FilmTotaal Filmoverzicht April

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Bekijk de afbeelding

Titanic (5 april)

Regisseur: James CameronCast:

Leonardo DiCaprio | Kate Winslet | Billy Zane | Kathy Banes

Ondanks dat regisseur James Cameron tijdenlang liet merken het 3D-conversieproces niet bepaald te waarderen, besloot hij afgelopen jaar om zijn "Titanic" nog eens uit te brengen in de bioscopen. Dit ter gelegenheid van het feit dat het honderd jaar geleden is dat het legendarische schip in aanvaring kwam met een ijsberg, met de dood van 1517 opvarenden als gevolg. "Titanic", dat indertijd tweehonderd miljoen dollar kostte om te maken, bracht al 1,8 miljard dollar op aan de box office, en gaf de acteercarrière van Leonardo DiCaprio en Kate Winslet een flinke boost. Desondanks is de film over de eerste en laatste reis van de R.M.S. Titanic niet bepaald de populairste. Zo meldden wij in 2004 nog dat de film volgens het Britse publiek de Oscar voor de Beste Film het minst verdiend had, en werd DiCaprio's oneliner "I'm the king of the world" verkozen tot de kazigste der oneliners.


Bekijk de afbeelding

American Reunion (5 april)

Regisseurs: Jon Hurwitz | Hayden SchlossbergCast:

Jason Biggs | Alyson Hannigan | Sean William Scott | Jennifer Coolidge

Na vier spin-offs besloot producent Chris Moore dat het tijd was voor een nieuwe "American Pie"-film met de originele cast. Daarvoor wist hij Jason Biggs en Sean William Scott aan te trekken als uitvoerend producenten op te treden. Vervolgens zette hij hen aan het werk, met als uiteindelijk resultaat dat de hele oorspronkelijke cast hun oude rol weer vervult. Tien jaar zijn verstreken sinds de vrienden elkaar gezien hebben. Daarom besluiten ze met z'n allen een reünie te houden in East Great Falls. Tijdens het lange weekend komen ze erachter wat veranderd is en wat niet. Samen denken ze terug aan de zomer van 1999, toen de vier jongens nog probeerden hun maagdelijkheid te verliezen. Ondertussen zijn Jim en Michelle getrouwd, en zijn Kevin en Vicky uit elkaar. Daarnaast zijn Oz en Heather uit elkaar gegroeid en is Finch nog altijd smoorverliefd op Stiffler's moeder. En dan is er nog Kara, een jonge vrouw op zoek naar de perfecte man om haar maagdelijkheid aan te verliezen.


Bekijk de afbeelding

Take Shelter (5 april)

Regisseur: Jeff NicholsCast:

Jessic Chastain | Michael Shannon | Katy Mixon | Shea Wigham

Curtis LaForche woont in een kleine stad in Ohio samen met zijn vrouw Samantha en zijn zesjarige dochter Hannah, die doof is. Het gezin heeft niet veel te besteden en vooral het vinden van geld om Hannah's gezondheidszorg mee te betalen blijkt iedere keer weer moeilijk. Desondanks is het gezin gelukkig, tot Curtis angstaanjagende dromen begint te krijgen over een aankomende apocalyptische storm. Hij besluit zijn dromen voor zichzelf te houden, maar tegelijkertijd besluit hij een schuilkelder te bouwen. De vraag is echter of zijn familie niet beter voor hem kan schuilen. De film wordt op RottenTomatoes goed beoordeeld, met een percentage van 92% op basis van 144 getelde recensies. De consensus luidt als volgt: Michael Shannon gives a powerhouse performance and the purposefully subtle filmmaking creates a perfect blend of drama, terror, and dread.


Bekijk de afbeelding

Dr. Seuss' The Lorax (11 april)

Regisseurs: Chris Renaud | Kyle BaldaCast:

Zac Efron | Taylor Swift | Danny DeVito | Ed Helms

"The Lorax" is een animatiefilm gebaseerd op een verhaal van de bekende Amerikaanse schrijver Dr. Seuss. De film draait om een klein besnord monstertje, The Lorax, dat namens bomen spreekt die bedreigd worden door een bomenkapper. De nieuwe animatiefilm scoort goed aan de Amerikaanse box office. Binnen drie weken sleepte de film, die zeventig miljoen dollar kostte om te maken, bijna 180 miljoen dollar binnen met de verkoop van bioscoopkaartjes. Deze wordt echter overwegend positief beoordeeld. De film krijgt op basis van 104 getelde recensies een percentage van 58%, met als consensus: Dr. Seuss' The Lorax is cute and funny enough but the moral simplicity of the book gets lost with the zany Hollywood production values. Ondanks die recensies is het geld natuurlijk de uiteindelijke reden voor een nieuwe Dr. Seuss verfilming, namelijk die van "The Cat in the Hat", die onlangs aangekondigd werd.


