Winnaars en verliezers van de filmzomer 2010

Hot and not: de films en acteurs/actrices van afgelopen filmzomer.

De filmzomer zit er weer op... Hieronder de winnaars en de verliezers onder de grote bioscoopreleases van de zomer 2010:



DE WINNAARS!
We zagen flink wat animatiefilms voorbijkomen. Een van de winnaars was Despicable Me, de eerste animatiefilm van Universal. Met een verhoudingsgewijs beperkt budget ($69 miljoen) haalde de film in de States slechts $5 miljoen minder op dan Shrek Forever After (budget $165 miljoen). Uiteraard deed Pixar het met Toy Story 3 flink wat beter. De film passeerde afgelopen weekend de grens van $1 miljard aan de wereldwijde Box Office. Hiermee is de derde Toy Story de succesvolste animatiefilm aller tijden.

Een andere winnaar is Jaden Smith, de zoon van... Vele fans van de originele The Karate Kid uit 1984 zagen het niet zo zitten dat deze jonge acteur de hoofdrol zou gaan spelen in de nieuwe The Karate Kid. De film pakte echter enorm goed uit en haalde wereldwijd al $300 miljoen op. Ook de reactie waren positief: 67% op Rotten Tomatoes.

Ook oude actiehelden zijn hot! Op de valreep van deze filmzomer kwam The Expendables uit, die op dit moment furore maakt aan de internationale Box Office. De actiefilm wordt in de States mogelijk Sly's eerste $100+ miljoen film sinds Rocky IV (1985).

Twee films die niet bepaald goed zijn ontvangen aan de Box Office, maar wel door de critici en het publiek zijn Piranha 3D en Scott Pilgrim vs. the World. Respectievelijk kregen de films op RT een 75% en 81% en op IMDb een 6,9 en een 8,2.

Uiteraard mag Christopher Nolans laatste film Inception niet vergeten worden. De hooggewaardeerde actiefilm bewees dat originele ideeën nog steeds enorm kunnen scoren aan de Box Office. Wereldwijde score? $650+ miljoen.



DE VERLIEZERS
De grootste verliezer deze zomer is mogelijk wel Jerry Bruckheimer. Zijn twee grote zomerblockbusters waren Prince of Persia en The Sorcerer's Apprentice. Beide films werden redelijk gekraakt en aan de Box Office is de score mogelijk nog slechter (dan verwacht). Voor Bruckheimer is het te hopen dat hij in de zomer van 2011 beter scoort met de vierde Pirates of the Caribbean.

Een andere grote verliezer is 3D. Sinds Avatar dalen de opbrengsten van de 3D filmversies enorm. Dit is enerzijds te danken aan een mogelijke desinteresse van het publiek in de gecreëerde hype en anderzijds aan de kritiek op de vele films die werden omgezet naar 3D (zoals Clash of The Titans) in plaats van dat ze werden opgenomen in het 3D formaat. Tevens wordt er de vraag gesteld welke toegevoegde waarde 3D sowieso heeft in de bioscoop.

Een andere verliezer deze zomer was Tom Cruise. Ten eerste presteerde Knight and Day, de laatste film van de acteur, zeer ondermaats in de bioscoop. Tevens raakte hij (door Knight and Day) zijn vaste plek als hoofdrolspeler kwijt in de vierde Mission Impossible. Volgende zomer kan het uiteraard weer een stuk beter gaan met Tom, die wel vaker tegenslagen kende.

Twee andere grote verliezers waren M. Night Shyamalan en Megan Fox. Beide zijn grote namen in Hollywood, maar ze weten deze zomer weinig indruk te maken bij het publiek (en de critici). Shyamalan heeft na The Happening (2008) wederom een redelijk flater geslagen met The Last Airbender. Mega-chick Fox, die ook werd weggestuurd van de set van de derde Transformers, heeft na Jennifer's Body (2009) wederom een teleurstelling te verduren met Jonah Hex, dat mogelijk de grootste flop is van deze redelijk geslaagde filmzomer...



NieuwsFilm

meest populair