FilmTotaal Filmoverzicht December

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

1 december: 50/50, We Need to Talk About Kevin
7 december: Puss in Boots
8 december: Anonymous, Carnage, New Kids Nitro
15 december: Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Tinker Tailor Soldier Spy
21 december: Mission: Impossible - Ghost Protocol
22 december: The Rum Diary
29 december: The Help


1 december 50/50 (Jonathan Levine)



Toen Seth Rogen enkele jaren geleden op het toilet zat, vertelde zijn vriend en scenarist van deze film, Will Reiser hem dat hij kanker had. Reiser overkwam de ziekte uiteindelijk, en Rogen wist hem ervan te overtuigen dat het verhaal tot een film gemaakt moest worden. Dat werd 50/50 dus, het verhaal dat toont hoe Adam (Joseph Gordon-Levitt) ermee omgaat dat hij kanker heeft. Samen met zijn vriend Kyle (Rogen) doet hij zijn best de ziekte te overkomen. Gordon-Levitt was overigens niet de eerste keus voor de rol van Adam. Dat was James McAvoy, maar hij moest de rol wegens persoonlijke problemen opgeven. Gordon-Levitt werd twee dagen voordat de opnames zouden beginnen als vervanger gekozen. Op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 93%, op basis van 161 recensies. De consensus is daarbij A good-hearted film about a difficult topic, 50/50 maneuvers between jokes and drama with surprising finesse.


1 december We Need to Talk About Kevin (Lynne Ramsay)



We Need to Talk About Kevin is a masterful blend of drama and horror, with fantastic performances across the board (Tilda Swinton especially, delivering one of her very best). Zo luidt de consensus op RottenTomatoes, waar de film een percentage van 89% scoort. De film gaat over Eva (Tilda Swinton), de moeder van de jonge Kevin (Ezra Miller). Kevin begint twee dagen voor zijn zestiende verjaardag op school zomaar in de rondte te schieten met een kruisboog. Daarbij vallen twee doden en wordt Eva onvermijdelijk geconfronteerd met de vraag: hield ze wel van haar zoon? En aan hoeveel van wat Kevin heeft gedaan, heeft zij schuld?


7 december Puss in Boots (Chris Miller)



In 1695 werd voor het eerst over Puss in Boots gepubliceerd. Dat verhaal had niets te maken met een gans die gouden eieren legt of een bonenstaak. Toch komen die twee voor in deze film over de Gelaarsde Kat. De gebeurtenissen in de film spelen zich lang voordat de Gelaarsde Kat Shrek ontmoet af, en laat zien hoe hij tot de Gelaarsde Kat verwerd. Samen met Kitty Softpaws en Humpty Dumpty trekt de Gelaarsde Kat erop uit om zijn dorpje te redden. Daarvoor moeten ze de bonenstaak beklimmen en de gans die gouden eieren legt vinden. Op RottenTomatoes blijkt 82% van de recensenten positief over de film. Dit op basis van 94 recensies, waarvan de consensus als volgt is. It isn't deep or groundbreaking, but what it lacks in profundity, Puss in Boots more than makes up for with an abundance of wit, visual sparkle, and effervescent charm.


8 december Anonymous (Roland Emmerich)



Anonymous leek toen de film gepresenteerd werd een poging van Roland Emmerich te zijn, om een serieuze film te maken. Daarbij zou hij zich voornamelijk focussen op een vraagstuk waar mensen als Sigmund Freud en Mark Twain zich het hoofd over gebroken hebben. Dat is of de werken die aan William Shakespeare toegeschreven worden wel daadwerkelijk door de beste man geschreven zijn. Bij het presenteren van zijn verhaal – dat er vanuit gaat dat Shakespeare niet alle werken echt geschreven heeft – blijkt Emmerich een aantal feitelijkheden over het hoofd te zien. Zo leefde een van de hoofdpersonen niet eens in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Dat soort onjuistheden blijken volgens RottenTomatoes tot de hoofdreden te behoren waarom de film niet overtuigt. Roland Emmerich delivers his trademark visual and emotional bombast, but the more Anonymous stops and tries to convince the audience of its half-baked theory, the less convincing it becomes. De film scoort op basis van 153 recensies een percentage van 46%.


8 december Carnage (Roman Polanski)



Carnage is een film gebaseerd op het toneelstuk God of Carnage. Dat stuk werd een wereldwijde hit, dus kon regisseur Roman Polanski het natuurlijk niet laten het stuk tot een film om te toveren. Dit ondanks de rechtszaak die op dat moment nog rondom hem speelde. In de film spelen acteur John C. Reilly en de drie Oscarwinnaars, Jodie Foster, Kate Winslet en Christoph Waltz bezorgde ouders. Hun kinderen vochten met elkaar op de speelplaats en daarom moet er natuurlijk iets uitgepraat worden. Iemand heeft daar immers schuld aan. Wat begint als een beschaafd gesprek eindigt in een avond vol extremen. Voorlopig scoort de film op RottenTomatoes een percentage van 91%, hoewel dat pas op basis van 22 recensies is.


8 december New Kids Nitro (Steffen Haas, Flip van der Kuil)



New Kids Nitro is het vervolg op New Kids Turbo, de film die een immens succes bleek in de bioscopen. Daar kwamen namelijk meer dan één miljoen mensen op af, wat de film tot een van de succesvolste Nederlandse bioscoopfilms maakte. Het vervolg, waarin Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie een vete beginnen met het nabijgelegen dorpje Schijndel kon dan ook niet uitblijven. Geheel in stijl van New Kids wordt de strijd tussen de twee dorpjes uitgevochten, en verzorgt Corry Konings de titelsong. Dit nummer heet Hoeren Neuken Nooit Meer Werken, en heeft nu al voor de opleving van Konings zangcarrière gezorgd.


