Schindler's List (1993)

The List Is Life.

Reviews (19)

Tarkus

Avatar

Na 6 jaar, op de 20ste verjaardag van het verschijnen van de film nog eens opnieuw bekeken, en dit keer in de blu-ray versie.
Onder toezicht van regisseur Steven Spielberg heeft de prent een schoonmaakbeurt gekregen als het ware. De beelden zijn op blu-ray werkelijk prachtig en het zwart-wit komt nog meer tot zijn recht.
Ook het geluid is stukken beter, alle lof dus voor de restaurateurs en Spielberg.
Het verhaal dan.. net zoals ik al eerder zei, het is indrukwekkend en dat is het nu nog steeds, het is en blijft een film die je moet gezien hebben alleen maar om niet te vergeten dat zulke dingen zich niet meer zouden mogen herhalen.. al vrees ik dat dat een utopie is...
Sommige beelden zullen velen onder ons choqueren, maar dat is ook de bedoeling, hoe goed en mooi de film ook is gemaakt, hij is er niet om ons te amuseren, maar om ons duidelijk te maken tot wat de mensheid in staat was, en is....
Elke keer ik de film opnieuw zie ontdek ik nieuwe dingen, zoals nu ook weer... de vioolsolo's die je in bepaalde muziekstukken hoort zijn uitgevoerd door een Schindler-Jood, namelijk Jitzak Perlman die ook in het verhaal aan bod komt.
En let op de personen die op het einde van de film een groet brengen aan Schindler's graf, het zijn de acteurs vergezeld (als ze nog in leven zijn) door hun echte personages.
Ik hoop dat deze film nog door veel mensen wordt gezien, vooral beleidsmensen... ze kunnen er nog steeds lessen uit trekken...
AANRADER !!!

Commentaar 2007:
Het was al enkele jaren geleden dat ik de film nog eens had gezien.
Ik was er de eerste keer sterk van onder de indruk, de 2de maal ook.. de derde keer idem.. en nu.. de film heeft nog steeds die overtuigingskracht net als bij de eerste keer.
In één woord... Indrukwekkend !!!
Alle vertolkingen, zeker van Liam Neeson, Ben Kingsley en Ralph Fiennes, maar ook alle andere acteurs, Joodse en niet-Joodse personages, verdienen alle lof voor hun bijdrage aan dit meesterwerk.
Er bestaat nog steeds geen betere film over dit onderwerp, namelijk de vervolging van de Joden tijdens het nazi-regime en de barbaarsheid van dat regime.
Een film van meer dan 3 uur, maar een van topklasse, die dan ook, terecht, met Oscars werd overladen.
Voor diegenen die het niet moesten weten, de film is in zwart-wit, dit om de grauwe sfeer van die dagen nog eens te benadrukken.
Pure klassefilm !!

Poezebeestje

Avatar

Mooi. Je wordt als kijker echt meegezogen in het verhaal van Schindler en van de andere Joodse personages. Van te voren weet je eigenlijk al hoe de film gaat eindigen, maar het verloop van het verhaal is zeer 'vermakelijk.' Tevens een goed beeld van de gebeurtenissen in WOII. En aan de zwart-wit beelden heb ik mij totaal niet geërgerd. Kom kom jongens, het gaat om de inhoud van de film en wat er gebeurd is, daar heb je geen kleur voor nodig ;). Ik denk dat het juist bijdraagt om je goed in te kunnen leven in die tijd.

RyanD

Avatar

Deze film is een episch meesterwerk. Het plot rondom de Holocaust is ronduit schokkend. De acteurs spelen angstig realistisch vooral Ralph Fiennes is een waarlijke sadist. Ook Liam Neeson levert als de charismatische Olav Schindler een topprestatie.
De film speelt zich voornamelijk in zwart/wit af maar dat deert het kijken niet. Het geeft juist dat extra grauwe oubollige sfeertje aan de film, dat nodig is en past bij de tragiek van het verhaal.

Vooral het feit dat de film gebaseerd is op ware gebeurtenissen werkt inspirerend. Deze film moet gewoon in je collectie zitten.

