FilmTotaal Filmoverzicht November

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

3 november: Drive, In Time, Real Steel
10 november: Immortals, Margin Call, Tower Heist
16 november: The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part I
17 november: Moneyball, La piel que habito, The Thing
23 november: Happy Feet 2
24 november: The Artist, Nova Zembla


3 november Drive (Nicolas Winding Refn)



Niet al te lang geleden kwam de film Drive nog in het nieuws omdat een Amerikaanse vrouw vond dat ze bedrogen was. Uit de trailer van de film concludeerde ze namelijk dat de film moest lijken op eentje uit de Fast and the Furious-reeks. Dit bleek niet het geval te zijn. Dat lijkt ook maar beter voor de film, waarin Ryan Gosling een Hollywood-stuntchauffeur met een gevaarlijk bijbaantje als chauffeur van de onderwereld speelt. De laatste film uit de Fast and the Furious reeks scoorde namelijk maar een schamele 28% op RottenTomatoes, terwijl Drive een score van maar liefst 92% mag opschrijven. Dit op basis van 206 recensies, waarvan er slechts 16 negatief waren. De consensus is als volgt: A hyper-stylized blend of striking imagery and violence, Drive represents a fully realized vision of arthouse action.


3 november In Time (Andrew Niccol)



Justin Timberlake timmert flink aan de weg als het zijn acteercarrière betreft. Zo speelde hij in 2010 nog in The Social Network, waarbij hij hoge ogen gooide met zijn acteerwerk. Nu lijkt de zanger / acteur een ietwat verkeerde keus gemaakt te hebben want In Time wordt niet heel positief ontvangen. In de film speelt hij de hoofdrol van Will Salas, die in de niet al te verre toekomst leeft. Mensen worden fysiek niet ouder dan 25, maar om niet te overlijden moeten ze tijd kopen. Tijd is dus letterlijk geld geworden, waardoor het eeuwige leven voor de rijken weggelegd is, terwijl arme mensen zoals Will moeten bedelen, stelen of geld lenen om meer tijd te kopen. Daar komt nog eens bij dat Will valselijk van moord beschuldigd wordt, en hij dus zijn best moet doen uit handen van de politie te blijven, maar tegelijkertijd meer tijd moet kopen om zijn onschuld te kunnen bewijzen. Ondanks het interessante uitgangspunt, is men volgens RottenTomatoes niet zo positief over het geheel. 36% van de 59 getelde recensies was positief, waarbij de consensus als volgt is. In Time's intriguing premise and appealing cast is easily overpowered by the stilted filmmaking, which takes a blunt, heavy-handed approach to storytelling.


3 november Real Steel (Shawn Levy)



Real Steel is alweer de derde film van regisseur Shawn Levy die in IMAX formaat uitgebracht wordt. Ditmaal koos de regisseur niet voor een setting in het heden, zoals hij bij de beide Night at the Museum films deed, maar voor een verhaal dat zich in de nabije toekomst afspeelt, namelijk in 2020. In dat jaar is het menselijk boksen afgeschaft wegens het gewelddadige karakter van de sport, en heeft men besloten om de mensen te vervangen door robots. De gepensioneerde bokser Charlie, wiens rol gespeeld wordt door Hugh Jackman, vindt een afgeschreven robot waarin hij een mogelijke nieuwe wereldkampioen ziet. Daarnaast komt hij erachter dat hij een elfjarige zoon heeft die zijn vader wil leren kennen. De film scoort een percentage van 59% op RottenTomatoes. Daarbij zijn 189 recensies geteld, waarvan er 111 positief waren. Het probleem lijkt in de meeste negatieve recensies te liggen bij het uitgangspunt: Silly premise notwithstanding, this is a well-made Hollywood movie: Thrilling and exciting action with just enough characterization.


10 november Immortals (Tarsem Singh)



Immortals is alweer de derde film van regisseur Tarsem Singh. Eerder wist hij vooral indruk te maken met het uiterlijk van de films die hij uitbracht: The Cell en The Fall. Nu brengt hij een antwoord op films als Clash of the Titans en 300. De film volgt Theseus, een gewone sterveling, die door Zeus wordt gekozen om het gevecht tegen de roekeloze koning Hyperion en zijn leger te leiden. Hyperion trekt een spoor van vernieling door het land op zoek naar een wapen waarmee het bestaan van de mens zelf in gevaar kan brengen. Zelf omschrijft Singh zijn films als ”Caravaggio meets Fight Club. It’s a really hardcore action film done in Renaissance painting style.” Dat het een actiefilm is blijkt niet alleen uit het plot, maar ook uit de werktitels die men had: Dawn of War en vervolgens War of the Gods.


