Featured

[LIVEBLOG] '12 Years a Slave' winnaar BAFTA's

Zes awards gingen naar Gravity.

door Jim Pedd op 16.02.2014 om 19:57 in Featured
Vanavond worden voor de 67ste keer in de geschiedenis de British Academy Film and Television Arts Awards, kortweg de BAFTA's, uitgereikt. Net als vorig jaar wordt de show gepresenteerd door de komiek Stephen Fry, en net als andere jaren wordt het awardgala met enige vertraging uitgezonden.

00:00: De uitzending is voorbij. Geen enkele film wist te overtuigen dit jaar; de belangrijkste prijzen werden onder meerdere films verdeeld. De hoofdprijs ging naar 12 Years a Slave, dat werd benoemd tot de Beste Film van 2013. Hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor kreeg een BAFTA voor zijn rol als Solomon Northup. Verder greep de film langs de acht andere BAFTA's waarvoor deze genomineerd was.

De meeste prijzen waren voor de film Gravity. De film van Alfonso Cuarón werd elfmaal genomineerd en verzilverde daar zes prijzen van. De belangrijkste prijs die de film won was die van de Beste Regie. Verder greep de film langs de prijs voor de Beste Film (enige troost biedt het winnen van de BAFTA voor de Beste Britse Film), Beste Originele Scenario en beste Actrice. Gravity won vooral in de technische categorieën prijzen. Leuk om te melden is dat we aan het begin van de dag vroegen welke film er volgens jullie met de meeste BAFTA's vandoor zou gaan. 41% van de stemmen ging naar Gravity en dat hadden jullie goed. De wisdom of crowds heeft gesproken!

Verder werd American Hustle bekroond met drie prijzen (van de tien nominaties): Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Originele Scenario en Beste Make-up & Haar. De BAFTA voor de Beste Vrouwelijke Hoofdrol ging naar Cate Blanchett in Blue Jasmine. Verder won Barkhad Abdi (Captain Phillips) voor zijn bijrol in Captain Phillips.

Wat we zien dit jaar is dat geen enkele film er vandoor ging met veel prijzen. Wel wordt wederom bevestigd wat velen al vermoedden: 12 Years a Slave is de absolute favoriet voor de Oscars dit jaar. Hieronder nog eens de complete lijst met winnaars.

BEST FILM: 12 Years a Slave
BESTE BRITSE FILM: Gravity
BESTE BRITSE DEBUUT: Kieran Evans (Director/Writer) Kelly + Victor
BESTE REGISSEUR: Alfonso Cuarón - Gravity
BESTE ORIGINELE SCENARIO: Eric Warren Singer, David O. Russell - American Hustle
BESTE AANGEPASTE SCENARIO: Steve Coogan, Jeff Pope - Philomena
BESTE MANNELIJKE HOOFDROL: Chiwetel Ejiofor - 12 Years a Slave
BESTE VROUWELIJKE HOOFDROL: Cate Blanchett - Blue Jasmine
BESTE MANNELIJKE BIJROL: Barkhad Abdi - Captain Phillips
BESTE VROUWELIJKE BIJROL: Jennifer Lawrence - American Hustle
BESTE NIET-ENGELSTALIGE FILM: The Great Beauty
BESTE DOCUMENTAIRE: The Act Of Killing
BESTE ANIMATIEFILM: Frozen
BESTE MUZIEK: Gravity - Steven Price
BESTE CINEMATOGRAFIE: Gravity - Emmanuel Lubezki
BESTE EDITING: Rush - Dan Hanley, Mike Hill
BESTE PRODUCTIEONTWERP: The Great Gatsby - Catherine Martin, Beverley Dunn
BESTE KOSTUUMONTWERP: The Great Gatsby - Catherine Martin
BESTE MAKE-UP & HAAR: American Hustle - Evelyne Noraz, Lori McCoy-Bell
BESTE GELUID: Gravity - Glenn Freemantle, Skip Lievsay, Christopher Benstead, Niv Adiri, Chris Munro
BESTE VISUELE EFFECTEN: Gravity - Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk, Neil Corbould, Nikki Penny
BESTE BRITSE KORTE ANIMATIE: Sleeping With The Fishes
BESTE BRITSE KORTE FILM: Room 8
OPKOMENDE STER (publieksprijs): Will Poulter

De tijd is daarmee aangebroken om een einde te breien aan dit liveblog. Het eerstvolgende live verslag dat we zullen schrijven is van de Oscar-uitreiking, die op 2 maart plaatsvindt. Hopelijk tot dan!

