Algemeen

De 15 grootste filmflops van 2011

Welke films presteerden flink ondermaats aan de wereldwijde bioscoopkassa?

door Bram de Groot op 26.12.2011 om 14:04 in Algemeen
De website The Hollywood Reporter heeft een lijstje gepubliceerd met de vijftien films die dit jaar het zwakst hebben gepresteerd aan de wereldwijde bioscoopkassa. Uiteraard behoren films als de flink bekritiseerde en zwak presterende films Sucker Punch, Green Lantern en Conan the Barbarian tot de lijst, maar de film die overduidelijk het meest is geflopt is voor het peperdure Mars Needs Moms, een animatiefilm uit de stal van Walt Disney. Ook The Thing van de Nederlandse regisseur Matthijs van Heijningen Jr. is in de lijst opgenomen.

In onderstaande lijst staan de productiebudgetten en wereldwijde opbrengsten vermeld. Het lijkt erop dat een aantal titels meer hebben opgebracht dan dat ze hebben gekost. Er moet echter rekening gehouden worden met de ontbrekende bedragen die zijn gemoeid met promotie en distributie. Tevens ontvangt een filmmaatschappij gemiddeld "slechts" 55% van de uiteindelijke wereldwijde opbrengst terug. Bij een productiebudget van ongeveer $100 miljoen en zo'n $50 miljoen aan promotie-/distributiekosten moet de opbrengst minimaal zo'n $273 miljoen bedragen om daadwerkelijk op break-even uit te komen. Dvd/Blu-Ray- & merchandiseverkopen en tv-rechten zijn niet meegenomen.

Mars Needs Moms - Budget: $150 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $39 miljoen
Sucker Punch - Budget: $82 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $89.8 miljoen
Arthur - Budget: $40M; Wereldwijde opbrengst: $45.7 miljoen
Green Lantern - Budget: $200 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $219.9 miljoen
Cowboys & Aliens - Budget: $163 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $178.8 miljoen
Glee: The 3D Concert Movie - Budget: $9 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $18.7 miljoen
Conan the Barbarian - Budget: $90 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $48.8 miljoen
I Don't Know How She Does It - Budget: $24 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $30.5 miljoen
The Thing - Budget: $38 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $27.4 miljoen
The Big Year - Budget: $41 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $7.4 miljoen
The Rum Diary - Budget: $45 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $21.6 miljoen
Anonymous - Budget: $30 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $14.8 miljoen
Tower Heist - Budget: $75 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $126.3 miljoen
Happy Feet Two - Budget: $135 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $115 miljoen
New Year's Eve - Budget: $56 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $54.9 miljoen

32 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

shaunofthedead

Avatar

Deze lijst is op zijn minst voorbarig te noemen. Er zijn nog heel wat films uit die lijst die nog steeds vertoond worden, waardoor de opbrengst naar alle waarschijnlijkheid nog wel zal stijgen.

jaime91

Avatar

Er zitten inderdaad flinke flops tussen met Mars Needs Moms (die ik niet ken en waar ik ook weinig over gezien en gehoord heb) het grote dieptepunt maar er zitten toch ook films tussen die meer hebben opgebracht dan dat ze gekost hebben (Cowboys & Aliens,Green Lantern,Glee :r) kan je dan toch spreken van een flop? Verder bestaat dit rijtje natuurlijk ook grotendeels uit bagger met een paar uitzonderingen want er zitten er ook tussen die best amusant zijn maja in principe sta ik hier niet van te kijken en had ik bij de films die in dit lijstje staan ook wel verwacht dat ze zouden floppen.

Nevec

Avatar

Green lantern geeft anders nog best wel wat opgeleverd

SJRSVLDT

Avatar

Dat van Anonymous is mij een raadsel, die film heeft maar in een beperkt aantal bioscopen gedraaid, wat ik zelf nogal vreemd vond, afgaande op de goed ontvangen trailer en de (verrassend) goed ontvangen film. Waarom draaide deze niet in meer bioscopen?

Frietgezicht

Avatar

Gelukkig staat Sucker Punch erbij,de slechtste film die ik dit jaar gezien heb,wat een ongelooflijke bagger is dat.

