'Moonlight' wint na schok Oscar voor de beste film

'Moonlight' wint na schok Oscar voor de beste film

Toch nam La La Land de meeste awards mee naar huis.

De Oscar-uitreiking eindigde vannacht behoorlijk pijnlijk. La La Land leek in eerste instantie de prijs voor de beste film mee naar huis te mogen nemen, maar toen de producenten al begonnen aan hun dankwoord, werden ze onderbroken. "Het is Moonlight, ik maak geen grapje" vertelde producent Fred Berger toen hij het kaartje voor die film voor zich hield.

Het probleem zat 'm in het kaartje dat Warren Beatty en Faye Dunaway aangereikt hadden gekregen, waar La La Land op stond. Maar dat bleek het kaartje te zijn voor de beste actrice, waarmee de prijs verkeerd werd uitgereikt. Moonlight van regisseur Barry Jenkins won, die vervolgens vol lof was over de makers van La La Land.

Relativering was er ook, want presentator Jimmy Kimmel merkte nog op zeker te weten dat hij het zou gaan verkloten. Natuurlijk was het niet zijn schuld, maar slordig is het wel. Op het internet en in veel beschrijvingen van de shows is te lezen dat de boel nogal saai was, maar dat het einde de boel in elk geval wel flink opschudde.


Prijsverdeling: De winnaars

Veruit de meeste nominaties kreeg de film La La Land, dat veertien beeldjes naar huis kon nemen. Tijdens de show gingen er zes naar de film, waaronder die voor het productieontwerp, de cinematografie, het beste nummer en beste regisseur (Damien Chazelle) en actrice (Emma Stone). Daarmee leek de film ook de prijs voor de beste film mee naar huis te mogen nemen, maar daar leek het hooguit twee minuten echt op. Met zes beeldjes mag Chazelle blij zijn, maar de kroon ontbreekt natuurlijk.

Die kroon mag regisseur Barry Jenkins dragen, wiens Moonlight afgezien van de beste film nog eens twee andere prijzen mee naar huis nam. Zo mocht acteur Mahershala Ali voor zijn bijrol in de film een prijs in ontvangst nemen en vond Hollywood dat Moonlight het beste bewerkte scenario had.

De avond was voor Jenkins dus prima, maar voor regisseur Denis Villeneuve zal die toch behoorlijk zijn tegengevallen. Natuurlijk nam zijn Arrival het op tegen gedoodverfde winnaars La La Land en Moonlight, maar toch zal hij gehoopt hebben meer dan één van de acht nominaties te verzilveren. Uiteindelijk bleef het bij een prijs voor sound editing.

Iemand die vermoedelijk erg blij zal zijn geweest, is Casey Affleck, die voor zijn rol in Manchester by the Sea de prijs voor de beste acteur kreeg. Dat hadden velen al verwacht, de acteur speelt echt een zeer sterke rol.

Andere opvallende winnaars

Er zijn nog een paar andere opvallende winnaars geweest afgelopen nacht. DC-film Suicide Squad was niet bepaald materiaal voor de beste film van het jaar, maar de make-up zijn Hollywood bevallen, want de comicfilm won daar een Oscar voor.

Ook opvallend: voor het eerst won een Harry Potter-film een Oscar. Dat mocht in al die jaren dat die films gemaakt werden nooit zo zijn, en met de eerste spin-off komt daar dus verandering in. Fantastic Beasts and Where to Find Them won de prijs voor de beste kostuums.

En het meest hartverwarmend is vermoedelijk de Oscar die Kevin O'Connell kreeg. De naam zegt vermoedelijk weinig mensen iets, maar de beste man werd de afgelopen jaren in totaal 21 keer genomineerd. Het lijkt erop dat hij de man is die het meeste verloor in de geschiedenis van de Academy Awards. Maar met Hacksaw Ridge kwam daar verandering in, want hij kreeg de prijs voor sound mixing.


Oscars so white?

Vorig jaar was er fikse kritiek op de Academy. De Oscars zouden te 'blank' zijn: nauwelijks werden er acteurs van kleur genomineerd. Die kritiek werd ter harte genomen, want er kwamen honderden nieuwe leden, veelal gekleurde mensen, die meteen mee mochten stemmen.

Gezien de winnaars van dit jaar, had dat meteen effect. Zo is Mahershala Ali met zijn rol in Moonlight meteen de eerste Moslim die een Academy Award wint. Maar afgezien daarvan gingen er ook prijzen naar Viola Davis voor haar rol in Fences en kreeg documentaire O.J.: Made in America ook een beeldje mee naar huis.


Geen prijs voor The Red Turtle

Door velen gehoopt, maar het mocht niet zo zijn. The Red Turtle, van Nederlands regisseur Michael Dudok de Wit kreeg geen beeldje mee naar huis. Gelukkig won hij wel al meerdere andere belangrijke filmprijzen, waaronder Un Certain Regard tijdens het festival van Cannes. Disney-film Zootopia was overigens de winnaar van deze award.


Oscars so political

Politieke statements - ze zijn vrij gebruikelijk tijdens de Oscars. Geen wonder dus dat men niet alleen stelling nam tegen Amerikaans President Donald Trump, maar ook tegen het inreisverbod dat hij onlangs invoerde. Zo kwam het dus voor dat host Jimmy Kimmel live een Tweet stuurde naar Trump (die overigens niet antwoordde). En er was een politiek statement van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi, die met The Salesman de prijs voor de beste buitenlandse film won. Hij was niet aanwezig omdat hij weigerde na het inreisverbod, waarmee hij uit respect voor landgenoten wel thuis moest blijven.


Hieronder de lijst met winnaars.

Beste mannelijke bijrol: Mahershala Ali (Moonlight)
Beste make-up en hairstyling: Suicide Squad
Beste kostuumontwerp: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Beste documentaire: OJ: Made in America
Beste sound editing: Arrival
Beste sound mixing: Hacksaw Ridge
Beste vrouwelijke bijrol: Viola Davis (Fences)
Beste buitenlandse film: The Salesman
Beste korte animatiefilm: Piper
Beste animatiefilm: Zootopia
Beste productie-ontwerp: La La Land
Beste visuele effecten: The Jungle Book
Beste film editing: Hacksaw Ridge
Beste korte documentaire: The White Helmets
Beste korte live-action film: Sing
Beste cinematografie: La La Land
Beste muziek: La La Land
Beste lied: City of Stars (La La Land)
Beste originele scenario: Manchester by the Sea
Beste aangepaste scenario: Moonlight
Beste regisseur: Damien Chazelle (La La Land)
Beste acteur: Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Beste actrice: Emma Stone (La La Land)
Beste film: Heel even La La Land, maar toch echt Moonlight



NieuwsFilm

meest populair