Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)

The Clones Are Coming

Reviews (13)

Glennekeeeee

Avatar

Naar aanleiding van Star Wars: The Force Awakens speelt de Vlaamse zender 4 alle reeds verschenen Star Wars-films af in chronologische volgorde. De tweede in de rij was dus Attack Of The Clones.
In mijn jeugdjaren heb ik deze film grijs gedraaid. Ik herinnerde me het als een fantastisch actie epos waar de eindscène van Anakin en Padmé in het geheugen geschrift stond met het hand van Anakin als bijblijver. De dag van vandaag is het woord 'fantastisch epos' uiteraard te hoog gegrepen maar dat het een hele stap vooruit is tegenover The Phantom Menace is wel een zekerheid.

De film slaat meteen 10 jaar over, gebeurd ook niet vaak in films die eigenlijk als 1 geheel worden bekeken maar op zich was het wel nodig om het personage Anakin een groeispurt te laten krijgen en het personage dichter bij zijn toekomst te brengen. Dat Hayden Christensen geen rasacteur is wordt al snel duidelijk, maar aangezien Star Wars toch een soort van opera is vond ik het allemaal wel nog meevallen. Oscarwaardige acteerprestaties heb ik trouwens nog niet opgemerkt bij de Star Wars films, misschien dat daar de komende weken verandering in komt. Maar Christensen deed het dus ok. In sommige scènes schiet hij inderdaad tekort, maar in andere scènes vind ik hem best degelijk spelen waarin de onderaardse woede goed te merken is. Met zijn uiteindelijke toekomst in acht genomen vond ik dat best goed gedaan. Nathalie Portman laat hier duidelijk ook nog niet het beste van haar zelf zien, net zoals de hele cast trouwens waar zelfs McGregor soms als een amateur overkomt. Om niet te ver over de cast uit te wijden: het was allemaal niet hoogstaand maar storend evenmin.

Het voornaamste probleem blijft toch voor mij Lucas, hoewel ik dat gevoel vroeger minder had. Maar hoe hij de verhalen geschreven heeft en die vooral in de montagekamer aan elkaar heeft gezet is soms toch onder niveau. Het was wel al beter dan in de voorganger maar top kon je dit niet noemen. En dat is raar dat Lucas visueel toch ons in de steek laat in vele scènes, want in de actiescènes laat hij die prachtig tot leven komen met mooie dynamische beelden waar het toch allemaal duidelijk blijft en de effects nu wel degelijk overeind blijven, wat in zijn voorganger niet altijd gezegd kon worden.

Zo begint de film al snel, na een kleine intro, met een heerlijke achtervolgingscène in de stad. In die scène merk je al dat de effects een trapje hoger staan en dat maakt het gewoon véél aangenamer om naar te kijken. Daar is trouwens nog een heerlijk duo te merken in Kenobi en Skywalker, iets wat snel daarna volledig verwatert en toch een gemiste zaak is. Daarna zakt de film wel wat in. De dialogen laten nog steeds de wensen over en als er dan buiten schitterende locaties niet veel te merken is, begin je langzaamaan toch wel te hopen op die actiescène. Die komt er dan ook aan vanaf Obi Wan landt op Kamino. Die vechtscène is een klein voorproefje, niet veel later volgt nog een heerlijke ruimte-achtervolging. Vanaf dan valt de film zo goed als niet meer stil. Er worden enkele (voorspelbare) twists en voorspellingen gedaan maar aan actie is er zeker geen gebrek. We krijgen ook de eerste uitbarsting van de toekomstige Darth Vader. Jammer genoeg gebruikt Lucas die situatie veel te weinig waardoor de impact nogal beperkt blijft. Dan begint een langgerekte finale waar de start wordt ingeluid op Geonosis. Een heerlijke oorlog die nooit verveeld en genoeg afwisseling biedt in de soort actie. Het slotgevecht is, net zoals in de voorganger, misschien nog niet echt een onwijs sterke apotheose maar dankzij de puzzelstukjes die langzaamaan in de plooi vallen is het wel een aangenaam einde.