23:56: Fry sluit af. "Deze kaartjes zullen me op Ebay veel opleveren" zegt hij. Fry concludeert dat er elke dag nieuwe verhalen zijn om te vertellen. En dat iedereen die een verhaal kan vertellen welkom is in de filmindustrie om dat ook te doen. En met die woorden is het gedaan.

23:55: Mirren eindigt met een gedicht van Shakespeare.23:51: Na een uitgebreid overzicht van de films waarin ze te zien was mag Mirren naar het podium. Ze bedankt de BAFTA en praat deels door het applaus heen. En blaast een kus naar haar echtgenoot, die er niet bij kon zijn. Vervolgens bedankt ze de mensen die belangrijk waren en zijn in haar acteercarrière. In het bijzonder bedankt ze Miss Alice Welding, haar lerares die haar inspireerde actrice te worden. Welding overleed onlangs op 102-jarige leeftijd.

23:46: Het fellowship wordt dit jaar uitgereikt door Prins William en Jeremy Irons. Aan Helen Mirren uiteraard. Prins William is voorzitter van BAFTA en presenteert de prijs daarom. Hij leest voor van een blaadje, en laat het meeste werk aan Irons. Hij houdt een speech uit zijn hoofd, stukken soepeler dan de Prins. Dame Mirren is nog altijd even sexy als vroeger, vertelt Irons. Vervolgens is er een overzicht van haar rollen.

23:45: McQueen mag het podium op en bedankt zijn vrouw Bianca, cinematograaf Sean Bobbitt, hoofdrolspeelster Lupita Nyong'o, Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor en zijn moeder. Hij bedankt haar voor haar vertrouwen. En grijpt de kans om de aandacht te vestigen op hedendaagse slavernij: "Er zijn op het moment dat we hier zitten 21 miljoen mensen die slaaf zijn. Ik hoop dat over 150 jaar onze tweeslachtigheid er niet voor heeft gezorgd dat een andere regisseur deze film maakt."

23:43: En de prijs is voor 12 Years a Slave!

23:40: Er wordt dit jaar aan veel filmprijzen voorbijgegaan in de uitzending. Aan Christoph Waltz de eer om de BAFTA voor de Beste Film uit te reiken. Fry introduceert hem geinig genoeg in het Duits. Waltz bedankt op zijn beurt Fry voor de introductie. "Whatever it meant." De genomineerden zijn 12 Years a Slave (10 nominaties), American Hustle (10 nominaties), Captain Phillips (9 nominaties), Gravity (11 nominaties) en Philomena (4 nominaties) maken kans op een BAFTA in de categorie voor de beste film.

23:39: Blanchett bedankt de BAFTA. Ze vertelt op rij G te zitten en zag dat als teken dat ze niet zou winnen. Dat ze nu toch wint is geweldig, vertelt ze. Ze hijgt een beetje en merkt op dat ze een slechte conditie heeft. Ze noemt de Woody Allen-film een geweldige kans en draagt de prijs op aan Philip Seymour Hoffman.

23:38: En de prijs gaat naar Cate Blanchett voor haar rol in Blue Jasmine. Het is de eerste prijs voor die film deze avond.

23:35: Een man die zo knap is dat hij niet de trend volgt een papieren zak op zijn hoofd te dragen (vertelt Fry) mag de prijs voor de beste actrice uitreiken: Tom Hardy. De genomineerden: Amy Adams (American Hustle), Cate Blanchett (Blue Jasmine), Emma Thompson (Saving Mr. Banks), Judi Dench (Philomena) en Sandra Bullock (Gravity).