Galu

Avatar

PFf blij dat hij gedaan was de film deed me niks. Terwijl het wel enorm wreed is. Maar alles word precies gezien vannuit het standpunt van de 'generaals' of shindler. Bijna niet van iemand binnen het kamp. Okee ja dat word wel gedaan maar je voelt meer mee met de slechte dan met de goeie. Het zwart-wit was irri en die laatste scène met da kerkhof had ik de dvd al uitgezet.

the1andonly

Avatar

Alweer een meesterwerk van Steven Spielberg die zelf ook een joodse achtergrond heeft. Zijn beide ouders waren van joodse afkomst. Ik heb zijn biografie gelezen waarin onder andere aan de orde komt hoe hij aan de inspiratie kwam om deze film te maken.

Het goede overwint altijd het kwade. En JC heeft het kwaad overwonnen. ook voor de Joden is hij aan het kruis genageld ook al geloven zij dat nog steeds niet.

Maar goed de duitsers hebben zich toendertijd laten beinvloeden door de man met de markante snor en heeft al het sadisme wat in een mensenlijke aard kan zitten naar boven gebracht wat in Schindlers List in sommige scenes goed vertolkt is. Mensen zoals Schindler verdienen een plaats in de hemel maar waar Hitler naar toe is gegaan zou ik niet graag willen zijn.

El_Mariachi

Avatar

De Nederlanders konden er trouwens ook wat van... 'Wij' hadden rond die tijd (eind 19e eeuw) een kamp in Boven-Digoel, in 'Nederlands-Indië'.

Overigens - er staat wel meer in de Bijbel waarbij tussen de regels doorlezen een vereiste is. Als Jean de la Fontaine over dieren schrijft, zien we allemaal dat het om fabels draait. Maak van je hoofdpersoon een mens en velen nemen de tekst letterlijk. Zelfs als die hoofdpersoon over water loopt en broden en vissen te voorschijn tovert. Daarbij was ons aller J.C. inderdaad zelf ook joods. Het waren eerder de Romeinen die de joodse bevolking hebben opgehitst tegen Jezus.

Maar goed, on-topic:

Schindler's List vind ik een zeer indrukwekkende film. Spielberg wijkt van allerlei standaarden af, inclusief de zijne ("You'll never see nudity in my movies"). Vanaf het begin, een gebed, tot het eind, de gewoonte om steentjes op het graf leggen, ademt de film de joodse leefwijze. Zeker als je niet bekend bent met het jodendom overspoelt de symboliek van dat gebruik je ineens. Ontzettend sterk geacteerd ook. De scène rond de auto ("Ten more people...") zou bijna op zichzelf kunnen staan en is een masterclass klassieke films maken.

kazin

Avatar

Mooie super gave film, over de genocide die op de Joden gepleegt is en dat mensen ook Joden wouden redden.

Maar mensen een vraagje over de Joden enzo..

De joden hadden toch jezus christus vermoord?
En ik had ergens gelezen dat in de bijbel stond dat de Joden hier in de toekomst voor gingen boetten.
Dus voor het geen wat ze Jezus aan gedaan hebben ( Een profeet, en ook joods dacht ik )

Zou dat van Adolf Hitler die boetten zijn denken jullie? Als dit tenminste waar is wat ik gelezen heb..

Maar ja deze film krijgt een 10.
Die deel ik niet vaak uit maar deze film was echt super. Ze zeggen ( de producenten en verkopers ) Dat the pianist indrukwekkender is , maar voor mij kan The Pianist de pot op als je deze film ziet.
Nou ja de pot ook niet weer, dan spoel je hem door, de kast in lijkt me beter kan je hem nog altijd bekijken als Schindler's list vergeten word omdat hij 10 jaar eerder is gemaakt.. Geintje:o
Beide zijn wel goed, maar the pianist een 9 en Schindler's list een 10 :D

Filmp@ssie

Avatar

Geniale en realistische film van Spielberg waarvan hij zelf zei: dit is de belangrijkste film die ik gemaakt heb.

Kunnen wij allen een beetje op de topic blijven over een speelfilm in plaats dat het een geschiedenisles wordt ?

