Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
bioscoop release

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

The Saga Begins May 19th

Reviews (17)

ralph_dyd

Avatar

Er is veel haat geweest door Jar Jar, maar samen met Ray Park als Darth Maul en Ewan Mcgregor als Kenobi. Hebben ze samen toch wel het beste lightsaber gevecht van alle life action star wars films. Als je ook extended universe erbij pakt zie je alles van het hele leven van Maul. Van mijn mening is Maul ook sterker dan Vader. Vader had alleen en pak en force. Maul was een perfecte duellist en de ultieme force user. Niemand kon hem verslaan als het echt zou zijn. In die tijd moest er alleen altijd een villain opkomen in een film en aan het einde meteen doodgaan. Tegenwoordig zou Maul overpowered zijn. Ook in de Clone Wars serie. Zie dat Maul alleen de hele onderwereld overneemt en iedereen neer weet te krijgen. Obi Wan is in de film nog jong de Republic is nog veel bezig met politiek daardoor kon Yoda en Windu ook niet aanvoelen dat Anakin Skywalker the chosen one was. Alleen Jedi Masters die niet op de Council zaten zoals Qui gon Jinn. Kortom van mijn mening de beste Star Wars film!

Glennekeeeee

Avatar

Naar aanleiding van Star Wars: The Force Awakens speelt de Vlaamse zender 4 alle reeds verschenen Star Wars-films af in chronologische volgorde. De eerste in de rij was dus The Phantom Menace.
Deze heb ik, in tegenstelling tot alle andere films uit de reeks, nog nooit gezien. Mede door de tegenvallende meningen heb ik deze vermeden en uiteindelijk viel hij wel mee, maar begrijp ik zeker de matige tot slechte kritieken.

Het is vooral de gehele film die tegenvalt. En daarmee bedoel ik vooral de inhoud. Deze film wilt eigenlijk weinig zeggen en dient vooral als opbouw. Alle gekende personages krijgen eigenlijk hun intro en voorgeschiedenis en daar is het vooral om te doen. De inhoud van de film zelf valt dan wel dik tegen. Waar de allereerste Star Wars nog onbekende acteurs had om op terug te vallen is dat hier toch wel anders. Namen als Neeson, Mcgregor, Jackson,... Het zijn niet de minste. Alleen heeft Lucas ervoor gezorgd dat ze dankzij de dialogen overkomen als aspiranten. Het is eigenlijk lachwekkend om een acteurs als Neeson zo te zien spelen. Zelfs in de meest matige simpele actievehicles komt hij nog overtuigender over dan hier. De badguy, in dit geval leerling Darth Maul is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Een echte achtergrond krijgen we niet. In het eerste gevecht met Neeson is hij al niet de betere en in de finale is het allemaal nogal voorspelbaar en anderzijds ook onlogisch.

Toch is deze Phantom Menace geen totale ramp. De race-scène mat Skywalker is wel om duimen en vingers van af te likken, ook de steden en werelden zijn van een schitterend niveau en spreken tot de verbeelding. En ondanks de voorspelbaarheid is de finale best Star Wars-waardig. Alleen zijn de tussenstukken volgepropt met vaak een onnodige overdosis aan CGI waarbij je soms naar een kinderfilm lijkt te zien. Hoewel de effects de dag van vandaag overeind blijven (geen top notch, maar toch) werkt het toch averechts op de beleving van de film.

De cast was dus niet écht in orde, maar ik geef hun het voordeel van de twijfel door de barslechte voorgeschreven dialogen. Daarnaast was de montage ook wel klungelig met overgangen die recht uit windows movie maker lijken te komen en weinig dynamische beelden.


The Phantom Menace wordt daarom terecht gezien als de slechtste episode uit de hele reeks. En hoewel het nooit het niveau van de originele trilogie haalt en eigenlijk weinig bijdraagt aan de reeks blijft het op de éen of andere manier wel een vermakelijke film.

