FilmTotaal Filmoverzicht Januari

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Bekijk de afbeelding

Silent Hill: Revelation 3D (3 januari)

Regisseur: Michael J. BassettCast:

Adelaide Clemens | Kit Harington | Carrie-Anne MossGenres: Horror | Mysterie | Thriller

In deze horrorfilm, dat een vervolg is op het in 2006 verschenen Silent Hill, zijn Heather (Clemens) en haar vader Harry (Bean) op de vlucht voor de mysterieuze krachten die hen al jarenlang achtervolgen. Heather krijgt weer gruwelijke nachtmerries, die werkelijkheid lijken te worden. Haar vader verdwijnt plotseling, en samen met haar klasgenoot Vincent (Harington) gaat ze op zoek naar hem. Alle aanwijzingen leiden naar Silent Hill, waar de meest gruwelijke wezens hun best doen ervoor te zorgen dat Heather en Vincent niet levend zullen ontsnappen. De film doet het niet bepaald goed op RottenTomatoes en scoort daar slechts een percentage van zes procent op basis van 50 recensies. Daarvan waren er slechts drie positief. De consensus: Featuring weak characters, an incomprehensible plot, and a decided shortage of scares, Silent Hill: Revelation 3D is a mediocre effort even by the standards of video game adaptations.


Bekijk de afbeelding

Paradies: Liebe (3 januari)

Regisseur: Ulrich SeidlCast:

Margarete Tiesel | Peter Kazungu | Inge MauxGenre: Drama

Paradies: Liebe is het eerste deel van Ulrich Seidls trilogie over drie zussen. Een van de zussen, Teresa, brengt haar vakantie door aan de Keniase kust. Daar ontdekt ze na wat mislukte seksuele escapades met Keniase mannen, dat liefde een wederzijdse dienstverlening is. De andere twee films in de trilogie moesten eigenlijk al uitgekomen zijn, maar die plannen gingen niet door toen Liebe mee kon doen voor de Gouden Palm in het Filmfestival van Cannes. Deel twee, Paradies: Glaube, volgt een zus die het katholicisme propageert en de derde film, Paradies: Hoffnung, een zus die naar een afvalkamp gaat.


Bekijk de afbeelding

Finding Nemo 3D (9 januari)

Regisseurs: Andrew Stanton | Lee UnkrichCast:

Albert Brooks | Ellen DeGeneres | Alexander GouldGenres: Animatie | Familiefilm | Komedie | Avontuur

De vijfde film van Pixar, Finding Nemo, dat de Oscar voor de Beste Animatiefilm won, keert in drie dimensies terug naar het witte doek. In deze film worden de overbezorgde Marlin (Brooks) en zijn jonge zoontje Nemo (Gould) in het Great Barrier Reef van elkaar gescheiden. Nemo belandt ver weg van de oceaan in het aquarium van een tandartsenpraktijk. Aangemoedigd door Dory (DeGeneres), een vriendelijke blauwe vis die alles vergeet wat ze doet, begint Marlin aan de gevaarlijke tocht naar Sydney, waar zijn zoontje is. Recensies van de film zijn enorm posities. Op RottenTomatoes scoort de film een zeldzaam hoog percentage van 99% op basis van 225 recensies. Daarvan waren er slechts twee negatief. Breathtaking animation, talented vocal work, and a well-written screenplay add up to another Pixar success.


Bekijk de afbeelding

Gangster Squad (10 januari)

Regisseur: Ruben FleischerCast:
Emma Stone | Ryan Gosling | Josh BrolinGenres: Actie | Misdaad | Drama

De gewetenloze maffiebaas Mickey Cohen (Penn) heeft in deze film Los Angeles in zijn greep. Hij zwaait de scepter over de drugs- en wapenhandel in de stad, en wordt niet alleen door zijn eigen mensen beschermd. Ook de corrupte politieambtenaren en politici zorgen ervoor dat Cohen in het zadel blijft. Een geheime eenheid van de LAPD onder leiding van John O'Mara (Brolin) en Jerry Wooters (Gosling) gaat het gevecht met Cohen aan. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en zou oorspronkelijk in september uitgebracht worden. Maar, omdat niet lang daarvoor in een bioscoop in Aurora een man het vuur opende op het publiek, werd besloten de release tot januari uit te stellen.