Als zoon van een van de weinige overlevende van Auschwitz kan ik heelaas maar een conclusie trekken en dat is dat een deel van de menselijke geest nog een beest is en dat de wereld van deze gebeutenissen weinig heeft geleerd want zelfs vandaag vallen er weer tientallen doden vanwege uitroeing.

bepgreet

Avatar

Ik moet zeggen dat het teruggeven van de Gaza-strook me een redelijke zet lijkt. Verder zal het nog heel lang duren denk ik voordat het weer 'normaal' wordt daar; bedenk maar eens dat de generatie die WOII nog mee heeft gemaakt nog altijd een hekel aan Duitsers heeft; en hoeveel ook wij nog 'voor de grap' (maar dat is niet erg meer gelukkig) op Duitsers afschuiven. Dus zelfs als ze nu beginnen met normaal doen -allebei- dan zal het nog erg lang (minimaal 50 jaar) duren vrees ik voordat de vrede echt is hersteld.

Ann McDunn

Avatar

soap dat de joden zo fatalistisch waren heeft mij altijd verwonderd, soms waren ze met zoveel mensen en eigenlijk maar een paar Duitsers, maar toch lieten ze zich naar de slachtbanken voeren. Voor mij nog steeds onbegrijpelijk. En nee, de joden werden niet alleen door de Duitsers, gediscrimineerd, maar zelfs hier in Nederland, hier en in alle andere Europese landen hadden ze veel meer kunnen doen om joden te redden. Er zijn wel veel lui die zich aan de holocaust hebben verrijkt, zelfs door verraad! Ook wist lang niet iedereen wat er zou gaan gebeuren, de echt rijke joden waren al vertrokken en menige Rabbi heeft een foute rol gespeeld in W.O.II. Zelfs de toenmalige paus heeft Hitler gezegend, lees er maar eens wat over, want niet alleen dat deze twee films je aan het denken zetten, ze maken je ook nieuwsgierig hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren.

Ann McDunn

Avatar

jusjuh je zult het nog wel leren, maar dat is op en top de mens. Hoeveel mensen in de uiterste nood zullen nog andere mensen redden? Alleen de mensen die later dan ook helden worden genoemd. Hoe zou Wladyslaw Szpilman nu iemand hebben kunnen redden? Hij was zelf een schim die amper meer kon lopen, verhongerd en vermagerd tot op het bot. Wie had hij moeten redden van de willekeur van de Duitsers die zomaar mensen uit een rij trokken en dood schoten? Natuurlijk hij had zich kunnen opofferen, maar zou er dan één mens minder om gestorven zijn? Als je zover heen bent, heb je nog maar één doel overleven. Schindler's List en The Pianist zijn niet te vergelijken, beide films spelen zich af in W.O.II, beide films laten de verschrikkingen zien, maar beide situaties zijn heel anders.

Steve Harwin

Avatar

In "the pianist" wordt het verhaal verteld door de ogen van een joodse opgejaagde persoon.
In Schindlers List zien we juist het tegenovergestelde, nl. het massale en de enorme aantallen. Daarom vond ik de vergelijkingen die tussen de twee films zijn getrokken ook mank gaan. In Schindlers List doorbreekt het rode jasje de afstand van het massale en geeft het een stukje individualiteit. Erg goed gedaan, eigenlijk.

Deze film staat wel in mijn top 20, ondanks het af en toe iets te aangedikte dat Spielberg-films eigen is. Inderdaad ook erg goed acteerwerk van met name Fiennes, die door zijn vertwijfeling langzaam een beetje gek wordt. Na deze film is Spielberg zich trouwens wel erg veel gaan richten op de tweede wereldoorlog in films en series.

Ann McDunn

Avatar

Het meisje in het rode jasje was m.i. een symbool voor alles wat er fout was en aangezien rood staat voor gevaar worden wij extra met onze neus op de feiten gedrukt en inderdaad was het zoals hier boven staat hèt meisje dat Oscar Schindler deed besluiten zijn hulp te geven aan hen die het zo nodig hadden. Wij zagen het rode jasje, hij waarschijnlijk dat ene wezentje wat hem toen zoveel deed dat het hem bekeerde. Overigens een geweldige film, die eigenlijk iedereen zou moeten zien, maar niet de allerbeste die er ooit is gemaakt. Vaak wordt er vergeten dat Oscar Schindler niet alleen veel joden heeft gered, maar dat hij eerst behoorlijk heeft geprofiteerd van W.O.II en de goedkope joodse werknemers.

