Celebrities steunen jonge transgenders in strijd tegen Trump

De Amerikaanse president Trump heeft weer de woede op zijn hals gehaald, nadat hij afgelopen woensdag een wet voor transgenders terugdraaide. Bekende sterren als Ellen DeGeneres en Chris Evans reageren geshockeerd op het nieuws.

Een heel leger aan bekende sterren waaronder Ellen DeGeneres (Finding Dory, Finding Nemo), Chris Evans (Captain America: Civil War, Snowpiercer), Ewan McGregor (Beauty and the Beast, T2 Trainspotting), Ellen Page (X-Men: Days of Future Past, Into The Forest), Brie Larson (Kong: Skull Island, Room) en Beyoncé (Dreamgirls, Austin Powers In Goldmember), heeft zich op social media woedend uitgelaten over nieuwe politieke beleidsmaatregelen omtrent transseksualiteit. De Amerikaanse president Donald Trump heeft namelijk afgelopen woensdag bepaald dat jonge transgenders op openbare scholen voortaan niet meer mogen kiezen naar welk toilet ze gaan.

Trump draait met deze beslissing een oude maatregel van zijn voorganger Barack Obama terug waarin werd geregeld dat jonge transseksuelen zelf een toilet mochten kiezen passend bij hun nieuwe sekse. Trump is van mening dat het niet de taak is van de nationale regering om zich te bemoeien met deze kwestie, maar van de federale staten.

Direct werd er felle kritiek geuit vanuit de LGBTQ-gemeenschap en hun supporters, waaronder dus een hoop bekende celebrities. Zo twitterde comédienne en talkshowhost Ellen Denegeres het volgende: "Deze kwestie (Trumps transgenderbeleid, red.) gaat niet over politiek, het gaat om mensenrechten. Dit is niet oké!" Oscar-winnares Brie Larson noemde het beleid van Trump "walgelijk" en "onacceptabel".

Ook vanuit Trumps eigen achterban klinkt er overigens onvrede. Zo schrijft de Amerikaanse tv-persoonlijkheid Caitlyn Jenner, zelf een transgender en dus tevens uitgesproken Trump-supporter, op haar Twitter-pagina dat deze nieuwe maatregel van Trump een "regelrechte ramp" is en dat "Trump zich niet aan zijn belofte houdt om de LGBTQ-community te beschermen".

Dit is niet de eerste Obama-verworvenheid die de Republikeinse Trump terugdraait. Eerder begon president Trump ook al met het afbreken van de zogenoemde "Obamacare": een wet die de Amerikanen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Ook hierbij kreeg Trump felle kritiek van zijn tegenstanders.

Ondanks de sombere situatie probeert Ellen DeGeneres nog hoop mee te geven aan de transgender-jeugd van de Verenigde Staten: "Voor iedereen die zich bang of hopeloos voelt nu; weet dat we nooit zullen stoppen met het vechten voor jullie rechten!"



NieuwsFilm

meest populair