Saving Private Ryan (1998)

There was only one man left in the family, and the mission was to save him.

Reviews (21)

MovieMazzter

Avatar

Lang geleden dat ik de film had gezien en eerlijk gezegd twijfelde ik een beetje of ik hem wilde zien. In mijn herinnering was het toch niet de topper waar velen deze film wel voor houden. Niet slecht, maar niet een 8 of hoger. Ik moet zeggen dat ik het toch bij het verkeerde einde had. Vanaf het begin kon de film mij wederom boeien De morele dilemma's komen goed naar voren. Niet alleen of het leven van 1 soldaat veilig naar huis sturen opweegt tegen de risico's van degenen die die missie moeten volbrengen, maar ook wat te doen met gevangengenomen Duitse soldaten die je niet mee kan nemen op die missie (vrijlaten of executeren, het laatste is een oorlogsmisdaad). Deze film had destijds geen sterrencast. Tom Hanks draagt de film en een jonge Matt Damon en nog vrij onbekende Vin Diesel zijn nu grote namen, maar destijds niet. De gevechtscenes en met name de landing op het strand en de gevechten tegen Duitsers in hogergelegen bunkers vond ik erg realistisch en laat de horror van die landing op D-Day zien. Het begin en einde met die oude Ryan op die begraafplaats heeft wel iets typisch Amerikaans en had voor mij persoonlijk niet gehoeven. Het staat ook een beetje haaks op de oorspronkelijke bedoeling van de missie om Ryan thuis te brengen. Al met al een zeer goede oorlogsfilm en toch wel een topper. 8.5/10

johnwayne

Avatar

Ik vind Steven Spielberg één van de beste regisseurs aller tijden. Niet alleen heeft hij enkele zeer gedenkwaardige blockbusters gemaakt (Jaws en Raiders reken ik tot 2 van de 10 beste films ooit gemaakt), maar is hij ook verantwoordelijk voor de 2 beste oorlogsfilms t.w. Schindler's List en Saving Private Ryan.
Saving Private Ryan is indrukwekkend op alle vlakken. Spielberg toont geen heroïsche oorlog, maar oorlog in al zijn gruwelijkheid. Zeker de veelbesproken landing in Normandië is een afdaling naar de hel. Spielberg moet na de mokerslagen die hij heeft uitgedeeld dan nog beginnen met eigenlijke verhaal. Acht mannen o.l.v. een kapitein moeten hun leven in de waagschaal stellen om 1 soldaat te redden en naar huis te sturen omdat diens 3 broers zijn gesneuveld. Is die ene meer waard dan de mannen die voor hem hun leven wagen en zelfs geven? Deze vraag wordt indringend gesteld, maar het is aan de kijker om zelf een antwoord te geven, want de film geeft het niet. De cast is fenomenaal met Tom Hanks voorop, maar ook veel acteurs die net doorgebroken waren (Matt Damon en Edward Burns) of die nog doorbreken moesten zoals Vin Diesel, Jeremy Davies, Giovanni Ribisi, Bryan Cranston, Paul Giamattie en Nathan Fillion. Ook Tom Sizemore laat nogmaals zien waarom hij een van de beste bijrol-spelers van de jaren '90 was. Jammer dat zijn privéleven daarna volledig uit de bocht vloog waardoor hij uit het oog verdween.
Hoewel de film 5 Oscars verdiende, w.o. Beste Regisseur, is het nog steeds een grote schande dat de Oscar voor Beste Film aan deze film voorbij ging (Shakespeare in Love won dat jaar).
Tevens wil ik toch even kwijt dat de personen die hierboven aangeven dat deze film Amerikaanse propaganda is een flinke klap van de windmolen hebben meegekregen.

Tarkus

Avatar

De zesde maal dus deze keer... nu op groot scherm.
Het blijft een indrukwekkende film die, ondanks zijn lange duur van meer dan 2,5 uur, gene seconde verveelt.
Ook de cast, met grote namen bij de vleet, of acteurs die het later nog zullen maken, doet het uitstekend.
Spielberg's tweede beste oorlogsfilm, na Schindler's List.

