FilmTotaal Filmoverzicht Januari

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

5 januari: J. Edgar, Tyrannosaur, Trespass
12 januari: The Iron Lady, The Darkest Hour, Doodslag
19 januari: The Girl with the Dragon Tattoo, Perfect Sense, Süskind
26 januari: Black Out, My Week with Marilyn, Machine Gun Preacher


5 januari J. Edgar (Clint Eastwood)



De nieuwste film van Clint Eastwood focust zich op de carrière van FBI directeur J. Edgar Hoover. Dit vanaf het moment dat de zogenaamde Palmer Raids plaatsvonden. Toen werden er in de Verenigde Staten veel links-idealisten en anarchisten opgepakt. Daarbij wordt er ook nog gekeken naar Hoover’s vermeende homoseksualiteit. Voor de FBI was dat genoeg reden om een persbericht uit te geven. Daarin vertelde men dat de relatie die Hoover zou hebben gehad met zijn mannelijke assistent, Clyde Tolson, nooit bewezen is, en dat de film zich daarom dus op onwaarheden zou beroepen. Leonardo DiCaprio, die de hoofdrol speelt, zou volgens RottenTomatoes zoals gewoonlijk een sterke acteerprestatie afleveren. Daar staat wel tegenover dat de film kampt met slechte make-up, verlichting en een verwarrend narratief, wat het lage percentage van 41% op basis van 169 recensies verklaard.


5 januari Tyrannosaur (Paddy Considine)



Tyrannosaur volgt Joseph, een werkloze weduwnaar met een drankprobleem. Hij wordt geplaagd door een drang naar geweld en een schijnbaar eindeloze woede. Zelfdestructie lijkt het enige doel in zijn leven te zijn, totdat hij op een dag de liefdadigheidswinkel van de Christelijke Hannah binnenvlucht. De twee komen nader tot elkaar en dan blijkt dat Hannah zelf ook een geheim met zich meedraagt, dat als het uitkomt verwoestende gevolgen zal hebben op beide levens. Het is de eerste film van acteur Paddy Considine, die hem zelf schreef en regisseerde. Blijkbaar doet hij ook iets goed, want op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 80% op basis van 65 recensies. De film wordt beoordeeld als een wreed, maar eerlijk en uiteindelijk belonend verhaal van een gewelddadig man op zoek naar verlossing.


5 januari Trespass (Joel Schumacher)



Trespass volgt het getrouwde stel Kyle (Nicolas Cage) en Sarah (Nicole Kidman) Miller, die op een dag in hun eigen huis gegijzeld worden door vier agressieve misdadigers. Tijdens de gijzeling ontstaan er echter complicaties die voortvloeien uit een reeks aan onverwachte ontdekkingen van verraad en bedrog, en er blijken banden te zijn tussen de familie en de gijzelaars. Geheel onproblematisch was de productie niet. Naar het schijnt besloot hoofdrolspeler Cage van de ene op de andere dag dat hij niet de echtgenoot van Nicole Kidman wilde spelen, maar een kidnapper. De dag daarna besloot hij toch weer de man te spelen en zo mocht het zijn. Volgens critici had het allemaal niet gehoeven. Op RottenTomatoes scoort de film namelijk een percentage van 10% op basis van 67 recensies, waarbij de consensus luidt dat de film een claustrofobische thriller is waarvan we er al zo velen hebben gezien.


12 januari The Iron Lady (Phyllida Lloyd)



The Iron Lady is de bijnaam van de bekendste Britse politica, Margaret Thatcher. Zij was de eerste en tot dusverre enige premier van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens haar loopbaan werd ze vooral bekend om de deregulering die haar economische beleid kenmerkte. De film focust zich onder andere daarop, maar ook op de prijs die Thatcher moest betalen voor de macht. De kinderen van Thatcher, Mark en Carol, zouden niet zo blij zijn met de film en hebben gezegd dat “It sounds like some left-wing fantasy.” Op RottenTomatoes is er nog geen consensus bereikt over de film. Op dit moment scoort deze op basis van 60 getelde recensies een percentage van 62%, waarbij vooral het acteerwerk van Meryl Streep (die de titelrol speelt) geprezen wordt.


