Algemeen

'The Hobbit: An Unexpected Journey' vestigt record in de States

Eerste Hobbit deel opent beter dan 'Avatar' en 'The Lord of the Rings: The Return of the King'.

door Bram de Groot op 17.12.2012 om 11:18 in Algemeen
Na jarenlang wachten was het afgelopen week dan eindelijk zover; de wereldwijde première van The Hobbit: An Unexpected Journey (RT = 65%, IMDb = 8,6). In de States verscheen het eerste deel uit Peter Jacksons drieluik afgelopen vrijdag en na drie dagen staat het om een nette $85,0 miljoen. Met dit bedrag scoorde het een openingsrecord voor de maand december. Het vorige record stond op naam van I Am Legend (2007) met $77,2 miljoen. Ook Avatar (2009) met $72,0 miljoen en The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) met $72,6 miljoen noteerden ooit boven de $70 miljoen in december. Wereldwijd staat The Hobbit op $223,0 miljoen.

De reeds genoteerde titels in de box office top 10 kwamen niet tot dubbele cijfers. Het merendeel hoefde overigens niet enorm in te leveren ten opzichte van een weekend eerder. De animatiefilm Rise of the Guardians was met $7,4 miljoen "the best of the rest" en wordt snel gevolgd door Steven Spielbergs biopic Lincoln, die de $100 miljoen passeerde, en de 23e Bond film Skyfall, die met de $7,0 miljoen doorstoomde naar $272,4 miljoen in de States en een dikke $950 miljoen wereldwijd. Op de vijfde stek staat Ang Lee's avonturenfilm Life of Pi, die tevreden moet zijn met $5,4 miljoen.

De laatste vijf plaatsen zijn voor het vampierdrama The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (-44%, totaal $276,9 miljoen), Walt Disneys animatiefilm Wreck-It Ralph (-33%, totaal $168,8 miljoen), de romkom Playing for Keeps (-44%, totaal $10,8 miljoen), de actiefilm Red Dawn (-44%, totaal $40,9 miljoen) en David O. Russells komedie Silver Linings Playbook. De laatste titel keert terug in de top 10 en groeide door naar $17,0 miljoen (-4%).

Volgend weekend verwelkomt de Noord-Amerikaanse Box Office Top 10 hoogstwaarschijnlijk vijf nieuwe titels met de 3D re-release van Monsters, Inc., het misdaaddrama Jack Reacher, het 3D concert Cirque Du Soleil: Worlds Away en de komedies This Is 40 en The Guilt Trip.

1. (-)The Hobbit: An Unexpected Journey $84,775,000 $84,775,000 $350/3 draaittrailer 2. (2)Rise of the Guardians $7,420,000 $71,362,000 $145 draaittrailer 3. (4)Lincoln $7,244,000 $107,898,000 $65 31-01-12trailer 4. (1)Skyfall $7,000,000 $272,366,000 $200 draaittrailer 5. (5)Life of Pi $5,400,000 $69,559,000 $120 20-12-12trailer 6. (3)The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 $5,175,000 $276,865,000 $120 draaittrailer 7. (7)Wreck-It Ralph $3,273,000 $168,779,000 $165 draaittrailer 8. (6)Playing for Keeps $3,247,000 $10,838,000 $35 20-12-12trailer 9. (8)Red Dawn $2,394,000 $40,889,000 $65 onb.trailer 10. (11)Silver Linings Playbook $2,084,000 $16,954,000 $21 28-02-13trailer
DW VW Film OpbrengstTotale opbrengstBudget*Release NL Trailer


34 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

DutchOwnage

Avatar

Na jarenlang wachten was het afgelopen week dan eindelijk zover; de wereldwijde première van The Hobbit: An Unexpected Journey (RT = 2%, IMDb = 5,2).

RT = 2%, IMDb = 5,2

right?

benjamin

Avatar

Ik weet dat de ontvangst niet super was op RT en IMDB, maar zo erg is het toch ook weer niet hoor.

Trouwens, ik vind die opbrengst precies nog wat magertjes als je dat vergelijkt met de eerste weekends van andere blockbusters. Ik weet dat Avatar ook niet zo'n geweldig eerste weekend had, maar ik herinner me nog dat er toen véél sneeuw was.

michaelbay

Avatar

benjamin " Ik weet dat Avatar ook niet zo'n geweldig eerste weekend had, maar ik herinner me nog dat er toen véél sneeuw was."


Je herinnert je dat er veel sneeuw was? wereldwijd bedoel je ofzo?

Chrischzz

Avatar

Ik twijfel nog steeds om de Hobbit te gaan kijken in de bios..

Nog steeds geen vertrouwen in de combi HFR-3D (voornamelijk vanwege de 3D) En het feit dat ze dit boek over 3 films gaan uitsmeren...I am legend was nog niet in 3D hè? Des te knapper..

bobocad

Avatar

The Hobbit mag dan wel de December record hebben verbroken, het is wel beneden de verwachtingen aldus LA Times.


"The Hobbit" went on a bit of an unexpected journey at the box office this weekend, as the film came in well below industry expectations.

Heading into the weekend, pre-release audience polling suggested that the first installment in Peter Jackson's prequel to "The Lord of the Rings" franchise could debut with anywhere between $120 million and $140 million. Instead, the 3-D film grossed $84.8 million during its first three days in theaters, according to an estimate from distributor Warner Bros.

Of course, that's still a good opening, and the biggest one ever for the month of December -- not adjusting for inflation. But the movie -- which cost a whopping $250 million to produce -- still has a lot to prove.

batmaster

Avatar

Chrischzz "Ik twijfel nog steeds om de Hobbit te gaan kijken in de bios..

Nog steeds geen vertrouwen in de combi HFR-3D (voornamelijk vanwege de 3D) En het feit dat ze dit boek over 3 films gaan uitsmeren...I am legend was nog niet in 3D hè? Des te knapper.."


Lees mijn recensie maar:

Deze film geregisseerd door Peter Jackson is de voorloper van de bekende The Lord of the Rings trilogie en het verhaal verteld over Bilbo Baggins die de bekende ring vindt, en de dwergen die weer een plek willen hebben om te wonen. Deze film is sinds afgelopen week in de bioscoop te zien.

Wat vind ik er goed aan:

Ik begin maar met een van de verkooptrucs van deze film. De high frame rate. Dit ziet er namelijk fenomenaal uit. Normaal zie je 24 beeldjes in 1 seconde. Maar nu 48 beeldjes. Hierdoor ziet alles er veel scherper er uit, en beweegt alles veel soepeler. Maar ook de 3D ziet er top uit! Dit is film waarbij de 3D waard is om te zien.

Natuurlijk is dit een Peter Jackson film, en dat zie je meteen. De kwaliteit spat van het scherm. Je kan zien dat de hele film met liefde gemaakt is. Alles ziet er weer op en top uit. Persoonlijk vind ik de huisjes in Bag-end altijd erg leuk, en van die sfeer hou ik. Maar ook de aankleding, en de locaties. Het voelt weer ouds goed.

Ook zitten er weer genoeg spannende actie scenes in. Dit is weer heel goed in beeld gebracht, en je zit genietend te kijken. Af en toe zit je zelfs op het puntje van je stoel. Bij een van de latere actie scenes verwachte je bijna een moment van ''you shall not pass'', haha. Ook zit er genoeg humor in bij deze scenes. Vooral in het begin van de film als de dwergen bij Bilbo naar binnen gaan.

Waar iedereen natuurlijk naar uitkijkt is de scene dat Bilbo de ring probeert te krijgen van Gollum. Dit vond ik een van de beste scenes. Andy Serkis speelde weer geweldig als Gollum, en gewoon alles, de feeling, de spanning. Alles klopt. Hierna krijg je gelijk zin om de oude films te gaan kijken. Wat was dit goed gedaan zeg. Dit had zelfs beter uitgepakt dan ik had gedacht. Ik vond Gollem zelfs nog meer lijken op Andy dan voorheen.

Ook vond ik Martin Freeman goed acteren in de film. Bij de vorige films speelde Frodo de hoofdrol. Frodo, was nog al vlak was. Ook had hij te weinig humor. Maar hier speelt Freeman de perfecte balans tussen drama en humor. Ook is een van mijn favoriete acteurs weer terug, Hugo Weaving die Elrond speelt. Als je hem weer voor het eerst ziet, word ik al helemaal vrolijk. Natuurlijk mag ik Ian McKellen niet vergeten, die weer terugkeert als Gandalf.

Wat vind ik er minder aan:

Deze film had helaas toch wat mindere punten. Wat mij als eerste opviel was de CGI. Bij de vorige films zag je dat heel veel echt was. Ik geloof dat alle(maar weet ik dus niet zeker) Orks echt waren, en er allemaal hebben gestaan. Ook andere dingen zag je haast geen verschil in. Bij deze film zag je duidelijk dat sommige dingen nep waren. 1 van de charmes van de vorige films was juist dat zo veel echt was. Maar je zag juist dat vuur, en bepaalde monsters helemaal met de computer waren gemaakt. Dit was toch wel een hele grote afknapper.

Ook voelde de film erg lang aan. Volgens mij duurde de film 2 uur en 3 kwartier. Terwijl 1 film van de vorige trilogie zo'n 3 uur duurde(en deel 3 nog langer). The Lord of the Rings boeken zijn ruim 1000 pagina's per boek, en dus schiet 1 film lekker op. De Hobbit is zo'n 300 pagina's, maar dit zijn dus 3 films(oké, ook nog wat andere dingen). Maar je voelt gewoon dat dit uitgerekt is, en allemaal wat langzamer wordt verteld. Hij had makkelijk een half uurtje korter gekund. Maar desalniettemin, de 170 minuten gingen redelijk snel voorbij.

Ook was de muziek natuurlijk super van Howard Shore, maar toch voelde het soms hergebruikt van de oude trilogie. Natuurlijk als je de plekken ziet voelt het goed om de bekende muziek te horen, maar misschien was dit wel iets te vaak. Ook moet ik dit er nog even bij zeggen, bij sommige shots waar de camera over het landschap vloog moest ik wel aan een Nieuw Zeeland commercial denken haha.

Waar ik ook wel mee zit, maar niet minder vond waren de 2 liedjes die gezongen worden. Ik vind dit een beetje, ja, apart. Ik weet dat dit een kinderboek is, maar toch. Ook een van de actie scenes leek een beetje op een achtbaan. En als de hobbits ergens lopen beginnen 2 grote karakters te vechten. Dit waren een beetje aparte momenten.

Ook al ben ik niet de grootste The Lord of the Rings/The Hobbit fan, de hele film is gewoon een geweldige ervaring. Je wordt weer helemaal in de wereld gezogen. Al was hij niet zo goed Als The Lord of the Rings, hij past er wel prima naast. En ken je Lord of the Rings nog niet(wat wel apart zou zijn), deze kan je prima kijken. Deze speelt namelijk voor de films af. Ik ben blij dat ik van deze generatie ben, en dat ik dit in de bioscoop kan kijken, ook al heb ik de vorige films niet in de bioscoop gezien. Helaas moeten we nog een jaar wachten op The Hobbit: The Desolation of Smaug.

Chrischzz

Avatar

Is het niet juist zo dat door de HFR, veel CGI er juist "nepper" uit gaat zien? Iets wat ook veel gebeurd als je film op DVD kijkt en later op BlueRay dat het door het scherpere beeld er nepper uit gaat zien.

Darthmar

Avatar

The Hobbit heeft een 8.6 op IMDB en een score van 65 op RT.

Angelater

Avatar

Darthmar "The Hobbit heeft een 8.6 op IMDB en een score van 65 op RT."


Ik wou net zeggen; volgens mij is dat al een kleine week zo. IMDB past zijn scores niet zo vaak aan namelijk.

Thiver

Avatar

michaelbay "Je herinnert je dat er veel sneeuw was? wereldwijd bedoel je ofzo?"

Misschien niet overal, maar zowel in Europa als in grote delen van de VS lag toen een dik pak sneeuw. En dat weet ik omdat ik toen in sneeuwvrije regionen verkeerde. :P

Ereptile

Avatar

Ach, wat de critici vermelden boeit me eigenlijk weinig Smiley face Ik heb me enorm vermaakt met de film :D En zal hem zeker nogmaals in de bioscoop zien! Het einde belooft veel tofs voor het komende deel. En ik ben best onder de indruk hoe ze, na zelfs een jaar, nog steeds zo weinig van Smaug hebben late zien. Al vermijd ik het 48 fps. Daar hoor ik toch iets teveel negativiteit over.

dusk

Avatar

DutchOwnage "Na jarenlang wachten was het afgelopen week dan eindelijk zover; de wereldwijde première van The Hobbit: An Unexpected Journey (RT = 2%, IMDb = 5,2).

RT = 2%, IMDb = 5,2

right?"


Waar komt die 5.2 van IMDB vandaan? Er staat toch duidelijk een 8,9 en van de "critics" een 5,6.

johanmeesters

Avatar

Op Rottentomatoes zitten ze alleen maar te zeuren, komop 65% is toch veel te laag. Vond The Hobbit samen met Skyfall de leukste films van 2012...

movieplanet124

Avatar

Chrischzz "Ik twijfel nog steeds om de Hobbit te gaan kijken in de bios..

Nog steeds geen vertrouwen in de combi HFR-3D (voornamelijk vanwege de 3D) En het feit dat ze dit boek over 3 films gaan uitsmeren...I am legend was nog niet in 3D hè? Des te knapper.."
Ik zou zeggen ga hem kijken in de biscoop je krijgt waar voor je geld. Ik heb hem natuurlijk niet in HFR- 3D gezien maar hij draaid ook gewoon in 3d zonder die flauwe kul maar het is de moeite waard een geweldige film voor de biscoop zeker.

veger

Avatar

Vond 1 ding in de film enigszins misplaatst:

De muziek onder het laatste gevecht als Thorin op de bleke Ork afgaat. Onbegrijpelijk dat ze daar de muziek van de RingWraiths voor gebruikt hebben

JamesBond

Avatar

Super dat ie bovenaan staat! Was een fantastische film! Ook mooi dat ie nu al een record gebroken heeft!

Het enige wat ik me afvraag is waarom 'Skyfall' opeens op plaats 4 staat?

Ereptile

Avatar

veger "Vond 1 ding in de film enigszins misplaatst:

De muziek onder het laatste gevecht als Thorin op de bleke Ork afgaat. Onbegrijpelijk dat ze daar de muziek van de RingWraiths voor gebruikt hebben "


Ben ik het wel met je eens. Bovendien was er ook een stuk waar de muziek speelde van Return of the King. Dezelfde muziek als wanneer Aragorn als koning word gekroond. Heel passend in Lord of the Rings, maar niet in die bepaalde scene..

gotrunks

Avatar

batmaster "


Ook was de muziek natuurlijk super van Howard Shore, maar toch voelde het soms hergebruikt van de oude trilogie. Natuurlijk als je de plekken ziet voelt het goed om de bekende muziek te horen, maar misschien was dit wel iets te vaak. Ook moet ik dit er nog even bij zeggen, bij sommige shots waar de camera over het landschap vloog moest ik wel aan een Nieuw Zeeland commercial denken haha.

"

Wou je anders een andere nummer voor de shire en voor de ring hebben?

benjamin

Avatar

Thiver "Misschien niet overal, maar zowel in Europa als in grote delen van de VS lag toen een dik pak sneeuw. En dat weet ik omdat ik toen in sneeuwvrije regionen verkeerde. :P"


Ik weet nog dat ik een weekje toen heb moeten wachten om naar Avatar te gaan kijken omdat er té veel sneeuw lag in het openingsweekend. En dat was in veel delen van de wereld het geval, waardoor dat eerste weekend wat tegenviel.

batmaster "Ook voelde de film erg lang aan. Volgens mij duurde de film 2 uur en 3 kwartier. Terwijl 1 film van de vorige trilogie zo'n 3 uur duurde(en deel 3 nog langer). The Lord of the Rings boeken zijn ruim 1000 pagina's per boek, en dus schiet 1 film lekker op. De Hobbit is zo'n 300 pagina's, maar dit zijn dus 3 films(oké, ook nog wat andere dingen). Maar je voelt gewoon dat dit uitgerekt is, en allemaal wat langzamer wordt verteld. Hij had makkelijk een half uurtje korter gekund. Maar desalniettemin, de 170 minuten gingen redelijk snel voorbij."