Commentaar 2007:
Het is wellicht de vijfde maal dat ik deze film zie (eerste keer op DVD), maar hij is nog altijd even indrukwekkend als toen ik hem de eerste keer zag.
Vooral het eerste half uur, de landing in Normandië is indrukwekkend weergegeven, al is de scène in het dorp op het einde van de film ook wel prachtig gemaakt.
De acteerprestaties zijn van alle acteurs, kleine en grote namen uitstekend. Maar dus ook de locaties en decors zijn prachtig en komen zeer authentiek over.
Ik vind dit nog steeds een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt en zal hem zeker nog wel enkele keren bekijken.
Trouwens, ik zei al dat het de eerste keer was dat ik hem op DVD zag, dus ook de eerste keer met 5.1 surround, en dat geeft nog eens een meerwaarde aan de ganse fim, levensecht is het geluid. Bangelijk zelfs...

Moviespecialist

Avatar

Als er voor mij een film beste oorlogsfilm ooit mag worden genoemd is het wel Saving Private Ryan.
Saving Private Ryan is een ongeloofelijke heftige maar tergelijkertijd ook ontroerende oorlogsfilm die je perfect laat ervaren hoe heftig het ertoe ging is de tweede wereldoorlog.
Tom Hanks speelt op zijn best in deze geweldige film, en ook Matt Damon die hier een van zijn eerste hoofdrollen speelt speelt geweldig.
Alle locaties in de film zijn perfect weggelegd en ook de special effects zijn fantastisch!
Saving Private Ryan is een geweldige film die iedereen wel eens in zijn leven heeft moeten zien!

8.5/10

Prof. Fate

Avatar

De rauwe werkelijkheid van het oorlogvoeren wordt door regisseur Spielberg en cameraman Kaminski op een uitzonderlijk kundige manier in beeld gebracht. De twee verlengde slagveld scènes zijn zelfs baanbrekend. De acteer prestaties zijn uitstekend, de schaal en visuele indruk zijn ongeëvenaard.
Minpunt van de film, en een zwakt punt in Spielberg’s carrière zijn de misplaatste sentimenten.
Aan het einde van de film haalt Spielberg de moraal van zijn film onderuit. De laatste woorden die Capt. Miller tot Ryan richt zijn: “earn it” en in de slotscene vraagt een oude Ryan aan z’n familie of hij een goed leven heeft geleid en of hij een goed mens is.
Het uitgangspunt van de reddingsoperatie was echter niet om Ryan te redden zodat hij een goed leven zou kunnen leiden. Dat zou de risico’s voor de andere betrokkenen niet rechtvaardigen.
De reden om Ryan uit het oorlogsgebied te halen was, zo bleek aan het begin van de film, om een moeder niet al haar zoons aan de oorlog te laten verliezen en, in een breder perspectief, om dat te doen in een gegeven situatie wat juist is.
In moreel opzicht moet deze film daarom zijn meerdere erkennen in films als Platoon van Oliver Stone en Stanley Kubrick’s Full Metal Jacket. Deze films brengen de waanzin van het oorlogvoeren, de angst, de psychische druk, de constante strijd met jezelf, je medesoldaten en de vijand, beter in beeld.

13204

Avatar

De oorlogsfilm die duitse militaire kwaliteiten na waarheid verfilmt moet nog worden bedacht.

De enige serie/film die in de buurt komt is Band of Brothers en hierbij waren ze nog verplicht om vanuit het boek te werken en de verhalen van de 'Easy' jongens te verfilmen.

De enige reden waarom iedereen zo opgewonden raakt van SPR is omdat Omaha zo lekker verfilmt is. Blood and Gut's dat werkt en het zal vast waarheidsgetrouw zijn. Maar overal vind ik het een zeer magere 'god bless america' film.

kazin

Avatar

Vergeten reactie voor de film:P

Ik heb deze film vaker gezien en heb hem op dvd, dus ga hem niet kijken vandaag, is tijdverspelling , reclame enzo en andere oorlogfilms.