Star Wars: Attack Of The Clones is zeker geen meesterwerk. Daarvoor zijn er nog steeds te veel fouten gemaakt in het scenario, dialogen en opzet. Maar de film neemt een flinke stap voorwaarts tegenover zijn voorganger dankzij effects die duidelijk beter zijn, heerlijke actie en de kleine dingen waaruit duidelijk te merken is naar waar we toewerken.
Voor een tussendeel in een trilogie is dit ongetwijfeld een film die ook zo meer dan te pruimen is.

7,5/10

jaime91

Avatar

Het was echt een beproeving deze film uit te zitten. De film duurt 2 en een half uur en ruim de helft als het niet meer is, is slaapverwekkend en teleurstellend. Gelukkig heeft Jar Jar een veel kleinere rol gekregen, maar de rol die hij heeft is om te janken. Hij is namelijk diegene die alle macht aan Senator Palpatine alias Darth Sidious geeft en hij is dus verantwoordelijk voor het uitroeien van de Jedi en de winst van de Sith in Episode 3. Dan Hayden Christensen, wat een ontzettend slechte acteur. Zijn emoties komen nergens oprecht en echt over. En Anakin is in deze film, het grootste gedeelte van de tijd alleen maar aan het jammeren. Nergens is er een sprankje vriendschap of respect tussen hem en Obi-Wan te zien. Hij heeft 0,0 chemie met Natalie Portman en daardoor werkt hun romance ook totaal niet, . Het is bizar om te zien dat Padme toch verliefd wordt op iemand waar ze totaal geen klik mee heeft. En de dialogen tussen die 2, zijn tenenkrommend i truly deeply love you Ook de eindconfrontatie is in deze film teleurstellend en saai. En dan heb ik het niet eens over Yoda. Veel mensen hebben daar ook kritiek op, ik stoor me daar niet zo aan maar ik begrijp die kritiek wel.

Toch heeft deze film ook wat kleine pluspunten. De scenes met Obi Wan overtuigen wel. Ik zou graag zien dat Ewan McGregor in de toekomst nog minimaal 1x de rol van Obi Wan zou mogen spelen. Hij is fantastisch in die rol. Ook de scenes in de arena zijn vermakelijk. Helaas zit ook daar weer een minpunt aan want wat C3PO en R2D2 daar doen is mij een raadsel. Ik denk dat ze voor de komedie zouden moeten zorgen, maar in die scenes heb je geen komedie nodig. En daarnaast vind ik het ook niet grappig maar irritant.

Kortom als ik kijk naar de hele film dan kan ik alleen maar zeggen dat ik deze waarschijnlijk nog slechter vind dan Episode 1. De scenes met Anakin hadden zo interessant en fantastisch kunnen zijn, zoals de scene met zijn moeder bijvoorbeeld. En waarin hij zijn eerste stappen richting The Dark Side zet. Dat hadden ontroerende indrukwekkende momenten moeten zijn. Maar dankzij Christensen overtuigen ze totaal niet. Deze film krijgt van mij een 3.
3/10

Olrik

Avatar

Attack of the Clones is in mijn oogpunt een beter deel dan zijn voorganger, maar is van verreweg een perfecte film met een boel dingen waar ik me zwaar aan erger.
Wat goed is aan de film is dat de effecten een stuk beter ogen dan in zijn voorganger, dat Dooku een veel beter badguy is dan Darth Maul en dat Jar Jar Binks maar even in de film voor komt ( waarom dit nodig was???? ).
Ondanks deze pluspunten heeft deze film een reusachtig minpunt ... Anakin Skywalker. :r
De liefdesrelatie tussen Anakin en Padme is uiterst saai en op sommige momenten erg overbodig en Anakin zelf is ook een personage waarvan als je hem ziet je de drang krijgt om hem aan te vliegen met zijn uiterst slechte en zielige dialogen en zeker geen personage is waaruit Darth Vader is ontstaan.
C3PO en 2R-2D zijn erg leuke robots en ik heb erg van ze genoten in de originele Star Wars trilogie, maar ze zijn erg overbodig in deze film en ze lopen er maar een beetje bij en verpesten vele momenten wat ik George Lucas erg kwalijk neem.
Beter dan zijn voorganger, maar had veel beter kunnen zijn.