Bekijk de afbeelding

The Company Men (12 april)

Regisseur: John WellsCast:

Ben Affleck | Chris Cooper | Tommy Lee Jones | Kevin Costner

Bobby Walker (Affleck) heeft een goede baan, een mooi gezin, een Porsche in de garage en leeft dus de American dream. Als het bedrijf waar hij in dienst is besluit een deel van de werknemers te ontslaan, verliest hij samen met collega's Phil Woodward (Cooper) en Gene McClary (Lee Jones) zijn baan. De drie mannen worden daarom gedwongen hun levens opnieuw in te richten. Zo komen ze er al snel achter dat er meer in het leven is dan de beste deal achterna zitten. De film scoort op RottenTomatoes een percentage van 67% op basis van 156 getelde recensies. De consensus is volgens RottenTomatoes als volgt: It might be hard for most viewers to identify with The Company Men's well-heeled protagonists, but writer/director John Wells uses their plight to make universally resonant points -- and gets the most out of his excellent cast.


Bekijk de afbeelding

The Cabin in the Woods (19 april)

Regisseur: Drew GoddardCast:

Richard Jenkins | Bradley Whitford | Chris Hemsworth | Jesse Williams

"The Cabin in the Woods" volgt vijf vrienden die ergens in de bossen een afgelegen huisje huren. Eenmaal daar gebeuren er vreemde dingen, waardoor de vrienden gedwongen worden uit te vinden wat de ware geschiedenis van het huisje is. De film werd al in 2009 opgenomen en zou in februari 2010 uit moeten komen. Toen het bijna zover was, werd door MGM aangekondigd dat de release ervan met bijna een jaar uitgesteld zou worden, zodat de film naar 3D omgezet kon worden. In juni 2010 bleek MGM echter failliet te gaan, wat ertoe leidde dat men voorlopig besloot niets met de film te doen. In maart 2011 werd besloten deze te verkopen, wat in april van dat jaar al gebeurde. LionsGate, dat de rechten op de film kocht, wilde de film vervolgens uitbrengen met Halloween 2011, maar uiteindelijk werd toch besloten de release uit te stellen tot deze maand. Gespeculeerd wordt dat dit bewust is gedaan omdat later deze maand "The Avengers" uitkomt, waarin Chris Hemsworth ook een hoofdrol speelt.


Bekijk de afbeelding

Battleship (19 april)

Regisseur: Peter BergCast:

Alexander Skarsgård | Liam Neeson | Taylor Kitsch | Rihanna

"Battleship" volgt een vloot bestaande uit vijf schepen die vast komen te zitten in een vreemde cirkel van water. Al snel blijkt dat ze niet alleen zijn, er is namelijk ook een buitenaardse armada die jacht maakt op de vijf slagschepen. De film is gebaseerd op het gelijknamige spel van Milton Bradley dat sinds 1931 gemaakt wordt. De originele versie van het spel is ouder: al voor de Eerste Wereldoorlog werd het spel met pen en papier gespeeld. Een ander grappig detail is dat de slagschepen die een prominente rol spelen in de film al sinds begin jaren '90 niet meer gebruikt worden. De schepen bleken namelijk te duur en onpraktisch voor moderne oorlogsvoering.


Bekijk de afbeelding

The Deep Blue Sea (19 april)

Regisseur: Terence DaviesCast:

Rachel Weisz | Tom Hiddleston | Ann Mitchell | Simon Russell Beale

In het naoorlogse Engeland leidt Hester Collyer een bevoorrecht leven als de vrouw van rechter William Collyer. Als Hester de jonge piloot Freddie ontmoet, wordt ze verliefd op hem, waarmee ze haar veilige leventje op het spel zet. In de moralistische maatschappij van de jaren vijftig is het deze verboden liefde die Hester voor een onmogelijke keuze stelt. Regisseur Terrence Davies wilde Rachel Weisz voor de rol van Hester, nadat hij haar in de film "Swept from the Sea" zag. Hierop belde hij zijn agent, aan wie hij vroeg om een ontmoeting te regelen met het voor hem onbekende meisje. "Have you've ever heard of that girl Rachel Weisz?" waren zijn precieze woorden. Hierop moest zijn agent Davies dus vertellen dat Weisz al een Oscar gewonnen heeft. Op RottenTomatoes heeft de film een percentage van 83% op basis van 65 getelde recensies.


Bekijk de afbeelding

We Bought a Zoo (19 april)

Regisseur: Cameron CroweCast:

Scarlett Johansson | Matt Damon | Elle Fanning | Thomas Haden Church

"We Bought a Zoo" is gebaseerd op de memoires van Benjamin Mee, die samen met zijn gezin een verlaten dierentuin besluit te kopen. Samen nemen ze de uitdaging aan de dierentuin opnieuw op te bouwen, om hem uiteindelijk weer voor het publiek open te stellen. De dierentuin uit de film bestaat dus ook echt, maar waar deze in de film in Californië ligt, bevindt het echte Dartmoor Wildlife Park zich in Devon, Engeland. In augustus 2006 werd het park voor 1,1 miljoen dollar gekocht door Mee en zijn familie, en in juli 2007 werd het park opnieuw geopend voor het publiek. Op RottenTomatoes doet de film het redelijk: hij scoort op basis van 143 recensies een percentage van 66%. Daarbij is de consensus als volgt: We Bought a Zoo is a transparently cloying effort by director Cameron Crowe, but Matt Damon makes for a sympathetic central character.