Maar ik vind eze film best wel goed alleen gaat het in de laatste ongeveer 1 uur .30 over die Ryan zelf.
Met die bazooka die scnene was ook best lol. Maar volgens mij zou het in die tijd niet zo geweest zijn, met die Duitsers die naar buiten vluchten zonder iemand te sturen om rond te kijken. En die Machine Geweer te bedienen. Ze lieten zich anders vrij makkelijk neer knallen zoals hier eerder gezecht word. Maar met die Omaha Beach was perfect verfilmd al was het in het echt veel en veel erger. The Longest Day laat de verschrikkingen van de Omaha beach niet goed in beeld zien.
Wie weet of er tijdens D-Day 200.000 Duitsers gedood zijn? Volgens mij waren die gevangen lijkt me een beetje raar dat er 200.000 in een dag gedood zijn als de maanden duurende slag bij Stalingrad de bloedigste ''maar'' 600.000 Duitse doden opgeleverd heeft. Het zullen wel gevangenen geweest zijn. Die Omaha beach en zou zouden niet eens zoveel Duitsers geweest zijn. hooguit 100.000 ofzo:P
De film krjgt een 8

Fonkmeistah

Avatar

Daar hebben jullie helemaal gelijk in (vooral die scene met die halftrack die geraakt wordt door een bazooka) Als ze zich ook zo makkelijk lieten neerknallen, dan had de oorlog heel wat korter geduurd. ;)

Het Duitse leger was verreweg in de minderheid tegen de miljoenen Russen en de Geallieerden, toch waren ze maar enkele kilometers van Moskou verwijderd en hadden ze in de beginjaren van de oorlog Noord-Afrika in hun handen en was Europa volledig onder hun controle. Ik ken maar weinig legers die ondanks felle tegenstand (bombardementen op Duitse steden, duizenden partizanen die hun logistiek volledig lam legden in de Balkan, en de miljoenen doden aan het Oostfront) zo gedisciplineerd tewerk gingen en zich verdedigden tot het bittere einde.

Maar desalniettemin blijft SVP een van mijn favoriete oorlogsfilms. (in het rijtje van Glory, Thin Red Line, When trumpets fade, We Were Soldiers)

tukkerstein

Avatar

Overdeven sentimentele overduidelijke Amerikaanse oorlogsfilm. Het is geen slechte film, maar ik kan mij daar aan ergeren. Daarnaast erger ik mij aan hoe die Duitsers worden neergezet, als ontzettend domme personen; bijvoorbeeld: er staan een aantal Amerikaanse soldaten rondom een bunker waarin die Duitsers zitten. Komt er een duitser naar buiten, wordt doodgeschoten, Komt er een duitser naar buiten, wordt doodgeschoten, Komt er een duitser naar buiten, wordt doodgeschoten, enz. Zo dom zijn die Duitsers nou ook heus niet.

De filmlocaties zijn erg mooi, zeer goed acteerwerk, en het geluid is erg goed (de kogel lijken inderdaad langs je te suizen).

7/10

emperor

Avatar

Geweldige oorlogsfilm..zo realistisch dat je wegduikt voor de kogels..pareltjes van scene's.
[rating 5]
De scene's in het Franse stadje...(ik kon nog net een stukje van een oude Pernod-absinthe destileerderij zien..als je goed oplet..over authentiek gesproken)..hier is over nagedacht...ook de persoonlijkheden zijn geweldig neergezet..alles is perfect in detail uitgewerkt,en geacteerd..een waar meesterwerk!...T+)
van de grootsheid en het massale van de oorlog,tot de aandacht voor persoonlijke individuele kleinigheden,gevoelens,en karakters,is deze film tot in de puntjes uitgewerkt,vanaf het begin van de film al leef je helemaal mee.
..Speilberg..hij kan het wel..;)

Revolt

Avatar

Ik vind het geweldig dat in Medal of Honor dezelfde missie zit. Je speelt het echt en geeft je een ongelovelijk vet gevoel (toendertijd, nu zijn we wel anders gewend met Call of Duty).