5,5/10

jaime91

Avatar

Ik moet vooraf even iets mededelen. Ik heb al een stuk over deze en alle andere Star Wars film geschreven alleen ben ik niet helemaal fair geweest. Ik heb nogal hard op George Lucas ingehakt vanwege de prequels en de veranderingen die hij heeft gemaakt op de Blurays en eigenlijk de veranderingen die hij door de loop der jaren heeft gemaakt met betrekking tot Star Wars. Of dit nou terecht of onterecht is, ik moet me ook realiseren dat dankzij George Lucas Star Wars bestaat. En de dingen die minder zijn aan de prequels zijn niet alleen zijn schuld. Als je eenmaal omgeven bent door mensen die alleen maar ja knikken en je geen tegenwind of kritiek krijgt, maak je nou eenmaal blunders. Ook ben ik te negatief over de prequels geweest, er zijn namelijk toch wat dingen die ik tof vind. En ik ben nou eenmaal ook met de prequels opgegroeid, dus er zit ook een gedeelte sentiment. De Star Wars wereld is ontstaan dankzij George Lucas, en dat vind ik briljant! Dat gezegd hebbende, laat ik maar beginnen.

Ik heb Episode 1 al een flinke tijd niet meer gezien. Het is apart om hem na jaren eens terug te zien, en de dingen die ik als kind fantastisch vond en totaal niet storend mij nu juist wel opvallen en irriteren. Zo begint de film met een vrij serieuze toon, totdat ineens vanuit het niets Jar Jar Binks om de hoek komt kijken. Nu heb ik ook al vaker aangegeven geen Jar Jar fan te zijn maar ik heb mijn best gedaan om het personage echt een kans te geven. Als kind kon ik namelijk wel om hem lachen, maar inmiddels snap ik totaal niet wat Jar Jar's doel in het verhaal is. Althans, zijn rol in het verhaal is te groot. Hij is namelijk diegene die contact legt tussen Padme en de Gungans. Dat is uiteindelijk zijn doel. Alleen waarom hij uiteindelijk overal bij moet zijn is mij een raadsel. Hij loopt alleen maar in de weg, en ik kon nergens meer om hem lachen. Hij zal er dan waarschijnlijk zijn voor de kids, maar dat is nou net het probleem. Voor de volwassenen is hij een ergernis. Dan Jake Lloyd als Anakin. Zijn Anakin is veel te jong. Hij doet dingen in deze film die een kind van zijn leeftijd nog niet horen te doen, neem zijn deel in de eindbattle bijvoorbeeld. Dat is totaal onrealistisch. Verder is hij ook niet zo'n hele goede acteur, maar dat neem ik hem niet al te kwalijk. Aangezien het voor een acteur heel lastig is om te acteren tegen dingen die er niet zijn, en dan ook nog eens te werken met een regisseur die teveel hooi op zijn vork neemt.

Dan de overvloed aan CGI. De film is nog geen 20 jaar oud, en inmiddels al flink verouderd. De CGI is overduidelijk te zien en to much. Er is veel te veel aandacht besteed aan het creëren van zoveel mogelijk CGI beelden ipv praktische effecten en te weinig aandacht uitgegaan naar de rest. Het verhaal weet amper te boeien, en er wordt teveel uitgelegd midichlorians, waarom zat C3PO ook alweer in deze film? en wat is nou precies het conflict wat er speelt? Het volk van de koningin verhongert maar wat er verder gaande is, is compleet langs me heen gegaan. Misschien heb ik gewoon niet opgelet of misschien kon het me gewoon niet boeien. Ook jammer dat Darth Maul amper uitgediept wordt. Zijn rol had veel groter moeten zijn, wat ik van zijn volk gezien heb in de Clone Wars tv serie was super tof! Daar hadden ze in de films meer mee moeten doen. Maar zoals ik al zei, ik vind niet alles slecht aan deze film.

Zo zijn de actiescenes fantastisch en is de muziek fenomenaal. John Williams weet me iedere keer op het puntje van mijn stoel te krijgen en kippenvel te bezorgen dankzij zijn prachtige werk. Ook Liam Neeson en Ewan McGregor top als Qui Gon Jinn en Obi Wan Kenobi. En het is tof om de beginnende stappen van de uiteindelijk grote slechterik Darth Sidious te zien. Ook de podrace scene is een hoogtepunt. En ik vind de CGI Yoda een positieve verandering aan de blurays. Ondanks dat ik zei, dat ik liever praktische effecten zie was die Yoda pop niet om aan te zien. En Darth Maul heeft ook wat extra scenes in de bluray versie gekregen. En ondanks dat het nog steeds veel te weinig is, is meer Darth Maul toch een pluspunt. En ondanks de overvloed aan CGI is niet alle CGI meteen slecht. Daarnaast was toen deze film in 1999 uitkwam zijn tijd ook ver vooruit. De CGI was in die tijd adembenemend alleen laat deze film ook duidelijk zijn dat het ook snel verouderd.