Voor de rest is het op zich een aanvaardbaar lijstje,staat geen ongeloofijke topper tussen die helaas geflopt is ofzo volgens mij(heb bijna alles gezien)

Frietgezicht

Avatar

jaime91 " maar er zitten toch ook films tussen die meer hebben opgebracht dan dat ze gekost hebben (Cowboys & Aliens,Green Lantern,Glee :r) kan je dan toch spreken van een flop? "


Op zich wel natuurlijk,want ze steken niet al die tijd,energie en kosten erin om 10 miljoen winst te maken...

SeanDeNiro

Avatar

Alhoewel het origineel nergens gehaald wordt, zitten er wel "vette" scenes in The Thing. De rest van het lijstje, muv C&A, doet me inderdaad erg weinig.

Aston

Avatar

Suckerpunch vond ik een goede film. Ik heb eergisteren de BR voor 5 euro gekocht.

Symn

Avatar

Echt een schande dat 'The Thing' ooit is gemaakt, de nieuwe dan.

geertvdheide

Avatar

jaime91 "... maar er zitten toch ook films tussen die meer hebben opgebracht dan dat ze gekost hebben (Cowboys & Aliens,Green Lantern,Glee :r) kan je dan toch spreken van een flop?"

Dan kan het alsnog een flop zijn, want bij het productiebudget zitten de marketingkosten niet inbegrepen. Een film moet dus flink meer dan het budget opbrengen voordat alle partijen echt uit de kosten zijn, zo heb ik me laten vertellen.

Verder is het in de meeste gevallen terecht dat deze films floppen. Ook mooi dat er een paar enorme formule-films en sequels bijzitten, waaruit blijkt dat deze dus niet altijd geld opleveren.

Een aantal van deze films zal de komende weken nog een hoop meer gaan opbrengen, aangezien sommige nog niet eens uit zijn in Europa. Ten opzichte van de verwachte opbrengst in de VS valt dan alsnog te spreken van een tegenvaller, maar echt een flop zullen ze misschien niet allemaal worden.

Steve-O

Avatar

Green Lantern heb ik nog niet gezien, en ik denk dat ik dat nog wel even laat wachten. Anonymous wil ik dan weer wel graag zien.

benjamin

Avatar

Heb er maar ééntje gezien, Sucker Punch, en die vond ik echt wel zwaar tegenvallen. Verder zijn dit misschien niet de 15 slechtste films van 2011, maar er zijn toch titels bij die ik hun plaatsje hier gun op basis van wat ik ervan weet (New Year's Eve bijvoorbeeld of Green Lantern).

Bram

Avatar

geertvdheide "Dan kan het alsnog een flop zijn, want bij het productiebudget zitten de marketingkosten niet inbegrepen. Een film moet dus flink meer dan het budget opbrengen voordat alle partijen echt uit de kosten zijn, zo heb ik me laten vertellen."

Misschien even het volledige artikel lezen ipv alleen het lijstje door te nemen...

LaurensV

Avatar

Jammergenoeg is The Rum Diary inderdaad een flop! als Johnny Depp fan en enorme veel verwachtend (door o.a. de sterke trailer) is deze film niet echt veelzeggend geworden. Na The Tourist en The Rum Diary gaat Depp wat achteruit. Wil terug de Johnny van Public Enemies, Pirates, Edward, Fear and Loathing enz...! Hopelijk een betere prestatie in The Lone Ranger, al vrees ik ervoor...

audience

Avatar

Hoe idioot is dit:

Glee: The 3D Concert Movie - Budget: $9 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $18.7 miljoen

Opbrengst is het dubbele van het budget, daar tekent al gouw elke studio voor. Leg mij nu eens uit wat hier bij filmtotaal met "flop" bedoeld wordt?

Chrischzz

Avatar

Tuurlijk is een verdubbeling leuk.. Maar een opbrengst van 18 miljoen is qua bezoekers aantallen een stuk minder..