6,0 / 10

jaime91

Avatar

Episode 2 Attack Of The Clones is al iets beter dan The Phantom Menace maar ook dit deel mag zich nog niet meten met de originele trilogie.

Het grootste minpunt van deze film is de hele verhaallijn van Anakin en Padme, wat veel te zoetsappig is en de film juist vertraagd. Die verhaallijn beslaat ook nog eens 50% of misschien nog wel meer van de hele verhaallijn. O| In The Empire Strikes Back zit iets soortgelijks met Leia en Han alleen wordt dat daar veel kleiner gehouden wat ook veel beter werkt. Er mag absoluut romantiek in voorkomen, alleen moet Star Wars geen romantische zoetsappige drama film worden en dat is dit deel eigenlijk wel. Wat mij wederom ook gestoord heeft was de aanwezigheid van C3PO en R2D2. Die 2 zorgen in deze trilogie voor teveel domme sukkelige maar vooral niet grappige momenten, het dieptepunt is dan ook het moment dat R2D2 ineens kan vliegen en C3PO zijn hoofd op een droid gezet wordt, en het hoofd van een Droid op het lichaam van C3PO terecht komt. Ontzettend jammer dat dat gebeurt als die prachtige veldslag uiteindelijk uitbreekt en je duizenden Jedi ziet vechten. C3PO verneukt gewoon dat hele moment! En ik haat George Lucas daarom!

Gelukkig zitten er ook mooie momenten in. De verhaallijn van Obi Wan vind ik namelijk wel oke, en de eerste scheurtjes die oplopen tussen zijn relatie met Anakin worden hier ook al zichtbaar en ook dat is tof om te zien. Ook tof dat Anakin hier zijn eerste stappen zet richting de Dark Side, jammer alleen dat Hayden Christensen hier nog best houterig en statisch acteert. Ook is het eindgevecht tussen Anakin, Dooku en Obi Wan vrij tof, en hoewel veel mensen veel commentaar hebben op Yoda in deze film vind ik ook zijn gevecht tegen Dooku zeer indrukwekkend. En dit allemaal tijdens een zeer indrukwekkende veldslag, die door al die Lightsabers er prachtig uitziet. Absoluut een veel beter einde en eindgevecht dan in The Phantom Menace.

Dit 2de deel is nogmaals iets beter dan deel 1 alleen veel te zoetsappig, en overdreven gelukkig zijn de actiescenes over het algemeen zeer spectaculair, ziet het er prachtig uit en krijgen de personages hier iets meer inhoud dan in The Phantom Menace. Ze halen het niveau van delen IV, V en VI nog lang niet maar hij is in ieder geval vrij aardig.

Tarkus

Avatar

Ook voor deze film geldt dezelfde opmerking als bij de eerste.
Prachtige beelden en een verbluffend geluid op de blu-ray uitgave.

Commentaar 2008:
Prachtig vervolg op de eerste film, met veel aandacht alweer op de decors.
Hoewel deze allemaal op blue screen zijn gedraaid, op enkele na, ziet het er er adembenemend uit.
Ook het scenario mag er wezen, en ook is de actie hier veelvuldig aanwezig.
Deze prent duurt alweer meer dan 2 uur, maar toch verveelt hij geen seconde.

benjamin

Avatar

Het goede nieuws: hij is beter dan episode I en Kamino ziet er nog redelijk spectaculair uit als decor. Maar dan beginnen de minpunten: Jango Fett is compleet overbodig en enkel bedoeld om de fans Boba te tonen, de romance is afgrijselijk slecht geschreven en geacteerd, het eindgevecht is spuuglelijke CGI en het gevecht tussen Yoda en Dooku was te belachelijk voor woorden. Eigenlijk is het grootste minpunt George Lucas, in handen van een regisseur met een minimum aan talent konden we nu terecht van een epos spreken.

