Featured

Ogen dicht: Dit is de engste film ooit!

Ben jij het ermee eens? We hebben de tien engste horrorfilms op een rij.

door Bram de Groot om 22:30 in Featured
Welke film nu eigenlijk het engst is, is wel heel erg een persoonlijke mening. Sommige mensen kunnen dubbel liggen om paranormale horrorfilms, terwijl andere kijkers weglopen uit de bioscoopzaal omdat ze zo'n film doodeng vinden.

Een onderzoek heeft nu uitgewezen welke film het engste is. BroadBandChoices koos hiervoor een leuke, maar uiteraard weinig kwalitatieve methode. Op basis van aanbevelingen van recensenten en Reddit-gebruikers werd er een lijst met de 50 engste horrorfilms opgesteld. Vervolgens keek een panel van 50 mensen naar de films.

Aan de hartslagmeter!
Deze 50 deelnemers kregen ook een hartslagmeter om en de hartslagresultaten werden achteraf vergeleken, op de gemiddelde hartslag en de hoogste piek in de slag. Op basis van de gemiddelde hartslag werd de "engste horrorfilm ooit" uitgekozen. Hieronder de top tien:

1. Sinister (2012)
2. Insidious (2010)
3. The Conjuring (2013)
4. Hereditary (2018)
5. Paranormal Activity (2010)
6. It Follows (2014)
7. The Conjuring 2 (2016)
8. The Babadook (2014)
9. The Descent (2005)
10. The Visit (2015)

Wat zeg jij? Ben jij het eens met dat de film van regisseur Scott Derrickson de engste film ooit is? Waarschijnlijk velen niet, aangezien er nog zoveel andere enge films zijn. Denk maar eens aan REC! Laat jouw mening achter op de gebruikelijke plaats. Hieronder de trailer voor Sinister.

33 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Novarellum

Avatar

Ik heb nooit zo goed begrepen waarom Insidious zo eng werd gevonden. The Conjuring daarintegen.. Voor mij persoonlijk is het de originele eerste Nightmare on elmstreet. (Omdat ik 12 jaar oud was en het één van de eerste horrors was die ik zag.)

Maac

Avatar

Op basis van de gemiddelde hartslag werd de "engste horrorfilm ooit" uitgekozen.
Een leuke manier om het meetbaar te maken en in dit geval klinkt Sinister als de rechtvaardige winnaar. Je hartslag gaat natuurlijk sneller omhoog bij jump scares en die heeft Sinister genoeg. Ook zeker geen slechte horrorfilm vind ik.

Persoonlijk vind ik psychologische horror enger dan horror met veel jump scares of extreem geweld en gore, maar iedereen vind iets anders eng natuurlijk. Ik zou denk ik voor Antichrist zijn gegaan, maar die staat hier niet eens tussen.

PRIME

Avatar

The Visit vond ik wel érg vermakelijk. Verder allemaal prima horror films, maar toch mist bij vele dat echt onder de huid kruipende gevoel.

Crush

Avatar

Als ik mij niet vergis heeft Paranormaal Activity een uitzonderlijk kleine 'ontspanningstijd'. De nachten volgen elkaar na een tijdje zeer snel op, publiek krijgt geen tijd meer om te ontspannen zoals wel steeds het geval is in de gemiddelde horrorfilm. Het valt dus allemaal een beetje te zien wat je als maatstaf neemt.

Master Of Films

Avatar

Maac "Persoonlijk vind ik psychologische horror enger dan horror met veel jump scares of extreem geweld en gore, maar iedereen vind iets anders eng natuurlijk."
Ik ben het helemaal met je eens. Zelfs met games. F.E.A.R. in de nacht spelen met de lichten uit is geen aanrader. Smiley face

horizon

Avatar

Of Fatal Frame V. Ook geen aanrader in het donker.

De gekozen methode is helemaal niet verkeerd. Maar het zou nog leuker zijn als ze ook zo'n lijst met romantische comedies en actiefilms zouden maken.

Alexwithmike

Avatar

Van REC (2007) en Ils (Them) ging mijn hartslag in ieder geval de hoogte in ;)

Monojaxx

Avatar

Sinister is vooral eng omdat de killings erg sadistisch zijn. Er zijn maar weinig horror films waar ik echt de rillingen van kreeg als Sinister. Al had ik dat ook wel bij Hostel 1 en 2. Low budget maar best creepy, je gaat daarna toch met een heel anders gevoel naar een Oostblokland Smiley face

Decepticon

Avatar

Ik vind The Conjuring 1&2 tot nu toe de engste films. Ik kijk ze elk jaar wel een keer, meestal rond Halloween spooktober maand en die zorgen er elke weer voor dat de haren op mijn armen recht omhoog staan. Echte rillingen, zo goed en verdomde spannend bij elke kijkbeurt.

