vanaf het jaar 2000 werd er al gewerkt aan een derde Conan-film getiteld King Conan: Crown of Iron. Echter, omdat Arnold Schwarzenegger in 2003 gouverneur van Californië werd, besloot men het project voorlopig in de koelkast te zetten. De daaropvolgende vier jaar werd er bij Warner Brothers niet veel gedaan met de film, totdat de rechten op Conan in 2007 aan Image/Millennium Films werden verkocht. In het contract dat voorzag in de verkoop zat een clausule die vroeg om een direct begin van de productie. Nu is die film er eindelijk, met een nieuwe Conan, namelijk Jason Mamoa. In deze reboot is Conan de laatste van zijn volk, en hij zint op wraak. Daartoe begint hij aan een queeste om de moordenaars van zijn volk uit te roeien. Die reis brengt veel gevaren op zijn pad, waaronder enkele mythologische monsters.


8 september Crazy, Stupid, Love (Glenn Ficarra, John Requa)



In Crazy, Stupid, Love heeft Carl Weaver alles voor elkaar, totdat zijn ontrouwe vrouw van hem wil scheiden. Carl staat er opeens helemaal alleen voor, maar besluit niet achter de geraniums te zitten. In plaats daarvan gaat hij weer stappen en achter de vrouwen aan. Helaas is hij daar niet zo goed in, maar gelukkig komt hij de jonge en knappe player Jacop Palmer tegen, die hem een snelcursus vrouwen versieren besluit te geven. Naast zijn nachtelijke avonturen moet Carl echter ook nog zijn kinderen opvoeden, twee zaken die niet zo goed te combineren zijn. Op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 76% op basis van 146 recensies. De consensus over de film is als volgt: it never lives up to the first part of its title, but Crazy, Stupid, Love’s unabashed sweetness – and its terrifically talented cast – more than make up for its flaws.


15 september Apollo 18 (Gonzalo López-Gallego)



Apollo 18 werd op een interessante manier in de publiciteit gebracht. Tijdens een interview met Entertainment Weekly ontkende Bob Weinstein dat de film een fictief verhaal vertelt. In plaats daarvan zei hij: “we didn’t shoot anything, we found it. Found, baby!” Daarbij gaf hij aan dat de distributie enkel gedaan zou worden door zijn productiebedrijf. De film speelt zich af in december 1974, en volgt de Apollo 18 missie. De bemanning van de achttiende maanmissie vindt op de maan parasitaire levensvormen en wordt door hen overvallen. Veel van het verhaal is echter onbekend, behalve dat de KGB en de Amerikaanse overheid er een rol in zullen spelen. Het zou tevens de redden moeten weergeven voor het stopzetten van de maanmissies.


15 september Midnight in Paris (Woody Allen)



Midnight in Paris is de nieuwste film van Woody Allen en schijnbaar stelt deze niet teleur. De film scoort op RottenTomatoes namelijk een percentage van 92%, gebaseerd op 149 recensies waarvan er dus maar 12 negatief waren. Daarnaast is het, al moet de film nog wereldwijd uitgebracht worden, al Allen’s best verdienende film. Met een budget van 30 miljoen dollar sleepte de film namelijk al 82,4 miljoen binnen met de verkoop van bioscoopkaartjes. Midnight volgt aspirant-schrijver Gil, die met zijn verloofde Inez en haar ouders een bezoek brengt aan Parijs. In tegenstelling tot de welgestelde Inez valt Gil direct na aankomst al voor de artistieke charmes van de lichtstad. Wanneer hij tijdens een nachtelijke wandeling op wel heel bijzondere wijze wordt meegevoerd in de bruisende geschiedenis van Parijs, is dit voor Gil reden om zijn huidige situatie eens onder de loep te nemen: is het leven daar nu echt zoveel mooier, of lijkt dat maar zo?


22 september Tropa de Elite 2 (José Padilha)



Regisseur José Padilha claimt dat deze film zijn trilogie over geweld in de grootste Braziliaanse steden afsluit. De eerste was Ônibus 174, een documentaire dit uitlegt hoe de onverschilligheid van de staat ten aanzien van arme mensen kan leiden tot gewelddadige criminelen. De tweede, Tropa de Elite, liet zien hoe onverschilligheid van de staat ten aanzien van wetshandhavinginstanties kan leiden tot gewelddadige politieagenten en corruptie. De laatste film in de trilogie volgt Wagner Moura, die opnieuw de rol van kapitein Nascimento speelt. Hij is nu tien jaar ouder en na opgeklommen te zijn tot commandant van de politie elite-eenheid BOPE is hij nu ondersecretaris van de inlichtingendienst. In zijn nieuwe functie slaagt hij erin om de BOPE verder te versterken en tevens de drugshandel gevoelige slagen toe te brengen. Daarbij helpt Nascimento echter nog altijd zijn ergste vijanden: corrupte agenten en politici. De film wist James Cameron’s Avatar van de troon te stoten als best verdienende film in de Braziliaanse filmgeschiedenis. Daarnaast werd de film nadat 11,1 miljoen Brazilianen een bioscoopkaartje kochten de meest bekeken Braziliaanse bioscoopfilm.