Wat is nu je punt? Oftewel gaat het snel voorbij oftewel voelt het lang aan. Ik vond het juist heel snel gaan allemaal. Verschoot toen de pauze begon.

BobRocks

Avatar

Leukste film van het jaar. Niet zo zeer de beste, maar wel de leukste. Heb heel de film met een glimlach op mijn gezicht gezeten.

En nee, hij was niet te lang. Van mij mocht 'ie nog veeeel langer zijn.

Bilbo

Avatar

Jezus! Ga er vanavond heen. Heb er zin in T+)

Angelater

Avatar

veger "Vond 1 ding in de film enigszins misplaatst:

De muziek onder het laatste gevecht als Thorin op de bleke Ork afgaat. Onbegrijpelijk dat ze daar de muziek van de RingWraiths voor gebruikt hebben "


Hmmmmm; daar kreeg ik juist kippenvel. Vond het perfect :E Zal wel bij iedereen verschillend zijn. Ze kunnen uiteraard er alles onder plaatsen; bombastische muziek of iets rustigs etc.

Steve-O

Avatar

OMG topfilm!

Aston

Avatar

Chrischzz "Ik twijfel nog steeds om de Hobbit te gaan kijken in de bios..

Nog steeds geen vertrouwen in de combi HFR-3D (voornamelijk vanwege de 3D) En het feit dat ze dit boek over 3 films gaan uitsmeren..."

Puur psychologisch HFR. Ik heb er niets van gemerkt. Degene met mij alleen een beetje in het begin. Verder kraakhelder prachtig scherp mooi beeld! Voor mijn part alle films in HFR.

SilentF0rce

Avatar

@Batmaster:
Als er in een bos gefilmd is, wil ik bomen en struiken uit het scherm zien komen om het gevoel te krijgen dat ik IN de film zit (net als bij Avatar). Daar was in The Hobbit genoeg gelegenheid voor, maar het was geen enkele keer gedaan. Ik vond 3D dan ook juist helemaal niet goed bij deze film. Op een paar kleine effectjes na en de laatste 20 seconde heb ik amper 3D effecten gezien.

@Chrischzz: De enige bios waar de film draait in HFR EN 3D is in Nederland toch Pathe Arena? Bij de anderen is het of HFR, of 3D als ik het goed begrepen heb.

SilentF0rce

Avatar

Aston "Puur psychologisch HFR. Ik heb er niets van gemerkt. Degene met mij alleen een beetje in het begin. Verder kraakhelder prachtig scherp mooi beeld! Voor mijn part alle films in HFR."


Zeg je nou eerst dat je er niets van merkt en daarna dat het mooi scherp beeld oplevert en dat je alles in HFR wil? O+

Chrischzz

Avatar

Mijn bios claimt hfr-3d te draaien.. Is ook een vrij nieuwe bios.. En dus draaien ze em ook alleen maar in hfr3d...

Het is zoals altijd het 3d wat me tegen staat.. Kan me geen ruk schelen of bij deze film de combi hfr 3d geweldig is.. Ik heb een hekel aan die brilletjes, je neus gaat pijn doen en achteraf heb je koppijn..Pathe weiger ik heen te gaan.. Ze zijn 2 keer zo duur geven je geen keuze in 3d of niet en toch MOET je toeslag betalen... en het volk wat daar komt.

Aston

Avatar

SilentF0rce "Zeg je nou eerst dat je er niets van merkt en daarna dat het mooi scherp beeld oplevert en dat je alles in HFR wil? O+"

Ja, omdat ik niet wist of dat met HFR te maken heeft. Maar zo ja, dan heb ik wel iets gemerkt maar dan in positieve zin.

patrick_h

Avatar

Chrischzz "Pathe weiger ik heen te gaan.. Ze zijn 2 keer zo duur geven je geen keuze in 3d of niet en toch MOET je toeslag betalen... en het volk wat daar komt."
Wat een onzin weer, in Amersfoort, Amsterdam, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Rotterdam en Tilburg kun je de film in 2D zien bij Pathé.

Feya13

Avatar

Heeft daarnaast iemand het boek gelezen van te voren?
Want in dat geval klopt helaas een heel groot gedeelte van de film niet...