23:32: Beste regiseur is Alfonso Cuaron geworden! De film Gravity is dus absoluut de winnaar van de avond. Een verkouden Cuaron: "Bedankt BAFTA. Nadat Stephen Fry David O'Russells Engels bekritiseerde durf ik mijn mond bijna niet meer open te doen." Dat doet hij toch. Ondanks zijn accent is hij heus een Engelsman, benadrukt hij kort. Wederom bedankt hij de hoodrolspelers van de film, en de mensen die achter de schermen meehielpen.

23:29: Maggie Gyllenhaal en Michael Sheen mogen vertellen wie de beste regisseur is. De nominaties zijn voor: Steve McQueen (12 Years a Slave), David O. Russell (American Hustle), Paul Greengrass (Captain Phillips), Alfonso Cuarón (Gravity) en Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street) zijn genomineerd in deze categorie.

23:26: Chiwetel Ejiofor wint de prijs voor de Beste Acteur. Een geweldig applaus weerhoudt hem ervan direct van wal te steken met zijn speech. Als het eindelijk stil is, begint hij. Hij heeft veel mensent e bedanken maar begint met Steve McQueen. Hij roemt hem en vindt dat de award eigenlijk aan hem toebehoort. Maar zal hem toch houden.

23:23: Uma Thurman presenteert de award voor de beste acteur. Het is een ongelofelijk jaar voor de film, vertelt ze. Genomineerden: Bruce Dern (Nebraska), Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave), Christian Bale (American Hustle), Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street) en Tom Hanks (Captain Phillips)

23:20: Tijd voor de laatste preview, van Gravity. Ook hier weet Fry wel een persoonlijke ervaring aan te koppelen...


23:16: overleden dit jaar... Shirley Temple, Joan Fontaine, Elmore Leonard, Saul ZAentz, Julie Harris, Ray Dolby, Graham Stark, Stephenie McMillan, Philip Seymour Hoffman, Eileen Brennan, Ray Harryhausen, David Campling, Maximillian Schell, Esther Williams, Jean Kent, Gerry Hambling, Ruth Prawer Jhabvala, Vic Hammond, Eleanor Parker, Bryan Forbes, Anwar Brett, Sir Run Run Shaw, Paul Walker, Deanna Durbin, Antonia Bird, Peter O'Toole. R.I.P.!

23:14: De BAFTA voor de Rising Star (een publieksprijs) gaat naar Will Poulter. Net als Abdi geeft Poulter ook een mooie speech. Hij begint met een cliché: hij is verrast. Maar gaat dan grappig verder: hij zat bijna te huilen toen hij zag hoe andere mensen hun prijs in ontvangst namen. Hij staat er bij zijn familie zelfs om bekend te huilen tijdens het kijken van Finding Nemo. Maar nu heeft hij een prijs, en hij bedankt iedereen die heeft gestemd.

23:11: Fry is schitterend in zijn presentatie. Wederom verbetert hij taalfouten. De Oscaruitreiking zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Want wie heeft nu zoveel lak aan zijn winnaars dat hij de grammaticale fouten uit hun speeches haalt?

23:09: Steve Coogan en Jeff Pope op het podium... Coogan: vier jaar geleden begonnen we, toen ik een krantenartikel las. Vervolgens gingen ze flink aan de slag met dit als resultaat. Pope denkt aan zijn vader, die hij in november verloor en zijn vrouw.

23:08: En de prijs gaat naar.... Philomena!

23:05: We 'twerken' ons een weg naar de BAFTA voor de Adapted Screenplay. Amy Adams staat op het podium en houdt een kort verhaal. Gelukkig heel kort, want niet origineel of interessant. Genomineerd in de categorie Best Adapted Screenplay zijn: John Ridley (12 Years a Slave), Richard LaGravenese (Behind the Candelabra), Billy Ray (Captain Phillips), Steven Coogan & Jeff Pope (Philomena) en Terrence Winter (The Wolf of Wall Street).