Ik vind die missie samen met de twee DDay missies erna dan ook het vetst in heel het spel en heb er totaal niks tegen dat een film gebruikt wordt om een missie in een spel mee te maken.

Geweldige film trouwens, ik heb hem gisteren al op DVD gezien dus ik ga en kan hem niet kijken, maar het is zeker voor mij de beste WOII film ooit. Niks liefde of andere onzin, gewoon oorlog Smiley face

Manuel Koonen

Avatar

Het lijkt wel alsof het spel Medal of Honor compleet van deze film is gebasseerd, je herkend namelijk precies dezelfde stukken terug in zowel de film Saving Private Ryan en het spel Medal of Honor: Allied Assault. (Tuurlijk zullen er sowieso dingen hetzelfde moeten zijn, omdat de gebeurtenissen echt gebeurd zijn).

Vooral dat stuk wanneer ze met de buis-explosieven een gat ploffen in het zand, en dan achter een muurtje gaan staan. Dit stuk komt precies zo voor in Medal of Honor. Daarna staat iemand op de uitkijk waarna jij als speler in het spel met een sniper het trailgun-nest uit kunt schakelen.

peer

Avatar

[filmquote] Wat ik me afvroeg tijdens het kijken,was,waarom hebben de amerikaanse troepen voor een landing op het strand gekozen,pal voor de bunkers van de duitsers..[/filmquote]

Je kon er toen niet voor kiezen, de gehele europese kustlijn was volgebouwd met bunkers, ongeacht waar je zou landen.
Deze lijn van verdedegingswerken ook wel de 'Atlantikwall' had zijn zwakke en sterke punten. Normandië was nog een relatief zwak punt, gezien hier geen directe haven voor hande lag.
Een haven als uitvalbasis was voor de geallieerde van groot bellang, dit besefte de Duitsers natuurlijk ook, dus voornamelijk deze gebieden werden zwaar verdedigd. Een voorbeeld is Calais (waar de invasie eerder werd verwacht), vanuit daar heeft men zelfs nog gevuurd op de stranden van Normandië.

In Normandië is uiteindelijk door de Amerikan heel taktisch een kunstmatige haven gebouwd. Deze is zelfs nog steeds zichtbaar bij Arromanches

kangaroe

Avatar

[filmquote] Wat ik me afvroeg tijdens het kijken,was,waarom hebben de amerikaanse troepen voor een landing op het strand gekozen,pal voor de bunkers van de duitsers..[/filmquote]

persoonlijk vind ik het een beetje dome vraag als je de film goed hebt bekenen, je krijgt de invasie te zien, en vervolgens gaat de camera het strand over en zoemt dan in op een lijk met op zijn rug een tas met daarop staat : RYan, dan begint de film dat die vrouw ziet dat er meerdere RYans zijn overleden waardoor de missie begint

Grote Broer

Avatar

Jammer hoor, dat de meesten van jullie niet verder kunnen kijken dan de eerste 25 minuten... Ik heb nog niemand gehoord over een van de mooiste scenes uit de film: vlak na het homo-erotisch gevecht in het verlaten pand. De Duitser wint, en loopt de trap af - heel rustig langs de tolk, die als vastgenageld blijft staan. De Duitser heeft niets van de tolk te vrezen, en weet dat. Heel sterk. :W

Ageell

Avatar

Wat een ongelooflijke slow-chat met echt slappe opmerkingen. dit is gewoon een stukje 2de wererld oorlog. je kan nog wel 10 goede films kijken en dan heb je een klein beetje een goed beeld van er zich heeft afgespeeld.

hier volgen ze de eerste groep die land in normandie. en dat word op een indrukwekkende manier gedaan met heel veel dooien op het strand en prachtig camerawerk. het verhaal daarna is wat slap maar wel spannend en er word goed geacteerd. je zit af en toe op te vreten door die laffe tolk en met een traan in je oog als de medicus sterft, dan wil je die duitser ook wel wat aan doen.

gewoon kijken

Real

Avatar

Zeer goede film inderdaad. Sterke actiescenes en ook de menselijke kant wordt wel aardig belicht.
Het verhaal vind ik echter een van de minste punten van deze film. Op een paar momenten zie je echt duidelijk dat het verhaal ondergeschikt is gemaakt aan de actie en soms klopt het historisch gezien ook niet.