Het is grappig om te zien hoe mijn kijk op films naarmate ik ouder wordt veranderd. Waar ik toen ik deze film in de bios zag waarschijnlijk een 9 of 10 had gegeven kom ik nu niet hoger dan een 4. Ik raakte te vaak verveeld, er zat teveel Jar Jar in en is er te weinig aandacht uitgegaan naar een goed script met interessante personages.

jaime91

Avatar

Mijn review bevat SPOILERS dus wees gewaarschuwd!!!!!

Ook in mijn ogen is dit absoluut de minste Star Wars van allemaal. Episode 1 bevat veel te veel blunders, zit veel te knullig in elkaar en Jar Jar Binks maakt zijn intrede. Als je deze film al naast The Empire Strikes Back gaat leggen dan blijft hier maar bar weinig van over.De goede punten zijn vrijwel op 1 hand te tellen.

Als eerst had Anakin in deze film gewoon een puber moeten zijn net zoals Luke dat was in A New Hope. Het slaat nergens op dat George Lucas voor een irritant kind sterretje heeft gekozen. Ook hebben de personages veel te weinig diepgang, zijn de verhaalijntjes vrij zwak en wil hij maar nergens zo meeslepend worden als de originele trilogie.

Wat dan wel weer tof is, is om de Jedi's in hun hoogtijdagen te zien, en de vechtscenes zijn dan ook best cool om te zien. Hetzelfde geld voor de podrace, ook al is de grootste reden van de podrace om hier naderhand nog videogames van te maken en er nog meer geld aan te verdienen, ik vind die race best vermakelijk. Na die Podrace zakt de film alleen ontzettend in gedurende 30 tot 45 minuten als de politiek om de hoek komt kijken. Dit had gewoon veel korter gemoeten, omdat het niet interessant is maar dodelijk saai.

Gelukkig pakt de film het uiteindelijk weer op met het eind wat ook niet perfect is. Er is namelijk te veel aan de hand, een paar dingen hadden hier absoluut in gemoeten, maar een paar dingen hadden gewoon uit de film geknipt moeten worden. Het gevecht tussen Obi-Wan, Qui Gon Jinn en de ontzettend toffe Sith Darth Maul moet er zowiezo in, Padme en haar troepen die achter de Viceroy aangaan had er absoluut in gemoeten, kleine Anakin die per ongeluk een jet opstart en per ongeluk het grote badguy schip opblaast had er NIET in gemoeten, en de gungans veldslag tegen de droids had er ook NIET in gemoeten. Dat is gewoon domme flauwe slapstick, en verre van episch.

Het eindgevecht van Darth Maul, Obi-Wan en Qui Gon Jinn vind ik echt heel vet! Althans voor een groot gedeelte. Het is tof om voor de eerste keer een Sith het op te zien nemen tegen 2 Jedi's en ik vind Darth Maul ook een ontzettend wrede Sith met zijn dual lightsaber. Wat hier dan wel weer jammer aan is, is het moment dat Obi-Wan niet meer betrokken raakt bij het gevecht en als een gek achter Qui Gon en Darth Maul aan het rennen is. Wat hier raar en dom aan is, is dat je Obi Wan en Qui Gon in het begin van de film nog heel hard weg ziet rennen van een aantal droids maar op het eind kan Obi Wan ineens niet meer zo hard rennen. :} En de debiele dood van Darth Maul, die terwijl Obi Wan boven een afgrond hangt boven hem staat en een beetje duf met zijn lightsaber aan het zwiepen is en mooie vonkjes aan het maken is. Dan maakt Obi Wan ineens een salto over Darth Maul heen, trekt terwijl hij dat doet Qui Gon zijn saber naar zich toe en hakt Darth Maul doormidden die zich maar even vergeet te verdedigen en dat gewoon laat gebeuren wat nergens op slaat. O+ En net als Bobba Fett in Return Of The Jedi gaat Darth Maul een ontzettend domme dood tegemoet. :|