23:02: Fry krijgt de lachers met zijn verbeteringen op de hand. En ook met de opmerking dat 12 Years a Slave (waarvan nu een filmpje te zien is) parallellen draagt met zijn leven. Ook hij had het wel eens erg moeilijk.


23:01: En de prijs gaat naar: American Hustle. O'Russell mag weer het podium op, ditmaal samen met Singer. Aan hem het eerste woord: hij zegt al sinds zijn jeugd bezig te zijn met Britse cinema en bedankt de BAFTA. Russell bedankt iedereen die meegewerkt heeft aan fde film, en in het bijzonder de cast. Waarop Fry opmerkt dat het een writing award is. " I think you meant not "who it was a great privilege to work with" but "with whom it was a great privilege to work"" Mooi gesproken Stephen!

22:57: Tijd voor een acteur die volgens Fry gewoon niet weet hoe hij een slechte rol moet spelen: Stanley Tucci. Hij mag vertellen wie de BAFTA voor de Original Screenplay wint. Hij noemt niets zo eng als het staren naar een lege pagina en daarop iets origineels te moeten schrijven. Alleen al deze woorden kostten hem uren om te schrijven. Genomineerd: Eric Warren Singer en David O. Russell voor American Hustle, Woody Allen voor Blue Jasmine, Craig Borten en Melisa Wallack voor Dallas Buyers Club, Spike Jonze voor Her en Bob Nelson voor Nebraska.

22:55: Na een redelijk lang overzicht van zijn filmcarrière betreedt Greenaway het podium. Hij is erg verbaasd de prijs te mogen ontvangen maar ziet het als een erkenning van zijn werk. Niet gek natuurlijk, want het is een erkenning van zijn werk. Hij draait al meer dan dertig jaar in het vak en wil de cinema opnieuw blijven uitvinden. Het is verder een vrij formele, saaie speech.

22:50: Het moment is daar voor de prijs voor de Outstanding Contribution to British Cinema. Peter Greenaway heeft de award gekregen. Zijn eerste feature film stamt uit 1980, The Falls, en vervolgens maakte hij nog 14 andere films, waarvan de laatste uit 2012 stamt: Goltzius and the Pelican Company.

22:48: Wederom een preview naar een van de mededingers voor de hoofdprijs. Ditmaal is Philomena aan de beurt. Hieronder een trailer.


22:47: De prijs gaat naar Jennifer Lawrence, voor haar rol in American Hustle. Opvallend: vorig jaar werd ze als beste actrice genomineerd in Silver Linings Playbook, een andere film van haar en regisseur David O'Russell. Toen verloor ze van Emmanuelle Riva die in Amour speelde, maar nu is de eer dus aan haar. Lawrence kon zelf niet aanwezig zijn om de award op te halen. In plaats daarvan komt regisseur O'Russell op het podium. Hij zegt dat Jennifer iedereen wil bedanken die aanwezig is en excuseert zich omdat ze aan het werk is.

22:43: Leonardo DiCaprio betreedt het podium om de prijs voor de Best Supporting Actress uit te reiken. Hij reageert niet echt op een grap van presentator Fry, die opmerkt dat DiCaprio zijn coach Charlie Sheen wel trots moet maken nu. Of Sheen DiCaprio dan ooit echt gecoacht heeft? DiCaprio houdt een serieus verhaal en gaat niet in op de opmerking van Fry. Genomineerd in deze categorie zijn Jennifer Lawrence (American Hustle), Julia Roberts (August: Osage County), Lupita Nyong'o (12 Years a Slave), Oprah Winfrey (The Butler) en Sally Hawkings (Blue Jasmine).