Jusjuh

Avatar

Zoals er ook word gezegd in The Return of the King "Much must be risked in war...". Hier heeft Sielberg het besluit genomen om de film volledig in zwart-wit op te nemen, wat zich subliem uit. Geweldig gevoel van authenticiteit krijg je als je deze film ziet.
Waar ik Liam Neeson niet altijd even overtuigend vond, doet hij dat hier wel geweldig. Vooral de eindscéne is geweldig. Waar in the Pianist het geweld realistischer overkomt, doet het dat niet altijd in SL. In Schinders List lijkt het geweld soms de boventoon te nemen. Natuurlijk, WOII was een tijd vol gruwel en dood, maar ik heb het idee dat het geweld in dienst is van de film, niet van het verhaal.
Desalnietemin, deze film hoort samen met The Pianist, bij de absolute top van WOII drama.

saint

Avatar

Aan alle kinderen en/of randdebielen,

Ik zie dat jullie ook al reageren op een historische, aangrijpende en integer gemaakte film.
Aan jullie reacties te zien, begrijp ik dat het voor jullie niet meevalt om genuanceerde meningen te geven.
Als jullie een dergelijk "monument" als Schindlers list niet begrijpen, niet willen zien of gewoonweg saai vinden.......Rot dan gvd op en reageer voortaan alleen op die shit die jullie mooi vinden.

flip

Avatar

Deze film is zonder twijfel een van de mooiste film die ik ooit heb gezien, de zwart-wit keuze is heel goed en wijs genomem omdat zo de omstandigheden van toen een beetje word gereflecteerd. Maar ook de afwisseling met kleur is heel erg goed gedaan. De laatste scene en ook die scene waarbij waarbij je deze echte mensen ziet die gered werden is gewoon waanzinnig mooi. Een waargebeurd verhaal over de holocaust en verfilmd door Spielberg, alleen daarom moet je het al kijken.

eevaa

Avatar

Hij is al wel veel vaker op tv geweest, ik heb hem al minstens 2x op tv gezien....

Maar goed, dat geeft natuurlijk wel aan dat ik de film de moeite waar vind. Sterker nog, ik vind het een erg mooie en indrukwekkende film. Dit is niet een film dat je gezellig met vrienden bier en chips gaat bekijken (kan natuurlijk wel, maar goed...) Nee, het is echt heel erg indrukwekkend en ik werd er erg stil van de eerste keer dat ik hem zag

Eindbaas

Avatar

Vanuit mijn oogpunt de kers op de carriëre van Liam Neeson.
Erg indrukwekkend, vooral als hij die trein helemaal natspuit met die brandslang.

Deze en Uprising zijn in mijn ogen gewoon de 2 beste holocaustfilms waar een goed verhaal aan gegeven is. Ik vind het onderwerp altijd beter als ze een verhaal binnen in die holocaust vertellen dan dat ze alleen maar doorgaan op de holocaust zelf.

En voor de mensen die zich ergeren aan zwart-wit:
Ga dan eens ff een oude Kurosawa film kijken of zo.

IntrusionNow

Avatar

Ik kan me niet voorstellen dat mensen gepiekeerd raken als ze een film over de holocaust voor hun kiezen krijgen. Het feit blijft dat 6 miljoen joden, een half miljoen zigeuners en een onnoemelijk aantal geesteszieken zijn vermoord. Dit kun je toch in godsnaam niet voorstellen!! Mensen neigen dit te vergeten en te bagatellisering; veels te lang geleden om enigzins nog indruk te maken. Spielberg doet er goed aan een film te hebben gemaakt die aanspraak maakt op je emoties. Sentiment is niet verkeerd want blijkbaar is dit wel een goede manier om tot mensen door te dringen. Realtime media over dagelijks geweld maakt immers niet zoveel indruk meer op mensen, behalve als er getriggerd wordt tot massahysterie dan huilt heel de wereld.

Klasse film, veel stof tot nadenken.