En dan is er nog het einde waarin Qui Gon zijn lichaam verbrand wordt, net zoals Darth Vader zijn lichaam verbrand werd in Return Of The Jedi (of eigenlijk andersom). Ook weer zo'n moment dat per se gedwongen moest linken maar nergens op slaat. Voordat ik deze film gezien had, dacht ik namelijk dat Luke dat gewoon deed omdat het gewoon een mooi afscheid was, en dat zijn eigen manier van afscheid nemen was maar blijkbaar wordt je als Jedi gewoon in de fik gestoken als je sterft, wat Luke eigenlijk niet kan weten omdat hij Qui Gon niet kent, en Qui Gon kan eigenlijk helemaal niet bestaan omdat Obi Wan in The Empire Strikes Back aangeeft dat hij door Yoda getraind is en niet door iemand met de naam Qui Gon. Ook de aanwezigheid van C3PO die blijkbaar gemaakt is door Anakin, gaat nergens over. Maar die zit er waarschijnlijk in zodat er naderhand R2D2 en C3PO speelgoed over de toonbank kan gaan.

The Phantom Menace is puur gemaakt uit een marketing oogpunt, en om er naderhand nog meer geld uit te slaan, in de vorm van games,speelgoed en andere goodies. Er is helemaal niet goed nagedacht over de personages, of het verhaal of wat dan ook. Het is gewoon een zeer knullig werkje, met een paar leuke momenten maar deze film mag zich eigenlijk geen Star Wars film noemen. Zeer teleurstellend.

Tarkus

Avatar

Naar aanleiding van het verschijnen op blu-ray van deze film (en ook de andere 5) heb ik hem opnieuw bekeken.
Ik heb niets aan mijn eerdere commentaar toe te voegen, alleen dat de beelden op blu-ray perfect zijn en dat vooral het geluid een enorme boost heeft gekregen.

Commentaar 2008:
Goed eerste deel uit een reeks van 6.
Liam Neeson, die ik aanvankelijk toch niet goed gecast vond voor een SF-film als deze, doet het hier aardig goed evenals Ewan McGregor.
Maar het toppunt van de film zijn toch wel de vele special effects, zowel in de actie als in de personages.
Als begin van de reeks is deze film een aardige start, maar ik vermoed dat er nog beter delen zijn...
Toch heb ik me aardig vermaakt bij het bekijken van deze 2 uur durende prent.

Franz

Avatar

Terwijl Anakin nog voor een plekje in de top tien der meest irritante film kinderen moet knokken verovert Jar Jar moeiteloos de eer zichzelf het meest irritante komisch bedoelde film personage ooit te mogen noemen.
Maar als je het over de meest tegenvallende Star Wars film moet gaan hebben dan steekt deel drie toch wel met kop en schouders boven deel 1 en 2 uit, wat een anticlimax.
Word je aan het einde van de hele Star Wars cyclus nog in de waan gebracht dat Darth Vader feitelijk een goede kerel is die buiten zijn schuld op het slechte pad is terecht gekomen, blijkt het in deel 3 gewoon zijn eigen rottige karakter te zijn geweest dat hem tot de Himmler van het Star Wars universum heeft doen uitgroeien.

Opnemen op de HDD recorder, alle reclame en alle scènes met Jar Jar er uit knippen, en dan pas kijken ;)

F

benjamin

Avatar

Eén van de slechtste films die ik ooit heb gezien. Heel even kreeg ik het idee dat Darth Maul een interessant personage was, maar die was compleet ondergeschikt aan eindeloos geleuter over de jonge Anakin. Voor de rest heb ik gewoon een zwakke kinderfilm gezien, waarin een kindje een race wint tegen volwassen tegenstanders en een debiele Jar Jar Binks voor humor moet zorgen. Afvoeren, die handel (daarmee bedoel ik vooral Lucas)

Mellie

Avatar

1e Trilogie: Anakin Skywalker wordt een rotte appel!
2e Trilogie: Luke Skywalker wordt een toffe peer!

In beide trilogie's wordt er maar vanuit gegaan dat "The Force" op twee manieren gebruikt kan worden. Een goede en een slechte! Net zoals in talloze andere films wordt er gewoon een verschil gemaakt tussen het goede en het kwade. Ik vind dit geen rare aanname en ik ben dan ook van mening dat de films van Star Wars prima op zichzelf kunnen staan als verhaal!