22:42: De award gaat naar Gravity, en dus mag Cuaron wederom het podium op (voor de tweede award). Emmanuel Lubezki, die de cinematografie van de film verzorgde, kon niet aanwezig zijn. Hij bevindt zich volgens Cuarón voor een vijf weken durende shoot met twintig mensen in de woestijn. Hij gaf Cuarón de opdracht mee op een ironische manier zijn verhaal te doen. Cuarón leest een blaadje voor waarin Lubezki iedereen die meegewerkt heeft aan de film bedankt.

22:39: En ook op televisie te zien: de uitreiking van de prijs voor de Beste Cinematografie. Helen McCrory en Ray Winstone presenteren de prijs. Winstone blijft verbaasd door wat de cinematografen allemaal wel niet doen. Ze kunnen zelfs oude mensen jong laten lijken.

22:37: Wederom een preview voor een film van Best Film. Captain Phillips, is aan de beurt. Hieronder een trailer.


22:34: Onder luid gejoel van Tom Hanks (zijn tegenspeler in de film) komt Abdi naar het podium. Hij bedankt iedereen voor de eer, en regisseur Greengrass, Tom Hanks, Sony, zijn producenten en familie en vrienden en houdt van iedereen. Hij is blij met een award naar huis te mogen gaan.

22:30: Nu al tijd voor een belangrijke prijs, die van de Supporting Actor. De prijs wordt uitgereikt door Emma Thompson. Ze wordt geprezen door Fry: "selfishly talented; in film a goddess, in real life a stinking piece of offal - no, I kid, you'd be sick if I told you how wonderful she is". Genomineerd in deze categorie zijn vijf acteurs, zowel bekenden als onbekenden. Veruit de meest onbekende is Barkhad Abdi, die de rol van een van de Somalische piraten speelt in Captain Phillips. Verder is Bradley Cooper genomineerd voor zijn rol in American Hustle, Daniel Bruhl voor Rush, Matt Damon voor Behind the Candelabra en Michael Fassbender voor 12 Years a Slave...

22:27: De award voor Outstanding Debut For A British Writer, Director or Producer gaat naar regisseur / scenarist Kieran Evans voor de film Kelly + Victor. Andere (bekende) genomineerden waren Kelly Marvel voor Saving Mr. Banks en Scott Graham voor Shell. Een totaal verbaasde Evans mag het podium op. Hij loopt de hele tijd met zijn hand voor zijn mond en is zichtbaar aangedaan. "Wauw". Hij wil iedereen wel bedanken.

22:25: Steve Coogan mag de prijs uitreiken voor Outstanding Debut. Hij complimenteert de showhost Stephen Fry met zijn presentatie. "You elevate awards show hosting to an artform." Hij heeft altijd van hem gedacht als een "elevator". Gelukkig houdt men de humor in de show.

22:22: Tijdens de uitreiking worden enkele previews vrijgegeven van de mededingers naar de prijs van de Beste Film. Op dit moment is de video te zien van American Hustle. Hieronder een trailer van die film.


22:18: Dit keer wordt toch wel de uitreiking van de prijs voor de beste animatiefilm uitgezonden... Drie films zijn genomineerd: Frozen, Despicable Me 2 en Monsters University. Eerstgenoemde wint. 600 mensen werkten mee aan de film. Benadrukt wordt hoeveel werk er wel niet in zit om zo'n animatiefilm te maken.

22:15: De BAFTA voor de Outstanding British Film gaat (zoals verwacht) naar ... Gravity. Regisseur Cuarón: Hij verontschuldigd zich voor zijn verkoudheid. Maar de prijs zal vast helpen te genezen. Wereldwijd verdiende de film met George Clooney en Sandra Bullock in de hoofdrollen zo'n 700 miljoen dollar. De film wordt vooral geprezen om zijn bijzondere invalshoek en realistische aanpak. De ruimteopera van regisseur Alfonso Cuarón gaat mogelijk hoge ogen gooien vanavond; is in totaal elfmaal genomineerd. Ook bij de Oscars, die op 2 maart worden uitgereikt, is de film vaak genomineerd.