Paranormal Activity kreeg dat ook voor elkaar, maar of dat bij herhaling nog zo is, weet ik niet. Ik heb geen interesse om die weer te zien.

Sinister doet zijn werk imo ook heel goed, enger dan de Conjuring spin-offs.

En hoewel ik de originele Halloween al tig keer heb gezien, blijft hij toch eng, door de goede suspense en muziek score.

Pascal08

Avatar

Sinister en Hereditary zijn beide hetzelfde op papier in de zin van entiteiten enz enz maar qua vergelijking vind ik Hereditary velen malen enger en realistisch dan die jump scare popcorn troep.
Ookal zit er een redelijk budget aan dat soort films alsnog komen ze cheap over.
Midsommar, Herediatary niveau van de Exorcist vroeger.
Maar zal wel een sign of the times zijn dat ze dit soort cheap troep prijzen als
engste film.

Maac

Avatar

Pascal08 "Maar zal wel een sign of the times zijn dat ze dit soort cheap troep prijzen als engste film."
Jij hebt het artikel dus niet gelezen.

Maac

Avatar

@Master of Films
Ik heb F.E.A.R. niet gespeeld, maar ik had een vergelijkbare ervaring met Dead Space.

dave74

Avatar

Beste horror films zijn the thing en evil dead

Crush

Avatar

Toch enkele verrassende titels in die top 30, zoals Dark Skies. Voor mij een van de betere horrorfilms van de afgelopen 10 jaar, maar ik heb er nooit ook maar iemand over horen praten. Leuk dat hij dan toch plots in zo'n lijstje opduikt...

Robbepost

Avatar

Ik weet nog dat ik als kind Hellbound zag. Daar ben ik echt bang van geworden.
Zo'n gevoel heb ik nooit meer aan een film over gehouden. Die geesten in een huis films doen me niet zoveel.

Blockbuster

Avatar

Pfff, alleen maar van die paranormale troep van de laatste jaren in de Top 10 met behekste huizen en zo. Geef mij maar de old school horror classics. Als je dan toch een film over een behekst huis wil zien, kijk de originele The Amityville Horror. Als je dan ook nog de geschiedenis kent, gebaseerd op echte feiten en dat er tijdens de opnames ook nog de nodige creepy dingen gebeurden (doden op de set), dat geeft een extra enge lading. Dat geldt ook voor The Exorcist en Poltergeist, ook acteurs en crewmembers die de dood vonden. Dat zijn de engste films.

Welke IT is dat in de Top 20 van hierboven? Eigenlijk is de eerste uit 1990 enger dan de remake. De originele The Evil Dead is ook een toppertje, net als The Shining en Halloween, door de muziek en de cameravoering. Scream is de beste horrorfilm van de jaren 90.

Psychologische horror is ook eng, omdat het realistisch oogt. The Blair Witch Project moet je neutraal ingaan, zonder trailer. Ik dacht destijds ook dat het echte found footage was.

The Others is ook een mooi voorbeeld met die lange stiltes. Nog beter dan A Quiet Place.

walter_sobchak

Avatar

Ik weet niet of het echt onder horror valt, omdat het geen bloederige film is. Maar The Blair Witch project vind ik de engste film ooit gemaakt.

Gigan72

Avatar

Die top10 is een leuke lijst
Zitten zeker wel top films tussen maar echt eng vindt ik ze niet.
Maar wat je eng vindt is ook persoonlijk .
Heb zelf niet veel met geesten of zo.
Ben meer van de Slasher horror en Zombie.s en vage monsters en films zo als Alien ,The Thing Re-Animator. Evil Dead.
Jaren 70,80 en 90 blijven toch wel voor mij de beste horror films.

Als kind was er 1 film die ik echt super eng vondt House by the cemetery van Lucio Fulci.
Van die film kon ik echt niet slapen en de kelder daar ging ik echt een tijdje niet meer in.

Bobby Z

Avatar

Goh, het is kom uit de tijd dat ik de exorcist en evil dead in de bioscoop gaan zien. Wat ik bij de exorcist heb meegemaakt ze hebben de film maar liefst 6x onderbroken om mensen door mensen te moeten afvoeren met ambulances ! Ook had de film mij tenminste enkele zeg maar moeilijke nachtjes bezorgd.
Ook de originele Evil dead liet mij ook een tijdje achterom kijken destijd .

als ik een tijdsprong maak heeft The Nun mij ook aangenaam vera....schrikt !

Broodrooster

Avatar

Ik vond sinister vooral een hele nare film, meer naar dan eng. Net als midsommar welke ook meer naar dan eng is.

Rohieth

Avatar

Bij Sinister is het zeer duidelijk de grasmaaier scene die iedereen het stuipen op het lijf joeg.

Verder begrijp ik niet waarom The Babadook erin staat. Waarschijnlijk het laatste kwartier wat meer shock factor is, verder toch weinig 'jump scares' in die film, hetzelfde geldt voor Hereditary wat meer met shock te maken heeft.