Bijvoorbeeld de landing op Omaha. Uit mijn hoofd begon die rond half 8 in de ochtend. Het duurde echter tot na 12 uur smiddags voordat ze eindelijk die zeewering over waren en het grootste deel van die bunkers ingenomen hadden. Dat is dus 4,5 uur in die hel. Ik ben op Omaha geweest en het is echt pure waanzin om dat strand te bestormen. In de film wordt dat erg goed nagebootst. Je hebt een open stuk strand van 50/75 meter, zonder enige dekking en dan opeens een 20 meter hoge muur van duinen. Vrijwel onneembaar, wat maar weer getuigt van de moed van die kerels. Maar hoe erg het in de film ook is, in het echt was het dus nog veel erger en duurde het nog veel langer, ipv die onrealistische 25 minuten waarin ze nu van de boten bovenop de duinen zijn.

leonardus

Avatar

IKK ViNt Ut alteit wel gurapig, hoe zommigu mensen hun vErhaal zo goet mogeleik proberen te skrijven, helaas is dad nied voor ieDereen EEven makkeluk, in prinsiepe is het ut beste dat je gewoon skrijft in je eigen taal en ga beivoorbeeld geen woorden gubruiken die je nied eens kan screivun, dan znappen andere mensen ook wat ju bedoelt, gloep glap. nu krijg ik vasd reacties van mensen die zich aan ge spr oken voelen ahaH maar goet, ik BEdoel ut nied kwaat, daaaaag alllumaal

henkjens

Avatar

Bolo: 'Ik vraag me dan toch af wat jij dan weet van de ' verschrikkelijke werkelijkheid van een oorlog'.'

Ik heb de Tweede Wereldoorlog zelf meegemaakt Bolo, niet hier in het godsvruchtige Nederland waar uitsluitend de 'goede mensen' wonen die NOOIT iemand hebben verraden maar aan de andere kant van onze oostgrens tussen 'de slechten'...

'Filmtotaal' is geen kinderclubje zoals jij kennelijk verondersteld...

Spielberg blijft belachelijke oorlogsfilms maken maar daar is kennelijk een markt voor net zoals voor vette hamburges en mierenzoete cola...

Desondanks gezellige avond allemaal... :B !!

renzo

Avatar

Zeg henkjens, ik ben het met Keyser Söze eens, je hebt de film niet gezien en anders heb je wel een heel rare mening. Je zeg dat de werkelijkheid niet wordt benaderd terwijl deze film juist wordt geprezen om zijn werkelijkheid, en terecht. De kogels en ingewanden vliegen je om de oren. Hoe denk jij dan dat het was? dat ze met plastics pistooltjes achter elkaar aan holden?
En tja, de Duitsers waren ook de bad guys in de oorlog, ik zeg niet alle Duitsers, maar in ieder geval hun opperbevelhebbers. Wat een onzin kraam je toch uit:N
Dit is gewoon een van de (en misschien wel dé) beste oorlogsfilm ooit gemaakt.

henkjens

Avatar

Gewoon een overromantische Amerikaanse propagandafilm die de verschrikkelijke werkelijkheid van een oorlog bij lange na niet benadert...!

Typisch Spielberg produkt ook, voor nuancering is geen ruimte en wie de 'good' en wie de 'bad' guys zijn staat voor je de film ooit hebt gezien al vast.

Visuele effecten -zie reacties hierboven- moeten de kijker verleiden tot instemming met het gebodene...

Tja; vier mei is natuurlijk een gelikte dag om zulk soort sentimenten erin te stampen...

Veel plezier... :N !!