12 januari The Darkest Hour (Chris Gorak)



The Darkest Hour speelt zich af rondom een groepje van vijf Amerikaanse jongeren die in Moskou verblijven op het moment van een aanval van buitenaardse wezens op Aarde. De vijf komen erachter hoe ze de buitenaardse wezens kunnen uitschakelen en proberen die informatie naar een Russische militaire onderzeeër te krijgen die ergens in de buurt zou liggen. Eigenlijk had de film met Emile Hirsch in de hoofdrol eerder uit moeten komen, maar de bosbranden rondom Moskou in 2010 vertraagden de opnames met enkele weken. Toen de opnames uiteindelijk weer hervat konden worden, had men nog altijd last van de enorme rookproductie rondom de stad,waardoor met behulp van digitale effecten de rook uit veel shots verwijderd moest worden.


12 januari Doodslag (Pieter Kuijpers)



Doodslag gaat over Max (Theo Maassen), die al twintig jaar werkzaam is als ambulancebroeder. Hij heeft geen vrouw of kinderen, maar is wel goed bevriend met zijn buurvrouw. Op een gegeven moment krijgt Max een nieuwe collega, een Marokkaans meisje waarmee hij goed uit de voeten kan. Als de twee met een ambulance op weg zijn naar een spoedklus worden ze dwarsgezeten door een groepje jongeren. Max slaat helemaal door en daarmee begint een hoop ellende. Bij de promotie van de film is handig gebruik gemaakt van de actualiteit. Zo was in een eerste trailer het ‘Doe eens normaal man’-debat tussen Minister-President Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders te zien. In een latere teaser gebruikte men de toeschouwer Wesley die tijdens een bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ keeper Esteban probeerde aan te vallen.


19 januari The Girl with the Dragon Tattoo (David Fincher)



The Girl with the Dragon Tattoo is gebaseerd op het gelijknamige Zweedse boek van schrijver Stieg Larsson. Eerder al werd er een Zweedse verfilming van gemaakt, maar de Amerikaanse markt was natuurlijk ook toe aan een eigen versie van de film. Ditmaal met Daniel Craig en Rooney Mara in de hoofdrollen. De film volgt journalist Mikael Blomkvist (Craig), die net uit de gevangenis komt. Hij werd veroordeeld wegens smaad aan het adres van de omstreden zakenman Hans-Erik Wennerström. Oud-zakenman Henrik Vanger biedt hem de kans zijn reputatie te herstellen, maar daarvoor moet hij wel onderzoek doen naar de vermissing van zijn nichtje Harriet. Het enige probleem daarbij is dat Harriet al veertig jaar vermist wordt. De tweede verfilming van het boek wordt erg goed beoordeeld. Op RottenTomatoes scoort deze een percentage van 85% op basis van 179 recensies. Lof is er vooral voor hoofdrolspeelster Rooney Mara, die zich net als Noomi Rapace volledig inzet voor de rol. Daarnaast wordt regisseur David Fincher geprezen omdat hij de wredere details uit het boek niet ontwijkt, wat meteen de R-rating verklaart.


19 januari Perfect Sense (David Mackenzie)



Perfect Sense is een film die het einde van de wereld laat zien. Een onbekend virus zorgt ervoor dat mensen eerst een emotioneel hevige periode doormaken. Vervolgens verliezen ze hun reukvermogen, smaakvermogen dan hun zicht en gehoor. In de chaos die als gevolg daarvan ontstaat worden chef Michael (Ewan McGregor) en epidemiologe Susan (Eva Green) verliefd op elkaar. Terwijl de wereld om hen heen steeds meer in chaos vervalt wordt de liefde tussen de twee steeds intenser. Perfect Sense beleefde haar première op het Sundance Film Festival van 2011, maar won daar geen prijzen.