Toch is er een enorme groep mensen die meer wilde: Het ontstaan van de Jedi en Sith, eerdere oorlogen, andere helden van zowel de Jedi en de Sith, het verhaal na de films etc.. Omdat Dhr. Lucas niet vies is van een beetje geld, zijn er talloze andere Star Wars verhalen in omloop:
- Boeken
- Stripboeken
- Spellen
- Tekenfilm om de kloof te dichten tussen 2e film en de 3e film.
- Momenteel gaat er zelfs de roddel dat er een TV serie gemaakt gaat worden die achtergrondpersonages gaat uitdiepen!

Als je echt zoveel vragen hebt over Star Wars sla deze zaken er maar eens op na want dit is echt voer voor nog een tiental andere Trilogies!

Spider-fan

Avatar

Goede posts allemaal!

Bedankt voor de uitleg over de herkomst en ontstaan van de Sith. Grote manco van 'Revenge of the Sith' vind ik dat dit niet in de film zit (ik heb hem pas twee keer gezien, misschien vind ik volgende keer meer). Maar als je belangrijke achtergrond (het is notabene hetgene waar de titel op slaat!) uit databanken/boeken/games etc. moet halen is er toch iets mis met het scenario van je film, naar mijn idee.

Over het verschil tussen de twee trilogieën: ik vind de nieuwe films visueel mooier om naar te kijken (de kostuums, de werelden zelf - mijn favoriet is in dit opzicht 'Attack of the Clones' met Kamino, Geonosis en Naboo), maar ze zijn ook iets 'killer' door het vele gebruik van CGI. Het is natuurlijk ook een heel ander verhaal wat de twee trilogieën vertellen: de oude trilogie is vooral een verhaal van hoop en heldendom. De nieuwe een verhaal over een duistere verleiding. In de oude overheerst ondanks enkele duistere passages (in 'Empire' vooral natuurlijk) toch een gevoel van 'fun'. De nieuwe is veel complexer en politieker.

Wat betreft het aspect van Star Wars als kinderfilm: de oude films werden door sommige critici ook al bestempeld als kinderfilms herinner ik me. Ik heb zelf altijd gevonden dat 'Star Wars' zeker niet iets is voor heel jonge kinderen - ik zag zelf mijn eerste toen ik elf was ongeveer. Ik denk dat ze niet specifiek mikken op een bepaalde leeftijdsgroep - gewoon op liefhebbers van sci-fi in het algemeen.

Jusjuh

Avatar

Maar dan hebben we het wel over een perfect uitgewerkt personage. Een van de beste full-life characters die ik ooit gezien, of voorlopig dan gelezen heb.
Anakin volgt wél de manier van het kwaad volgens Star Wars zelf. Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering.... In dat opzicht is Anakin wél echt slecht, en zou iedereen zo kunnen worden, ongeacht zijn karakter.
Maar ik zeg niet dat TPM een kinderfilm is door een kind, maar dat de oude trilogie net zo zeer een kinderfilm is als TPM, alleen komt dat in TPM meer naar het oppervlak en duidelijker dan in de oude trilogie.
Én er moet wel gezegd worden dan Anakin belabberd acteerd, dus dat dat ook niet meewerkt. Een beter acteurtje zou zijn angst beter kunnen uitbeelden.

Jusjuh

Avatar

Prachtig. Even het gesprek hierboven lezen. Dát is de kracht van de 'moderne' Star Wars'en. De complexiteit. Waar dit ophoud bij een klein gesprekje in de deathstar's, heeft de nieuwe trilogie een heel bestuur, een hele planeet, een heel gezag. De kleine details zijn geweldig uitgewerkt. En dat heeft absoluut wat. Deze wereld ademt, en is veel minder 'a galaxy far, far away', maar veel meer een échte wereld. En dat vind ik prachtig. Natuurlijk, het heeft zo zijn minpunten. De dialogen zijn slecht, en het spel net zo goed. Maar ík denk, dat als I, II en III in '80 waren uitgebracht, waren er véél meer fans, en zouden er eigenlijk veel meer mensen teleurgesteld zijn.
Al krijg je een gevoel, wat ik niet kan verklaren, bij de oude trilogie, wat minder is in de nieuwe. Al kan The Phantom Menace dat wél bij me oproepen.

