A Cut Above [Netflix]
Recensie

A Cut Above [Netflix] (2022)

Deze luchtige Braziliaanse zomeravondsnack staat bol van de vrolijkheid, maar heeft weinig om het lijf.

in Recensies
Leestijd: 2 min 28 sec
Regie: Rodrigo França | Scenario: Marcelo Andrade, Anderson França, Silvio Guindane | Cast: Lucas Koka Penteado (Richardsson), Solange Couto (Cristina), Rebecca (Raquel), Juliana Alves (Geice Kelly), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2022

De jonge en ogenschijnlijk altijd opgewekte en felgeklede Braziliaanse Richardsson is net klaar met zijn middelbare school en gaat misschien rechten studeren. Raquel, het meisje waar hij een oogje op heeft, wil vooral nog even feestvieren. Richardssons alleenstaande moeder Cristina runt een kap- en schoonheidssalon, maar verkeert in financieel zwaar weer. De huisbaas is wel klaar met de huurachterstand en heeft het pandje al beloofd aan de grote concurrent aan de overkant van de straat. De zaken in kapsalon Saigon lopen dan ook niet echt lekker. Zelfs de oma van Richardsson gaat liever naar de gehaaide concurrent Greice Kelly.

De opgewekte Braziliaanse feelgoodkomedie A Cut Above (oorspronkelijke titel: Barba, Cabelo & Bigode, wat zich laat vertalen als 'Baard, Haar & Snor') neemt de tijd om tot de kern te komen. Het duurt lang voor Richardsson niet alleen zijn roeping vindt, maar ook een manier om zijn noodlijdende moeder uit de brand te helpen. Om een idee te krijgen welke richting zijn leven op moet besluit Richardsson een helderziende te raadplegen, die hem aanraadt een kip te kopen. Geen idee wat hij hier precies mee moet, maar het stuk gevogelte staat garant voor kolderieke taferelen in Greices zaak.

Tot de hoofdzaken komen is wel een issue in A Cut Above. Wat hierbij ook niet helpt, is dat er allerlei zijlijnen aan het hoofdverhaal worden opgehangen. Zo denkt Richardsson met weemoed terug aan de tijd dat zijn vader nog leefde. Zijn moeder is in de ban van een oude vlam die na jaren weer contact opneemt. Kennelijk is met hem in bed belanden en over hem roddelen met haar beste vriendin belangrijker dan haar zaak redden. Met bepaalde bijfiguren, zoals een priester, wordt bitter weinig gedaan. Ze voelen dan ook als opvulsel.

Regisseur Rodrigo França heeft een kleurrijk en vrolijk niemendalletje afgeleverd waarmee je prima een zomeravond doorkomt, maar waarvan je de uitkomst ook al kan uittekenen. De vlotte gevatte toon en het spreken van Richardsson tegen de camera zijn inmiddels sleetse trucjes. De beeldgrapjes die hij uithaalt, waaronder de introductie van de personages, zijn weliswaar niet overdadig, maar paradoxaal genoeg hopeloos hip en achterhaald tegelijk. Het zorgt ervoor dat deze lichte komedie met soapachtige trekjes vlot wegkijkt zonder meer dan de indruk van zon en vrolijkheid achter te laten.

Deert dat? Weinig. Het maakt A Cut Above tot een formulematige fastfoodsnack die het vooral moeten hebben van de onmiskenbare charme van zijn ietwat kinderachtig spelende en geklede hoofdrolspeler Luca Koka Penteado. Er zijn heus wel serieuze zaken aan de hand in het naamloze Braziliaanse dorpje, maar het centrale thema dat iedereen op zoek is naar het beste leven voor zichzelf komt er maar bekaaid vanaf. Een prima tussendoortje dus, maar na een uur heb je toch weer honger.

A Cut Above is te zien bij Netflix.