19 januari Süskind (Rudolf van den Berg)



Süskind vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse verzetsheld Walter Süskind (Jeroen Spitzenberger), die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam was voor de Joodsche Raad. Hij speelde een gevaarlijk dubbelspel met SS officier Ferdinand aus der Fünten (Karl Markovics), waardoor hij zo’n duizend Joodse kinderen wist te redden van deportatie. De film is geen goedkope, gezien het budget van zes miljoen euro. Acteur Nasrdin Dchar, die eerder het Gouden Kalf voor de Beste Acteur won, speelt een rol in de film, waarvan de productie niet geheel onproblematisch verliep. Actrice Lotte Verbeek moest door ziekte verstek laten gaan en werd vervangen door Nyncke Beekhuyzen.


26 januari Black Out (Arne Toonen)



Op de dag voor zijn huwelijk wordt ex-crimineel Jos Vreeswijk (Raymond Thiry) wakker met een pistool in zijn hand en een onherkenbaar lijk naast zich. De onderwereld beschuldigt hem bovendien van het stelen van twintig kilo cocaïne en geeft hem vierentwintig uur de tijd om alle problemen op te lossen. Problematisch voor Vreeswijk is echter dat hij last van een black out heeft en er geen idee van heeft wat er allemaal gebeurd is. De vraag is natuurlijk of het hem lukt aan het ultimatum te voldoen en op tijd te komen voor zijn eigen huwelijk. Arne Toonen’s nieuwste film heeft een bekende cast, die onder andere bestaat uit Thiry, Robert de Hoog, Kim van Kooten, Birgit Schuurman en Katja Schuurman.


26 januari My Week with Marilyn (Simon Curtis)



My Week with Marilyn is een Britse dramafilm die zich focust op de week die Colin Clark (Eddie Redmayne) doorbracht met Marilyn Monroe (Michelle Williams). Clark werkte als assistent op de Britse set van de film The Prince and the Showgirl, waarin Monroe samen met Sir Laurence Olivier (Kenneth Branagh) te zien was. Monroe was tegelijkertijd in het Verenigd Koninkrijk op huwelijksreis met haar nieuwe man, Arthur Miller (Dougray Scott). Als hij eenmaal het land verlaten heeft, wil ze een week rondreizen door het land. Clark krijgt de dankbare taak Monroe rond te leiden door het land. De film doet het erg goed bij de critici. Op basis van 142 getelde recensies scoort de film een percentage van 83%. Daarbij wordt vooral Michelle Williams geprezen om haar acteerwerk, ze zou de aantrekkingskracht en kwetsbaarheid die Monroe zo interessant maakten voor het publiek perfect weten te vangen.


26 januari Machine Gun Preacher (Marc Forster)



Machine Gun Preacher is een adaptie van de memoires van Sam Childers (Gerard Butler). Eerder was Childers een alcoholist en drugsverslaafde uit Minnesota,maar als hij vrijgelaten wordt uit de gevangenis haalt zijn vrouw hem over naar de kerk te gaan met haar. Daar bekeert hij zich om uiteindelijk priester te worden. Tijdens een reis in Uganda om huizen te bouwen voor vluchtelingen trekt Childers naar het noorden van het land, waar het Lord’s Resistance Army actief is, een militante groep die met behulp van kindsoldaten vecht tegen de regering. Childers neemt de taak op zich gewapend verzet te leiden tegen het leger. Ondanks dit sterke uitgangspunt doet de film het niet goed bij de critici. Op basis van 103 recensies scoort deze op RottenTomatoes namelijk slechts een percentage van 29%. Het complexe personage van Childers zou voldoende moeten zijn voor een goede film, maar de film is volgens de consensus te vormloos en emotieloos om zijn verhaal werkelijk tot leven te brengen.



NieuwsFilm

meest populair