'12 Years a Slave' wint Oscar voor beste film

En Gravity neemt in totaal zeven awards mee.

De belangrijkste filmprijzen van het jaar zijn uitgereikt. Winnaar van de belangrijkste Oscar is dit jaar 12 Years a Slave, maar de film won net als bij de BAFTA's niet de meeste beeldjes. Dat was, ook net als bij de BAFTA's, het ruimte-epos Gravity van regisseur Alfonso Cuarón.

Cuarón werd tienmaal genomineerd en kan dus met in totaal zeven Oscars tevreden terugkijken naar de Oscar-avond. Zijn film ging er vooral met de technische prijzen vandoor: beste camerawerk, editing, muziek, effecten, geluidsmixage en geluidsediting. De belangrijkste prijs die de film echter won is dit voor de beste regie.

Het waargebeurde slavernijdrama 12 Years a Slave van regisseur Steve McQueen ging er gisteren met nog twee andere awards vandoor. Actrice Lupita Nyong'o kreeg de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol en John Ridley kreeg een Oscar voor zijn bewerkte scenario van de film. 12 Years a Slave was in totaal negen keer genomineerd, en verzilverde er in totaal dus drie van.

De grote teleurstelling van het jaar is American Hustle. Tien nominaties, nul Oscars is de uitslag voor regisseur David O. Russell. Dat, terwijl de film de vijftiende ooit is die in alle acteercategorieën genomineerd werd. Daarvan werd er dus geen enkele verzilverd.

De meeste acteerprijzen gingen naar Dallas Buyers Club, dat in totaal zes maal genomineerd was. Hoofdrolspeler Matthew McConaughey kreeg de Oscar voor de beste acteur, en Jared Leto kreeg er ook en voor zijn bijrol in Dallas Buyers Club. Daarnaast won de film nog de Oscar voor de beste make-up, waarmee het totale aantal Oscars voor de film van regisseur Jean-Marc Vallée op drie eindigt.

Dan blijft bij de acteerprijzen nog de award voor de beste actrice over. Die ging zoals eigenlijk ook wel verwacht werd naar Cate Blanchett, voor haar rol in Woody Allens Blue Jasmine. De film Her kreeg de Oscar voor het beste originele scenario.

Nog twee andere films verzilverden meer dan één nominatie. Allereerst de animatiefilm Frozen, de wereldwijd al meer dan één miljard dollar opbracht. Het titelnummer kreeg een prijs en de film werd bekroond tot de beste animatiefilm. Verder kreeg The Great Gatsby, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, ook twee Oscars mee naar huis: beste kostuums en beste art direction.

20 Feet from Stardom kreeg de award voor de beste documentaire mee naar huis, en tot slot ging de prijs voor de beste buitenlandse film weinig verrassend naar het schitterende Italiaanse La Grande Bellezza.

De grote winnaar van de avond is dus 12 Years a Slave, dat naast de hoofdprijs nog twee andere Oscars mee naar huis kreeg. Gravity is de film met de meeste prijzen: zeven, maar won vooral in de technische categorieën. Verder staat Dallas Buyers Club op de tweede plek als het aankomt op het totale aantal Oscars. Die film won er drie, waaronder twee in de acteercategorieën.

Overigens konden we jullie deze niet onthouden. Showhost Ellen DeGeneres maakte met zoveel mogelijk acteurs en actrices een selfie en plaatste die op Twitter. Die vervolgens binnen drie kwartier meer dan één miljoen keer geretweet was, en er uiteindelijk zelfs voor zorgde dat Twitter er tijdelijk uit lag. Na de foto tref je een lijst aan met daarop alle winnaars.


Beste film: 12 Years a Slave
Beste regie: Alfonso Cuaron - Gravity
Beste acteur: Matthew McConaughey - Dallas Buyers Club
Beste actrice: Cate Blanchett - Blue Jasmine
Beste mannelijke bijrol: Jared Leto - Dallas Buyers Club
Beste vrouwelijke bijrol: Lupita Nyong'o - 12 Years a Slave
Beste bewerkte scenario: 12 Years a Slave
Beste originele scenario: Her
Beste camerawerk: Gravity
Beste editing: Gravity
Beste muziek: Gravity
Beste song: Frozen
Beste kostuums: The Great Gatsby
Beste art direction: The Great Gatsby
Beste make-up: Dallas Buyers Club
Beste effecten: Gravity
Beste geluidsmixage: Gravity
Beste geluidsediting: Gravity
Beste lange animatie: Frozen
Beste documentaire: 20 Feet from stardom
Beste buitenlandse film: La Grande Bellezza
Beste korte animatie: Mr Hublot
Beste korte film: Helium
Beste korte documentaire: The Lady in Number 6

NieuwsFilm

meest populair