Frank Castle

Avatar

Nog even doorzagen over de foto.
Dit komt niet voor in de film. Darth maul komt pas aan het einde van de film met zijn dubbele lichtzwaard.

Deel 3 was het beste van de nieuwe trilogie, hoewel het wel een hoop mysterie weghaalt bij Darth Vader.
Eerst was het een bad-ass eerste klas en nu blijkt dat het gewoon een gefrustreerde tiener is geweest.Hierdoor verliezen de eerste 3 films een beetje van hun magie.

Spider-fan

Avatar

Je hebt gelijk Thiver. Hier staat het hele verhaal:

http://www.starwars.com/databank/character/countdooku/index.html

Eén van de dingen die ik verwarrend vind aan 'Revenge of the Sith' is dat ik de ware reden voor de wraak van de Sith nooit echt helemaal uit de film heb kunnen halen. Er wordt wat gezegd over dat ze ooit de macht over de hele Galaxy hadden voordat de Jedi de orde herstelden, maar daar blijft het eigenlijk bij.

Qaizer

Avatar

Allereerst; dit screenshot komt idd niet uit de film, Qui-Gon en Darth Maul vochten op Tatooine. Ik blijf het een behoorlijk vermakelijke film vinden met een coole cast (op Anakin en JarJar na), vette nieuwe muziek (Duel of the Fates) en een bad-ass bad-ass; Darth Maul. Beetje jammer alleen dat ie d'r zo snel dood is, hadden ze best kunnen recyclen voor Episode 2. Ik snap alleen niet hoe de meeste van jullie Episode 3 de beste kunnen vinden, ik blijf strijden voor Episode 2, veel meer vaart, Jango Fett, Tusken Masacre.

Ravaged

Avatar

Ik ook.


That is, op deze en Attack of the Clones na. Beide hebben enkele goede scenes. Maar in deel 2 overheerst de afgrijselijk zoete liefde, en in dit de afgrijselijk kinderlijke ""humor"". Jar Jar moet gevierendeeld worden.

De jedi scenes zijn over algemeen goed en als je de scenes met Jar Jar en die met Anakin ff wegzapt, is het een heel vermakelijke film.

Deel 3 maakte gelukkig een heeeele hoop goed.

Steve Harwin

Avatar

Phioe!! wat een ratings allemaal, zeg.
Ik vind zelf de oude films beter.
Alle 6 films beginnen met "A long time ago in a galaxy far away..." Nog steeds een leuke vondst, die sprookjeszin, maar niet echt meer van toepassing op de nieuwe lading vanaf EP I.
Oh, wat zijn we allemaal trots op de over 10 jaar gedateerde special effects. Dat is zo fantastisch dat het verhaal blijkbaar wel wat minder mocht. Bah!

Yoda is hiervan een mooi voorbeeld. Hij WAS een type 'oude wijze & mystieke master' die in raadsels sprak met aparte stem en taalgebruik. De aparte stem en taalgebruik zijn gebleven, de rest is verdwenen.
Ook de sfeer die in de opgepoetste versies van ep. III t.m. IV vind ik wel mooi; vooral de mix van mensen, muppetpoppen en animaties kan erg leuk zijn. Maar alle muppets zijn vervangen door animaties, en dat vind ik ook geen topvondst.
Als je the Dark Crystal weer eens terugziet, zie je die jaren '70/'80 mystieke sprookjes-sfeer er weer in. Die mis ik echt ontzettend aan de nieuwe Star Wars films.

LordOgre

Avatar

Deze film is het alleen waard door Darth Maul, de rest van de film, waar hij niet in voorkomt is total crap...

Anakin is een irritant kutjochie, die alles aan gort schiet met de woorden oops ? :X

Qui-Gonn heeft zo goed als nul emoties
Yoda hoort gewoon een pop te zijn, niet zo'n stom computergemaakt figuur...

Zucht en laat ik dan maar niet beginnen over Jar-Jar...
Gelukkig is de totale film nog net iets beter dan Attack of the Clones vind ik, maar ik denk dat ik deel 3 toch maar helemaal ga skippen, ik verwacht er echt helemaal niets goeds meer van, zeker niet na wat ik heb gelezen over de intro van de film, wat er gebeurt... :( George Lucas heeft het toch wel helemaal verloren...