22:12: Stephen Fry kondigt op geinige wijze aan dat Oprah de prijs voor de Outstanding British Film mag uitreiken. "Such reverence she commands that they named this very building after her". Genomineerd zijn: Gravity, Mandela: Long Walk To Freedom, Philomena, Rush, Saving Mr. Banks en The Selfish Giant. Opvallend is het applaus dat te horen is als een korte clip van Gravity vertoond wordt.

22:08: Vervolgens is het aan Tinie Tempah en Laura Mvula om het openingslied te zingen. Dat gaat gepaard met beelden van de belangrijkste genomineerde films. De twee brachten het nummer voor het eerst ten gehore tijdens de Jonathan Ross Show. Hieronder de video van dat optreden (helaas is het beeld niet altijd even scherp, maar de audio is prima):


22:05: Leonardo DiCaprio mag een kushandje naar de camera werpen. Er werden lootjes getrokken totdat zijn naam boven kwam, aldus Fry, die nu al de lachers op zijn hand krijgt.

22:03: Host Stephen Fry opent zijn speech met de woorden dat men zegt dat wat komen gaat profetisch is. Ergens zit er wel een voorspellend vermogen in de BAFTA's: sinds 2008 won elke film die de BAFTA voor de beste film won ook de Oscar voor de beste film. Wordt die trend dit jaar doorgezet?

22:00: De televisieuitzending is van start!

21:56: Nog een paar minuten! De ceremonie bouwt ondertussen op naar de drie hoofdprijzen: Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Film.

21:38: Over een kleine twintig minuten begint de uitzending op BBC One. We willen iedereen die meeleest op andere liveblogs (en dus ook al weet welke films de hoofdprijzen hebben gewonnen) vragen deze niet te delen totdat ze ook op televisie aangekondigd zijn. Om het plezier van het kijken er nog in te houden!

21:26: Enige tijd geleden is bekend gemaakt dat Helen Mirren een Fellowship heeft gekregen van de BAFTA. Ze won in haar carrière één Oscar, vier BAFTA's, drie Golden Globes, vier Emmy's en twee prijzen op Cannes. Niet gek dus dat ze nu een fellowship heeft. Dat wordt aan het einde van de avond aan haar uitgereikt door de Britse Prince William.

21:11: Alsof we de Goden verzoeken. De BAFTA voor Best Cinematography gaat naar... Gravity, verzorgd door Emmanuel Lubezki.

21:10: Het duurt even voordat er weer een minder belangrijke BAFTA uitgereikt wordt. Op dit moment zijn al Supporting Actor, Outstanding Debut, Original Music, Best Documentary en Outstanding British Film uitgereikt.

21:01: Mocht je je overigens afvragen waarom we in deze blog nog niet verteld hebben wie bijv. de prijs voor Original Music en Best Documentary gewonnen hebben... de verklaring daarvoor is eenvoudig. We willen het niet verpesten voor de mensen die de uitreiking straks op televisie volgen. Onze blog is dus helemaal veilig om spoilervrij te lezen!

20:58: Nog zo'n prijs die hoogstwaarschijnlijk niet te zien is straks. De BAFTA voor de beste animatiefilm is naar Frozen gegaan. Er waren slechts twee andere films genomineerd: Despicable Me 2 en Monsters University. Frozen en Despicable Me 2 zijn ook bij de Oscars genomineerd. Enkel Pixar-film Monsters University niet.

20:45: De BAFTA voor het Kostuumontwerp is voor The Great Gatsby.

20:41: De winnaar van de BAFTA voor Make-Up & Hair is voor American Hustle. Andere genomineerden: Behind the Candelabra, The Butler, The Great Gatsby en The Hobbit: The Desolation of Smaug.

20:34: Overigens zijn er dit jaar zestien films met meer dan één nominatie. Dat zijn, op volgorde van het aantal nominaties: Gravity (11 nominaties); 12 Years a Slave en American Hustle (10 nominaties); Captan Phillips (9 nominaties), Saving Mr. Banks en Behind the Candelabra (5 keer); Philomena, Rush en The Wolf of Wall Street (4 nominaties); Blue Jasmine, The Great Gatsby, Inside Llewyn Davis en Nebraska (3 nominaties); The Act of Killing en The Butler (2 nominaties).

