Featured

'Moonlight' wint na schok Oscar voor de beste film

Toch nam La La Land de meeste awards mee naar huis.

door Jim Pedd om 19:26 in Featured
De Oscar-uitreiking eindigde vannacht behoorlijk pijnlijk. La La Land leek in eerste instantie de prijs voor de beste film mee naar huis te mogen nemen, maar toen de producenten al begonnen aan hun dankwoord, werden ze onderbroken. "Het is Moonlight, ik maak geen grapje" vertelde producent Fred Berger toen hij het kaartje voor die film voor zich hield.

Het probleem zat 'm in het kaartje dat Warren Beatty en Faye Dunaway aangereikt hadden gekregen, waar La La Land op stond. Maar dat bleek het kaartje te zijn voor de beste actrice, waarmee de prijs verkeerd werd uitgereikt. Moonlight van regisseur Barry Jenkins won, die vervolgens vol lof was over de makers van La La Land.

Relativering was er ook, want presentator Jimmy Kimmel merkte nog op zeker te weten dat hij het zou gaan verkloten. Natuurlijk was het niet zijn schuld, maar slordig is het wel. Op het internet en in veel beschrijvingen van de shows is te lezen dat de boel nogal saai was, maar dat het einde de boel in elk geval wel flink opschudde.


Prijsverdeling: De winnaars

Veruit de meeste nominaties kreeg de film La La Land, dat veertien beeldjes naar huis kon nemen. Tijdens de show gingen er zes naar de film, waaronder die voor het productieontwerp, de cinematografie, het beste nummer en beste regisseur (Damien Chazelle) en actrice (Emma Stone). Daarmee leek de film ook de prijs voor de beste film mee naar huis te mogen nemen, maar daar leek het hooguit twee minuten echt op. Met zes beeldjes mag Chazelle blij zijn, maar de kroon ontbreekt natuurlijk.

Die kroon mag regisseur Barry Jenkins dragen, wiens Moonlight afgezien van de beste film nog eens twee andere prijzen mee naar huis nam. Zo mocht acteur Mahershala Ali voor zijn bijrol in de film een prijs in ontvangst nemen en vond Hollywood dat Moonlight het beste bewerkte scenario had.

De avond was voor Jenkins dus prima, maar voor regisseur Denis Villeneuve zal die toch behoorlijk zijn tegengevallen. Natuurlijk nam zijn Arrival het op tegen gedoodverfde winnaars La La Land en Moonlight, maar toch zal hij gehoopt hebben meer dan één van de acht nominaties te verzilveren. Uiteindelijk bleef het bij een prijs voor sound editing.

Iemand die vermoedelijk erg blij zal zijn geweest, is Casey Affleck, die voor zijn rol in Manchester by the Sea de prijs voor de beste acteur kreeg. Dat hadden velen al verwacht, de acteur speelt echt een zeer sterke rol.

Andere opvallende winnaars

Er zijn nog een paar andere opvallende winnaars geweest afgelopen nacht. DC-film Suicide Squad was niet bepaald materiaal voor de beste film van het jaar, maar de make-up zijn Hollywood bevallen, want de comicfilm won daar een Oscar voor.

Ook opvallend: voor het eerst won een Harry Potter-film een Oscar. Dat mocht in al die jaren dat die films gemaakt werden nooit zo zijn, en met de eerste spin-off komt daar dus verandering in. Fantastic Beasts and Where to Find Them won de prijs voor de beste kostuums.

En het meest hartverwarmend is vermoedelijk de Oscar die Kevin O'Connell kreeg. De naam zegt vermoedelijk weinig mensen iets, maar de beste man werd de afgelopen jaren in totaal 21 keer genomineerd. Het lijkt erop dat hij de man is die het meeste verloor in de geschiedenis van de Academy Awards. Maar met Hacksaw Ridge kwam daar verandering in, want hij kreeg de prijs voor sound mixing.


Oscars so white?

Vorig jaar was er fikse kritiek op de Academy. De Oscars zouden te 'blank' zijn: nauwelijks werden er acteurs van kleur genomineerd. Die kritiek werd ter harte genomen, want er kwamen honderden nieuwe leden, veelal gekleurde mensen, die meteen mee mochten stemmen.

Gezien de winnaars van dit jaar, had dat meteen effect. Zo is Mahershala Ali met zijn rol in Moonlight meteen de eerste Moslim die een Academy Award wint. Maar afgezien daarvan gingen er ook prijzen naar Viola Davis voor haar rol in Fences en kreeg documentaire O.J.: Made in America ook een beeldje mee naar huis.


Geen prijs voor The Red Turtle

Door velen gehoopt, maar het mocht niet zo zijn. The Red Turtle, van Nederlands regisseur Michael Dudok de Wit kreeg geen beeldje mee naar huis. Gelukkig won hij wel al meerdere andere belangrijke filmprijzen, waaronder Un Certain Regard tijdens het festival van Cannes. Disney-film Zootopia was overigens de winnaar van deze award.


Oscars so political

Politieke statements - ze zijn vrij gebruikelijk tijdens de Oscars. Geen wonder dus dat men niet alleen stelling nam tegen Amerikaans President Donald Trump, maar ook tegen het inreisverbod dat hij onlangs invoerde. Zo kwam het dus voor dat host Jimmy Kimmel live een Tweet stuurde naar Trump (die overigens niet antwoordde). En er was een politiek statement van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi, die met The Salesman de prijs voor de beste buitenlandse film won. Hij was niet aanwezig omdat hij weigerde na het inreisverbod, waarmee hij uit respect voor landgenoten wel thuis moest blijven.


Hieronder de lijst met winnaars.

Beste mannelijke bijrol: Mahershala Ali (Moonlight)
Beste make-up en hairstyling: Suicide Squad
Beste kostuumontwerp: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Beste documentaire: OJ: Made in America
Beste sound editing: Arrival
Beste sound mixing: Hacksaw Ridge
Beste vrouwelijke bijrol: Viola Davis (Fences)
Beste buitenlandse film: The Salesman
Beste korte animatiefilm: Piper
Beste animatiefilm: Zootopia
Beste productie-ontwerp: La La Land
Beste visuele effecten: The Jungle Book
Beste film editing: Hacksaw Ridge
Beste korte documentaire: The White Helmets
Beste korte live-action film: Sing
Beste cinematografie: La La Land
Beste muziek: La La Land
Beste lied: City of Stars (La La Land)
Beste originele scenario: Manchester by the Sea
Beste aangepaste scenario: Moonlight
Beste regisseur: Damien Chazelle (La La Land)
Beste acteur: Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Beste actrice: Emma Stone (La La Land)
Beste film: Heel even La La Land, maar toch echt Moonlight27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steve-O

Avatar

Wat hilarisch, je zag de verschrikking op Beatty's en Dunaway's gezichten lololol

Ik ben blij met de winnaars. Moonlight was echte de beste film van het afgelopen jaar, blij dat La La Land die niet gewonnen heeft.

Eigenlijk had Portman of Huppert beste actrice moeten winnen...

Ed Crane

Avatar

Ja, memorabel moment.

Ed Crane

Avatar

Vanaf nu is het trouwens ook voor altijd "de Oscar winnende film Suicide Squad". Geinig.

Robbepost

Avatar

Suicide Squad wint een oscar en BvS meerdere razzies........
Lekker geloofwaardig deze poppenkast.......

horizon

Avatar

Lol, foutje bedankt.

Heb maar een van de genomineerde films gezien in beste film categorie. Kan dus niet beoordelen wat de beste films was.

eltorro

Avatar

Ach ja, Suicide Squad heeft het ook gewoon verdient, is ook een prima film verder. En ook goed om te zien dat Arrival nog minimaal 1 prijs mee naar huis had genomen, toch wel de beste film van het afgelopen jaar.

Master Of Films

Avatar

Er waren idd meer dan terecht Oscars weg gegeven. Ik vond Mahershala Ali heel sterk, jammer dat hij zo kort in Moonlight zat. Ik ben ook zeer blij voor Casey Affleck. Ik kan wel uren doorgaan. Maar in het algemeen was ik wel tevreden met de winnaars.

benjamin

Avatar

Robbepost "Suicide Squad wint een oscar en BvS meerdere razzies........
Lekker geloofwaardig deze poppenkast......."
Het zijn totaal onvergelijkbare prijzen dus waarom zou dit een probleem zijn voor geloofwaardigheid?

Robbepost

Avatar

Benjamin,
Ik vind beide prijzen ongeloofwaardig, omdat BvS geen razzie verdient en SS geen oscar in mijn optiek.
Ik vergelijk de prijzen niet met elkaar maar wel diens ongeloofwaardigheid.
Wellicht had ik 'poppenkasten' moeten typen.

horizon

Avatar

Robbepost,
waarom zou Suicide Squad geen oscar voor make-up mogen winnen?
Dat is een Oscar die compleet los staat van zaken waarop een film doorgaans wordt beoordeelt (verhaal, acteren). Daar kan de slechtste van de slechtste film in principe gewoon een Oscar voor winnen.