Bekijk de afbeelding

Hyde Park on Hudson (10 januari)

Regisseur: Roger MichellCast:
Bill Murray | Laura Linney | Samuel WestGenres: Biografie | Komedie | Drama | Historisch

In juni 1939 besloot de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt (Murray) de Britse koning en koningin uit te nodigen om een weekend in zijn huis in Hyde Park on Hudson door te brengen. Het is het eerste bezoek van een Britse koning aan de Verenigde Staten, die tijdens het bezoek een alliantie probeerde te sluiten in afwachting van de dreigende oorlog met Duitsland. Afgezien van deze politieke spanningen zijn er in het huis van Roosevelt ook nog spanningen tussen Eleanor Roosevelt, Sara Roosevelt en de secretaresse van Franklin. De film doet het niet zo goed op RottenTomatoes, en scoort een percentage van 38 procent op basis van 105 getelde recensies. Daarvan waren er 65 negatief, waarmee de status 'rotten' is. De consensus luidt als volgt: Though bolstered by a thoroughly charming performance by Bill Murray in the central role, Hyde Park on Hudson is an FDR biopic that lets down both its audience and its subject.


Bekijk de afbeelding

Les Misérables (10 januari)

Regisseur: Tom HooperCast:

Hugh Jackman | Anne Hathaway | Russell CroweGenres: Drama | Musical | Romantiek

Deze musical van Tom Hooper, die eerder het Oscarwinnende The King's Speech regisseerde, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo, dat in 1862 verscheen. Het verhaal speelt zich af in het negentiende eeuwse Frankrijk en vertelt het verhaal van de ex-gevangene Jean Valjean (Jackman). Valjean wordt al tientallen jaren achtervolgd door de meedogenloze agent Javert (Crowe). Zijn leven verandert voor altijd wanneer hij de zorg op zich neemt van Cosette (Seyfried), de dochter van de alleenstaande moeder Fantine (Hathaway). Les Misérables doet het redelijk goed bij critici. Hij scoort op RottenTomatoes een percentage van 72%, op basis van 137 recensies. Daarvan waren er 99 positief. Impeccably mounted but occasionally bombastic, Les Misérables largely succeeds thanks to bravura performances from its distinguished cast.


Bekijk de afbeelding

Django Unchained (17 januari)

Regisseur: Quentin TarantinoCast:

Jamie Foxx | Christoph Waltz | Leonardo DiCaprioGenres: Drama | Western

Django Unchained, de nieuwste film van Quentin Tarantino, volgt de slaaf Django (Foxx). Hij komt oog in oog te staan met de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Waltz). Schultz jaagt op de moordlustige Brittle Brothers, en alleen Django kan hem naar hen leiden. In ruil voor zijn hulp biedt Schultz Django aan te helpen in de zoektocht naar zijn vrouw. Broomhilda (Kerry Washington) werkt als slavin op de plantage van Calvin Candie (DiCaprio). Samen trekken ze erop uit om de strijd aan te gaan met Candie en zijn companen. De film wordt zeer positief beoordeeld, en scoort een percentage van 89% op basis van 118 getelde recensies. Daarvan waren er slechts 13 negatief. De consensus is als volgt: Bold, bloody, and stylistically daring, Django Unchained is another incendiary masterpiece from Quentin Tarantino.


Bekijk de afbeelding

The Impossible (17 januari)

Regisseur: Juan Antonio BayonaCast:

Ewan McGregor | Naomi Watts | Geraldine ChaplinGenres: Actie | Drama

In 2004 raasde een tsunami over de Aziatische kust. Daarbij vielen tussen de 230.000 en 280.000 slachtoffers. In deze film wordt het verhaal van een familie die de tsunami heeft meegemaakt verteld. Zij gingen tijdens de kerstvakantie naar Thailand, waar zij samen met hun drie zoontjes genieten van het tropische paradijs. Op 26 december, de dag na Kerst, verandert de rustige ochtend die ze aan het zwembad doorbrengen plotseling in een nachtmerrie. De film heeft op RottenTomatoes de status 'certified fresh', en scoort een percentage van 80 procent. Dit op basis van 81 recensies, waarvan er 64 positief waren. De consensus luidt volgens de website als volgt: The screenplay isn't quite as powerful as the direction or the acting, but with such an astonishing real-life story at its center, The Impossible is never less than compelling.


Bekijk de afbeelding

The Master (24 januari)

Regisseur: Paul Thomas AndersonCast:

Joaquin Phoenix | Price Carson | Mike HowardGenre: Drama

The Master speelt zich vlak na de Tweede Wereldoorlog af. In de film richt Lancaster Dodd (Hoffman) een nieuwe religieuze organisatie op. Freddie Sutton (Phoenix), een getraumatiseerde marinier die na de oorlog verward naar de Verenigde Staten terugkeert, wordt al snel de rechterhand van Lancaster. Maar naar mate de organisatie aan populariteit wint, krijgt Sutton twijfels over de organisatie en de gedachten van Dodd. Tijdens het Filmfestival van Venetië won regisseur Paul Thomas Anderson de prijs voor de beste regisseur en wonnen Phoenix en Hoffman de prijs voor de beste acteur. De film wordt zeer positief beoordeeld. Op RottenTomatoes krijgt deze een percentage van 85% toebedeeld, op basis van 210 recensies. Daarvan waren er 178 positief. De consensus is als volgt: Smart, powerfully acted, beautifully filmed, and solidly engrossing, The Master extends writer/director Paul Thomas Anderson's winning streak of challenging films for serious audiences.