Mjukje

Avatar

Van de drie oude delen heb ik echt keer op keer zo erg genoten. :Y

maar deze drie nieuwe "spektakel & actie" films met een (te) grote dosis special effects en achterlijk figuren en overdreven liefds scene's? :r

kon er niet echt blij van worden, heb ze allemaal 1 keer gezien (je moet toch kunnen mee praten met de hype denk ik dan maar) en bij 1 keer zal het blijven ook.

ok dit was een beetje offtopic maar het geld dus ook voor deze film :P

Queenfan

Avatar

Het gedeelte van Obi-Wan is heel erg cool in deze film..maar het liefdesverhaal van Anakin en Padme is te zoetsappig, te slecht geacteerd, en te slecht geschreven. Jammer, want Ewan McGregor doet het geweldig als Obi-Wan Smiley face

Het is iig een film waar ik me steeds meer aan ga storen, itt Episode I die ik echt steeds leuker vind worden; die film had tenminste nog een beetje de sfeer van de oude films, wat Episode II niet heeft. Episode III is wat dat te gaat een verhaal apart; onwijs cool, sterk geacteerd, maar is iets te duister voor een SW film imo

Attack of The Clones .. 6-

Jusjuh

Avatar

Minste Star Wars, al zegt dat weinig. Het verhaaltje is erg simpel, en is gewoon invullen en verbeelden wat we al wisten. Het 'Fear leads to anger' enz, werd er té dik opgelegd. Hayden speelt erg zwak, en McGregor sterker dan in TPM. Maar dat was niet zo héél moeilijk. Wel veel mooie locaties.
Zoals ik al zei, is dit deel gewoon het invullen van wat we al wisten. En daarom zal dit een beetje tegenvallen. Het eindgevecht is tof, maar slecht gedaan. Verplichte kost in de trilogie, en dat maakt het minder. Goddank is Binks weg...

onzehans

Avatar

Tja, alweer niet mijn kopje thee enne wat speelt die mooie jongen afgrijselijk slecht enne in de bios zal het nog wel wat lijken maar op tv blijft er werkelijk niets van over.

Het verhaaltje is flinterdun en verder een hoop poeha van Lucas om via nog zo'n lang deel uit te komen bij deel IV.

Alleen de gevechten met de lichtzwaarden doen bij mij wat jeugdsentiment opbloeien Smiley face

Wat mij betreft mogen de delen VII, VIII en IX wel achterwege blijven.

[rating 3]

Birdarcade

Avatar

Toch leuk hoe smaken kunnen verschillen.

Jar-Jar en ook yoda trouwens zijn voor mij echte
ikonen geworden.
My give up My give up HAHAHAHAHA
Echt zin in deze film vanavond trouwens, ik heb hem nog maar twee keer gezien.
Wat mijn voorgangers in deze forum afgaven op Jar-Jar, moet ik weer doorschuiven naar de zwakke rol van Aniken in deze film, en die kwijlerige liefdesscenes met Amidala.

Hey, hoe zit dat nou eigenlijk? Is die master van the Sith (the ruler from the dark side), nou uiteindelijk één en dezelfde als die kanselier van de republiek de voormalige bondgenoot senator van de koningin van Naboo? Dat denk ik namelijk...

Een kleine 7 voor de film die ik me herinner, met z'n puntgave Jedi aktie, en special fx, maar meegenomen in dat cijfer ook de kritiek die ik hierboven vermeld heb.

Darthmar

Avatar

Tja ik vind Pulp Fiction (en elke andere Taratino film), The Matrix 2 en 3, helemaal niks. Ik snap ze wel maar ik vindt ze niks.
Star Wars ben ik ook kritisch op maar het heeft iets nostalgisch uit mijn jeugd. Daarom heb ik alle DVD's van de transformers (original). Als ik nu kijk zie ik alle fouten die ik als kind nooit zag maar daarom het is het wel een leuke trip terug naar mijn jonge jaren

Steve Harwin

Avatar

In de oude films is een klein rolletje weggelegd voor bountyhunter Boba Fett. Die is in de loop van tijd zodanig cultfiguur geworden dat hij in de nieuwe films ineens een heel grote rol krijgt, samen met zijn pappie-kloon.
EN dan blijken alle stormtroopers broertjes van hem te zijn!
Wat een vergezocht toeval toch weer
Mooie beelden, mooie animaties... minder verhaal helaas. :N
Met de diepgang van een gemiddelde GTST-aflevering.