Beetje een rare lijst.

Goku32

Avatar

Hahahaha dit lijstje, wat een onzin, er zijn veel engere films dan deze top tien

Pascal08

Avatar

@Maac dat is nog altijd beter als het kleine verkapte racistje uithangen. Zoals arme Maacje en Mofje.

Orko

Avatar

Leuk lijstje en experiment. Mij valt vooral op dat vrij recente horrorfilms eng worden gevonden. Dat roept ook gelijk wat vragen op over proefpersonen. Hebben ze films al eerder gezien? Wat is gemiddelde leeftijd van de proefpersonen? Zijn er verschillen te zien tussen proefpersonen als er gekeken wordt naar leeftijd?

Maac

Avatar

Pascal08 "@Maac dat is nog altijd beter als..."
Beter dan, niet als. Verkapt taalwonder.

Spider-fan

Avatar

Jammer genoeg zijn horrorfilms alleen echt eng als je nog jong bent en ze voor het eerst gaat kijken. Ik vond toen ik ze begon te kijken de engste: Salem's Lot (vooral dat dode jochie dat voor het raam zweeft en met zijn nagels erop krast om binnen gelaten te worden), The Exorcist, The Evil Dead, Friday the 13th. De meeste anderen vond ik niet eng, ook niet klassiekers als The Shining en The Thing. The Shining vond ik een te afstandelijk kunstmatig gevoel hebben om echt eng te zijn (ook één van King's kritieken erop) - wel goede film natuurlijk. The Thing is gewoon iets te over-the-top om echt eng te zijn - een wandelend hoofd op pootjes. Wel goede effecten.
Maar Sinister is een goede keuze als je het over meer recente films hebt. Alleen The Visit vond ik echt niks uit dit lijstje.

Sunspot

Avatar

It Follows!!!!!!!!!!!!!!!! Gewoon omdat het spanning heeft heel de film door, goed verhaal, acteurs.

Sinister was zeker weten leuk, maa rvooral om de setting, verhaal, SFEER.

Moet zeggen dat 'eng' niet alleen bij horror/thriller is, vaak zijn er bepaalde scenes in allerlei genres die gewoon eng/spannend zijn, snijdend, zijn vaak niet eens horror/thriller per se.

Lijkt ook toevallig soms, door setting, acteurs, verhaal, kan in meerdere genres zitten

Gaat ook niet per se om 'eng', maar om snijdende spanning, DREIGING.

Jump scares zijn makkelijk te maken, vooral geluid is het, moet je eens zelfde scene zonder geluid kijken, is niks meer zowat.

KeesjeNL

Avatar

@Master Of Films @Maac

Ja, beide waren echt formidabel in schrik aanjagen. Beide met jumpscares, maar óók met de volledige ambiance. Al die geluidjes door je dolby 7.1-koptelefoon laten je piesen in je broek. Ik heb nu bijvoorbeeld al een aantal maanden de laatste 2 Resident-evil games op me pc staan, maar nog geen 'geschikt' moment kunnen vinden om (het aan te durven) die te spelen..

Pannekoekenhoofd

Avatar

Sinister vind ik op de juiste positie staan, dat is tot nu toe ook de enige geweest die ik uit heb gedrukt (grasmaaier scene) om 'm met dag licht verder te kijken

Jeroenevertp

Avatar

Bij een hartslagmeting meet je inderdaad het aantal Jumpscares. Dat weerspiegelt in mijn ogen niet wat de béste horrorfilm is.

Als kind was ik verslaafd aan horror. Maar ik vond ook dat er weinig variatie in het genre zat. Vaak een huis waar iets afgrijselijks gebeurd was of buitenaardse wezens die zich hier komen vermenigvuldigen. Ook alle soorten insecten daar werden vaak horrorfilms op gebaseerd. Pas met de komst van The 6th sense was er weer iets origineels

Innocent

Avatar

Nou voor mij was de og evil dead de engste film ooit die ik als jong jochie heb gekeken!! Jammer genoeg heb ik hem jaren later als volwassen man nog een keer gekeken en toen vond ik hem aardig belachelijk.

Angelo1979

Avatar

Vond de film “the Descent”
toch wel een erg strakke film,
Lekker claustrofobisch.

voorral het einde. Smiley face

Big Hero

Avatar

Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb eigenlijk nog nooit een enge film gezien, en ook niet uit m'n stoel gesprongen van een schrikreactie.
Ik ben wel een keer flink geschrokken van een vrouw die naast me zat in de bios, ik keek ze aan en mijn bak popcorn vloog een meter de lucht, zo lelijk.. en dat in het donker. Dat was wel een enge ervaring.
Maar de eerste enge film moet (voor mij iig) nog gemaakt worden.

NieuwsFilm

meest populair