Bekijk de afbeelding

Zero Dark Thirty (24 januari)

Regisseur: Kathryn BigelowCast:

Jessica Chastain | Taylor Kinney | Scott AdkinsGenres: Actie | Drama | Historisch | Thriller

In 2011 werd met veel bombarie aangekondigd dat de Verenigde Staten terroristenleider Osama Bin Laden hadden gevonden en gedood. Deze film is het verhaal van de klopjacht op de man. Een uitzonderlijk intelligente dame (Chastain) leidt de jacht op Bin Laden, die maar liefst tien jaar in beslag nam. De film zou naar verluidt op de feiten gebaseerd zijn, maar volgens de CIA is deze absoluut niet waar. Volgens de CIA moeten kijkers in het achterhoofd houden dat de film geen documentaire is, maar een gedramatiseerde weergave van de feiten. Op RottenTomatoes wordt de film positief beoordeeld, met een hoog percentage van 93%. Van de 85 getelde recensies waren er 79 positief. Gripping, suspenseful, and brilliantly crafted, Zero Dark Thirty dramatizes the hunt for Osama bin Laden with intelligence and an eye for detail.


Bekijk de afbeelding

Lincoln (31 januari)

Regisseur: Steven SpielbergCast:

Daniel Day-Lewis | Sally Field | David StrathairnGenres: Biografie | Drama | Historisch | Oorlog

In deze nieuwe film van Steven Spielberg wordt het leven van de zestiende Amerikaanse president, Abraham Lincoln, gevolgd. Specifiek gaat het om zijn strijd om het land te verenigen en de slavernij af te schaffen. De film, die gebaseerd is op het boek 'Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln' van Doris Kearns Goodwin, wordt positief beoordeeld door recensenten. Op RottenTomatoes scoort deze een percentage van 91 procent op basis van 181 recensies, waarvan er 17 negatief waren. Vooral het acteerwerk van Daniel Day-Lewis, die de rol van de president speelt, wordt door recensenten geprezen. Daniel Day-Lewis characteristically delivers in this witty, dignified portrait that immerses the audience in its world and entertains even as it informs.


Bekijk de afbeelding

NO (31 januari)

Regisseur: Pablo LarraínCast:

Gael García Bernal | Christopher Reeve | Richard DreyfussGenre: Drama

In 1988 wisten de Verenigde Naties de Chileense dictator Augusto Pinochet zover te krijgen een landelijk referendum te houden over zijn aanblijven. Met een simpel 'Si' of 'No' moet het volk beslissen over het voortbestaan van zijn regime. De oppositie krijgt van de militaire junta dagelijks vijftien minuten zendtijd op de nationale televisie om hun boodschap tegen Pinochet over te brengen. De jonge reclameman René Saavedra (García Bernal) wordt gevraagd de reclamecampagne te leiden. Hij wist met zijn reclamespotjes de bevolking in de strijd om de toekomst van het land tegen de dictator te mobiliseren.


Bekijk de afbeelding

Flight (31 januari)

Regisseur: Robert ZemeckisCast:

Nadine Velazquez | Denzel Washington | Carter CabassaGenre: Drama

In Flight, de nieuwste film van regisseur Robert Zemeckis, speelt Denzel Washington de piloot Whip Whitaker. Hij moet een spectaculaire noodlanding maken om zijn vliegtuig, bemanning en passagiers te redden. Dat lukt op bizarre wijze, waarop hij onthaald wordt als een ware held. Maar na verloop van tijd worden er vragen gesteld over hoe er überhaupt iets mis kon gaan aan boord van het vliegtuig, en beginnen de beschuldigingen te komen. Whitaker zou dronken zijn geweest tijdens de vlucht en alleen zo tot de bizarre landing gekomen zijn. Recensenten vinden het een goede film, gezien de 77 procent die de film op RottenTomatoes scoort. Dit op basis van 169 recensies, waarvan er 130 positief waren. De consensus is als volgt: Robert Zemeckis makes a triumphant return to live-action cinema with Flight, a thoughtful and provocative character study propelled by a compelling performance from Denzel Washington.

NieuwsFilm

meest populair