Bekijk de afbeelding

Snow White (25 april)

Regisseur: Tarsem SinghCast:

Lily Colins | Julia Roberts | Arnie Hammer | Nathan Lane

Tarsem Singh's interpretatie van het oude verhaal van Sneeuwwitje volgt de verbannen prinses Snow White (Collins), en de slechte koningin (Roberts) die haar koninkrijk op hardhandige wijze regeert. Zeven dappere dwergen besluiten Sneeuwwitje te helpen haar geboorterecht te claimen en dan is er nog de charmante prins (Hammer)... Pas toen de opnames van de film afgerond waren, besloot men de werktitel, "The Untitled Snow White Project", te veranderen naar "Mirror, Mirror". Ondertussen is die wéér veranderd, ditmaal naar "Snow White". Dat is waarschijnlijk te wijten aan regisseur Singh, die liever een titel als "Snow" had gezien. Overigens is de titel niet het enige waar Singh ontevreden over bleek. Zo liet hij begin maart nog weten ontevreden te zijn met de manier waarop de film weergegeven werd in de trailers en op de posters.


Bekijk de afbeelding

The Pirates! Band of Misfits (25 april)

Regisseurs: Peter Lord | Jeff NewittCast:

Hugh Grant | Salma Hayek | Jeremy Piven | David Tennant

The Pirates! Band of Misfits, is de nieuwste stop-motion kleifilm van de bekende studio Aardman Animations. De film is gebaseerd op de eerste twee boeken uit de serie van Gideon Defoe: "The Pirates! In an Adventure with Scientists" en "The Pirates! In an Adventure with Whaling" en volgt de onsuccesvolle, chaotische en bebaarde kapitein (Grant). Samen met zijn bemanning probeert hij zijn grootste droom waar te maken, namelijk het verslaan van zijn bittere rivalen Black Bellamy (Piven) en Cutlass Liz (Hayek) in de wedstrijd om de Piraat van het Jaar te worden. Daarbij komen de piraten onder andere Charles Darwin en een pratende chimpansee tegen. Regisseur Peter Lord is blijkbaar ook een optimist, want vorig jaar al liet hij weten dat er aan een vervolg gewerkt wordt.


Bekijk de afbeelding

This Must Be the Place (25 april)

Regisseur: Paolo SorrentinoCast:

Robert De Niro | Sean Penn | Frances McDormand | Tom Archdeacon

In 2008 benaderde regisseur Sorrentino acteur Sean Penn op het filmfestival van Cannes. Penn was daar het hoofd van de jury, en kreeg van Sorrentino te horen dat hij graag een film met hem wilde maken. Niet veel later besloot Sorrentino aan het werk te gaan, samen met Umberto Contarello, met deze film als gevolg. "This Must Be the Place" volgt de excentrieke Cheyenne (Penn), die ooit een succesvol popster was. Nu woont hij in Dublin, en muziek maakt hij allang niet meer. Desondanks kleedt hij zich wel nog altijd alsof hij zó het podium op moet. Zijn leven kabbelt maar wat voort, tot zijn vader plotseling overlijdt. Cheyenne vertrekt naar Amerika en besluit zijn vaders zoektocht voort naar een SS'er die hem tijdens de Tweede Wereldoorlog leed aan had gedaan voort te zetten, in de hoop toch nog iets uit het leven te halen.


Bekijk de afbeelding

The Avengers (26 april)

Regisseur: Joss WhedonCast:

Robert Downey Jr. | Chris Evans | Chris Hemsworth | Tom Hiddleston

Al vanaf 2008 werkt Marvel Studios aan de opbouw naar de superheldenfilm "The Avengers", waarin Iron Man, Thor, Captain America, Nick Fury, Black Widow, Hawkeye, Maria Hill, Pepper Potts, The Hulk en natuurlijk ook Agent Coulson zich mengen in de strijd tegen Loki, om te zorgen voor het voortbestaan van de Aarde. Eerder verschenen er vijf films die allemaal verwezen naar deze film. In de tijdsvolgorde van het Marvel-universum is dat als volgt: Captain America (speelt zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog af, eindigt in 1942), Iron Man (vanaf 2001 tot heden), Iron Man 2 (ook in het heden), Thor (nogmaals heden) en The Incredible Hulk (eindigt kort ná Iron Man 2). Dit is natuurlijk een hoop informatie in één stuk, en daarom verwijzen we jullie graag door naar een artikel dat we in mei 2010 eerder plaatsten.

NieuwsFilm

meest populair