10 november Margin Call (J.C. Chandor)



Documentaires zijn er genoeg over de wereldwijde financiële malaise. Denk maar aan Inside Job en The Flaw. Een thriller over de crisis ontbrak nog, maar met Margin Call wordt die leegte gevuld. De film verhaalt over een periode van vierentwintig uur, in de begindagen van de financiële crisis. Gedurende die periode wordt een aantal hoofdrolspelers van een investeringsbedrijf gevolgd. Een analist vindt informatie die de neergang van het bedrijf zou kunnen betekenen, waarop moeilijke keuzes gemaakt moeten worden om dit tegen te gaan. Volgens RottenTomatoes is het merendeel van de recensenten positief over de film. Hij scoort op basis van 88 recensies namelijk 85%, wat inhoudt dat er 75 positief waren. De consensus is als volgt. Smart, tightly wound, and solidly acted, Margin Call turns the convoluted financial meltdown of '08 into gripping, thought-provoking drama.


10 november Tower Heist (Brett Ratner)



Iedereen kent de film Ocean’s Eleven wel. In die film ondernemen elf mannen een gewaagde poging een casinobaas te bestelen. Brett Ratner’s nieuwste film, Tower Heist, moet schijnbaar ook een soortgelijke film worden, aangezien deze in het begin als een ‘African American Ocean’s Eleven’ omschreven werd. Dat African American stamt vooral af van Eddie Murphy en Chris Rock. Beiden stonden bovenaan het lijstje om de hoofdrol op zich te nemen, die uiteindelijk naar Ben Stiller ging. Murphy kreeg een bijrol in de film, en onderneemt samen met Stiller een wraakpoging op een miljardair. Hij woont in het penthouse van het appartementencomplex waar ze werken, en heeft hun pensioen gestolen. Dat willen ze natuurlijk terug.


16 november The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part I (Bill Condon)



De vierde Twilight-film belooft een heftig deel te worden. Bella en Edward zijn nog altijd verliefd op elkaar en de perikelen die daardoor zijn ontstaan zetten zich voort. Ditmaal trouwen de twee en gaan ze op huwelijksreis. Tijdens die reis gebeurt er iets wat niemand voor mogelijk hield: Bella raakt zwanger. Het onverwachte kind brengt flink wat problemen naar voren, niet alleen voor Bella maar ook voor de rest van de personages. Het opnemen van de seksscènes was niet heel leuk schijnbaar. Actrice Kristen Stewart merkte op dat de opnames niet heel romantisch waren en dat ze na afloop niet het gevoel had dat er een seksscène opgenomen was. Deze bleken overigens zo pikant dat de film eerst een R-rating had gekregen. Dat is veranderd om toch de PG-13 rating te krijgen.


17 november Moneyball (Bennett Miller)



Moneyball is gebaseerd op een gelijknamig boek, dat geschreven werd door Michael Lewis en in 2003 uitgebracht. Het boek en de film gaan over de Oakland Athletics en hun manager, Billy Beane. Beane probeert een goed baseballteam samen te stellen maar moet dit met minimale middelen doen. Daarbij gelooft hij dat de hele filosofie achter het zoeken van spelers verkeerd is, en besluit dit aan te tonen door spelers in te huren die door scouts als onprofessioneel en niet de moeite waard worden gezien. De film wordt erg goed ontvangen gezien de score op RottenTomatoes. Daar scoort hij op basis van 174 recensies 95%, wat inhoudt dat er slechts 9 negatief waren. De consensus luidt als volgt. Director Bennett Miller, along with Brad Pitt and Jonah Hill, take a niche subject and turn it into a sharp, funny, and touching portrait worthy of baseball lore.


17 november La piel que habito (Pedro Almodóvar)



Sinds zijn vrouw stierf aan de gevolgen van brandwonden die ze opliep bij een auto-ongeluk, is de alom geprezen plastische chirurg Legard geobsedeerd met het maken van een nieuwe huid die het leven van zijn vrouw had kunnen redden. Na twaalf jaar slaagt hij erin deze huid, die hij Gal noemt, te kweken. Om dat doel te bereiken moest Legard echter een aantal ethische grenzen overschrijden, hij had namelijk menselijke proefkonijnen nodig. De film wijkt af van eerdere films van regisseur Almodovar, in het opzicht van de romantiek. Dit pakt echter niet verkeerd uit, als we kijken naar RottenTomatoes. Daar scoort de film 78% op basis van 96 recensies. De consensus: The Skin I Live In lacks Almodovar's famously charged romance, replaced with a wonderfully bizarre and unpredictable detour into arthouse ick.