20:31: De prijs voor de Best Editing gaat naar Rush van regisseur Ron Howard. De editing werd verzorgd door Dan Hanley en Nike Hill. Andere genomineerden waren 12 Years a Slave, Captain Phillips, Gravity en The Wolf of Wall Street. Dat Rush wint is een mooie prestatie. De film werd in totaal viermaal genomineerd.

20:27: En weer is een belangrijke prijs uitgereikt. De film Gravity wint de prijs voor Best Sound.

20:23: De award voor Best Production Design gaat naar The Great Gatsby.

20:14: Net als andere jaren is er uiteraard ook dit jaar een trailer vrijgegeven van de uitreiking. Die kun je hieronder bekijken.


20:01: En we beginnen met de liveblog! Mochten jullie vragen hebben over de uitreiking, dan horen we die uiteraard graag in de comments, of via @filmtotaal op Twitter.

We zullen pas tijdens de televisie-uitzending op de BBC een verslag schrijven van de avond. Voor die tijd melden we de winnaars van de technische awards.

19:46: Voor de geïnteresseerden: het schema voor de BAFTA's zag er dit jaar als volgt uit: 13 november     uiterste inschrijfdatum deelnemende films11 december     aanvang eerste stemronde19 december     screeningsdeadline deelnemende films3 januari     eerste stemronde gesloten8 januari     aankondiging nominaties / aanvang tweede stemronde12 februari     tweede stemronde gesloten14 februari     uiterlijke publieke openingsdatum deelnemende films15 februari     feest voor genomineerden16 februari     ceremoniedag

18:55: De eerste prijzen worden Nederlandse tijd rond 20:00 uur al uitgereikt. In het Royal Opera House zijn ze nog wel een tijdje bezig met de uitreiking. Het zou dan ook goed kunnen dat, net als vorig jaar, de hoofdprijzen nog uitgereikt moeten worden als de uitzending op BBC One van start gaat.

18:36: Overigens kan stemmen nog altijd in de poll hieronder.

18:32: Mocht je benieuwd zijn naar de aankomst van de sterren op de rode loper, verwijzen we je door naar Empire Online. Daar wordt in een liveblog verslag gedaan van de aankomst van beroemdheden.

15:02: Vanavond om 20:00 beginnen we met dit liveblog. Hopelijk tot dan!

We zullen de winnaars van de belangrijkste prijzen aankondigen zodra ze bekend zijn, maar zullen ook een verslag schrijven van de ceremonie zoals die later op BBC One te zien is. De uitzending is gewoonlijk twee uur later dan de ceremonie daadwerkelijk plaatsvindt. Dat is niet alleen om de televisieuitzending niet te lang en oeverloos te laten lijken, maar ook om eventuele missers eruit te kunnen halen.

De film met de meeste nominaties is dit jaar Gravity. De ruimte-opera van regisseur Alfonson Cuarón is elfmaal genomineerd. Dat is één nominatie meer dan 12 Years a Slave en American Hustle, die beiden tienmaal genomineerd zijn.

In de categorie beste mannelijke hoofdrol werden Bruce Dern (Nebraska), Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave), Christian Bale (American Hustle), Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street) en Tom Hanks (Captain Phillips) genomineerd. In de categorie voor de beste vrouwelijke hoofdrol konden Amy Adams (American Hustle), Cate Blanchett (Blue Jasmine), Emma Thompson (Saving Mr. Banks), Judi Dench (Philomena) en Sandra Bullock (Gravity) rekenen op nominaties.

Mocht je benieuwd zijn naar de volledige lijst met nominaties, verwijzen we jullie door naar ons eerder gepubliceerde overzicht. Tot slot rest ons nog de vraag welke film volgens jullie als grote winnaar van de avond uit de bus zal komen. Stemmen kan in de poll hieronder.

survey tool


11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Moet zowat de enige ceremonie zijn waar Dallas Buyers Club niet met de prijzen voor acteurs gaat lopen.