Veel dingen weggelaten (logisch ivm tijd). Veel dingen anders (pony's zijn weggelopen, ze ontmoeten Radagast al voordat ze bij zijn (met hoge struiken omringt) huis zijn, de eagles hebben geen koning, maar zetten ze gewoon af etc etc etc. Zelf nog iets nieuws verzonnen(tenminste ik kan me niet herinneren dat dit in het boek stond): De vechtende levende rotsen en de Necromancer???

Maar buiten dat was hij zeker weer de moeite waard! Het "slome begin" hebben wij ook helemaal niets van gemerkt. Gewoon ff lekker 165 minuten terug naar Middle Earth!T+)

veger

Avatar

Feya13 "Heeft daarnaast iemand het boek gelezen van te voren?
Want in dat geval klopt helaas een heel groot gedeelte van de film niet...

Veel dingen weggelaten (logisch ivm tijd). Veel dingen anders (pony's zijn weggelopen, ze ontmoeten Radagast al voordat ze bij zijn (met hoge struiken omringt) huis zijn, de eagles hebben geen koning, maar zetten ze gewoon af etc etc etc. Zelf nog iets nieuws verzonnen(tenminste ik kan me niet herinneren dat dit in het boek stond): De vechtende levende rotsen en de Necromancer???

Maar buiten dat was hij zeker weer de moeite waard! Het "slome begin" hebben wij ook helemaal niets van gemerkt. Gewoon ff lekker 165 minuten terug naar Middle Earth!T+)"


Heb je ook de Two Towers gelezen en de film gezien? Dan had je kunnen weten dat er wordt gerommeld aan het verhaal. Soms met beter resultaat en soms minder.. Ook dat verschilt per persoon.

Overigens zijn de meeste toevoegingen in The Hobbit niet uit de duim gezogen maar afkomstig uit The Appendices achteraan in het boek van Return of The King waarin onder andere de geschiedenis van het dwergenrijk en Gandalfs afwezigheid wordt verklaard met het verdrijven van de Necromancer etc.

Alleen Azog de Verschrikkelijke (de bleke ork) is volgens mij bedacht voor de film, net als verschillende personages zoals die van Evangeline Lilly (vind ik absoluut niet erg :E).

De steenreuzen worden zelfs genoemd in het boek van The Hobbit, maar zoals je zegt zijn veel dingen veranderd. Van mij persoonlijk hadden ze die steenreuzen er uit mogen laten. Waarom die wel toevoegen aan The Hobbit, maar Tom Bombadil geheel weglaten uit LotR. :?

De Koningarend kon ook spreken volgens mij. Was heel benieuwd of ze dat ook in The Hobbit zouden laten zien, aangezien de trollen en Smaug ook zullen spreken in de film. Maar ze werden gewoon zonder pardon afgezet idd. Op zich prima..

Hildor

Avatar

Feya13 Radagast ontmoeten ze niet in het boek. Gandalf noemt hem als ze bij Beorn zijn.

Azog komt wel degelijk voor in de Aanhangsels maar in tegenstelling tot de film sneuvelt hij in de Slag van Azanulbizar, het Dwergen Orks gevecht waarbij Thorin, in de film, de hand van Azog afhakt.In De Hobbit(boek)is het Bolg, zoon van Azog,die later in de Slag van de Vijf Legers zijn opwachting maakt.

Ereptile

Avatar

veger "Alleen Azog de Verschrikkelijke (de bleke ork) is volgens mij bedacht voor de film, net als verschillende personages zoals die van Evangeline Lilly (vind ik absoluut niet erg :E)."


Azog werd in het boek wel genoemd blijkbaar. Al heeft hij in de eerste film de rol van zijn zoon Bolg op zich genomen.

Bolg komt zelf ook nog in de film voor. Dus ik ben benieuwd wat zijn rol is. En vergeet niet dat dit maar het eerste deel van een trilogy is. Er komen (hopelijk) vast wel meer momenten waarin meer personages een grotere rol (en diepte) krijgen.

Feya13

Avatar

Bedankt Veger en Hildor, dacht dat ik alles had gelezen, maar schijnbaar toch nog wat gemist.

Voor de kerst het boek The Hobbit Lexicon gevraagt T+)
Dan ben ik waarschijnlijk helemaal Up-To-Date!

NieuwsFilm

meest populair