17 november The Thing (Matthijs van Heijningen Jr.)



Toen de deals gemaakt werden voor The Thing, was het de bedoeling dat de film een remake zou worden van John Carpenter’s origineel uit 1982. De producenten wisten Universal er echter van te overtuigen dat het origineel te goed was om een remake van te maken. Vervolgens overtuigden ze de studio er ook nog eens van dat het hoofdpersonage, Kate Lloyd, niet teveel moest lijken op het hoofdpersonage uit het origineel. Daarom werd besloten om haar dezelfde trekjes te geven die Ellen Ripley in de befaamde Alien-reeks heeft. Kate is een paleontologe die naar Antarctica vertrekt. Daar heeft een onderzoeksteam een ruimteschip gevonden, met daarin een wezen dat erop uit is om iedereen uit te moorden. De tijd dringt om het wezen aan te pakken, maar er is één probleem: het wezen veranderd namelijk van uiterlijk. De film werd niet heel goed ontvangen: van de 126 getelde recensies waren er volgens RottenTomatoes 42 positief, wat een percentage van 33% oplevert. De consensus: It serves the bare serviceable minimum for a horror flick, but The Thing is all boo-scares and a slave to the far superior John Carpenter version.


23 november Happy Feet 2 (George Miller)



Happy Feet 2 is een film die niet zonder problemen in productie is gegaan. Het voornaamste is natuurlijk actrice Brittany Murphy, die in het eerste deel een van de stemmen insprak. Haar personage, Gloria, komt ook in het vervolg voor en Murphy zou de stem van het personage nogmaals inspreken. Helaas overleed ze op 20 december 2009 onverwachts aan de gevolgen van longontsteking. Daarom moest een vervanging gevonden worden: de zangeres Pink. De film volgt net als in het origineel Mumble, die nu een zoontje genaamd Erik heeft. Erik is in tegenstelling tot zijn vader niet zo’n danser en besluit van huis weg te lopen. Dan komt hij The Mighty Sven tegen, een pinguïn die denkt dat hij kan vliegen. Als er ook nog eens een dreiging van buitenaf komt, moet Mumble alle pinguïnnaties bij elkaar brengen om alles weer recht te zetten.


24 november The Artist (Michel Hazanavicius)



The Artist is een bijzondere film. Niet alleen is hij zwart-wit, maar daarnaast is het een ‘stomme’ film. Regisseur Michel Hazanavicius wilde al jaren een ‘stomme’ film maken en besloot dat idee te verwezenlijken. Daartoe onderzocht hij hoe een goed verhaal vroeger werd overgebracht zonder teveel titelkaarten te gebruiken. De film volgt George Valentin tijdens het eind van de jaren twintig. Valentin is een Hollywoodacteur die carrière heeft gemaakt door te spelen in ‘stomme’ films. Als het plotseling ook mogelijk wordt om films met geluid te maken verandert dat en raakt hij langzaam in de vergetelheid. Daar komt nog bij dat hij een relatie krijgt met de jonge Peppy Miller, wier carrière juist in de lift raakt door de nieuwe technologische ontwikkelingen. Hoofdrolspeler Jean Dujardin won in Cannes de prijs voor beste acteur.


24 november Nova Zembla (Reinout Oerlemans)



Toen Reinout Oerlemans in 2009 zijn regiedebuut Komt een vrouw bij de dokter uitbracht, werd deze zo goed bekeken – meer dan een miljoen Nederlanders zagen hem in de bioscoop – dat een tweede film van Oerlemans niet kon uitblijven. Nova Zembla is deze tweede film, en tevens de eerste Nederlandstalige avondvullende 3D-film. De film volgt de laatste ontdekkingsreis van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck. Zij zochten in de zestiende eeuw een noordelijke route naar het Verre Oosten. Tijdens die poging kwam hun schip echter vast te zitten in het zee-ijs, en moesten ze overwinteren op het eiland Nova Zembla. De film wordt verteld vanuit het oogpunt van een van de bemanningsleden, Gerrit de Veer. Hij hield een dagboek bij en daarop is de film gebaseerd. Tevens is Nova Zembla het acteerdebuut van topmodel Doutzen Kroes.



NieuwsFilm

meest populair