Frietgezicht

Avatar

De uitzending is gewoonlijk twee uur later dan de ceremonie daadwerkelijk plaatsvindt. Dat is niet alleen om de televisieuitzending niet te lang en oeverloos te laten lijken, en om eventuele missers eruit te kunnen halen.

Vaag.. Je verwacht toch dan aan het einde van de zin te lezen waarom dan nog meer...

YOLO

Avatar

Frietgezicht "De uitzending is gewoonlijk twee uur later dan de ceremonie daadwerkelijk plaatsvindt. Dat is niet alleen om de televisieuitzending niet te lang en oeverloos te laten lijken, en om eventuele missers eruit te kunnen halen.

Vaag.. Je verwacht toch dan aan het einde van de zin te lezen waarom dan nog meer..."
Idd. Verwacht de British Film Academy dat er ook bij de Bafta een nippelgate ontstaat.

FilmMaster

Avatar

Ik denk dat 12 years a slave de meeste prijzen krijgt.
Engelse regiseur namelijk, engels trots dus.

benjamin

Avatar

FilmMaster "Ik denk dat 12 years a slave de meeste prijzen krijgt.
Engelse regiseur namelijk, engels trots dus."


Meeste weet ik niet: Gravity heeft wat technische awards natuurlijk waar die vrij zeker van kan zijn, maar belangrijkste zou wel eens goed kunnen.

Frietgezicht

Avatar

YOLO "Idd. Verwacht de British Film Academy dat er ook bij de Bafta een nippelgate ontstaat."


Fout FT dus want is stiekem aangepast haha

nicolaas1982

Avatar

Ik kijk het al 7 jaar en blijf me elke keer weer verbazen over deze show!
Het was best leuk, maar te brits naar mijn smaak! Waarom was the dallas buyersclub niet genomineerd?

Vind wel dat het eindelijk wat losser komt, en dat acteurs ook meer zichzelf zijn tegenwoordig bij het ontvangen van bafta's! Dat was altijd zo netjes en formeel!

Maar mijn grootste compliment gaat uit naar Cate Blanchet! Wat een eerbetoon aan phillip seymore hoffman zeg... Respect!

En nu op naar de Oscars!

patrick_h

Avatar

nicolaas1982 "Waarom was the dallas buyersclub niet genomineerd? "
Heeft er wellicht iets mee te maken dat de film pas vorige week is uitgebracht in het VK...

benjamin

Avatar

Twee grote winnaars: meeste beeldjes voor Gravity (niet echt zo verwonderlijk als je weet dat een hoop technische awards altijd naar die film gaan - al is regie wel één van de hoofdvogels om af te schieten) en 12 Years A Slave (slechts twee prijzen, maar wel twee belangrijke - en wat een reactie van het publiek op de winst van Ejiofor).

Ook American Hustle kan spreken van een topavond en Barkhad Abdi zal al zeker deze ceremonie niet al te snel vergeten. Ook usual suspects Cate Blanchett, Frozen en The Great Beauty (ja, Broken Circle Breakdown is wat dat betreft niet dé favoriet op de Oscars) kregen weer een beeldje.

Prijs waar ik misschien de meeste twijfels mee heb is die voor Will Poulter: zal wel een talentje zijn, maar ik ken hem vooral van Narnia 3 en daar was ik zeker geen fan. Dan had ik Dane meer de prijs gegund, maar dit is zo'n populariteitspoll die wel vaker vreemde resultaten meebrengt.

Maar hoe dan ook blijft deze show één van de leukste awardshows: het is opvallend kort en Stephen Fry blijft de beste host die je je kunt inbeelden.

FilmMaster

Avatar

Ik dacht wel dat 12 Years het beeldje voor beste film ging krijgen.
Ben sowieso blij dat Lubezki het beeldje voor beste camerawerk heeft gekregen.

NieuwsFilm

meest populair