Recensie

Please Don't Destroy: The Treasure of Foggy Mountain (2023)

Een komedie die de huidige tienergeneratie misschien wel kan waarderen.

in Recensies
Leestijd: 3 min 1 sec
Regie: Paul Briganti | Scenario: Martin Herlihy, John Higgins, Ben Marshall | Cast: Ben Marshall (Ben), John Higgins (John), Martin Herlihy (Martin), Megan Stalter (Lisa), X Mayo (Taylor), e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2023

Wat is 'Please Don't Destroy'? Om te beginnen: het is een wie. Drie jonge komieken die indruk maakten met korte filmpjes op sociale media en werden aangenomen bij Saturday Night Live. Ze maken komische video's voor het programma en zijn ontzettend populair in de VS. Om daar geld uit te slaan en naamsbekendheid te verwerven in het buitenland mochten ze een speelfilm maken. Die bewijst dat ze toch sterker zijn als ze slechts een paar minuten moeten vullen.

Martin, John en Ben zijn drie jeugdvrienden die nu als volwassenen werken in een kampeerwinkel. Die is van Bens vader, en Ben houdt zich bezig met indruk op hem te maken. Martin heeft een vriendin. Daarom heeft John het gevoel dat de vrienden uit elkaar beginnen te drijven. Wanneer hij ontdekt dat ze al jaren in bezit zijn van een voorwerp dat ze naar een verborgen schat kan leiden, neemt hij ze mee op avontuur.

In het echt hebben ze dezelfde voornamen en zijn ze bevriend, en ze schreven ook samen het scenario voor The Treasure of Foggy Mountain. Wie al bekend is met hun werk herkent hun stempel al in de eerste paar seconden als er op bloedserieuze wijze een flauw grapje wordt gemaakt. Saturday Night Live is al bijna vijftig seizoenen een programma met korte sketches, dus alles moet direct grappig zijn. Please Don't Destroy is als trio dan ook een perfecte toevoeging.

In film hoeft het niet zo gehaast of krampachtig. Dat zijn ze duidelijk niet gewend, want ze proberen geforceerd de lach er continu in te houden. Het gevolg is anderhalf uur een stortvloed aan lollig doen, waar grappig en minder grappig materiaal tussen zit. Geen bekendheid in Nederland is een voordeel, want wie ze kent leert met deze film dat ze alles uit een kleine trukendoos trekken.

Dat geldt ook voor het acteren van de drie hoofdrolspelers. Ze hebben hun vaste maniertjes en daar leunen ze erg op. Gelukkig zijn er meer personages. Het bekendste gezicht is Conan O'Brien die Bens vader speelt, ook hij brengt zijn komedie zoals we van hem gewend zijn. En een huidig castlid van Saturday Night Live komt ook opdagen: Bowen Yang, zijn komisch talent is iets breder.

Het plot leent zich ook niet voor briljante humor, eerder voor losse grapjes. Maar voorspelbaar is het niet. De zoektocht naar de schat eindigt halverwege de film, maar hun opbrekende vriendschap blijft van begin tot eind een aanwezig conflict. Dat maakt het geen vervelende zit, ook al kan niet iedereen gieren om de grollen.

Al decennialang komen er komedies uit die vooral in de smaak vallen bij tieners. Die kunnen zo'n film twintig keer kijken en er levenslang uit quoten. Met name de jaren tachtig stond bol van dit soort films. Deze eeuw moesten tieners het helaas doen met films die humor putten uit leeftijdsgenoten die zich klem zuipen en/of drugs gebruiken. De spoeling is de afgelopen jaren sowieso iets dunner geweest. Please Don't Destroy kan het genre wellicht nieuw leven inblazen.

De lol is afkomstig van drie kneuzen met een droog, meta-popcultureel gevoel voor humor. Fijn dat jonge vriendengroepen weer eens dubbel kunnen liggen om een film en er achteraf enthousiast over kunnen napraten. Als zelfs een film zoals Dude, Where's My Car het voor elkaar krijgt dat kijkers twintig jaar later nog iets voor de geest kunnen halen bij "...and then?", dan gaat The Treasure of Foggy Mountain zeker leuke herinneringen creëren voor huidige tieners.