15 december Sherlock Holmes: A Game of Shadows (Guy Ritchie)



Als de kroonprins van Oostenrijk dood gevonden wordt, wijst alles erop dat hij zelfmoord gepleegd heeft. Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) concludeert echter iets anders: volgens hem is de man vermoord. Samen met Dr. Watson (Jude Law) en zijn broer Mycroft (Stephen Fry) komt hij er beetje bij beetje achter dat de moord op de kroonprins onderdeel is van een meesterplan dat in elkaar gezet is door Professor Moriarty (Jared Harris), om de koers van de geschiedenis te veranderen. Een race tegen de klok begint om te voorkomen dat Moriarty’s plan slaagt. Het casten van Moriarty was overigens niet de gemakkelijkste taak voor Ritchie & co. Het personage dat door Arthur Conan Doyle verzonnen werd, wordt over het algemeen gezien als de eerste superschurk. Vandaar misschien dat onder andere Brad Pitt, Gary Oldman, Daniel Day-Lewis, Sean Penn en Javier Bardem werden overwogen om de rol te vertolken.


15 december Tinker Tailor Soldier Spy (Tomas Alfredson)



Tinker Tailor Soldier Spy speelt zich af tijdens de spannendste dagen van de Koude Oorlog, en volgt spionageveteraan George Smiley (Gary Oldman). Smiley was in ongenade gevallen, maar moet weer terugkomen als de Britse overheid vreest dat haar veiligheidsdienst, de MI6, in het geding gekomen is. Het vermoeden is namelijk dat een dood gewaande dubbelagent geïnfiltreerd is, en laat Smiley nu net al die jaren te maken hebben gehad met die dubbelagent. De film bleek al een enorm succes in het Verenigd Koninkrijk. Vandaar ook dat Studio Canal, dat de film produceerde, de rechten op de vier andere boeken waarin Smiley de hoofdrol speelt kocht en werkt aan de verfilming daarvan. Overigens deed de film het niet alleen goed aan de box-office, maar ook bij de critici. Op basis van 41 recensies scoort de film op RottenTomatoes namelijk een percentage van 98%.


21 december Mission: Impossible - Ghost Protocol (Brad Bird)



In het vierde deel van de Mission: Impossible franchise gebeurt het ondenkbare. Als een bomaanslag op het Kremlin gepleegd wordt, wordt de Impossible Mission Force (IMF) ervan verdacht hierbij betrokken te zijn, en dus wordt de organisatie op non-actief gezet. Ethan Hunt komt hierop in het geheim samen met zijn team om de naam van de organisatie te zuiveren. Het Ghost Protocol treedt hierbij in werking, waardoor contact met de buitenwereld in principe verboden is. De film werd in de publiciteitscampagne een tijdje lang als een reboot gepresenteerd. De trailers en behind-the-scenes filmpjes suggereren iets anders, namelijk dat de film een gewoon vervolg zal worden. De verandering hierin is eigenlijk alleen dat de film wederom een nieuwe regisseur heeft en dat de meeste acteurs die in de film een hoofdrol spelen nieuw zijn.


22 december The Rum Diary (Bruce Robinson)



In The Rum Diary speelt Johnny Depp de journalist Paul Kemp, die zijn rustige leventje in het New York van de jaren ’50 verruilt voor een baantje bij een lokale krant op Puerto Rico. Zijn nieuwe leven is in eerste instantie vooral zorgeloos, maar als hij verliefd wordt op de mooie Chenault, de verloofde van de Amerikaanse Sanderson, wordt die rust verstoord. Sanderson is een van de vele Amerikaanse zakenmannen die Puerto Rico om willen toveren tot een paradijs van het kapitalisme. Als Kemp wordt ingehuurd door Sanderson om een positief artikel te schrijven over diens laatste escapades staat hij voor een keus. Of hij schrijft de man de grond in, of helpt hem. Zijn liefde voor Chenault speelt daarbij natuurlijk ook een rol. Helaas voor Depp pakt de comedy niet zo goed uit: op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 51%, op basis van 140 getelde recensies. It's colorful and amiable enough, and Depp's heart is clearly in the right place, but The Rum Diary fails to add sufficient focus to its rambling source material.


29 december The Help (Tate Taylor)



The Help spelt zich af in de jaren ’60 in de stad Mississippi. In de film speelt Emma Stone de rol van Skeeter, een meisje dat heeft besloten schrijfster te worden. Daarom besluit ze zomaar een groep zwarte vrouwen te interviewen en zo een boek te schrijven. Eerst is het een schok voor de zwarte gemeenschap: waarom zouden zwarte vrouwen met een jong blank meisje over hun problemen praten? Echter al snel blijken meer vrouwen te vallen voor de charmes van Skeeter en gebeurt er meer dan Mississippi had verwacht met de komst van het jonge meisje. The Help doet het goed in de box-office. Met het relatief lage budget van vijfentwintig miljoen dollar haalde de film tot nu toe bijna tweehonderd miljoen dollar in de wereldwijde verkoop van bioscoopkaartjes op. Critici zijn ook positief over de film: op RottenTomatoes scoort deze namelijk 75%, op basis van 189 recensies. Though arguably guilty of glossing over its racial themes, The Help rises on the strength of its cast -- particularly Viola Davis, whose performance is powerful enough to carry the film on its own.



NieuwsFilm

meest populair