FilmTotaal Filmoverzicht Maart

Met o.a. Chappie, Cinderella, American Sniper, Insurgent en Timbuktu.

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zeven in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Chappie (5 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Neill Blomkamp | Terri Tatchell
Genre(s):
...
Actie | Sci-Fi | Thriller






Na District 9 en Elysium brengt regisseur Neill Blomkamp nu een nieuwe actiefim naar het witte doek. Wederom speelt het geheel zich in de toekomst af, ditmaal in een toekomst waarin de misdaad bestreden wordt door een brute politiemacht, die daarbij gebruik maakt van robots. Eén van die robots wordt gestolen en opnieuw geprogrammeerd. Dat maakt hem de eerste robot die zelf kan nadenken en gevoelens heeft. Wanneer de robot, Chappie, ontvoerd wordt door criminelen, vormt hij al snel een bedreiging voor de politiestaat. Alle mogelijke middelen worden ingezet om hem te vernietigen, zodat voorkomen kan worden dat er soortgelijke robots ontstaan. Chappie is de derde film van regisseur Blomkamp en tevens de derde film waarin hij samenwerkt met Sharlto Copley. Andere castleden waar Blomkamp tot nu toe altijd mee samenwerkte zijn Brandon Auret en Jose Pablo Cantillo.

Bekijk de trailer


American Sniper (5 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jason Hall
Genre(s):
...
Actie | Biografie | Drama






De nieuwste film van Clint Eastwood gaat eindelijk in Nederland in première. Ditmaal is het een boekverfilming, gebaseerd op de biografie van de Amerikaanse scherpschutter Chris Kyle. Hij doodde tijdens de Irak-oorlog maar liefst 165 mensen en is daarmee de dodelijkste scherpschutter ooit in de geschiedenis van het Amerikaanse leger. De film laat zien hoe Kyle opgroeit en hoe hij zich bij het leger voegt. Hij wordt al snel een levende legende. En juist dat is wat sommige mensen bekritiseren rond de film. Volgens sommigen verheerlijkt American Sniper het oorlogsgeweld, maar anderen vinden dat Eastwood zich daar niet schuldig aan maakt. Goed bij critici doet American Sniper het in elk geval wel, met een score van 73 procent op RottenTomatoes. Vooral de regie en het acteerwerk worden geprezen. Ondanks die positieve recensies, is de film wel genegeerd bij de Oscar-uitreiking, waar slechts één van de zes nominaties verzilverd werd.

Bekijk de trailer


A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (5 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Roy Andersson
Genre(s):
...
Komedie | Drama






Zeven jaar na You, the Living, komt de Zweedse regisseur Roy Andersson met een nieuwe film. Centraal in A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence staan twee melancholische verkopers van fopartikelen. Door hun ogen krijgen we inzicht in een wereld van het heden, het verleden en de toekomst. En dat is een wereld vol absurde dromen en fantasieën. Het is verder het derde deel in de living-reeks en de film ging in première tijdens het Internationale Film Festival van Venetië, waar Pigeon de Gouden Leeuw voor de beste film kreeg. De titel van de film is een referentie naar het schilderij Jagers in de Sneeuw van Pieter Bruegel de Oudere, waarin wat vogels op een tak zitten. Andersson raakte daardoor geïnspireerd en zei dat hij zich voorstelde hoe de vogels zaten te kijken hoe mensen leven.

Bekijk de trailer


Loin des Hommes (12 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
David Oelhoffen
Genre(s):
...
Drama






Loin des Hommes is een film, geïnspireerd op het korte verhaal De Gast van de Franse schrijver Albert Camus en draait om de Argentijnse leraar Daru. Hij wordt kort voor het uitbreken van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog gedwongen een gevangene, gespeeld door Reda Kateb, te escorteren naar een Franse rechtbank. Tijdens de tocht krijgen ze te maken met familieleden die zich willen wreken, het Franse leger en Algerijnse rebellen. En ondertussen ontstaat er langzaam een band tussen de twee mannen. Onze recensent Kaj van Zoelen zag de film tijdens het IFFR en kende hem vier sterren toe en noemde het een boeiend historisch portret van Algerije, dat misschien iets teveel zaken uit het korte verhaal letterlijk heeft gemaakt. "De uitgebreide uitwerking van de personages levert [...] een boeiend historisch portret van Algerije toen op, en het Algerijnse berglandschap zorgt voor mooie beelden, waardoor deze versie toch ook de moeite waard is."

Bekijk de trailer


Still Alice (12 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Richard Glatzer | Wash Westmoreland
Genre(s):
...
Drama






Julianne Moore schittert in deze boekverfilming als Alice Howland, een gelukkige getrouwde moeder van drie volwassen kinderen. Ze is werkzaam als hoogleraar taalkunde aan Harvard en krijgt een enorme schok te verduren als Alzheimer bij haar wordt vastgesteld. Alice beseft zich dat ze haar leven drastich zal moeten veranderen. Langzaam maar zeker verliest ze de regie over haar eigen wereld, terwijl de onderlinge banden binnen de familie onder steeds meer druk komen te staan. Voor haar rol won Julianne Moore onder andere de Oscar voor de beste actrice. En de Academy was niet als enige positief, RottenTomatoes laat zien dat ook critici erg te spreken zijn over de productie. Negentig procent, scoort de film daar, op 125 recensies. Naast veel lof voor het spel van Moore, wordt ook de thematiek van de film geprezen.