Plus slechte recensies maakt een film als Glee tot een flop..


audience "Hoe idioot is dit:

Glee: The 3D Concert Movie - Budget: $9 miljoen; Wereldwijde opbrengst: $18.7 miljoen

Opbrengst is het dubbele van het budget, daar tekent al gouw elke studio voor. Leg mij nu eens uit wat hier bij filmtotaal met "flop" bedoeld wordt?"

Chrischzz

Avatar

Bij GL bijvoorbeeld is het dan wel weer zo dat er "veel"mensen heen zijn geweest, maar dan een winst van slechts 20 miljoen is echt zuur..

Zeker als je bedenkt dat Warner echt op veel meer gehoopt had..

Ed Crane

Avatar

Aston "Suckerpunch vond ik een goede film. Ik heb eergisteren de BR voor 5 euro gekocht."


Zeker Aston, laat de haters maar. Met kerstavond tarditioneel met wat vrienden een filmavondje gedaan, alle vier de actiescènes van de extended cut BluRay via een HD-beamer en flink geluidsysteem gedaan, dat is erg lekker hoor.

Frietgezicht

Avatar

Ed Crane "Zeker Aston, laat de haters maar"


Oh LOL,als je Sucker Punch slecht vindt ben je een hater hahahaha!
Nou gelukkig dat die bij de flops staat en de filmkenners weten dat het een film is die de moeite nooit waard zal zijn.. Bagger..

cosper

Avatar

Warner heeft t grootste aandeel zo te zien. Gelukkig konden ze alles compenseren met Harry potter.

Volksplein

Avatar

Frietgezicht "Oh LOL,als je Sucker Punch slecht vindt ben je een hater hahahaha!
Nou gelukkig dat die bij de flops staat en de filmkenners weten dat het een film is die de moeite nooit waard zal zijn.. Bagger.."


Kwestie van smaak misschien, ipv filmkenner of niet. Muziek was heerlijk (vooral het openingsnummer) en de actiescènes spetterden van het scherm af. Ja, in het verhaal zaten gaten, maar dat hoeft een film niet waardeloos of bagger te maken. Ik heb er in ieder geval erg van genoten.

Ed Crane

Avatar

Frietgezicht "Oh LOL,als je Sucker Punch slecht vindt ben je een hater hahahaha!"


Hahahaha! Nee frietgezicht, je vindt Sucker Punch bagger, dus ben je een Sucker Punch hater, niet zo moeilijk toch?

Nou gelukkig dat die bij de flops staat en de filmkenners weten dat het een film is die de moeite nooit waard zal zijn.. Bagger..


Jij een filmkenner Frietgezicht?

UndercoverPanda

Avatar

Mars Needs Moms, een film van 150 miljoen waar ik überhaupt nog nooit van gehoord heb (en ik check toch regelmatig filmsites en tijdschriften..); daar moet toch echt iets mis zijn gegaan.. :N

Bilbo

Avatar

Frietgezicht "Oh LOL,als je Sucker Punch slecht vindt ben je een hater hahahaha!
Nou gelukkig dat die bij de flops staat en de filmkenners weten dat het een film is die de moeite nooit waard zal zijn.. Bagger.."


Dus... Als een film slecht is moet je hem niet kijken???? Ik ken heel veel goede films. Maar ook films die bij recensies maar 2 sterren krijgen (bijv. Johnny English Reborn, die vermakelijk moest zijn en geen geweldig, goede film), heb ik van genoten. Het zijn vaak de films die slecht worden genoemd die zijn bedoeld om mensen te amuseren, en niet om een mooie 5 sterrenfilm te worden. Dus kijk een beetje uit met je reactied als je over bepaalde films praat. Kijk eerst of ze bedoeld zijn om te amuseren, of om een geweldige film te worden. Natuurlijk zie ik liever ook een geweldig goede film, maar films die we hier bagger noemen, zou ik ook wel eens willen zien. Gewoon om een film te zien, en niet om even van een geweldig verhaal, acteerwerk, muziek etc. te genieten.

Frietgezicht

Avatar

Volksplein "Kwestie van smaak misschien, ipv filmkenner of niet. Muziek was heerlijk (vooral het openingsnummer) en de actiescènes spetterden van het scherm af. Ja, in het verhaal zaten gaten, maar dat hoeft een film niet waardeloos of bagger te maken. Ik heb er in ieder geval erg van genoten."


Ieder zijn smaak en ik zeg niet omdat ik er geen reet aan vind dat filmkenners het ook zullen zeggen maar ik vind bijvoorbeeld een film als White Chicks leuk en snap ook wel dat filmkenners die tot het bot af zullen kraken.
Valt trouwens wel wat meer op aan te merken dan alleen gaten in het plot :P

SneakyV

Avatar

Ik heb Sucker Punch, Green Lantern, Cowboys & Aliens, Conan en Happy Feet in de bios gezien. Conan begrijp ik helemaal. Die vond ik slecht. Ik snap waarom al die zogenaamde 'Filmkenners' Sucker Punch en Green Lantern slecht vinden, maar persoonlijk vond ik het erg leuke films, om in de bios te zien. Cowboys & Aliens vond ik gewoon een toffe film en bij Happy Feet heb ik het grootste gedeelte dubbel gelegen, dus ook deze vond ik prime te behappen. Over de rest heb ik geen mening, want die heb ik niet gezien. Zouden meer zelfbenoemde 'Filmkenners' moeten doen!

Bilbo

Avatar

SneakyV "Ik heb Sucker Punch, Green Lantern, Cowboys & Aliens, Conan en Happy Feet in de bios gezien. Conan begrijp ik helemaal. Die vond ik slecht. Ik snap waarom al die zogenaamde 'Filmkenners' Sucker Punch en Green Lantern slecht vinden, maar persoonlijk vond ik het erg leuke films, om in de bios te zien. Cowboys & Aliens vond ik gewoon een toffe film en bij Happy Feet heb ik het grootste gedeelte dubbel gelegen, dus ook deze vond ik prime te behappen. Over de rest heb ik geen mening, want die heb ik niet gezien. Zouden meer zelfbenoemde 'Filmkenners' moeten doen!"


Well said T+)!

benjamin

Avatar

SneakyV "Ik heb Sucker Punch, Green Lantern, Cowboys & Aliens, Conan en Happy Feet in de bios gezien. Conan begrijp ik helemaal. Die vond ik slecht. Ik snap waarom al die zogenaamde 'Filmkenners' Sucker Punch en Green Lantern slecht vinden, maar persoonlijk vond ik het erg leuke films, om in de bios te zien. Cowboys & Aliens vond ik gewoon een toffe film en bij Happy Feet heb ik het grootste gedeelte dubbel gelegen, dus ook deze vond ik prime te behappen. Over de rest heb ik geen mening, want die heb ik niet gezien. Zouden meer zelfbenoemde 'Filmkenners' moeten doen!"


Ik hoop dat je toch doorhebt dat het lijstje hierboven niet is samengesteld door de door jou zo gehate 'filmkenners', maar gewoon een overzicht is van de films die het geflopt zijn aan de kassa.

esteban

Avatar

Glee is in verscheidene landen niet in de bioscoop verschenen, waardoor een groot deel van de opbrengst achterwege is gebleven. In dat opzicht heeft deze titel het dus wél goed gedaan. Fans die de kans niet kregen, zullen hem vermoedelijk kopen. Dat terwijl de titel het sowieso al bijzonder goed doet op dat vlak. Daarbij nog eens de bedenking dat de concerten een grandioos succes waren en deze registratie (film genoemd) zodoende eerder een bijkomstigheid is.

Chrischzz "Tuurlijk is een verdubbeling leuk.. Maar een opbrengst van 18 miljoen is qua bezoekers aantallen een stuk minder..

Plus slechte recensies maakt een film als Glee tot een flop.."

SneakyV

Avatar

benjamin "Ik hoop dat je toch doorhebt dat het lijstje hierboven niet is samengesteld door de door jou zo gehate 'filmkenners', maar gewoon een overzicht is van de films die het geflopt zijn aan de kassa."


Ja, dat begrijp ik zeker! Ik heb het over de 'filmkenners' die te graag een opmerking maken, op deze site. Lijkt af en toe meer op een roep, voor aandacht!

NieuwsFilm

meest populair