De razzies hecht ik wel geen waarde aan. Initiatief dat zijn doel voorbij is geschoten. En het is niet eens meer ludiek maar eerder een hype-matige prijs.

Frietgezicht

Avatar

Goed om te lezen dat het saai was,weer niks gemist dus. Samenvattingen zie ik wel voorbij komen.

Pijnlijk zo'n verkeerde envelop. Als er 1 persoon verantwoordelijk is om de goede enveloppen uit te delen is die nu zijn baan kwijt.

Robbepost

Avatar

Horizon,
Dat klopt ook wel, maar ik vind dat bv star trek beyond deze oscar meer verdiend heeft.

Frietgezicht

Avatar

Trump lijkt er wel beter vanaf te komen dan ik vooraf dacht.

benjamin

Avatar

Gigantische flater van de Oscars. Los daarvan lijkt dit palmares wel in orde: mooi dat de 'grote drie' (Manchester, Moonlight en La La Land) toch allemaal mooie prijzen wisten te pakken.

benjamin

Avatar

Oscar voor buitenlandse film lijkt wel redelijk politiek geïnspireerd zeker na alle lof die Toni Erdmann al kreeg.

Master Of Films

Avatar

Ach we hebben nog 4 jaar te gaan met Trump. Hollywood kan zich de komende jaren wel uitleven.

JamesBond

Avatar

Een moment voor in de geschiedenisboeken... Wat een plottwist en wat een manier om de show te eindigen.

Vond overigens dat Jimmy Kimmel het heel erg goed deed! Heb van de show genoten!

Steve-O

Avatar

Heb alleen Salesman en Land of Mine van de genomineerde buitenlandse films gezien maar vond nou niet dat ie moest winnen.

Erg blij voor Affleck, Ali, Davis en Moonlight. Ook voor Fantastic Beasts en Suicide Squad, WB zal wel verheugd zijn

Brein8998

Avatar

Ik zie de Honest Trailer voor La La Land al voor me: "Oscar winner for best picture... for 30 seconds."

Brein8998

Avatar

Hilarisch wat er allemaal op twitter gezegd wordt:

"I wish it went like this during the elections."

"Leonardo DiCaprio was behind it..."

@MNightShyamalan
"I wrote the ending of the academy awards 2017. @jimmykimmel we really got them!"

Ed Crane

Avatar

Nog een screw up, zij het een wat kleinere: bij het in memoriam gedeelte was van een overlevende de naam te zien die klopte, maar er zat een foto bij van iemand anders uit de filmindustrie die nog gewoon leeft.

Banned

Avatar

Dat Fantastic Beasts de oscar niet won voor production design is mij een raadsel. Serieus La La Land ?

Steve-O

Avatar

Er gaat ook altijd wat mis met de in memoriam...

Effie

Avatar

@Ed Crane: Overlevenden horen dan ook sowieso niet in een memoriam thuis!

Blockbuster

Avatar

Nederland sws geen kans met Red turtle. Animatie-grootheden Dreakworks en Disney zijn vele geliefder bij The Academy.

Gigan72

Avatar

En zo als altijd (met de meeste films die een oscar winnen voor beste film) zijn we moonlicht over 3 maanden weer vergeten.

Buff

Avatar

Begin toch te denken dat dit ook weer eens bewust is gegaan net als bijvoorbeeld de valpartijen van Jennifer Lawrence. De oscars zijn boring as hell en een blunder zorgt voor een hoop buzz waardoor het event toch wereldwijd in het nieuws komt.

Gisteravond gelijk maar Moonlight gekeken. Mahershala Ali was fantastisch en heeft terecht gewonnen. Maar Best Adapted Screenplay? Zo boeiend was het dialoog niet, het was een film met gevoel en hart en dat wisten de acteurs met gezichtsuitdrukkingen en uitbarstingen geloofwaardig neer te zetten. Het verhaal vond ik zo nu en dan echter minder geloofwaardig. Best Motion Picture? Als je kijkt naar wat er in 2016 allemaal gebeurd is dan is deze film zeker wel relevant en om die reden is het ook de beste film van het jaar maar het is een film die ik geen 2e keer hoef te zien en over 5 jaar waarschijnlijk weer vergeten ben. Black Lives Matter Political Correctness rules the US

NieuwsFilm

meest populair