22 september Shark Night 3D (David R. Ellis)



Toen Shark Night 3D werd aangekondigd stond de film onder die naam te boek. Regisseur David R. Ellis wilde echter liever een andere naam, namelijk Untitled 3D Shark Thriller, maar in maart 2011 besloten de producers hem toch maar niet zijn zin te geven en terug te gaan naar de originele titel. De film volgt een vriendengroep die samen in een zomerhuisje aan een meer in Louisiana verblijven. Als footballspeler Malik uit het zoutwatermeer gelopen komt blijkt er iets ergs gebeurt te zijn. Zijn arm is afgerukt door een haai. De groep realiseert zich vrijwel direct dat ze hem naar het ziekenhuis moeten brengen, dat zich aan de andere kant van het meer bevindt. De enige manier om daar snel te komen is via een klein speedbootje. Als ze op weg gaan komen ze er echter al snel achter dat het meer vol zit met honderden hongerige, mensetende haaien. Terwijl de een na de ander een gruwelijke dood sterft, moeten de vrienden hun best doen de haaien lang genoeg op afstand te houden om de veilige wal te bereiken.


29 september Fright Night (Craig Gillespie)



In 1985 kwam de film Fright Night uit, en deze film is een remake van het origineel. Tiener Charley Brewster denkt dat zijn nieuwe buurman Jerry Dandrige een vampier is, en tevens verantwoordelijk voor een reeks recente moorden. Als niemand hem gelooft huurt hij Peter Vincent in, een zelfbenoemde vampierjager en goochelaar om hem te helpen Jerry neer te brengen. De film wordt over het algemeen positief beoordeeld. Op RottenTomatoes scoort deze namelijk 73%, gebaseerd op 94 recencies. Daarvan waren er 69 positief. De algemene consensus is als volgt: It may not have been necessary to remake the 1985 cult classic, but the new Fright Night benefits from terrific performances by Colin Farrell and David Tennant -- and it's smart, funny, and stylishly gory to boot.


29 september Jane Eyre (Cary Fukunaga)



Jane Eyre is de zestiende verfilming van een gelijknamig boek uit 1847, dat geschreven werd door Charlotte Brontë. De film volgt het arme weesmeisje Jane Eyre dat wordt aangenomen als gouvernante bij de rijke Edward Rochester. Ze krijgt een warm welkom van Adle Varens, de wacht van Rochester. Als Rochester na een lange reis naar huis terugkeert, wordt hij ook verliefd op Jane. Op de dag die de mooiste uit Jane’s leven had moeten zijn, onstaat er een schandaal rond Rochester, waardoor de gouvernante wegvlucht. De film, met onder andere Mia Wasikowska en Michael Fassbender in de hoofdrollen, werd positief beoordeeld. Op basis van 113 recensies scoort de film op RottenTomatoes een percentage van 84%. De lofzang voor deze verfilming van het boek is groot, en dan met name voor Wasikowska. Cary Fukunaga directs a fiery and elegant adaptation, while Mia Wasikowska delivers possibly the best portrayal of the title character ever.


29 september The Stoning of Soraya M. (Cyrus Nowrasteh)



Nadat hij autopech heeft gekregen, belandt de Franse journalist Sahebjam in een afgelegen Iraans dorp. Daar wordt hij benaderd door Zahra, die hem het gruwelijke lot van haar nichtje Soraya vertelt. Soraya is een jonge moeder en is middels een slecht gearrangeerd huwelijk getrouwd. Haar gewetenloze echtgenoot heeft zijn zinnen echter gezet op de veertienjarige dochter van een vriend en wil scheiden. Soraya stemt hiermee niet in en wordt daardoor de prooi van list, bedrog en intriges, waarbij ze uiteindelijk voor een Sharia-rechtbank belandt. De film doet het niet geweldig volgens RottenTomatoes. Daar scoort de film op basis van 76 recensies een score van 58%. Dit komt schijnbaar voornamelijk omdat de film het onderwerp té zwaar benadert. The Stoning of Soraya M. nearly transcends its deficiencies through the sheer strength of its subject material, but ultimately drowns out its message with an inappropriately heavy-handed approach.


29 september The Debt (John Madden)



In 1965 vermoorden drie jonge Mossad-agenten tijdens een geheime missie een beruchte nazi-oorlogsmisdadiger. Dertig jaar later beweert een man in Oekraïne dat hij die nazi is, waarop één van de voormalige agenten opnieuw undercover moet gaan om de waarheid te achterhalen. De film is een remake van een gelijknamige in 2007 uitgebrachte Israëlische film en beleefde z’n première in september 2010 op het Toronto International Film Festival. Miramax kondigde toen aan dat de film in december 2010 zijn wereldwijde première moest beleven. Zo belandde de film op de lijst met mogelijke Oscar-kandidaten voor 2011, maar voordat de film uit kon komen werd Miramax door Disney aan Colony Capital verkocht. Door alle administratieve rompslomp die gepaard ging met die verkoop kon de film uiteindelijk niet zoals gepland uitkomen en heeft het dus een jaar geduurd voordat de film daadwerkelijk in première kon gaan.



NieuwsFilm

meest populair