Bekijk de trailer


Cinderella (18 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Chris Weitz
Genre(s):
...
Avontuur | Drama | Familie






Sinds Disney Alice in Wonderland uitbracht, heeft de filmstudio de smaak flink te pakken met live-action sprookjes. Vorig jaar kwam nog Malecifent uit als live-action vertelling van het verhaal van Doornroosje en nu komt Assepoester naar het witte doek. Verfilmd door Kenneth Branagh, volgen we het wel en wee van de jonge Ella (James). Haar moeder overlijdt en haar vader wordt verliefd op Lady Tremaine (Blanchette). Hij verwelkomt haar en haar dochters, Anastasia (Holly Grainger) en Drisella (Sophie McShera) in hun huis. Maar dan overlijdt Ella's vader plotseling en raakt ze overgeleverd aan de grillen van haar wrede nieuwe familie. Ella verwordt tot niets meer dan een dienstmeisje, dat hatelijk 'Assepoester' genoemd wordt. Maar ondanks alles, geeft ze niet op en die hoop wordt beloond, als ze een aantrekkelijke vreemdeling, Kit (Madden), ontmoet in het bos. Hij is een prins en biedt een uitweg...

Bekijk de trailer


The Divergent Series: Insurgent (18 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Brian Duffield | Akiva Goldsman | e.a.
Genre(s):
...
Avontuur | Sci-Fi | Thriller






Er gaat bijna geen maand voorbij, of er komt wel een Young Adult-film uit. Deze maand is het de beurt aan de opvolger van Divergent, Insurgent. De film is gebaseerd op het gelijknamige tweede boek van Veronica Roth, in de trilogie over Tris Prior. Zij wordt nog altijd gespeeld door Shailene Woodley, die bijgestaan wordt door Theo James. De twee zijn nu voortvluchtig en worden opgejaagd door Jeanine (Winslet), de leider van de factie Eruditie. In een race tegen de klok, moeten de twee uitvogelen waarom de familie van Tris zijn leven heeft gegeven en waarom Eruditie er alles aan doet om hen tegen te houden. Achtervolgd door keuzes uit het verleden, worden Tris en Four (James) met de ene na de andere onmogelijke uitdaging geconfronteerd.

Bekijk de trailer


The Second Best Exotic Marigold Hotel (19 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Ol Parker
Genre(s):
...
Drama | Komedie






In 2012 was er plotseling de film The Best Exotic Marigold Hotel. Een film vol oude maar gerennomeerde Britse acteurs, en mede daardoor een groot plezier om naar te kijken. Daar de box office verdiensten ook erg goed waren, moest er wel een vervolg gemaakt worden, dat nu in première gaat. In dit vervolg wil Sonny (Dev Patel) het hotel uitbreiden. Er is nog maar één kamer vrij en dat komt door de nieuwe gasten Guy (Richard Gere) en Lavinia (Tamsin Greig). Tegelijk wil Sonny trouwen met zijn grote liefde Sunaina (Tina Desae). De vaste gasten hebben zich ondertussen op het leven gestort in het drukke Jaipur. Als de traditionele Indiase bruiloft teveel van hen dreigt te vragen, lijkt er eindelijk licht te schijnen aan de horizon.

Bekijk de trailer


Shaun the Sheep Movie (25 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Mark Burton | Richard Starzack
Genre(s):
...
Animatie | Avontuur | Komedie






De televisieserie Shaun the Sheep doet het goed bij een breed publiek en dat deed studio Aardman Animations besluiten tot het maken van deze film. Shauns kattenkwaad zorgt er dit keer voor dat de boer wordt weggevoerd van de boerderij. Shaun en Bitzer moeten samen met de kudde de grote stad trotseren om hem te redden. Het begin van een episch avontuur voor het grote scherm. Op RottenTomatoes zijn tot dusverre 24 recensies geteld en die zijn allemaal positief, stelt de recensie-verzamelaar. Over het algemeen noemen critici de film grappig en in zijn essentie Brits. Een tijdloos stop-motion avontuur, dat van begin tot eind een geweldige kijkervaring zou vormen.

Bekijk de trailer


Phoenix (26 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Christian Petzold | Harun Farocki
Genre(s):
...
Drama | Historisch







Nelly von Len (Hoss) keert na de oorlog lichamelijk zwaar beschadigd terug naar haar huis in het verwoeste Berlijn in 1945. Haar misvormde gezicht krijgt ze terug met een gezichtsreconstructie maar liever heeft ze haar leven terug van voor de oorlog met haar man Johnny (Zehrfeld). Ondanks het vermoeden dat Johnny haar heeft verraden en naar een concentratiekamp heeft gestuurd, gaat ze naar hem op zoek. Als ze hem dan eindelijk vindt, herkent hij haar niet. De gelijkenis die ze toont met zijn doodgewaande vrouw is niet genoeg om Johnny te verontrusten. Hij stelt dan ook voor dat Nelly de rol aanneemt van zijn vrouw en dat ze zo samen haar erfenis veilig kunnen stellen. Nelly stemt daarmee in en wordt zo haar eigen dubbelganger. Om haar leven terug te krijgen moet zij erachter komen of Johnny haar verraden heeft en ooit heeft liefgehad...

Bekijk de trailer


Timbuktu (26 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Abderrahmane Sissako | Kessen Tall
Genre(s):
...
Drama






Niet zo ver van Timbuktu, nu in handen van religieuze fundamentalisten, leeft Kidane (Ahmed) vredig in de duinen met zijn vrouw Satima (Kiki), zijn dochter Toya (Layla Walet Mohamed) en met Issan (Mehdi A.G. Mohamed) de 12-jarige herder. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Maar hun lot verandert wanneer Kidane per ongeluk Amadou, de visser, doodt. Amadou heeft 'GPS', de geliefde koe van Kidane, geslacht. Kidane is nu onderworpen aan de nieuwe wetten van de bezetters. Ook deze film zag recensent Kaj van Zoelen tijdens het IFFR. Hij gaf de film vier sterren: "Schrijnend, doch redelijk subtiel," luidt zijn conclusie.

Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair